Да си поговорим за домашната шунка, шунковарите и други вкуснотии - 4-та

  • 35 903
  • 275
  •   1
Отговори
# 270
  • Мнения: 1 293
Не съм специалист, но нека правим разлика между него и нитратите в салатите.

"Натриевият нитрит (E250) е стабилизатор, който се добавя към много меса и продукти от месо, за да се забави развитието на бактерии и да предпази пресните червени меса от потъмняване. Подложено на топлинна обработка месото, което е предварително обработено с натриев нитрит, взаимодейства с амините, които винаги присъстват в него. Така се образуват химически съединения – нитрозамини. Нитрозамините са изключително канцерогенни съединения. Най-голямото им количество е именно в храни, предварително подложени на третиране с натриев нитрит. Нитрозамини са доказано ракообразуващи химикали."

Точно за безопасност говоря и аз.

# 271
  • София
  • Мнения: 2 099
Не съм специалист, но нека правим разлика между него и нитратите в салатите.

"Натриевият нитрит (E250) е стабилизатор, който се добавя към много меса и продукти от месо, за да се забави развитието на бактерии и да предпази пресните червени меса от потъмняване. Подложено на топлинна обработка месото, което е предварително обработено с натриев нитрит, взаимодейства с амините, които винаги присъстват в него. Така се образуват химически съединения – нитрозамини. Нитрозамините са изключително канцерогенни съединения. Най-голямото им количество е именно в храни, предварително подложени на третиране с натриев нитрит. Нитрозамини са доказано ракообразуващи химикали."

Точно за безопасност говоря и аз.

Дори в този текст, опасността идва след думите „Подложено на топлинна обработка“. Ако човек прави домашна шунка или други колбаси за директна консумация, няма от какво да се притеснява.

# 272
  • Sofia
  • Мнения: 1 329
Оня ден за първи път правих шунка в шунковара, но на фурна. Следях градуси вътре във фурната и на самия шунковар. За около 3 часа достигна месото 70 градуса и резултата беше леко варено месо и вътре в средата с вкус на шунка.
Вчера реших да варя шунката с шунковара в тенджера. Мисля, че се справих. По -лесно се следяха температурите и по-бързо достигна месото градусите. За около час и половина. Резултата е чудесен. Така ще се прави вече, само че постоянно сменях степени на котлона. Ту нагоре, ту надолу. Разбрах, че има котлони на които се задава температура и те я поддържат. Да питам тук, някой има ли такъв котлон и коя марка, за да се ориентирам какво да търся.

# 273
  • София
  • Мнения: 2 099
Разбрах, че има котлони на които се задава температура и те я поддържат. Да питам тук, някой има ли такъв котлон и коя марка, за да се ориентирам какво да търся.

Електролукс имат модел с термосонда, която се поставя в тенджерата и поддържа зададената температура:

https://zora.bg/product/eis6648-st
https://zora.bg/product/iae64881fb

Моделът обаче е скъп и работата с него малко сложна. От другите марки, най-вече Bosch, NEFF, Teka и Whirlpool, има доста модели с допълнителни, предварително зададени функции за готвене, които биха могли да се използват.

Изборът е сравнително богат, има модели за различни изисквания и за всеки бюджет, но добро съчетание на функции, надеждност, качество и цена, предлага този: https://www.tehnomix.bg/plot-za-vgrazhdane-bosch-pix631hc1e

За повече подробности, вижте темата за индукционните котлони: https://www.bg-mamma.com/?topic=1705981

# 274
  • Sofia
  • Мнения: 1 329
Привет! Как се процедира с ПОЛИАМИДНА ОБВИВКА? Трябва ли предварително накисване или направо се пълнят?

# 275
  • Sofia
  • Мнения: 1 329
Варен чеснов салам :

1 кг свинска плешка (500 гр. смляна на ситно през 3 мм решетка и 500 гр. смляна на ситно през 3 мм решетка и пасирана)
5-8 гр. обикновена сол
20 гр. нитритна сол
2 г черен пипер (смлян)
2 г смлян бахар
2 г смлян кимион
1 г смлян кориандър
2-3 скилидки чесън (пресовани или настъргани)
30-50 гр. соев протеин (изолат или концентрат)
20-30 гр. картофено нишесте
100 гр. ледена вода (или натрошен лед)
около 1/4 равна чаена лъжичка (или малко повече от 1/2 равна кафена лъжичка) аскорбинова киселина (витамин С на прах)
5-10 гр. захар (по желание)
20-30 гр. сухо мляко (по желание)
Свински черва или други подходящи обвивки за салам
5-10 гр. желатин (по желание, за по-плътна текстура)
Солта в тази рецепта ни идва доста и слагам само нитритна сол, или ако слагам и обикновена намалявам грамажа на нитритната
От добавките слагам минималното количество соев лецитин и нишесте, сухо мляко не слагам, желатина също ми е 5 гр
Салама се получава по-плътен от купешкия, може би ако се добави по-тлъсто месо или сланина няма да е толкова сухичък, а ще стане по-мазничък.
От подправките слагам за Камчията само чесъна, иначе не го докарва на Камчия, но който си реши може да добави и останалите подправки и след проби да си нагласи неговото по вкус.
По принцип тръгнах от Шунковара да си правя шунка, но след като гледах клипчетата на Ями - Ями в Ютюб и четох темата за шунковарите и шунките, решихме да си направим и салам
До тази рецепта стигнахме комплексно с Gemini чат и сме доволни
Пълня в полиамидни обвивки 65 мм, слагам салама в тенджера (4 литра, купих си специално за шунковара и с кошница), заливам с 33 градуса вода, варя на 4 степен от 9 до достигане на 68 градуса, обръщам на 2-ра степен, като гледам градусите да не надвишават 70-71 и варя 50 мин. или до достигане на вътрешната температура 63-68 градуса
После шоково охлаждам в студена вода с лед за около 20 мин и слагам в хладилника за 4-6 часа

Общи условия

Активация на акаунт