За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 42 240
  • 736
  •   1
Отговори
# 165
  • София

В какво съотношение готвите този ориз?

# 166

Чудесно.
А готвили ли сте едновременно във фурна картофи и кюфтета? Да пробвам ли да ги изпека заедно?

# 167
  • София-Младост

Чудесно.
А готвили ли сте едновременно във фурна картофи и кюфтета? Да пробвам ли да ги изпека заедно?
Не пречи, но тогава няма да са точно "по цариградски". Те са въху пюре.
Иначе в тава върху хартия слагам в едната половина кюфтетата, в другата картофите и пека заедно.

# 168
  • София
....................
В какво съотношение готвите този ориз?
Чаша ориз -. 3 ч. вода. Може и да се долива по- малко гореща, ако е необходимо.

# 169

Чудесно.
Не пречи, но тогава няма да са точно "по цариградски". Те са въху пюре.
Иначе в тава върху хартия слагам в едната половина кюфтетата, в другата картофите и пека заедно.

На този вариант ще се спра, струва ми се по-бърз от цариградските кюфтенца.

# 170

Чудесно.

да, разбира се. но аз слагам и вода на картофите, така ги предпочитаме.

# 171
Аз много го харесвам ирландското масо, от Лидл съм купувала обаче.

Да, наистина е много хубаво. От 2 години само него вземам. Също и кравето масло на Добротица от българските.
Ала-Бала ,i-peych ,благодаря ви ! То и аз съм го ползвала ,но нямам спомен за вкуса му.

# 172
Изпуснала съм темата.
Да попитам нещо специфично,че си знам, няма да стане ,но може пък да  е опитвал някой.Зелевата черба ,армея ,в моменат е чудна.Искам да затворя в буркани, за куркудена чорба, така я намерих  мамината супа.Правя я редовно, но сега съм наляла  в зелето вода колкото да го покрие.Стана наситена, но ако отлея, зелките ще са на сухо.
Въпросът е:ако долея  солена вода ще имам ли проблем?Зелето съвсем не е готово още.
Знам, че няма да е същото, но чорбата  също няма да е перфектна след дни.
Благодаря ако има мнение по въпроса ми.

# 173
ще прецакаш  зелето Simple Smile Когато стане готово -а то ще стане сигурно скоро, тогава си отсипи - предполагам до 10-15 дни все още ще си е добра чорбата; Не доливай с вода, а извади 1-2 зелки, да спадне нивото и си нарежи за фризер - цялото зеле, или листа отдели.

# 174
ще прецакаш  зелето Simple Smile Когато стане готово -а то ще стане сигурно скоро, тогава си отсипи - предполагам до 10-15 дни все още ще си е добра чорбата; Не доливай с вода, а извади 1-2 зелки, да спадне нивото и си нарежи за фризер - цялото зеле, или листа отдели.
И това е вариант ,не напълно готово ,но все пак  омекнало малко от втасване да консервирам, фризер не работи,че няма какво да сложа вътре.Сама съм, не си струва разходите.Мерси Пеп4о ,знаех си , че ще се обади някой  опитен.
Утре ще сготвя зеле, ще обеля листа за сърми в буркани и средата  на ядене.За да си направя  чорба за нататък.Като шампанско е сега, газирана  и на вкус идеална,не е за изпускане.А когато има повече вода не става точно такъв вкус.

# 175
да, става и така. Сложи в  буркани, като извадиш от сока.

# 176
  • Sofia
Как се прави тази чорба ?

# 177
Как се прави тази чорба ?
http://ilrai.blogspot.com/2009/01/blog-post_11.html
Давам този линк,че е от нашия край и от проверен автор,има много рецепти в нета,но пиша и  аз как правя.
Тя се прави при  касаплъка, месото е кълцано или мляно за топчета или  ситно нарязано за късчета ,еднакво вкусно ,но на късчета е бързо.Две тенджери по 2 литра вода и  зелева чорба поотделно се загряват ,врат.3-4 стръка праз, като  повече бялата част  наситнени се варят във водата.В това време  късчетата се  задушават в 3-4 лъжици олио, колкото да не залепват с мъничко сол ,щипка.Когато се стегнат се изсипват във водата  и се добавя шепа ориз.Може и фиде ако няма ориз, наполовина.Събира се и зелевата чорба, вече  лъжица брашно ,размита  със мляко,квасено  и накрая може да се застрои с яйце.Магданоз или тарос,естрагон ползваме ние,но не всеки има.Той придава специфичен вкус.
При сервиране може чер пипер или лют пипер .Внимава се със зелевата чорба, да не стане пресолено или много кисело и за това дебна да е  перфектна.Също така,вече няма  прясно ,да мърда месо, готвя със замразено или  поръчвам,то точно сладкия кокал от който правехме не се продава.
Не ставам за съставител на рецепти ,готвя на око такива неща.

# 178
Получих няколко буркана съдържащи следната комбинация: морков, домат, чушка, парладжан. Нещо обаче не мога да измисля как да ги употребя в манджа (най-вече патладжанът ми бърка сметките). Някой може ли да сподели идея за лесно и здравословно ястие с подобна комбинация? Може и с месо или пък без...Благодаря!

# 179
  • Sofia
В гювеч с картофи,месо и още зеленчуци.

Общи условия

Активация на акаунт