Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Да си поговорим за домашната шунка, шунковарите и други вкуснотии - 4-та

  • 19 976
  • 195
  •   1
Отговори
# 165
  • Мнения: 22 853
Не разбрах филето изсушено ли е, готово за ядене?
Тогава увиваш във фолио или в найлонова торбичка и съхраняваш във фризера. Вадиш парче, изяжда се, после друго...
Много зависи колко е изсушено месото, по каква технология е обработено, какъв е хладилникът... В някои съхне, в други мухлясва.

# 166
  • Мнения: 4 605
По рецептата го правих, осолява се, изкисва се във вода, после се слага във фурна на 50 градуса, 3 часа. После като изстине го слагам в хладилника. След престой в хладилника десетина дена, почна да мухлясва.

# 167
  • Мнения: 22 853
Нормално е да мухляса, особено в новите хладилници.
Няма консерванти, даже естественият консервант – солта – е отстранен чрез изкисването.
Единственият начин да го съхраниш е във фризера.

# 168
  • Мнения: 4 605
Благодаря за отговора!
За пръв път го правя това филе и реших, че може да стои по-дълго време в хладилника. Но явно няма да стане, ще го слагам във фризера.

# 169
  • Мнения: 2 692
Здравейте. Харесала съм си този шунковар.

Дали някой го е ползвал?

# 170
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 9 202
Здравейте. Харесала съм си този шунковар.

Дали някой го е ползвал?
Д
Да, имам го. Върши работа, има и термометър за проследяване на Т на месото.

# 171
  • София
  • Мнения: 9 087
Идеи къде в София може да се намери нож бъбрек с максимални отвори /два/ за малка руска месомелачка от едно време, че баща ми се е засилил до битака да се разказва? Rolling Eyes

# 172
  • Мнения: 986
И аз имам същия шунковар. Идеален е. От няколко години си правим шунка с него.

# 173
  • София
  • Мнения: 9 087
Откъде купувате адитиви /подправки за месни изделия? Освен Казичене.

# 174
  • Мнения: 28
Някой може ли да даде рецептата за шунка на бушмена? Благодаря предварително.

# 175
  • София
  • Мнения: 11 397
Имам шунковара на Тескома от години, но нещо все не ми се получава.
Изрових го тази седмица, пробвах с пуешко месо, отново на нищо не прилича произведението ми Simple Smile
Успях да го пробутам с картофи на фурна ,нарязано и запържено.
Ще чета и събирам идеи за по-добри постижения и ще опитам със свинско следващият път.

# 176
  • Мнения: 6 917
Имаш ли еър фрайер? Аз правя в него, от цяло парче месо, тескомата отдавна съм я зарязала. Ако те интересува, ще пиша как правя.

# 177
  • Мнения: 322
Имаш ли еър фрайер? Аз правя в него, от цяло парче месо, тескомата отдавна съм я зарязала. Ако те интересува, ще пиша как правя.
Моля напишете и аз е интересувам! Благодаря!

# 178
  • Мнения: 6 917
Правя в два варианта - или със свинска рибица (= контрафиле), или със свинска флейка. На кг месо - 22 грама сол, 10 грама захар и евентуално подправки по желание.
Разпределят се солта и захарта равномерно по парчето месо. . Ако е флейка, увивам много стегнато на руло и омотавам с конопен конец.
Месото престоява 2 денонощия в хладилника.
След това във фрайера на температура 85 - 90°.
Времето зависи от максималната дебелина на месото. За всеки сантиметър по 10 минути, плюс още 15 еднократно добавени. Пример 7 см дебелина - > 7 х 10 = 70 - > 70 + 15 = 85 минути време във фрайера.

# 179
  • София
  • Мнения: 11 397
Нямам ейрфрайър, но предполагам мога с по-малък грамаж да опитам в шунковара. Мерси за рецептата.

Общи условия

Активация на акаунт