Какво от "моята чужбина" бих приложила в България?

• 36 502
  • 612
  •   1
Отговори
# 540
Традиционно на Бъдни вечер немците ядат кренвирши и картофена салата. Друга честа алтернатива е раклет или фондю. Самата Коледа е скучна. Улиците опустяват, настава тишина, всички магазини, включително тези за хранителни стоки са затворени от 14 часа на 24.12 до 27.12.

Който обича коледни пазари сега е моментът да ги посещава. Коледните пазари затварят на 23.12.

# 541
Коледните базари са с различно работно време и дати на откриване и закриване.  Има такива, които са само за ден-два. Има и по-дълги, някои от които работят и след Коледа, има и единици, отворени до първите дни на януари. Информация има безкрайно много в интернет.
http://www.weihnachtsmarkt-deutschland.de/termine.html

Последна редакция: вт, 04 дек 2018, 20:30 от Анонимен

# 542
Типичното английско семейство се напива до безпаметност на Коледа и евентуално се сбива с някой. Както и за всеки друг празник, събитие, футболен мач, избори и т.н.

А стига бе! Вярно ли? Тц, тц, тц. Тез англичани, да им се неначудиш.  Wink

Мойте хора не се напиват, не се бият, даже и глас не повишават. Правим си коледна елха, с подаръци под нея; подаряваме си ги на Коледа и тогава се готви и яде пуйка или шунка (който яде такива). Ние не ядем.  Пием чай с щръкнало нагоре малко пръстче, както си му е реда, хапваме сандвичи с краставици, вегански скоунс с веганска сметана и слушаме коледна музика на фона на запалената камина и разговаряме по въпроса за глобалното затопляне и световния мир с чаша шампанско в ръка. После си обличаме пижамите и играем игри. Накрая по едно хот тоди и сън. Това е. Скучна работа. Няма бой, няма напиване.

# 543
Моралка различно е. някои както казваш, други салата от херинга, трети шаран и си прибират най/голямата л-спа в портмонето , където си стои цяла година, ... има много традиции.

# 544
Коледата тук не е нищо особено от Коледа на друго място.Елха, подаръци...но няма нещо като Бъдни вечер. Аз правя содена питка с пара вътре.
На нова година всички зяпат спускането на някаква огромна топка в Ню Йорк.Не видях президента да говори и нямат нещо като нашето Дунавско хоро....честитят си Нова Година и това е.Шампанското и тук е традиция.
Нямат и алтернатива на нашита Сурвакари/Коледари. Има  хора пеещи коледни песни по улицата ,но вече са на изчезване -поне където живея аз.

# 545
Преди две години бяхме в Испания на Коледа. Очакванията ми бяха големи, а то пълна скука. Коледа е семеен празник, жива душа няма по улиците на Бъдни вечер. Просто се събират семейно, ядат и пият и играят разни игри. Почти нямаше украса, с изключение на сцени с фигури, пресъздаващи раждането на Христос. Май по-скоро всичко се върти около лотарията, полудяват с тази лотария, купуват се билети в несвяст седмици преди това, по 20 евро единият. Тегленето е кажи-речи цял ден, дечица теглят топките и изпяват изтегленото число.

# 546
мислч лотариите са с благотворителна цел

# 547
Ранната вечеря - максимум в 18 и 30.

# 548
  • Down south
Коледата тук не е нищо особено от Коледа на друго място.Елха, подаръци...но няма нещо като Бъдни вечер. Аз правя содена питка с пара вътре.
На нова година всички зяпат спускането на някаква огромна топка в Ню Йорк.Не видях президента да говори и нямат нещо като нашето Дунавско хоро....честитят си Нова Година и това е.Шампанското и тук е традиция.
Нямат и алтернатива на нашита Сурвакари/Коледари. Има  хора пеещи коледни песни по улицата ,но вече са на изчезване -поне където живея аз.
Коледа определено е нещо значимо, вероятно еквивалент на НГ за хора от БГ.
Много българи, с които съм се запознавала, са споделяли, че Коледа се празнува повече от НГ, а би трябвало да е обратното. Предполагам въпрос на възпитание, възприятие и пр.
Има Бъдни вечер, празнува се според различните религии. Да не говорим, че някои празнуват и по друг календар.

НГ не е нищо особено, ако си очаквала президентски обръщения във всички часови зони, еквивалент на Дунавско хоро и сурвакари, явно представите ти са били грешни.

НГ тук, е по-скоро ден, отбелязващ ново начало, нова страница в календара и до там. Не е това, което хора от България са свикнали да виждат, празненства, по-значими и от коледните и т.н.
В по-големите градове, има вид празнуване, заря, броене, купони (предимно) за младежите и пр.  Хора излизат да вечерят празнично много преди 12 АМ
Също е факт, че много американци, дори не я дочакват, просто се събуждат в новата година.

Последна редакция: чт, 06 дек 2018, 03:54 от Daylily

# 549
Имах предвид, че очаквах да е украсено и празнично, като знам колко са религиозни испанците. Нямаше го коледния дух, който винаги ме обзема през декември. Обичам ги тези празници, нашият град е винаги празнично украсен, светлини, музика и настроението е празнично и приповдигнато.

# 550
Тъкмо гледам снимки от Барселона и ми се струва доста украсено.

# 551
  • Euskal Herria
Испания е голяма, всяка област си има своите особености.
За Коледа е украсено навсякъде - и по улиците, и в магазините, и в различните институции. Общината всяка година внася нещо ново в коледната украса, различно от предишната година, като има и неща, които са неизменни. Примерно при нас един от главните булеварди от край до край винаги е така украсен:

Тази година е още по-пищна украсата, много повече атракции и светлини има.

Но като че ли повече почитат Рейес Магос, който се празнува на 6 януари.

# 552
  • España
В испанската провинция, където живееех преди винаги е украсено, има коледни базари, концерти на улицата. На 5.01 има шествие на Лос рейс магос, хвърлят бонбони за децата и излиза целият град да гледа. Всяка година на площада правят една огромна сцена с Рождеството, представено е цяло село с най малките подробности, като светещи прозорчета на къщичките и горящ огън в камината.

# 553
  • Mediterraneo
Страхотно украсено е и при нас, онзи ден запалиха елхата празнично, с фойерверки и концерт на площада. Вече седмица има и панаир на центъра, с ледена пързалка, стрелбища, детски атракциони и всякакви неща за яденe¡

Повече внимание като че ли наистина се обръща на Reyes Magos. 6 януари си е официален празник, навсякъде се организират т.нар. кабалгати( на 5 януари вечерта)- много пищни шествия, на които тримата влъхви хвърлят бонбони и лакомства на децата, раздават се подаръци, ядат се сладки въглища( традиционно сладко) и пр.

# 554
  • Euskal Herria
И роскон - типичният сладкиш за Рейес Магос.

Общи условия

Активация на акаунт