Кое е най-доброто отопление според вас и защо?

• 40 664
  • 452
  •   1
Отговори
# 135
На газ се топлим, вчера дойде сметката за декември-104 лв.ноември беше 93,уж правихме икономия,десетина дни не бяхме вкъщи,странно ми е защо сметката е 10 лв.отгоре.И аз искам да знам каква е цената на кубик газ?

# 136
съгласен съм че с парното е добре,но ако има стари хора който да го палят и гледат,че ако е на 1 човек е заангажиращо и като го запаля няма кой да го гледа,пък ако решим да идем на гости и като се приберем към 23-24 часа какво правим? в 12 вечерта ли да го паля ,така че всеки си знае

# 137
  • София
съгласен съм че с парното е добре,но ако има стари хора който да го палят и гледат,че ако е на 1 човек е заангажиращо и като го запаля няма кой да го гледа,пък ако решим да идем на гости и като се приберем към 23-24 часа какво правим? в 12 вечерта ли да го паля ,така че всеки си знае
За газов котел говорех. На газовия котел какво има да му палиш? Есента натискаш 1 копче и после чак пролетта - да го изгасиш. С климатика - с 1 бр. топлиш 1 стая, с котела - с 1бр. топлиш колкото си искаш стаи. На котела му задаваш като няма никой да поддръжна по-ниски тем., примерно 20-21гр., а 1 час преди да се приберете да направи 23гр. /или на колкото стоите попринцип/ и се прибираш на топло. На климатика не може да му зададеш такива програмирания, прибираш се и в стаята ти 20гр. понеже на толкова си го оставил сутринта.

# 138
  • София
На климатика не може да му зададеш такива програмирания, прибираш се и в стаята ти 20гр. понеже на толкова си го оставил сутринта.
Глупости. Може и то отдавна. За повече, не помня, но от поне 10 години има такива функции. Е, и ако не говорим за силно бюджетна тояга, а за класни машини.

# 139
  • густо майна Филибето
В миналото, когато цените за отопление бяха поносими, за апартамент парното беше незаменимо. Сега климатика е идеален,  ако блока е саниран, а апартамента вътрешен. Пенсионерите дори рядко пускат климатик, особено ако тръбите на изключеното парно са топли. Топлила съм и апартамент последен етаж, несаниран, с въглища. Беше голяма хамалогия, но беше евтино и наистина топло. С три климатика за същия апартамент през 2008г сме плащали сметка 360лв.в една люта зима.
И докато в апартамент съм имала парно, ел.печки, климатик и въглища, за къща не зная как е финансово с различни видове отопление. Има и първоначална инвестиция, която не всички могат да си позволят.  Ние сме с  камина с въздушна риза. Поддържаме 24-25 градуса в хола. Отопляваме 90кв.м. с 10-12 кубика дърва, което за един отоплителен сезон от 6 месеца тази зима в най-лошия случай е 960лв., тоест средно 160лв на месец.

# 140
От две седмици сме на газов котел. Управлението е с термостат стаен, задала съм температурата на въздуха да е 23 градуса, леко хладно ми се струва. Купих стаен термометър, сложих ги на едно ниво и разликата е между 2 и 3 градуса. Дали мога да променя нещо в настройките на термостатът или да не се доверявам на китайския термометър?

# 141
На газ се топлим, вчера дойде сметката за декември-104 лв.ноември беше 93,уж правихме икономия,десетина дни не бяхме вкъщи,странно ми е защо сметката е 10 лв.отгоре.И аз искам да знам каква е цената на кубик газ?

Нашата е 500 лв. за декември Grinning Доста студено беше все пак, в сравнение с ноември.

# 142
при нас няма газ да минава иначе става

# 143
  • София
120м2 външен северен апартамент, ново строителство, с посредствена изолация и полупосредствена дограма, с котле на газ - 310лв за декември. Един тежкоболен и един 84-годишен човек, които няма как да стоят на студено. В тази сметка влиза и неограничената топла вода.

# 144
  • София
Отопляваме две стаи и кухня с три конвектора Адакс. Температурата в стаите е 21 градуса, в кухнята-19. Вчера платих тока-197 лв. Конвекторите ги включвам октомври и ги спирам май месец.
Топло е или понеже вече свикнахме на такива температури, не ни е студено. Преди 15 години бяхме на ТЕЦ и вкъщи беше 32 градуса. Разхождахме се по къси ръкави и непрекъснато проветрявахме, защото беше ужасно горещо:)
Ясно е кое е по- доброто отопление.

# 145
  • Ямбол
нищо не палим. С котел за пелети, който става и с костилки. Има си програматор, който, като си стигне желаната температура - изключва. Вечер не се включва, само си поддържа жар, сутринта се стартира сам. Необходимо е веднъж на ден да му се добави материал и нищо повече(при апартамент сигурно ще е и по-рядко). Може да се нагласи и през деня, когато няма никого, да си държи по-ниска температура, както е за през нощта. Изобщо варианти има много. Не бих се върнала към климатик при изградено парно. Освен това топли и водата в бойлера.

# 146
Камина с водна риза.

Красиво е, но си е хамалогия. Къщата е изолирана, 110кв., поддържаме 24гр. навсякъде, не се гаси от октомври до април включително, около 15 кубика дърва изразходваме. Искам на газ, града е газифициран, но инвестицията е голяма и от отзиви на познати, доста солено излиза - средно 15-20лв на ден ми сподели последния включил се. Само където хвърли доста пари, пак си мина на дърва.

# 147
Според мен, централно парно е най добре.Целия апартамент е топъл, а не само определени стаи. Дори в коридорите,макар че няма радиатор е топло, защото тръбите излъчват топлина.

# 148
150 лв. за декември. От три години това ни е най-високата сметка. Не сме били вкъщи, но е настроен на 23 градуса през деня и 21 през нощта, независимо дали има някой в жилището - не го спираме.

tontoneva, нашият термостат показва толкова, колкото и термометрите в стаите. Според мен нещо не му е наред с измерването, може да не е до програмиране. Вземи друг термометър, за да си потвърдиш къде е проблемът, ако е в термостата - аз бих го настроила на по-високи градуси.

Последна редакция: пн, 07 яну 2019, 09:52 от Ambrosia

# 149
Ambrosia, благодаря  Heart Eyes
ще търся още един поне за да се убедя кое не е наред.

Общи условия

Активация на акаунт