Какво от "моята чужбина" бих приложила в България?

• 36 509
  • 612
  •   1
Отговори
# 510
Глупости.

# 511
от каква позиция и с какъв опит го твърдиш?

# 512
Съгласна съм, че системата в Германия не е идеална. Живея тук и само тук от 2003. Но системата тук поне я има. Разлика се прави в това дали си частно застрахован или държавно. От тази гледна точка парите имат значение. Нямам личен опит със сегашните лекари в България, прекалено много години са минали откакто аз самата бях у нас на лекар. Майка ми разказва понякога истории от нашето здравеопазване, от които ме втриса, но в интересен на истината аз си я познавам- да бях един лекар нямаше да ми е от любимите пациентки. Simple Smile
Въпреки това не се е оплаквала от тях като специалисти..Критикува повече отношението към пациентите и цените на лекарствата  и лекарските услуги.

# 513
Във връзка с тази тема - http://www.bg-mamma.com/?topic=1078912 , - имам въпрос за това как общината и държавата там, където живеете, се бори със замърсяването на въздуха - има ли някакви регулации на транспорта, на отоплението, нещо друго... Особено в големите градове.

# 514
Игалия: Забранено е да се ползват камини в градовете. Централните части са с ограничения за движение на автомобилите, като ограниченията зависят и от категорията Евро на автомобила. Зимата, в дните на повишени нива на смог, ограничават движението на автомобилите по четни или нечетни номера. Има разни кампании за хората, които ходят на работа с кола, да се групират, вместо една кола=един човек, но те са пожелателни, не са от задължителните рестрикции. Освен категориите на автомобилите, сградите също имат категории на енергийна ефективност (като електроуредите A+, A, B, C...) и строителите са длъжни да строят новите сгради с висока ефективност, а при продажба е задължително категорията да е посочена. Ако ремонтираш стара сграда и я подобриш като категория (примерно нови прозорци влизат в еко подобренията), в следващите 10 години можеш да си приспаднеш процент от вложените пари.

# 515
При нас в Монреал, Канада последно през октомври тази година въведоха закон за забрана на употребата на камини и печки на дърва и въглища. Трябва да се подменят с такива с катализатори, ако държим на истински огън от дърва или да се премине на пропан/ток. Преминаването на отопление от мазут/нафта на екологично чисто с ток (99% добив от ВЕЦ) с термопомпа се субсидира частично от провинцията.
Останалото за автомобили, горива и др. е както навсякъде по света, но и всъщност автомобилния парк няма как да застарее много. Почти всеки 10г. автомобил е вече изгнил от химията която се хвърля зимата за снега и леда и е почти неизползваем и заминава за скрап.

# 516
Толкоз екология, пък химия в снега? Simple Smile)) Какво хвърлят?

# 517
А извън зимата - почиства ли се нахвърляната химия,  предполагам, че е била за топене на леда.

# 518
Аз и викам химия. Не знам какво точно е, но е много ефективно и пътищата остават чисти и сухи и в най-трудните дни на -20 и по-студено и ледено. Факт е обаче, че колите въпреки пръскането им цялостно с препарати против ръжда на десетата година стават на дупки отвсякъде. Вече трета кола давам за скрап. Работеща, но изгнила.

# 519
  • Canada
При нас не хвърлят химия, а опесъчават, хвърлят някакъв дребен чакъл, от който хвърчат камъчета докато караме. Обичайна гледка са коли с напукани стъкла от тях. Продават и сол за разтопяване на леда, но пък тя не влияе добре на асфалта и растенията.
При нас не знам да има ограничения, но плащаме Carbon tax, eco fee, disposal fees etc.

Между другото яхуу, на вас трябва да ви намалят федералните субсидии в Квебек и да спрете да смучете наготово.

# 520
Стига с тези федерални субсидии и поне аз нищо не смуча наготово. Плащам за данъци почти двойна средна заплата за страната. Къде отиват и за какво се ползват не знам. Не мога да отговарям и за междупровинциалните споразумения. Ако нещо не ви харесва - протестирайте.

# 521
  • Canada
Е, айде сега 'стига с тези...' На кого са му безплатни лекарствата, как да не знаеш. Simple Smile

# 522
В Лондон е напълно забранено отопление с твърдо гориво и всякакви огньове различни от градинско барбекю. В провинцията - не, разрешени са камини, но там няма такова пълчище от хора и автомобили.

Има ги и зелените зони, където с катализатор под Евро 5, не може да се влиза по никакъв повод.

Парковете са много.

И все пак си е пренаселено и мръсно, но въздуха е в пъти по-чист от Софийския и Варненския - за другите градове в България, нямам трайни наблюдения.

# 523
То сигурно само пекинският въздух е по-зле от софийския.
От една страна релефът на София е неблагоприятен, но пък и общината не си дава много зор - за днес просто са призовали хората за ползват повече ГТ и да се отопляват на гориво, различно от твърдото.

Благодаря за отговорите.

Последна редакция: пн, 03 дек 2018, 18:27 от EmmaT

# 524
Няма какво да ги призовават, трябва да го забранят тотално и да изринат гетата, че от там идват палежите на гадости.

Общи условия

Активация на акаунт