Да си поговорим за домашната шунка, шунковарите и други вкуснотии - 4-та

  • 38 548
  • 275
  •   1
Отговори
# 255
  • Мнения: 2 915
Поръчах от Тему шунковар.
Та да видим каква ще я свърша...

# 256
  • Мнения: 5 501
Здравейте,

Има ли иноксов шунковар, който успешно може да се ползва без торбички?

# 257
  • Мнения: 29 116
Всеки иноксов може да се ползва без торбичка, трудно се чисти после обаче.
Вместо торбичка можеш да ползваш плик за печене.

# 258
  • Sofia
  • Мнения: 1 593
Поръчах от Тему шунковар.
Та да видим каква ще я свърша...
Ще може ли линк? Аз следя темата, но още се колебая какъв да взема.
Правила съм само СУ вид месо в мултикукъра на функцията притопляне.

# 259
  • Мнения: 2 915
Изтрих си приложението, че се разочаровах от няколко покупки и немога да дам.
Още не съм го провала, но е масивен.

# 260
  • Sofia
  • Мнения: 1 593
Дъщеря ми ми е купила шунковар. Къде мога да прочета как се процедира с него. Рецепти къде мога да намеря как се обработва месото. Ще се върна назад в темата да прегледам, но може би ще стане утре. Дали има разяснения или линкове в предишните теми?

# 261
  • Мнения: 1 965
Четох в една от темите за 15 минутна шунка (загряват фурната на макс, слагат парчето месо, след 15 Мин. изключват фурната и не я отварят 4-5 часа). Тук сте по-опитни с шунките, какво ви е мнението за тази рецепта?
П.п. Аз правих вече няколко пъти домашна шунка по рецептата на Натка и става чудесна, но се пече няколко часа на 80 градуса, което си е ангажимент, понеже я правя в еърфрайер с макс.програма 1 час и трябва да го включвам няколко пъти. Та на фонът на това 15 минути печене звучат невероятно.

# 262
  • Мнения: 24 892
Радвам се че ти е харесала, рецептата повечето е от други тук де, аз кой знае какви заслуги нямах.
Еърфраерът ти ако има режим да работи като дехидратор, виж дали няма той да ти свърши повече работа, те май на повечето са до 80 градуса. На него огржничението на таймера няма да е до 1 час.
Това с фурната добре звучи, но от фурна до фурна има голяма разлика и се съмнявам да става едно и също във всяка. Поне аз не бих рискувала със сурово месо... Евентуално да пробваш там пак но да кажем на 100тина градуса и със забоден в месото термометър и с наглеждане че да извадиш навреме. По-надеждно ми звучи на мен.

# 263
  • Мнения: 2 685
В робота - настройвам на 80 градуса и 5 часа, най-удобно ми е.

# 264
  • Мнения: 1 481
Нашия шунковар си дойде с листче с рецепти. Адаптирали сме си една от всичките, като сме взели съвети и от форума.
1 кг свински бут, без мазнини и жили, се нарязва на малки кубчета. 1/3 от всичко минаваме на чопъра. Разтваряме в 100г вода 25г сол, една 1ч.л захар, и смлян черен пипер, и омесваме с месото. Ние добавяме за вкус и едно зрънце бахар, нарязано на дребно (не счукано) и нарязани зелени маслини. Сместа слагаме в шунковара в торбичка за печене, притискаме и стои така поне 24ч в хладилник. След това в дълбока тенджера го загрявам, като внимавам водата да не минава 85 градуса. Когато вътре в месото температурата достигне над 75 (аз го оставям до 85 и там) е готова шунката. Охлаждам в судена вода както е в шунковара, после изливам насъбралата се течност и прибирам в хладилник. Ядем го поне седмица, че и повече. Посивява малко по края заради липсата на консерванти, но ние си правим домашна шунка точно с цел да не ядем консерванти. Иначе каква би била разликата от шунката в магазина.

Последна редакция: пн, 24 мар 2025, 11:41 от Nelika

# 265
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 568
За да не посивява, ползвам нитритна сол. Други консерванти не слагам, но нитрита при мен е задължителен. Избягват се доста други подобрители, овкусители и т.н. Нитрита не бих пропуснала, защото той избива доста вредни микроорганизми. А шунката не е от колбасите, които се обработва топлинно при висока Т. Аз лично не бих рискувала.

# 266
  • Мнения: 1 481
Точно заради нитритната сол си правим всичко домашно. Другите добавки не ме притесняват толкова.

# 267
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 568
За тази цел се добавя вит.С. Знам го от човек, който прави всичко сам, дори кренвирши и пресни колбаси и с тях храни детето си в градинска възраст. Другите добавки повече биха ме притеснили мен лично.

# 268
  • Мнения: 1 481
Не разбрах, за какво се добавя вит.С?
А това че някой прави нещо за детето си не може да ме убеди че е правилно. Хората правят много лоши неща за децата си, без дори да подозират, мислейки си че е за тяхно добро. Аз съм избрала моето семейство да не яде натриев нитрит чрез колбаси, но това си е мое решение и не задължавам никого с него.

# 269
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 568
За да неутрализира нитрита в нитритната сол, след като той свърши работата си да обеззарази месото.
Всеки решава за себе си. Има много по-страшни неща, които могат да се случат при недостатъчно обработено месо. Остатъци от нитрати и нитрити в една зелена салата има повече, отколкото в колбасите с нитрит. Този човек го беше доказал с лабораторни изследвания. Така че, всеки е свободен да прави това, което смята за добре. За мен БЕЗОПАСНОСТТА е на първо място.

Общи условия

Активация на акаунт