Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Кое е най-доброто отопление според вас и защо?

 • 34 735
 • 456
 •   1
Отговори

Анкета

Кое е най-доброто отопление?

Опции:

 • София
 • Мнения: 12 007
Кое е най-доброто отопление според вас и нуждите ви, което ви дава максимално стоплен дом с най-малко разходи? Когато споделяте мнението си, опишете каква площ топлите, ако е къща на колко етажа е площта; колко градуса горе-долу поддържате дневна и колко нощна температура; колко пари приблизително ви излиза на месец или на сезон; за тези с котли - какви радиатори ползвате /стражишки или алуминиеви/; имате ли добра изолация на стени, под, тавани, стъклопакет и др. подробности от заобикалящата среда, които спомагат или ви пречат да запазите температурата в стаите.

# 1
 • Мнения: 21 738
Най-доброто отопление е комбинираното, но за съжаление анкетата не дава възможност за повече от един отговор.

# 2
 • София
 • Мнения: 7 619
Има значение какво отопляваш - апартамент или къща. Ако е апартамент, от значение е дали е вътрешен или външен.
Живеем в южен, топъл, среден апартамент на среден етаж и го отопляваме с климатици. Топло е навсякъде, държа всички врати отворени. В момента са на 22 градуса, нощем - на 20. За мен, за нашите географски ширини и климат, климатиците са оптимален вариант за отопление. Миналата зима най-високата сметка беше 200 лв. (три климатика, сушилня, съдомиялна като по-големи консуматори на ток).

# 3
 • Мнения: 12 830
Има значение какво отопляваш - апартамент или къща. Ако е апартамент, от значение е дали е вътрешен или външен.
Живеем в южен, топъл, среден апартамент на среден етаж и го отопляваме с климатици. Топло е навсякъде, държа всички врати отворени. В момента са на 22 градуса, нощем - на 20. За мен, за нашите географски ширини и климат, климатиците са оптимален вариант за отопление. Миналата зима най-високата сметка беше 200 лв. (три климатика, сушилня, съдомиялна като по-големи консуматори на ток).

Въобще не съм съгласна. Има много големи разлики в температурите и зимите северно и южно от Стара планина, по морето също не е едно и също дали си в Бургас или Варна.
Отопление с климатик за мен е удачно само за неголеми и невисоки пространства в районите с по-мека зима. За северна България е абсурд да се отопли по-голямо жилище с климатик.

Топля се на газ.

# 4
 • Мнения: 8 284
Живеем в среден, саниран, топъл апартамент. Отопляваме цялото жилище - спалня, хол, кухня с бокс, големи коридори, баня. Всички врати са отворени през деня. Поддържаме 23-24 градуса, защото не мога да понасям студа, с ревматично заболяване съм. Отоплението е на централно парно. Излиза ни около 400 лв на сезон/средно 70 лв на месец. Най-доброто отопление според мен. Навсякъде равномерно отоплено, чисто и безпроблемно. Отделно плащаме около 40 лв на месец за ток. Не бих сменила с друг вид отопление.

# 5
 • Мнения: 135
Гласувах за котле на ток, защото отопляваме тухлен апартамент от 110 м2 на втори етаж над гаражи. Ако температурите са над 0 градуса, няма нужда от парно, защото е топло. Иначе, Тръбите на парното минават по пода и подът е топъл (което е супер с тамън прохождащо бебе). С котлето мога да регулирам и температурата, и кой радиатор да работи, както и кога и как котлето да се изключва самО; изобщо има десетки варианти за програмиране и нагласи.
Скъпичко е, обаче; при температура от 22 градуса и отворени врати навсякъде, месечната сметка е около 500 лв, заедно с всички други уреди, вкл. бойлер.

Последна редакция: нд, 18 ное 2018, 10:22 от Sniffex

# 6
 • Мнения: 4 015
Парно, ок 100 кв, изцяло външен апартамент, ново строителство, по-висок етаж. Навсякъде отоплено доста, не обичаме студа. Около 200-250 на месец в отоплителния сезон, обикновено на изравнителни сметки ни връщат по малко.
Другия му плюс е безкрайната топла вода. Не бих се лишила никога по собствена воля от това благо.

# 7
 • Мнения: 57 538
Гласувах за централно отопление, защото е най-комфортно - топло навсякъде, дори в тоалетна и баня, абе рай. За съжаление в нашата кооперация няма прокарано такова, а в апартамента на родителите ми - етажната собственост се е отказала от ползване на услугите. Нямам наблюдения върху цената и скъпо ли излиза...

Топлим се на ток, но топло е само в стаите, в коридора, баня и тоалетна е неприятно студено и се притичва бързо-бързо..

# 8
 • София
 • Мнения: 22 687
Ние сме на ток и през зимата плащаме около 300 – 400 лв на месец. Тристаен, външен, тухлен апартамент, отопляваме го целия. Майка ми живее на първи етаж в къща, газифицирано е и плаща около 80 – 90 лв/месечно за две стаи, кухня и баня. Определено съм за централното газифициране, стига да има възможност.

# 9
 • Варна
 • Мнения: 3 317
Държавите по света които се отопляват - Северна и Западна Европа , САЩ , КАНАДА , РУСИЯ - 50 - 60 % е с природен газ и то не топлофикации и разни парни и водни системи , а с газови печки ! У нас е 4 - 5 %.177 общини НЕ СА газифицирани ! Тъжно е , че у нас още има стотици училища и детски градини дето във всяка класна стая се пали печка с дърва и въглища ! А масово разпространеното по света печки ( конвектори ) на метан е толкова неразпространено , че дори не е споменато в анкетата.Разхода на газ е под 50 лв. !!! Мога много да говоря по въпроса , но добре на ЛС за да не спамим .


# 10
 • София
 • Мнения: 12 007
Държавите по света които се отопляват - Северна и Западна Европа , САЩ , КАНАДА , РУСИЯ - 50 - 60 % е с природен газ и то не топлофикации и разни парни и водни системи , а с газови печки ! У нас е 4 - 5 %.177 общини НЕ СА газифицирани ! Тъжно е , че у нас още има стотици училища и детски градини дето във всяка класна стая се пали печка с дърва и въглища !Не са на газови печки, а са с радиатори вътре, които се захранват централно на газ. Понеже не съм чувала за такова централно газифициране в БГ не съм го сложила, като опция. Сложила съм котел на газ, т.к. много хора са си направили индивидуална газова инсталация с котел и радиатори. Иначе според мен би било много хубаво и евтино да има централно газово.

# 11
 • София
 • Мнения: 22 687
Има централно газифициране. В София за "Манастирски ливади" знам, че има, майка ми е в Банкя, там също има, сигурно и на други места има. За нея писах колко плаща месечно, освен това сама решава кога да го пуска, кога да го спира, не чака да го пускат или спират централно. Според мен това е най-удачно за отопление.

# 12
 • Мнения: 21 738
Мъжът ми има колеги, които минаха на газ. Ами не са доволни, по-скъпо им излиза отоплението от това с климатици.

# 13
 • София
 • Мнения: 12 007
Възможно е да има. Просто не съм се интересувала. Дали да не го добавя в анкетата?

# 14
 • Мнения: 1 738
Гласувах за централно отопление. И аз като teta75 държа на комфорта, да е топличко навсякъде. Живеем в къща със собствено котелно. Зареждаме дизелово гориво, отпреди така се е отоплявала къщата. Обмисляме да минем на газ, но поради финансови причини няма да е скоро:)
Не живея в България.

Общи условия

Активация на акаунт