Какво от "моята чужбина" бих приложила в България?

• 36 510
  • 612
  •   1
Отговори
# 495
В Австрия и пенсионерите имат 13-та и 14-та пенсия, през май и през декември. Иначе почти във всички фирми имат 13-та и 14-та заплата - пак през май и през декември.

И в Испания е така за пенсионерите, само че през юни и декември. За заплатите не знам, аз коледен бонус съм виждала само два пъти в живота си.
Всъщност, сетих се, че имам снимка на майка ми от първата или втората  и Коледа в Испания - с една огромна кошница, пълна с вина, шоколади и всякакви лакомства - била подарък от работодателя за Коледа, отделно паричен бонус. Та тогава каза, че ако работодателят не даде бонус за Коледа, имаш право да подадеш жалба, но тя такъв случай не знаела, защото всички давали.

# 496
  • España
Зависи дали го имаш в договора. Аз например не взимам нито 13, нито 14 заплата, а мъжът ми да. Иначе кошницата си е традиция.

# 497
  • До морето
Аз работя в испанска фирма. Първата година всеки служител получи коледна кошница пълна с всякакъв алкохол, мезета, сирена, сладкиши, шоколади и т.н. на стойност около 400 евро. След това испанците разбраха, че в България няма такава традиция и вече получаваме само персонална коледна картичка от президента на компанията Simple Smile

# 498
Аз работя в испанска фирма. Първата година всеки служител получи коледна кошница пълна с всякакъв алкохол, мезета, сирена, сладкиши, шоколади и т.н. на стойност около 400 евро. След това испанците разбраха, че в България няма такава традиция и вече получаваме само персонална коледна картичка от президента на компанията Simple Smile

На много места няма такава традиция, не само в България. В Германия съм получавала вино, шампанско, картички,  Adventskalender (онези прозорчета, които отваряш за всеки ден от декември и има шоколад в тях), но такива кошници никога не съм чувала да раздават. Най-много да организират коледно тържество (Weihnachtsfeier).

Тъпо сте се издали за тези кошници.  По принцип когато шефът ти прави подарък взимаш, без да се изненадваш и да разправяш, че не очакваш и не е нужно Satisfied

# 499
  • До морето
Е, аз не знам кой какво е казал, но е факт, че вече няма кошници. В други държави продължават да имат, т.е. не е нещо, което е променено по принцип.

# 500
Дискриминация! Защо ще ви лишават от традиционната кошница заради произхода ви?

# 501
Никога не съм схващала смисъла на тези кошници.
В Малта за Коледа работодателят ми правеше супер купони. Всичко хем много барнато, хем така направено, че максимално да разпуснеш и да се забавляваш. Наемаше и линейки, както и хора, които следят пияните. Заради собствената им безопасност, не за друго. Joy След купона имаше много болнични, което е предвидено и е ОК.

Бонуси нямаше, но се случваше да се налага някой да работи няколко чака по празниците, за което плащаха 300 евро премия отделнало от надника с оувъртайм. Това на ден.

# 502
  • В заешката дупка
При нас може и кошница да е коледния подарък, може и ваучер за нещо - театър, ресторант и подобени, може допълнителни дни отспуск, може и само картичка да е, може и нещо друго... Зависи кой ти е работодателят.

Иначе навсякъде се организират коледни партита (от такива на работното място, до уикенди в чужбина). Всички получават и коледни бонуси, които са в размерз, определен в колективните трудови договори със синдикатите.

# 503
Предишният ми работодател също правеше купони за Коледа, много често и с преспиване, всичко на негови разноски. Отделно имаше торбички с подаръци за всеки с кафета, шампанско, шоколади и бонбони. Купоните отначало ги обичах, ама през последните години нещо нещата тръгнаха на зле, беше ми писнало от клюки и интриги и предпочитах тия пари да ми ги дадат като бонус. В сегашната фирма – бонуси и купони до ден днешен не съм видяла зя Коледа, тази година за пръв път на търговската среща, традиционно провеждана в края на ноември, имало и новогодишна част. През ноември?! Ама аз бях в отпуска и пропуснах.

# 504
Германия. Аз съм частно застрахована покрай съпруга си - да, има адски много снобски плюсове и глезотии, но според мен не е непременно необходимо. Чист бизнес си е това. Безработните, освен парите от държавата, които споменах по-назад, получават и задължителната базова здравна застраховка и обслужване, за което в БГ може само да се мечтае. За отличното отношение и професионализма навсякъде писах по-назад.

Отлично ли ????
В момента мой близък умира от рак който, не са видели в Германия.... Светилото, дето се чака с месеци за преглед не е разпознал карцином който българските му колеги без да са светила са видели!!! Болния му вярва безусловно и губи ценно време! Отлично ли?! Ще го съдим това светило!!!

# 505
Ами на баща ми в България след две биопсии не му видяха рака и след два месеца питаха защо толкова късно идваме. За после няма да разправям, защото не беше за съд, а за убиване.
Съжалявам за баща Ви.

В Германия има остър недостиг на медицински кадри и не само на такива. Аз писах в друга тема за първия ми сблъсък със зъболекарите, но така е като си ги избираш по табелите по главната улица. Между другото, и те са безплатни в масовия случай, което е голяма рядкост по света.

Отлично не бих казала, че е здравеопазването, но оптимално е направено да работи добре, докато не опре до човешкия кадър. Там вече е тото.

# 506
Ами на баща ми в България след две биопсии не му видяха рака и след два месеца питаха защо толкова късно идваме. За после няма да разправям, защото не беше за съд, а за убиване.
Съжалявам за баща Ви.

В Германия има остър недостиг на медицински кадри и не само на такива. Аз писах в друга тема за първия ми сблъсък със зъболекарите, но така е като си ги избираш по табелите по главната улица. Между другото, и те са безплатни в масовия случай, което е голяма рядкост по света.

Отлично не бих казала, че е здравеопазването, но оптимално е направено да работи добре, докато не опре до човешкия кадър. Там вече е тото.

"Светилото" немско да беше написало "не знам какво има там", вместо "всичко е точно"! И наистина беше в  "добри ръце" докато не цъфна диагнозата и се оказа, че нашите провинциални специалисти се справят по-добре от немските светила...... Ако една от клетвите ми го стигне е достатъчно!!!

# 507
Ние получаваме само годишен бонус. Не е заплата, защото няма как да е, хората работят различни часове, всеки месец, различни проекти, но е процентно на оборотите на клона и годишната заработка на служителя.

Това е за английска компания. Когато работих преди за австрийска - получавахме по едно средно месечно възнаграждение за Великден и за Коледа.

Когато работих за първи път през живота си в българска компания, трябваше да издирваме началника с колежката ми, за да си вземем изобщо месечната заплата. Всеки месец лъжеше, че е на някакво лозе и все го намирахме в едно кафе. Simple Smile

# 508
  • Street of Dreams
Усмихнатата анонимна,
Скрит текст:
говори болката в теб, а не истината - не и цялата. А истината е, че дори немските лекари са хора, които допускат грешки. Истината е, че някои видове рак се развиват светкавично и не биват хванати на време. Истината е, че и аз също като Чек изгубих много близък човек в БГ от рак, при все че поради друг вид рак ходеше най-редовно *ежемесечно) на всякакви прегледи, рентгени, скенери и ЯМР, за да се проверява за разсейки и изведнъж като намериха втория рак, се оказа, че е в последен стадий. И да - от там не беше за съд, а за разстрел. Още като се сетя, се изпълвам с гняв и болка. Също е истина, че днес пих кафе с една приятелка в Германия, чийто "последен" рожден ден празнувахме през февруари 2016 с огромно парти, когато лекарите й казаха, че й остават "най-много 6 месеца живот, от които последните няма да са баш живот". Имам, за мое огромно съжаление, твърде много опит с раково болни и в двете държави и за мен няма никакво място за сравнение. Също е вярно колко много българи търсят медицинска помощ именно тук. Много съжалявам за баща ти, знам колко е тежко. Ако искаш, кълни го, ако искаш, изкарай си го на моя пост, няма проблем. Ако решиш - съди го немския лекар. Но не мисля, че нещо ще намали чувството ти за несправедливост. То е предпрограмирано в такива ситуации и знам колко е силно и как боли от него. Желая ти един ден болката ти да отмине и в сърцето ти да остане само май-сладката любов.

И в този ред на мисли (извинявам се за неприятната тема), бих искала за раково болните и умиращите в България също да има психологическа помощ, вместо унизително и отвратително отношение!

# 509
Системата в Германия не е идеална. Има много пропуски и както винаги парата прави борбата .  Но понеже всеки получава по нещо не се забелязва. В България са просто по-директни.

Общи условия

Активация на акаунт