Истанбул [тема 47]

• 80 942
  • 753
  •   1
Отговори
# 210
Като един изселник  от по крайнините на Станбул мога да кажа че най ще е спокойно след 02/06 дата когато над половин Истанбул се спуска към Анадола или към крайбрежията за Байрама..
тогава града става тихичък

ден два преди байрама ето така става магистралата..
https://cdn.yeniakit.com.tr/images/news/625/bayram-trafigine-kur … n-h1412263200.jpg

https://i.cnnturk.com/ps/cnnturk/75/650x325/5b1e658461361f0facaecafb.jpg

после :

Simple Smile

https://img-s1.onedio.com/id-53d298d08146f42330057fde/rev-0/w-63 … e5f503a0720d.webp

https://i.dunya.com/1/670/377/files/2016/9/11/329325/329325.jpg?v=1473601167

https://i.azonceoldu.com/2/640/360/storage/old/resimler/icerikler/15495.jpg

# 211
Изключително съм благодарна на всички за споделените мнения.
BsrnX, снимките, които видях са наистина стряскащи - със сигурност ще преосмислим датата!

Благодаря и на balim за  препоръчаната агенция Simple Smile

# 212
Здравейте!Между празниците бях в Истанбул за втори път.Първото ми ходене беше с ТА,а сега отидохме самостоятелно.Пътувахме с Нишикли от Варна.Искам да уточня за пътуващите от Варна че могат да пътуват само с Нишикли и с Метро като Метро има повече спирки и се пътува повече.Пътуват един път през деня и един път през ноща.Стигнахме за 8ч и половина.На Малко Търново и на отиване и на връщане нямаше опашка,но самата проверка трае някъде 40мин.Първия ден премина в път и се настанихме в хотела" Ilkbal deluxe" в Лалели в 22ч вечерта.Бях резервирала стая с букинг и имаше малко несъотвествие и понеже хотела беше пълен ни смениха стаята на другия ден.От автогарата лесно се придвижихме с М1 до Yenikapi и от там 10мин до хотела.Хотела имаше ресторант с гледка,но закуската им не беше изобщо хубава въпреки изобилието.Всичките дни беше една и съща.На сутринта след смяната на стаята слязохме с трамвая до Еминьоню.Там след леко мотане се качихме на тур по Босфора на Тирол-20тл за час и половина.Времето беше хубаво и разходката беше много приятна.След като се върнахме се разходихме пеша под и над моста и отидохме до сладкарницата Güllüoğlu.След това от Каракьой хванахме ферибота за Кадъкой с цел да посетим новия мол Емаар в азиатската част.От Кадъкой се хваща метроМ4 и от там може и пеша,може и с автобус.И двата варианта са кофти.Нооо...мола си заслужава.Беше украсен неверотно и много красив.Целта беше новия аквариум,който ми хареса много.Беше по хубав от sea life.Oстанахме много доволни.Билета е 50тл.Имаше и фонтани,но хванахме шоуто за кратко и го спряха.Доста изтощени решихме да хапнем в мола.Определено в азиатската част е доста по ефтино.Хапнахме пиде по 10тл,а в европейската е 20,25тл и кюнефе/мммм...много вкусно/ за 5тл,а в Лалели беше 15тл.Препоръчвам мола,но е доста трудно да се стигне до там с обществения транспорт.Върнахме се по следния начин:пеша 15мин до М4,от там Кадъкой,от там Мармарай до Yenikapi.Прибрахме се посреднощ.След като ми се  наложи късно да ползвам транспорт и да разглеждам някой места,бих предпожила да има на първа страница работно време на обектите и на транспорта защото аз определено не бях подготвена за тази ситуация и доста се притесних с какво ще се приберем толкова късно...Ами това беше единия ден.Стана много дълго и за другите дни ще пиша по късно .Дано да съм била полезна.

Последна редакция: пт, 04 яну 2019, 13:35 от bronze

# 213
  • София
Като един изселник  от по крайнините на Станбул мога да кажа че най ще е спокойно след 02/06 дата когато над половин Истанбул се спуска към Анадола или към крайбрежията за Байрама..

https://cdn.yeniakit.com.tr/images/news/625/bayram-trafigine-kur … n-h1412263200.jpg

Бате, и в момента от Сабихата към Кадикьой е такова движението както по магистралата преди Байряма. Зверско задръстване Simple Smile поне има време да пиша... Трябваше да те изчакаме на Сабихата да се видим и към 19.30 да тръгнем за Кадикьой

# 214

Бате, и в момента от Сабихата към Кадикьой е такова движението както по магистралата преди Байряма. Зверско задръстване Simple Smile поне има време да пиша... Трябваше да те изчакаме на Сабихата да се видим и към 19.30 да тръгнем за Кадикьой

Бате аз ти казах днес че имаш çoookkk да пътуваш, дано да не изтървеш трена, че и другата  страна на града ще е така

# 215
  • София
Споко, имам време Simple Smile

# 216
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Прибрахме се посреднощ.След като ми се  наложи късно да ползвам транспорт и да разглеждам някой места,бих предпожила да има на първа страница работно време на обектите и на транспорта защото аз определено не бях подготвена за тази ситуация и доста се притесних с какво ще се приберем толкова късно...

Имаше го работното време на метрото и трамваите, но го махнах защото не забелязах някой въобще да е отварял този линк. Но лесно може да се върне  Peace

Чакам с нетърпение следващата част.

# 217
Между другото аквариума в мол Емаар е безплатен за чужденци. Нужно е да си носите паспорт и да попълните една бланка и спестявате 50лири. И аз го посетих преди наколко дни и да, не е лош, но не съм ходила в другия, за да сравня. Иначе мола наистина е много лъскав и доста посещаван. Ние бяхме с кола и лесно се добрахме до там.

# 218
Здравейте имам нужда от съвет понеже искам да отида до Истанбул но няма кой да дойде с мен ще ми препоръчате ли Туристическа Агенция която смятате че е добра . Благодаря ви много

# 219
Аз продължавам с разказа...Втория ден беше много слънчев.Още от сутринта бях заредена с много настроение от гледката на ресторанта и слънчевите лъчи отразяващи се във Мраморно море...Реших да посетим двореца Бейлербей/Долмабахче вече го бях посещавала/.С Мармарай от Yenikapi се добрахме до Юскудар.Пристанището беше много раздвижено,имаше много рибари,туристи,слънцее...красота.До него беше и джамията Михримах Султан,която видях само отвън/не си падам по джамии/.От там с автобус 15Б слязохме точно до Бейлербей.Двореца имаше малка градина сравнение с Долмабахче,но пак беше красиво.Имаше и част затворена за туристи.Иначе отвътре ми хареса повече от Долмабахче незнам защо...Билета беше 40тл.Иначе ме впечатли и гледката към втория мост,който беше толкова близо...От там решихме от пристанището близо до Двореца да си хванем ферибот за Еюп,но като разбрахме че ще е чак след 3 часа се върнахме на Юскудар и от там го взехме.На пристанището взехме по един дюнер,но  се оказа че вътре имаше овнешко ли какво беше незнам или от соса ли.../аз не ям такова месо/и много се разочаровах.А пишеше че е Тavuk duner...Разходката по Златния рог много ни зареди...Уверих се защо го наричат така...отражението на слънчевите лъчи във водата,блясъка....красиво.Преди Еюп като спряхме на пристанището и мъжа ми вика че това във водата е подводница.Тогава като се поогледах и установих че това е музея на Рахми Коч.Хареса ми отвън и реших на другия ден да го посетим,но нещо се промениха нещата...Пристигнахме на Еюп и от там точно за 10мин бяхме пред опащката за лифта за Пиер Лоти.Беше станало студено и позамръзнахме на тази опашка.Чакахме час и половина.Лифта се таксува на цената на метрото.За нула време ни качи горе минавайки над гробището и пътя отдолу.Тези гробища наистина са странни...как са разположени стъпаловидно тези гробове...как ги посещават незнам...Горе ни очакваше гледка по залез слънце и топъл чай на терасата.Ние седнахме вътре където е затворено,защото бяхме много измръзнали...След като изпихме чая и вече бяхме се стоплили се разходихме там на терасата и вече се откриваше гледка на нощен Истанбул.След някой друга снимка се върнахме долу.На връщане нямаше много опашка.Срещу Пиер Лоти имаше някаква красива дървена сграда насреща.На картата ми излизаше че е някакъв парк.Някой знае ли какво е?От спирката там хванахме някакъв атобус,на който пишеше Vezneciler,където искахме да отидем.С автобуса,който се движеше бързичко си направихме една хубава нощна обиколка/видяхме доста неша по пътя/.От Vezneciler хванахме метро за Levent4 и отидохме до Сапфир/за втори път/.Там не беше много приятно  на сеир терасата,защото няма покрив и беше доста студено,докато септември беше много комфорно.Постояхме малко и отидохме да вечеряме най долу в мола на Yusuf kofteci.Много ни харесват там кюфтенцата/за втори път ги хапваме/.И така завърши и втория ден пак посреднощ...

# 220
Последния ден беше целия дъждовен и студен.Но въпреки това ние отидохме там където бяхме замислили.След закуска се отправихме към площада Султан ахмед.Разходихме се там под дъжда и от Топ капъ се спуснахме към парк Гюлхане.Направихме някой друга снимчица въпреки мрачното време.С трамвая отидохме до Кабаташ и с фоникуляра до Таксим.На площада беше пълно с полиция.Охраната беше страшно много.Успях да видя и носталгичния трамвай този път и от там разходка под дъжда по Истиклял.Посещение на някой друг магазин.Отдих в кафенето на Hafiz Mustafa/скъпичко беше там/.И така до кула Галата.От там с трамвая до Египетския пазар,но пред нас затвориха и пазарихме от сергиите около него.Вечеряхме в ресторанче в Лалели.Там имаше малко атракция с поднасянето на някакво ястие в глинени съдове май беше.Първо го запичаха пред нас в огън,после го чукват и отварят отгоре,изсипват ястието в чиния и пускат съда на земята.Това се прави на тъмно.Много ни допада  това ресторантче.Посещаваме го за трети път.Казва се 'Метро кафе/ресторант'.
Останах изключително доволна от това мое второ посещение и естествено искам пак,защото има още много,много за гледане...А и там времето минава неусетно...Бях доволна че този път успях да се возя на всякакъв вид обществен транспорт,но както казах получих затруднение за разписанието.Искам да попитам и нещо друго?Как стои въпроса с посещение там на лекар,ако недай си Боже ти се наложи.Също така може ли да ми кажете къде е най подходящо и ефтино за пазарене на дрехи и обувки там-в молове,в Лалели,на Истиклял или в азиатската част?

# 221
Ретро трамваят по разписание ли се движи? В края на октомври, като се разхождахме от Таксим по Истиклял, 2-3 часа въобще не мина.

# 222
Здравейте,

Сетих се да попитам как стои въпроса с телефоните обаждания и мобилния интернет в Истанбул..
Много ли е скъпо и има ли лесен достъп до свободен WiFi.  Трябва ли да се направят някакви предварителни настройки на телефона преди заминаването.

Питам ви като абсолютно невежа по темата.

Благодаря!

# 223
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Искам да попитам и нещо друго?Как стои въпроса с посещение там на лекар,ако недай си Боже ти се наложи.Също така може ли да ми кажете къде е най подходящо и ефтино за пазарене на дрехи и обувки там-в молове,в Лалели,на Истиклял или в азиатската част?
Да не се налага доктор, но човек се подсигурява най-добре като си направи застраховка преди пътуване. От сорта на 0,70-1 лв на ден е, сключва се само за периода на пътуване, има си документи с цялата информация и при нужда се звъни на телефон, от където насочват към кого да се обърнете.
Изгодно е където ти харесат цените, в Лалели повечето са на едро, така че по другите магизинчета, по пазарите и в моловете - навсякъде може човек да си намери евтино нещо, дори и в Уйкики.

Сетих се да попитам как стои въпроса с телефоните обаждания и мобилния интернет в Истанбул..
Много ли е скъпо и има ли лесен достъп до свободен WiFi.  Трябва ли да се направят някакви предварителни настройки на телефона преди заминаването.
Трябва да си пуснеш роуминг, ако до сега не си, това като първо.
Скъпо е да - 4,99 лв изходящо, 1,59 лв входящо, СМС 0,99 лв, интернет 19,99 лв за 1 МБ.
Обади се на мобилния ти оператор да ти предложи план роуминг за пътуване в Турция, ако ти харесват условията го активираш, ако не - изключваш достъпа до мобилни данни, не се обаждаш на никого и ползваш нета само в хотела. За 3 дена не е болка за умиране.

Последна редакция: пт, 04 яну 2019, 16:27 от Шебек

# 224
Искам да попитам и нещо друго?Как стои въпроса с посещение там на лекар,ако недай си Боже ти се наложи.Също така може ли да ми кажете къде е най подходящо и ефтино за пазарене на дрехи и обувки там-в молове,в Лалели,на Истиклял или в азиатската част?

Относно лекаря е добре да си направиш застраховка тук. Относно дрехите най-евтино е в азиатската част. Там си купих два шала единия за 10 лири (тънък с шарки като перата на паун в крайщата) и друг за  5 лири малко по-дебел. . Докато по Истиклял ги имаше за 25-30 лири. Също така в Юскюдар си накупих 2 чанти и една раница за по 25 лири всяка. Иначе имаше много намаления и в европейската част. В LC Waikiki си купих дънки по 35 лири.

Общи условия

Активация на акаунт