Home office и homeschooling по време на карантината

 • 4 634
 • 51
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4 577
Не знам дали темата е за тук, ако трябва модератор да я премести.
Как се справят родителите, които са home office по принуда, но работят на високи обороти и то точно в  обичайното работно време и едновременно имат дете в началното училище, на което трябва да се помага с уроци и домашни в сегашната ситуация?
Моят син е  в трети клас. Имат сутрин сесия дистанционно с учителката, но ако го оставя сам в стаята, доста се разсейва, не прави всички задачи и т.н. Ако съм там се отразява добре на дисциплината му, но аз не мога да свърша особено много работни неща на фона на учителката и 28 деца по скайпа. После следва учене, домашни - вървят в момента даже с по-бързи темпове, отколкото като бяха на норма.но училище. Всичко после трябва да се изпрати и на класната. В същото време, аз имам определено повишен обем работа и тъй като подкрепям екипи работещи директно с клиенти, трябва да мога да отговарям на мига, а не след 2 часа. Много малка част от работата си мога да върша след 18.00. Разведена съм и с детето сме си двамата.  След една седмица съм вече като изстискан лимон. Заради това, че сме постоянно вкъщи, се налага и повече готвене, чистене. Вие как се справяте?

Последна редакция: нд, 22 мар 2020, 22:39 от TafTaf

# 1
 • София
 • Мнения: 8 012
Ох, не питай. Sad
Всички сме хоум офис, а аз за разкош съм в най-интензивния период за годината - годишно приключване, одит и т.н. Малкият за последните 20 дни е излизал 4-5 пъти (беше болен преди карантините, после го ограничавам заради тях).
С мъжа ми се чудим къде да се сврем да си водим служебните разговори, а от утре искат и дистанционно обучение през интернет и нямам никаква идея как ще го комбинираме.
Но от друга страна разбирам необходимостта от карантина и търпим и спазваме, какво да правим...

# 2
 • Мнения: 363
Сподрлям чувството на "изстискания лимон". Направо ми се плаче като се сетя, че утре е понеделник. Аз имам чувството, че имаг повече за учене сега от когато ходят на училище. Наистина много трудно се съчетават двете дейности. Детето ми е първи клас и въпреки че повечето от нещата знам че знае как да ги направи все пита. Тъкмо си на ръба да се концентрираш да отговориш на някой мейл когато ти прекъсне мисълта с въпроса "А тук какво да напиша"Rolling Eyes Grin
Хем ми е жал за него, че и той не става по цял ден, пръстите го заболяха от писане, хем ме изнервя че не м8га да си свърша работата която в нофмална ситуациа върша с лекота. Но в крайна сметка важното е да сме вкъщи и да се пазим, мисълта да се опазим здрави трябва да ни държи всички:four_leaf_clover:

# 3
 • Мнения: X
Същата история. Радвам се, че намерих темата. С две деца съм, ММ не става от компа, работи поддръжка, пишат му и отговаря веднага. Големият що-годе се справя /8-ми клас/, но има нужда от помощ и той. Чак не знам какво да кажа. Знаете.
Малката ми е първи клас, от отлично учащите си. И въпреки това ... Сега е в междучасие, взе я батко й, за да мога да глътна малко въздух. ММ миналата седмица изпращаше нещата, сега опитах да изпратя клип на класната, не ми се получи, голям му бил размерът. Мъча се нещо сама, ама ц - не ми се получава за момента, ще чакам ММ да приключи към 4 часа, ако не успея сама. Отлагането на работата за след 6 часа често не е вариант и при мен. Някакси трябва да се подкрепяме емоционално тук в темата.

# 4
 • Мнения: 4 420
Поради същата причина все още ходя на работа. Въобще не ми се мисли, ако трябва да работя от къщи. Днес вече целия офис е образован що е туй прилагателно име, съгласуване по род и число и т.н. Малката вкъщи сама си пише домашните, но понеже й е скучно постоянно ми праща аудио съобщения по вайбър. За сега не изискват от тях да са в точно определено време на линия. Новите уроци ги слушаме вечер и правим нещата, които са за работа в клас. От детето не мога да се оплача, доста съвестно си върши задълженията.

# 5
 • София
 • Мнения: 608
Трудно - с една дума. Аз и мъжът ми работим по принуда от къщи. Моят офис е затворен и може да се посещава от шепа колеги, които поддържат сървърите....... Децата са големи - 5 и 9 клас. Честно казано почти нямат нужда от помощ, но за сметка на това всеки трябва да е в отделна стая точно заради онлайн ученето. Няма първа, няма втора смяна - всеки учител си прави уроците, когато му е удобно. Аз и мъжът ми също имаме конферетнти разговори, срещи......... Вече ходим на пръсти у дома и шъткаме , защото все някой е онлайн .....

# 6
 • Мнения: 313
Миналата седмица беше доста тежка. Той много се разсейва и гледа да скатава ученето и поради тази причина бяхме заедно в хола, за да го наблюдавам. Това, обаче, даде лош ефект в/у взаимоотноченията ни, аз се изнервям, че скатава, а той, че му давам зор. В 5-ти клас е и домашни и задачи идват по всяко време на деня. Тази седмица вече съм го оставила сам в неговата стая да пише и като прключи моят ден, гледаме материала и проверявам домашните. Получава се да стоим до 8-9 вечерта над компютъра и учебниците, но се надявам да се самоорганизира в един момент.
Аз също съм сама с него и задачките вкъщи се удвоиха, но вече и синът ми активно участва в почистването и в това отношение нещата вървят ОК.

# 7
 • София
 • Мнения: 2 817
Миналата седмица и аз бях като изтискан лимон. Аз също имам чувството, че материалът е повече от преди - или поне миналата седмица. Тази седмица започнах да се окопитвам и да свиквам с новото натоварване, но пак съм страшно изморена. Дъщерята е втори клас, синът поне е предучилищна и не го карат да учи. Добре, че имам 2 лаптопа и един настолен компютър. Клипове засега не ми се налага да пращам, но сканирам всяка вечер по десетки страници (15-18) и ги пращам на учителките.

# 8
 • Мнения: 61
И аз направо се побърках през последната седмица. Аз поне нямам работа от вкъщи, а децата също като гледам не са ги засилили да учат. Те казаха че няма да се пишат отсъствия защото някой може да няма интернет или компютър, а те моите само това чакаха да чуят. Учителките като гледам също са доста неорганизирани. И с това онлайн обучение накрая нищо не вършат. Учителките мрънкат на родителите че децата не искат да правят нищо но аз им казах да се организират по добре, да предизвикат интерес у децата а не да ме занимават аз да ги карам на сила. Пълна пародия на учене. Ние сме свикнали всеки ден да ходим някъде, но сега почти нищо не работи. Но все пак когато времето го позволява ги водя някъде навън, а когато е лошо ги качвам на автобуса и отиваме по магазините да пазаруваме, то друго няма какво да се прави при тези извънредни мерки.

# 9
 • Мнения: 9 584
с една дума - кошмар! 2 дърти, които по цял ден сме на линия и бачкаме; едно учещо в трети клас; едно скучаещо в предучилищна, едно полудяло куче. всеки нещо желае, за сметка на това веднага!
шаомръ!

# 10
 • Мнения: 1 874
В една от Фейсбук групите - една майка беше споделила как дъщеря й нахлула в стаята, докато съпругът й бил в конферентен разговор с още 30 човека и се изцепила:

"Тате, минаха ли ти хемороидите?" Stuck Out Tongue Closed Eyes

# 11
 • София
 • Мнения: 1 795
Ние за сега се справяме добре - детето учи дистанционно по редовна програма, аз на съседния компютър работя. Децата посвикнаха, в началото половината час минаваше в инструкции от госпожата и въпроси от учениците, все някой изхръляше другите от общия чат/разговор. Нормализираха се нещата и върви значително по-добре. В петък даже имаха тест Simple Smile
Изпращат си домашните, получават оценки и коментари ...
Аз си цъкам на моя компютър и в един момент спирам да ги слушам, а последните дни трябваше много да говоря по телефона и се изнасях в спалнята.
В обедната ми почивка й правя нещо за обяд, който тя изяжда в междучасието Simple Smile
Предвид ситуация мисля, че за сега се справяме.

# 12
 • Мнения: 4 577
Stel_la, абсолютно същото е у нас. Днес го оставих сам да се оправя, мота се и основната част свършихме между 18.00 и 20.00. Но и това е кофти, защото първо се скапвам (тепърва последваха домашните задачки + доработване за офиса), второ - не правим нищо приятно заедно. Точно това ми каза - само ми се караш за ученето и изобщо не искаш да играем. Все още е на 9 и си е дечко.

Последна редакция: ср, 25 мар 2020, 01:11 от TafTaf

# 13
 • Мнения: X
Ужасно е! Малката е на 2,5 г и даже и в толетната не може още сама да се оправя. голямата е предучилищна и умира от скука по цял ден, но иначе не отказва да смята и пише по малко. Освен това по цял ден искат да ядат нещо. Имам чувството, че са минали не 10 дена, а 10 месеца ...

# 14
 • Мнения: 2 156
И моят син е трети клас. Първо, невинаги правим задачите веднага, защото все пак трябва да се изкарват пари, макар и home office, и второ под ръка имаме помощник за домашните по математика. Грешка е да се опиташ да контролираш изцяло home schooling - а - нима когато детето е по цял ден на училище нон стоп го контролираш? Не бъди максималист.

Общи условия

Активация на акаунт