Кое е най-доброто отопление според вас и защо?

• 40 656
  • 452
  •   1
Отговори
# 165
Ох, аман! Ами сигурно защото разликата в един и същи град е значителна в отделните квартали , а и между София и Добрич е трудно да се направи тази разлика в рамките на няколко часа, освен ако не работиш като шофьор на тир и имаш термометър за външната температура. Извинявам се, че отговарям вместо запитаната потребителка, ама не се стърпях.

Понеделник сутрин ако ти е толкова търпението - добре.

Чак такива разлики от квартал до квартал надали има, по-скоро изложението на жилището и факта дали има външни стени оказват влияние.
Благодаря за направената ми оценка, нямаше нужда. Сега по въпроса, който Ви вълнува така силно. Между квартала, в който живея аз и този, в който работя има разлика от поне 5 градуса, тъй като първият е в планината, а втория е в центъра на София. Ако искайте вярвайте. Разстоянието е около десетина километра, не повече. Като и снегът вали по-обилно и се задържа повече в планината естествено.

# 166
И от нашия квартал до центъра винаги има разлика от 1-2 градуса, а е само на 5 км от там. Нормално е, специално за София, където някои квартали са със 100-150 метра денивелация от центъра.

# 167
Точно, това ми беше идеята - когато се сравнява "колко ми струва отоплението" трябва много фактори да се отчитат. Толкова много, че в един момент се оказва, че няма как едно жилище да бъде сравнено с друго Simple Smile

Тя и свекърва ми - колко им било топло и икономично с климатици. И ние да сме си сложели Simple Smile Ми да си сложим, ама те са в Пловдив, ние в гората до София Simple Smile Освен това топлим 5 стаи, които са доста отдалечени една от друга. Дори не ми се мисли колко биха ни стрували 5 климатика Simple Smile

# 168
  • София
Всъщност трябва да се отчете едно единствено нещо - цената на киловат произведена енергия.

- За отопление на ток (конвектори, духалки) -18 ст/kWh.
- Климатици -  7 - 21 ст/kWh (варира в зависимост от външната температура).
- Дърва - 6-7 ст/kWh
- Природен газ - 10 ст/kWh
- Пелети -  9 ст/kWh

Нахвърлях ги най-общо, предполагам, че могат да се открият и по-конкретни данни, както и да зависят от местните цени (за дърва, например).

Последна редакция: пн, 07 яну 2019, 14:15 от АС/ОС

# 169
Това означава ли, че две еднакви по вид жилища (площ, вид строителство), ще имат еднакъв разход при едно и също отопление? Фактори като това - вътрешно или външно е жилището, външната температура, етаж, изложение, изолация, дограма не оказват ли влияние?

# 170
Всъщност трябва да се отчете едно единствено нещо - цената на киловат произведена енергия.

- За отопление на ток (конвектори, духалки) -18 ст/kWh.
- Климатици -  11 - 21 ст/kWh (варира в зависимост от външната температура).
- Дърва - 6-7 ст/kWh
- Природен газ - 10 ст/kWh
- Пелети -  9 ст/kWh

Нахвърлях ги най-общо, предполагам, че могат да се открият и по-конкретни данни, както и да зависят от местните цени (за дърва, например).
Не е толкова просто. Например с хиперинверторен климатик с COP 3.6 с 1 киловат отдава отоплителна мощност от 3.6 киловата (зависи от външната температура в действителност). Впрочем и калоричността на различните видове горива не оказва ли влияние на тази цена?

# 171
  • София
Оказва, разбира се. Затова написах, че числата са възможно най-общи. Отбелязала съм и това, че KOП-ът зависи от външната температура.
Но когато сравняваме източници на топлина за ЕДНО ЕДИНСТВЕНО жилище, сравняваме именно цена за киловат топлинна енергия.

Последна редакция: пн, 07 яну 2019, 15:18 от АС/ОС

# 172
  • Ямбол
Лиляна, чувала съм, че пелетите често се задръстват по пътя от бункера до горивната камера, съответно горенето спира и трябва да се отпушва ръчно. Вярно ли е?
...
Не. Шнекът, който избутва пелетите е спирала, няма как да се задръсти. Четвърта година го ползваме вече, не е мръднал.

# 173
  • В градината...
Оказва, разбира се. Затова написах, че числата са възможно най-общи. Отбелязала съм и това, че KOП-ът зависи от външната температура.
Но когато сравняваме източници на топлина за ЕДНО ЕДИНСТВЕНО жилище, сравняваме именно цена за киловат топлинна енергия.
Вчера мъжът ми прави сметката - отоплението при нас на пелети излиза 3 стотинки/kWh. Ползваме сламени пелети. Грубо изчислено на месец за отопление на къща на 2 етажа, общо 130-140кв.м., включващо топла вода и  водата за съдомиялната горим около 95лв. на месец.

# 174
Лиляна, чувала съм, че пелетите често се задръстват по пътя от бункера до горивната камера, съответно горенето спира и трябва да се отпушва ръчно. Вярно ли е?
...
Не. Шнекът, който избутва пелетите е спирала, няма как да се задръсти. Четвърта година го ползваме вече, не е мръднал.

Разбира се, че може да се задръсти. Зависи от механизма на шнека, да, спирала е, но тази спирала се върти на импулси от мотор и вече е въпрос на инженерно решение - какъв е бункерът, къде е основата на шнека (в най-ниската или малко по-висока точка, с цел прахта от пелетите да не се забира от спиралата), какъв е предавателния механизъм на шнека, колко е силен мотора и т.н.
Ако пелетите са пакетирани топли, случва се да са много ронливи и ако шнека забира практически повече прах - натрошени пелети и не е достатъчно силен, а и основата му е много ниско, възможно е да се задръсти, върти се по-бавно или направо може да спре и котелът изгасва със съобщение за грешка.
Въпрос на котел и бункер е...
Така че, не е чудно да сте чули, но е добре да разберете за какъв котел и какъв бункер към него става дума. Може и да е хенд мейд, може да е световно неизвестна марка, може да е марков, но с дефект - ударена тръба на шнека и да прави проблем, може много работи...
Всичко е възможно, принципно, не бива да се обобщава...
Лично при мен, с котел Дефро имах няколко подобни случки с определен вид пелети. После по други причини смених горелката, а с нея и шнека и сега не ми се е случвало, с новата горелка и шнек, въпреки, че горя и по-нискокачествени пелети - просто е измислена и няма как да се задръсти, или забере прах, трошляк....
Говоря за дървесни пелети.

# 175
Вчера мъжът ми прави сметката - отоплението при нас на пелети излиза 3 стотинки/kWh. Ползваме сламени пелети. Грубо изчислено на месец за отопление на къща на 2 етажа, общо 130-140кв.м., включващо топла вода и  водата за съдомиялната горим около 95лв. на месец.
А един станиол увиваше шоколада в мармот...
Научна фантастика е да се отопляваш за под 1-1,10 лв. на кв. метър, с каквато и да било система, особено пък ако става дума за къща.
Или грешите някъде в сметките, или просто се опитвате да правите реклама на някакъв вид отопление.

# 176
  • Ямбол
Не е невъзможно. За 2 месеца и половина сме изгорили около 3 тона костилки за около 400 лева. Това е около 160 лева на месец, като и ние топлим 2 етажа с малко по-голяма квадратура.

# 177
Вчера мъжът ми прави сметката - отоплението при нас на пелети излиза 3 стотинки/kWh. Ползваме сламени пелети. Грубо изчислено на месец за отопление на къща на 2 етажа, общо 130-140кв.м., включващо топла вода и  водата за съдомиялната горим около 95лв. на месец.
А един станиол увиваше шоколада в мармот...
Научна фантастика е да се отопляваш за под 1-1,10 лв. на кв. метър, с каквато и да било система, особено пък ако става дума за къща.
Или грешите някъде в сметките, или просто се опитвате да правите реклама на някакъв вид отопление.

Ако живеят в Петрич и палят само вечер като се приберат....

# 178
  • В градината...
Не, не греша. Мъжът ми патентова горелката. И няма как да съм в грешка. Дори тази зима в малко по-скъпо, защото сламените пелети са по 160лв. Преди няколко години ги купувахме по 130.
И да, започнаха да я произвеждат вече. Но идеята беше първо да се изработи за нас горелка, която да е икономична. Не бяха мислили в началото за производство.

# 179
  • В градината...
Понеже не мога да редактирам. И спечелиха медал тази есен на Пловдивския панаир за иновация в областта на енергетиката и екологията.

Общи условия

Активация на акаунт