Кое е най-доброто отопление според вас и защо?

• 40 642
  • 452
  •   1
Отговори
# 195
  • В градината...
Предполагам става дума за 15 кг чувалчета? Това ще рече по около 15 лв на денонощие с пелети клас а? Или греша?
Апропо, защо няма термопомпа в анкетата?
Толкоз.
А за сметките на газ - повечето ни познати за 90кв.м. плащат по 300-400лв.  на месец.

# 196
  • София
И аз съм там някъде. Може и малко повече, според времето. Като се има предвид, че не съм газифициран.

# 197
Моята сметка за отопление на газ ще излезе около 5 число на февруари, но да споделя за потреблението до 13.01. За периода 01.01.-13.01. изразходени 90 куб.м. газ или приблизително 72 лева. Дневна температура когато сме в къщи 23 градуса, когато излизаме 19 градуса и през нощта 19 градуса.
Къща, закупихме я миналата година лятото, живеем и топлим около 90 кв.м. Сложихме изолация вътрешна, стъклопакет с К стъкло. Имаме монтирани 3 радиатора на h500 с по 20 глидера, 2 радиатора на h60 с по 8 глидера и една лира в банята. Котелът е с минимална мощност 5,21 квч, така пише в книжката,работи на 60 градуса, знам че може би не е направена правилно/ефективно/ инсталацията, но това е положението. Започнах да чета късно, а договорът беше факт  Mr. Green
Средно по около 7 куб.м. газ на денонощие изгаряме, това с топлата вода. Очаквам за месеца приблизително сметка 31*7=217 куб.м. или 240 лв сметка за януари.
Приемам критики и съвети относно котела и подобряване ефективността на системата  Praynig

# 198
Моята сметка за отопление на газ ще излезе около 5 число на февруари, но да споделя за потреблението до 13.01. За периода 01.01.-13.01. изразходени 90 куб.м. газ или приблизително 72 лева. Дневна температура когато сме в къщи 23 градуса, когато излизаме 19 градуса и през нощта 19 градуса.
Къща, закупихме я миналата година лятото, живеем и топлим около 90 кв.м. Сложихме изолация вътрешна, стъклопакет с К стъкло. Имаме монтирани 3 радиатора на h500 с по 20 глидера, 2 радиатора на h60 с по 8 глидера и една лира в банята. Котелът е с минимална мощност 5,21 квч, така пише в книжката,работи на 60 градуса, знам че може би не е направена правилно/ефективно/ инсталацията, но това е положението. Започнах да чета късно, а договорът беше факт  Mr. Green
Средно по около 7 куб.м. газ на денонощие изгаряме, това с топлата вода. Очаквам за месеца приблизително сметка 31*7=217 куб.м. или 240 лв сметка за януари.
Приемам критики и съвети относно котела и подобряване ефективността на системата  Praynig
Един въпрос - как сметнахте цената за 1 кубик природен газ? Аз колкото пъти се опитвам да намеря информация, толкова оставам разочарован, сякаш е нарочно тази информация да не е публична, никъде в интернет не може да се намери. И от София ли сте, т.е. на Софиягаз или на някое друго дружество? Бях останал с впечатление, че след последните поскъпвания на природния газ преди началото на отоплителния сезон, ще се връзва 1 кубик на около 1 лев и примерно 3 стотинки, но е твърде вероятно и да греша.

# 199
Fuckforlife доставчикът ни е Ситигаз. На съседи фактурата разглеждахме и най-отдолу на втората страница имаше обобщена цена 0,79898 нещо такова за битови и друга цена за промишлени абонати. Това за Димитровград. Допускам, че може и да бъркам някъде защото фактурата която цитирам беше с дата 05.01. и реално това е била сметката за декември, което ще рече по старата цена, ако има нова от януари.

ред. Това от сайта им сега
Цени Регион Тракия
Цена за присъединяване: 336,00лв. с ДДС

Цена на природния газ за 1000 куб.метра: 859,84лв. с ДДС
В сила от: 01.01.2019г.

Последна редакция: вт, 15 яну 2019, 20:01 от tontoneva

# 200
Предполагам става дума за 15 кг чувалчета? Това ще рече по около 15 лв на денонощие с пелети клас а? Или греша?
Толкоз.
А за сметките на газ - повечето ни познати за 90кв.м. плащат по 300-400лв.  на месец.

Моля? За 90 кв. чиста площ, неспирано никога парно на газ, (дори когато сме на почивка) и поддържани градуси 23 денем, 21 нощем сме платили веднъж (миналия месец) 150 лв., иначе над 140 не сме имали сметка. Освен това сме с малко дете и се пълни ваната през вечер с топла вода. Вярно, зависи от жилището, но това е огромна разлика и за мен е мнооооого странна.

# 201
Ambrosia, а може ли повече информация за жилището - град, апартамент ли е, какъв?

# 202
Да, тристаен апартамент с радиатори (и лири в баните) във всяка стая (коридор, две спални и хол с кухня, две бани). 2008 г. тухла. в гр. София, доставчик Овергаз. При нас дори 140 лв. е рядкост, обик. около 120 в зимните месеци.

# 203
Толкоз.

Моля? За 90 кв. чиста площ, неспирано никога парно на газ, (дори когато сме на почивка) и поддържани градуси 23 денем, 21 нощем сме платили веднъж (миналия месец) 150 лв., иначе над 140 не сме имали сметка. Освен това сме с малко дете и се пълни ваната през вечер с топла вода. Вярно, зависи от жилището, но това е огромна разлика и за мен е мнооооого странна.
Сериозно? Аз пък плащам също на Овъргаз по около 120-130 лв в студените месеци за газ (отопление и БГВ) за 50 квадрата апартамент (среден, отвсякъде ни топлят, с изолация и нова дограма сме). Така че на мен пък вашите сметки нещо не ми се връзват. Много по-достоверно ми звучи нещо от порядъка на 300-400 лв за голям апартамент...

# 204
Ще снимам някоя сметка и ще я кача. Аз 90 кв. апартамент не го числя към "голям", ама никак. В сградата всички апартаменти са се продавали с монтиран котел и газифицирани, с който съсед сме си обсъждали никой не плаща такива огромни сметки.

Последна редакция: ср, 16 яну 2019, 11:10 от Ambrosia

# 205
Едно е апартамент, друго къща. Ние сме на втория етаж на къща, отдолу никой не живее, другите къщи са на разстояние от нас, близо 3 метра са високи стаите. Мисля, че това е от голямо значение. Със сигурност почти двойно повече отопление ни трябва, отколкото за същата квадратура апартамент, който се топли почти отвсякъде. Аз имам приятелка, при която в апартамента без да включват нищо им е 21гр., само в най-студените дни се налага да включат климатика за кратко. При нас ако изгасим камината за 1 ден, после не можем да стоплим още 1. А имаме изолация на цялата къща, вкл. на тавана и нова дограма. Много е относително това сравняване на квадратури.

# 206
  • В градината...
Разбира се, че зависи. Но не знам някой да  се е похвалил с икономична сметка за газ. Тези, които са в къщи, изобщо не ги коментирам. Те още по-здрави плащат. Но апартаментите, за които споменавам, са в  общо-взето неотоплени сграси, т.е. съседите не се топлят изцяло, а само някоя стая. Но даже и така 300-400 си е доста. За апартамент. Иначе, аз също съм живяла икономично в апартамент - южен, среден, с парно в блока. Почти не сме го пускали. И то в София, където по моя преценка, ТЕЦ-ът излиза може би най-евтино.

# 207
  • В един копнеж!
Дадох глас за централно парно.
Живеем в голяма къща. Ако не се лъжа е към 200 кв., на две нива. Наказание. Стаите са по 4,5 м високи. изложение: изток-запад. Лятото до обяд е ад в едната половина на къщата, след обяд- в другата половина. И все жега. Сега, зимата, с отоплението е още по-най-най. Аз преди ден два се оплаках от сметката да ток. Разбира се, тук е вкл. и печка, и хладилник, и климатици два, и фризер, и всичките 123 крушки. Щегувам се, но тия големи стаи са с осветителни тела с по 5 крушки. Зимният период  работят два климатика за две стаи и една камина, която камина отоплява други 2 стаи. Това се ползва, това отопляваме.
Ето тук идва реч за голямата инвестиция. Мислили сме за парно с котел, из цялата къща. Още мислим. Satisfied
За съжаление знам, че един ден, когато къщата падне на моите плещи като наследник, смятам да я продам базирайки се на опита на моите родители. Те не са хора бизнесмени,  но са успяли да поддържат къщата в добро състояние. На цената на какво?! Вечни ремонти, влагане на средства постоянно, лишения от почивки, екскурзии и т.н. Тъкмо направят ремонт на нещо, то се отвори друго нещо.
А, иначе, понеже много избягах от темата, винаги съм си мечтала за малко и топло жилище, където постоянно и навсякъде да е топло през зимата.

# 208
  • В градината...
На мен пък ми е дерт, че стаите ни са 2,40  високи ...

# 209
  • В един копнеж!
Кой каквото няма, perunika. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт