Да си поговорим за домашната шунка, шунковарите и други вкуснотии - 4-та

  • 37 341
  • 275
  •   1
Отговори
# 240
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 554
Във фурната влиза без проблем. Неколкократно изпробвано е. Моята има и вградена сонда, но за да работи, трябва Т вътре в камерата да е над 120°С. А мезелъците, които правя, се приготвят на Т от 80°С. Иначе, фабричната е по-удобна, но станаха прекалено много изисквания към фурната и реших, че за тази цена не ми е проблем.

# 241
  • Мнения: 3 654
Гледах из някакви клипчета, особено като примерно опушват нещо, в барбекю и от сорта или тия големите американските стекове пак на барбекюто, то там не върви да затиснат кабелче дори и тънко. И гледам ръгат нещо си, пък гледат на телефона... я, каква играчка! Grinning
За в еърфраер пак с такова съм виждала да показват. Хлопват му "чекмеджето" и не го мислят, модерна работа Grinning
Търси нещо с много отзиви според мен, тук едва ли да събереш голяма извадка с мнения за конкретен модел.
Да хубави Т са по около 1000лв за 1брой Simple Smile

# 242
  • Мнения: 24 497
Такова нещо малко хора биха си купили за вкъщи щом е чак хилядарка... тук сме се събрали май по-скоро дето не биха Grinning
Но има опции за всеки джоб, мръвки да има пък все ще намерим с какво да контролираме процеса Grinning

# 243
  • Мнения: 7 305
Такова нещо малко хора биха си купили за вкъщи щом е чак хилядарка... тук сме се събрали май по-скоро дето не биха Grinning
Но има опции за всеки джоб, мръвки да има пък все ще намерим с какво да контролираме процеса Grinning
Да е сервиз, чаршаф - да го купя, ама термометър Simple Smile
Този от поста ми е на прилична цена все пак.
Впрочем, аз нали не смеех да се съветвам със сина, че исках да го изненадвам, а все пак като не можах да получа информация другаде, взех че му го пратих да прецени. И ми върна следния отговор: "Добре, че ми напомни да отида да си взема термометъра от Еконт, бях забравил" Simple Smile
Той човекът не чакал на мама си, ами си поръчал от същия сайт, но друг модел, хем изобщо не сме обсъждали такова нещо, просто бях решила, че ще е доволен, той е майсторът на мръвките в семейството.

# 244
  • Мнения: 24 497
Добре си го познаваш значи на какво би се зарадвал, а сега съвсем добре ти се е получило Grinning

# 245
  • Мнения: 7 305
Добре си го познаваш значи на какво би се зарадвал, а сега съвсем добре ти се е получило Grinning
Да, така само ще го платя, важното е, че си е избрал каквото му трябва - не съм го виждала още, но бил с 4 сонди.
Аз барбекюто си го пека (пък и на фурна) без термометър, имам си вътрешен, до секунда почти е точен. За барбекюто имам и друга мярка - паля цигара и знам в кой момент от нея да обърна кюфте, в кой - пържола Simple Smile

# 246
  • София
  • Мнения: 20 712
Не зная дали съм споменавала един канал в Ютюб - Yami-Yami
Пълно е с рецепти за колбаси.

# 247
  • Мнения: 1 910
Бях помолила близък да ми купи нитритна сол за домашна шунка, но вместо това ми е изпратил калиев нитрат. Според Гугъл това също става за домашни колбаси. Някой има ли опит с него?

# 248
  • София
  • Мнения: 8 487
Бях помолила близък да ми купи нитритна сол за домашна шунка, но вместо това ми е изпратил калиев нитрат. Според Гугъл това също става за домашни колбаси. Някой има ли опит с него?
Става но в изключително малки количества и дълго време на зреене на колбаса. Ако ще правите шунка за скорошна консумация (в рамките на два максимум три дни след приготвянето) просто добавете сок от червено цвекло  или нар,  или витамин С (1-2 гр. на кг месо) или лимонов сок (1-2 супени лъжици) и повече захар.

Последна редакция: пн, 23 дек 2024, 14:56 от дядо хаджия

# 249
  • София
  • Мнения: 10 604
[video][/video] в мултикукър под налягане - могат ли да се правят подобни деликатеси, предвид формата (цилиндър) 6 литра?

# 250
  • София
  • Мнения: 8 487
[video][/video] в мултикукър под налягане - могат ли да се правят подобни деликатеси, предвид формата (цилиндър) 6 литра?
Коя форма трябва да имаме предвид - на мултикукъра ли?

# 251
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 554
Шунка в шунковар може, стига да има Сувид и да държи постоянна Т от 80°С, а също и нужната височина на съда на кукъра, за да се налее достатъчно вода до нивото на шунката (това уточнение е важно от гледна точка на това, че има високи шунковари, но ако шунковарът не е напълнен до горе, пак ще се получи, дори и в по-плитък кукър).  Може и във вакуумна опаковка, но Т във вътрешността няма как да се следи и е малко на проба-грешка. Правила съм и по двата начина - формована в шунковар и цяло парче във вакуум. Много вкусна става и във фурната, но трябва да има само долно нагряване и да поддържа постоянна Т.

# 252
  • Мнения: 2 849
Какви торбички ползвате за варенето?

# 253
  • София
  • Мнения: 8 487
Какви торбички ползвате за варенето?
Дори и пликове за печене във фурна.

# 254
  • Мнения: 3 611
Какви торбички ползвате за варенето?

Ако варя в шунковар използвам пликове за печене във фурната. Но ако ще се вари без него използвам пликове за вакуумиране и вакуумирам.

Общи условия

Активация на акаунт