За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 38 476
  • 736
  •   1
Отговори
# 525
  • София
  • Мнения: 19 253
Може ли рецепта за френска селска торта? Бях питала преди време, но не намирам нищо. Моля да споделите пак.
https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0 … D1%80%D1%82%D0%B0
Един съвет от мен - ако не ти се точи (отнема поне 1,5 - 2 часа), направи от тестото топчета и ги изпечи за 20-тина минути във фурната, а после ги реди и пляскай крема.
За да се напоят хубаво, нека са по-малки, но тогава ще ти излязат 2 тави от тези, които си вървят с фурната. Докато се пече едната тава, прави топчетата за другата. Ето откъде взех идеята - http://bg-mam.ma/p/297129/15794989
Половината топчета/кори + 1 кг сметана е достатъчно за средна торта.
Останалите топчета са като бисквити и могат да се съхраняват и извън хладилник, аз си пазя такива за следващия път.

Какво излиза - това, което ние наричаме руска салата, всъщност произхожда от Франция.
А това, което уж е фр. с. торта, май е от Русия.

Последна редакция: пт, 14 дек 2018, 13:43 от Cuckoo

# 526
  • София
  • Мнения: 19 253
За първи път ще правя домашна руска салата. Има ли някои тънкости, които трябва да знам, за да се получи по-вкусна от купената?
Чела съм някъде съвет - да се сипе в майонезата малко от водата на краставичките, тя е киселка и подправена и ми харесва. Само да се внимава с киселината, защото купената майонеза си има оцет, краставичките също. Аз си правя домашна майонеза.
Но все пак е въпрос на лични вкусове и предпочитания. Понякога я правя без месо.

# 527
  • София
  • Мнения: 4 713
2 буркана ще стигнат.Аз не го мия,сипвам го с водата.
А водата от буркана нали е студена ,а май само топла се доливаше ......

# 528
  • WonderLand
  • Мнения: 3 895
Търся изпитана рецепта за коледни сладки и меденки. Всяка година меденки правя, обаче трябва да ги чакам да омекнат. Тая година иска да пробвам и с друг вид сладки.

# 529
  • София-Младост
  • Мнения: 23 356
Търся изпитана рецепта за коледни сладки и меденки. Всяка година меденки правя, обаче трябва да ги чакам да омекнат. Тая година иска да пробвам и с друг вид сладки.
Значи ги препичаш меденките, за да са ти твърди.
Меденки

Джинджифилови сладки

Любимите шоколадови бисквити

# 530
  • София
  • Мнения: 10 877
Търся изпитана рецепта за коледни сладки и меденки. Всяка година меденки правя, обаче трябва да ги чакам да омекнат. Тая година иска да пробвам и с друг вид сладки.

Ето едни много приятни Сладки Тирамису от миналата година.

# 531
  • Sofia
  • Мнения: 26 393
Искам да сготвя кисело зеле с джолан без кост в глинен съд.Трябва ли предварително да приготвя месото и зелето или всичко да сложа в гювеча?
За колко часа ще се сготви?

# 532
  • Мнения: 39 389
За картофи соте питам. Как да подготвя картофите?
1 вариант- сварени на пара- обелени и нарязани,
2- вариант- сварени на пара- цели, без да са предварително обелени,
3- вариант- приемам и други предложения.

# 533
  • София
  • Мнения: 11 711
Искам да сготвя кисело зеле с джолан без кост в глинен съд.Трябва ли предварително да приготвя месото и зелето или всичко да сложа в гювеча?
За колко часа ще се сготви?
Доли, за по-бързо предварително го сварявам , ползвам тенджера под налягане, но разбира се , че може и в друга, да омекне , след това го прехвърлям в гювеча да си се пече окончателно. Не забравяй, че то обича повече мазнина, олио, и след като го прехвърля го заливам с още малко мазнина и ако е необходимо и малко вода.
За картофи соте питам. Как да подготвя картофите?
1 вариант- сварени на пара- обелени и нарязани,
................
Тези които правя, те не са точно соте, ги обелвам, варя на пара до готовност, прехвърлям и добавям хубаво парче масло да се разтопи. Копър, сол. Така ги обичам.

# 534
  • Мнения: 9 109
Искам да сготвя кисело зеле с джолан без кост в глинен съд.Трябва ли предварително да приготвя месото и зелето или всичко да сложа в гювеча?
За колко часа ще се сготви?

Всичко заедно в Гювеча  със съвсем малко вода и мазнина
Слагаш зеле отгоре джолан върху него пак зеле един лист фолио под капака на гювеча за да може хубаво да се задушава

 на 180 градуса за три часа ще бъде готово

# 535
  • София
  • Мнения: 19 253
Ако няма много време, джоланът ще стане за 2 около часа, на по-висока Т и с вентилатор. Но напоследък ММ се вихри с джоланите, не мога да се доредя от него.

Когато съвсем ме мързи - задушавам картофи в МВ, почти без вода. Но ако са по-голямо количество - искат повече време и май не е по-бързо от тенджерата.

# 536
  • Мнения: 35 116
От какво тесто се правят стъпките върху погачата за прощапулника? Ще правя содена питка и искам да сложа крачета отгоре
От същото тесто си отдели, но му добави брашно и сол, за да не втасва.
http://www.receptite.me/r-240-pitka-za-proshtupulnik
Стана чудна питка!
Благодаря!!

# 537
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
За картофи соте питам. Как да подготвя картофите?
1 вариант- сварени на пара- обелени и нарязани,
2- вариант- сварени на пара- цели, без да са предварително обелени,
3- вариант- приемам и други предложения.

аз сотирам сварени картофи само от предния ден.
ако са още топли и започна да ги режа на филийки и се разпадат.
можеш и цели (белени или небелени) да ги сотираш, но трябва да са дребни.

аз понякога слагам сурови на тънки шайби и така ги сотирам, отнема малко повече време. Peace

# 538
  • Мнения: 1 406
Купих мая за хляб на кубче и на нея пишеше срок на годност 1 месец? Възможно ли е? Не беше ли срока няколко дни?

# 539
  • Мнения: 9 109
Да, около месец е

Общи условия

Активация на акаунт