Какво от "моята чужбина" бих приложила в България?

• 36 507
  • 612
  •   1
Отговори
# 525
  • Варна
Гетата в Бг и Господ не може да ги изрине...

# 526
Трябва. Просто трябва. Щом всякакви туземци могат да ги урегулират горе-долу по света, едни роми ли не можем ние да вкараме в релси ...

# 527
Догодина в България има местни избори и евроизбори. Кой както иска да го разбира това - дали е възможно рязко действие срещу сигурен електорат, дали не е възможно, дали някой внезапно ще се разработи и т.н.

# 528
По пътя на логиката е възможно. Защото и на самите роми, ще им е по-добре ако се въведе ред, но ... дори който го въведе, ще го носят на ръце, но ...

# 529
  • Pesaro
Бях писала за Италия,присетих се още някои неща. В повечето търговски центрове има пицарии. Заплащането се осъществява чрез машинка тип self-service. Подаваш парите през нея,автоматично ти се връща ресто (ако има такова). Целта - работниците да не докосват парите,а след това тестото / продуктите. Харесва ми фактът, че управата на стола в общежитието максимално се старае да предлага храна за всекиго (мюсюлмани,индийци, хора с алергии/нетолерантности). Не съм особено запозната със стипендиите в България, но моя приятелка, която завърши преди 3 години ми беше споделила, че са еднократни парични помощи. В това отношение тук определно предимствата са много повече. Ако се трудиш - ще ти се даде. Силно усещащият се коледен дух ми харесва - от стилно украсените магазини и барове до "бараките" по улиците с домашно произведени храни,сувенири, зимно облекло и т.н.

# 530
  • Street of Dreams
Бях писала за Италия,присетих се още някои неща. В повечето търговски центрове има пицарии. Заплащането се осъществява чрез машинка тип self-service. Подаваш парите през нея,автоматично ти се връща ресто (ако има такова). Целта - работниците да не докосват парите,а след това тестото / продуктите.

Аз нещо не разбрах - пицарите сервират и касират ли в тези пицарии?

# 531
Разкажете за коледните традиции на едно средностатистическо семейство в държавите, в които живеете. Благодаря.

# 532
  • Pesaro
Бях писала за Италия,присетих се още някои неща. В повечето търговски центрове има пицарии. Заплащането се осъществява чрез машинка тип self-service. Подаваш парите през нея,автоматично ти се връща ресто (ако има такова). Целта - работниците да не докосват парите,а след това тестото / продуктите.

Аз нещо не разбрах - пицарите сервират и касират ли в тези пицарии?

Точно така. Понеже не става въпрос за нормална,голяма пицаря, а за едно ъгълче от да кажем 50кв.м. Повечето хора, които поръчват от там или си я носят за вкъщи, или поръчват парче и хапват на крак. На смяна са обикновено двама души, които приготвят пици, подават безалкохолни от хладилниците и т.н.

# 533
  • Pesaro
Разкажете за коледните традиции на едно средностатистическо семейство в държавите, в които живеете. Благодаря.
(Италия) Първото,което ми идва на ум е изобразяването на сцената на Рождество. Нарича се presepe, има го в най-различни размери. Можеш да го вземеш готово, можеш да купиш отделно частите и фигурките и да си го направиш. Занимателно е, прави се от цялото семейство.

(за първи път вмъквам картинка, извинявам се, ако нещо не се е получило). Целият декември е изпълнен с празници, не мисля да изброявам всички. На 8 декември например е "Непорочното зачатие", който както се досещате е свързан с Дева Мария. На бъдни вечер обикновено се яде риба, но разбира се всеки прави менюто според вкусовете и желанията си. След вечеря обикновено се играят някакви семейни игри, а след 00:00 по-религиозните посещават месса в църквата. 25 се празнува със (почти) цялата рода. Общо взето става въпрос за събиране около масата с 3,4,5 до 9-степенно меню. Типично тестено изделие за периода са панетонът и пандорът. В последните години съм ги виждала и в България, най-вероятно знаете за какво става въпрос.

# 534
Типичното английско семейство се напива до безпаметност на Коледа и евентуално се сбива с някой. Както и за всеки друг празник, събитие, футболен мач, избори и т.н.

# 535
  • España
И в Испания се пресъздава Рождеството, нарича се belen или pesebre.
В Каталуня слагат една типична фигурка, която се казва caganer.
Скрит текст:
като тази, традиционалната. Има с лица на политици, футболисти...
На Бъдни вечер се ядат морски деликатеси, агнешко, туронес и полворенес след вечеря.
Подаръците на децата се дават на 6.01 традиционно, Дядо Коледа също  носи подаръци.

# 536
  • Street of Dreams
Германците празнуват големия празник на Бъдни вечер. Тогава се прави трапезата, с месни храни, тогава се отварят подаръците, късно вечерта се ходи на църква, където има проповед и се пеят коледни песни.
Всяка една неделя от декември е празник - изпълняват се разни ритуали като печене на коледни сладки и се пали една от 4-те свещи на коледния венец, който е задължителен. Елхата е ясна, шоколадчета в ботушите. В почти всяка къща, на прозореца свети по една такава звезда
, като украсата варира от скромни, наследствени дървени традиционални фигурки за елха и гирлянди (при богатите сноби), през божествени, бляскави пеещи въртележки, до американ стайл китайски блинк-блинк из целия двор в съревнование със съседите.
Най-различни печени вкусотии, според региона - в сладкарството съм ги признала. Без основните им ястия спокойно мога да мина.
Германците имат традиции в изработването на коледни играчки - истински, чупливи, красиви - не китайски. по средно 20 евро едната Grinning.Преди две години за пръв път бях във фирмения магазин"Коледно село" на един от производителите - на няколко етажа, все едно влизаш в приказка - милиарди, бляскави коледни играчки, коя от коя по-красиви, аз не можах да им се нагледам с часове. Снимка от приземния етаж

Мисля, че във всеки край на Германия традициите малко се различават, дори и коледните украси. В някои планини са известните дървени човечета с барабани, в Бавария видях мънички елхички пред прозорците.
И, естествено, известните немски коледни базари. Харесва ми, когато всичко има голяма доза автентичност. Дано успея в снимки да пресъздам атмосферата. Ако някога си отида от тук, коледното време много ще ми липсва.
Скрит текст:

Елхи има дори на крановете - немско чувство за хумор явно

# 537
Елха на крана, това е просто гениално! Grinning

# 538
Как можа тези снимки с храната да сложиш ... ти нямаш сърце! Не знаеш ли, че четат клечки, като мен, но с душа на прасета! JoyAnimal Pig

# 539
  • Street of Dreams
Как можа тези снимки с храната да сложиш ... ти нямаш сърце! Не знаеш ли, че четат клечки, като мен, но с душа на прасета! JoyAnimal Pig
Бях хуманна, аз обичам сладкиши като наркоман, а тук е техният рай - през целия декември отвсякъде ухае на вкусотии и постоянно ми текат лигите. А това с картофите - не си изтървала много. Приятелка от Лондон ми беше на гости и искаше да опита местна храна - на нея обаче много й хареса. В едната наденичка има някакво зърно, вкусна е.

Елхата на крана свети нощем, предполагам работниците са искали и те да си създадат някаква коледна атмосфера. Предизвика фурор в Шотландия - имахме гости от там тогава и го постнаха под някакъв хаштаг #мерикристмаскран и имаше много смешни коментари. Самите кранове също светят, на една от другите снимки се вижда. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт