Какво от "моята чужбина" бих приложила в България?

• 36 831
  • 612
  •   1
Отговори
# 135
 Защо е евтин бензина незнам, но знам за глоба за превишена скорост 12 000 евро - виждала съм я, защото не вярвах че е възможно.

# 136
  • София
Ок, не прецаквайте темата като пишете за места, на които сте били на разходка или на седмично посещение. Все пак става въпрос за "моята чужбина".

И би било добре ако в поста се уточнява за коя държава става въпрос, защото "тук" не значи нищо за повечето.

Извинявай, zari65, игнорирай ме. Малко съм изморена и чета през пръсти.

Бензинът в Люксембург е 2,31 лв, малко повече от българския.

# 137
Говори се за данъци в зависимост от семейното положение в Германия(Ергенският данък Simple Smile ).

За никакъв ергенски данък не се говори тук. Чек ти го е написала - говори се за различно данъчно облагане, което е в зависимост от семейното ти положение и съответно от данъчната класа, в която попадаш.

Данъците са три:
Solidaritätszuschlag - налог солидарност, който отива за покриване на разходите по обединението на ГДР и ФРГ
Kirchensteuer - църковен данък, българите обикновено не го плащат, защото са "orthodox"/православни.
Lohnsteuer - данък доход

Осигуровките са едни и същи при всяка данъчна класа. Осигуровките са 4 вида и се наричат общо "Sozialabgaben "/социални удръжки:
Rentenversicherung - пенсионна осигуровка/на немски "застраховка"
Arbeitslosenversicherung - осигуровка за безработица/на немски "застраховка"
Krankenversicherung - здравна осигуровка /на немски "застраховка"
Pflegeversicherung - осигуровка за случаи, когато не можеш да се грижиш сам за себе си /на немски "застраховка"

Ергенски данък няма!

Данъчните класи са 6:
1 - за несемейни, разведени, овдовели
2 - самотни родители
3- при семейни служители, в чиито семейства партньорите получават различно възнаграждение. Половинката с по-високи доходи взима класа 3, а половинката с по-ниски доходи взима класа 5. Така този с класа 3 плаща по-малко данъци, а облагат с по-високи данъци партньора с по-ниски доходи, като в крайна сметка семейството разполага с по-висок общ нетен доход
4 - При семейни служители, в в чиито семейства партньорите получават еднакво възнаграждение. така например ако и двамата получават 2000 бруто, те ще са класа 4. Ако единият получава 5000, а другият 1000, този с 5000 ще е класа 3, а този с 1000 ще е класа 5.
5 - обясних по-горе
6 - когато лицето има повече от едно работно място, като и двете работни места подлежат на данъчно облагане. Всеки има право на необлагаем доход до 450 евро освен основния. Ако обаче допълнителният доход надвишава 450 евро бруто, той ще се обложи с класа 6, която е възможно най-неблагоприятната класа с най-високите данъци.

# 138

Тук говорите за ергенският данък в Германия. Такова нещо не знам да има в Англия.
Никакъв ергенски данък няма. Просто данъчният клас на неженените или тези, чиито съпрузи не живеят в Германия е по-неблагоприятен от този на женените.  Говорим само за данъка, това не касае осигуровките, които вкупом са доста по-голям налог.

Е да де, хората които нямат семейство плащат по големи данъци. Не е задължително да се нарича Ергенски данък Simple Smile

# 139
В Люксембург стандарта на живот е много висок и определено е за хора с доста високи доходи.
За плащането карта да е предимство чак толкова. Хубаво е да има алтернативи да може и двата варианта.
Плаща се кеш в Люксембург, не навсякъде, но като си попиташ може.

Какви батки на софийското летище- паркинга се плаща на гише вътре - намира се до рентакарите, на изхода си мушкаш картончето и излизаш и това не е от скоро.

Тъй -тъй, измислям си Yum и плюя чудничкото ни летище и неговите съвършено уредени паркинзи - под и над земята.Не говоря за подземния паркинг , а за външния пред терминала. Там на изхода при бариерата са батките .
И  разбира се, че може кеш, кога съм казала - не може изобщо, просто повечето са с карта.

Ок, не прецаквайте темата като пишете за места, на които сте били на разходка или на седмично посещение. Все пак става въпрос за "моята чужбина".

И би било добре ако в поста се уточнява за коя държава става въпрос, защото "тук" не значи нищо за повечето.

Извинявай, zari65, игнорирай ме. Малко съм изморена и чета през пръсти.

Бензинът в Люксембург е 2,31 лв, малко повече от българския.

Извинявам се и се засрамвам че посмях да опиша впечатленията си, няма да нахлувам повече , щото все още не съм  в "моята чужбина". Просто си мислех, че и моите впечатления са от значение.

И последно, в случай че някой ме чете, макар и да живея в БГ - в Люкс има три ставки на ДДС - супер ниска, средна и висока.

Последна редакция: чт, 22 ное 2018, 18:39 от ellis

# 140
  • София
Е да де, хората които нямат семейство плащат по големи данъци. Не е задължително да се нарича Ергенски данък Simple Smile
Хората, които нямат семейства, плащат по-малки данъци. Семейните получават по-малко.

нето при данъчна класа 1 (несемеен служител) са ти 1150 евро, а ако си класа 5 (семейна, с половинка с по-високи от твоите доходи) от тези 1600 евро ти остават само 970. Ако си класа 2 (самотен родител) от 1600-те евро ти остават 1200.

# 141
  • Canada
Това за GST/VAT/ДДС също е интересно да се спомене къде колко е. Благодаря, Елис! Simple Smile

# 142
  • Euskal Herria
В Испания ДДС е различно.
4%  - (супернамалено ДДС) за продукти като хляб, мляко, сирене, яйца, плодове, зеленчуци, бобови растения, лекарствени продукти за хуманна употреба, инвалидни колички, протези и импланти,  книги, списания и вестници и др.
10% - (намалено ДДС) - много продукти като  храни, вода, покупка на нови жилища, пътнически транспорт, фармацевтични продукти (но не лекарства), хотелиерски услуги  и др.
21% - ( общо ДДС) - прилага се за повечето продукти и услуги (мода, декорация, електроника, домакински уреди, превозни средства, почти всички професионални услуги, които не са включени в списъците за намаленото ДДС  и др).
Има и стоки и услуги освободени от ДДС , повечето са свързани със здравеопазването, културата, хуманитарната помощ и образованието.

# 143

Тук говорите за ергенският данък в Германия. Такова нещо не знам да има в Англия.
Никакъв ергенски данък няма. Просто данъчният клас на неженените или тези, чиито съпрузи не живеят в Германия е по-неблагоприятен от този на женените.  Говорим само за данъка, това не касае осигуровките, които вкупом са доста по-голям налог.

Ъъъ, може да се нарече и облекчение за семействата, както си е.

Май само в България ДДС е на всичко 20 процента, с изключение на туризма. В Малта няма ДДС на храни, лекарства, книги и детски стоки.  На тока е 5.
В Германия за храни, обществен транспорт,  вестници, книги, цветя, хотелски нощувки, медициндки и зъболекарски услуги и други е 7 процента .

В Малта няма данък върху недвижимите имоти, нито за сметосъбиране и извозване.

Последна редакция: чт, 22 ное 2018, 19:55 от Анонимен

# 144
За Англия, относно доходите, ще дам два примера.

В момента, в отпуск по майчинство, може да се каже, че изобщо нямам доходи. Но мъжа ми е с високи, 50к + годишно и съответно не мога да получавам никакви помощи, облекчения, намаления и т.н. Условно, ако се направи едно разделение се получават по 25к годишно на всеки възрастен от домакинството ни.

Самотна майка, българка, която работи съвсем неквалифициран труд - в магазин в МОЛ, съпруга и почина, когато детето нямаше и 4 годинки. Работи на минимално заплащане, което е около 17к годишно. Получава седмични данъчни кредити около 150 паунда, получава седмични детски по 20 паунда, получава облекчения 20% от общинските данъци, получава безплатни 30 часа седмично за градина на детето, получава помощи за вдовица, помощи за наем.

В крайна сметка, се оказва, че дохода и е равно или повече от 25к годишно и може да си позволи добър живот за себе си и детето. Това, докато работи. Ако реши да е безработна и не е в процес на търсене на работа, всичко описано ще спадне драстично, разбира се и едва ли ще оцелее изобщо.

# 145

Дъщеря ми живее в Малта и се ядосва, че за да си извадиш банкова сметка отнема минимум седмица с чакане по опашки и разкарване за разни документи. На всичкото отгоре с картите на тяхната банка не можеш да плащаш в чужбина. Последният път е засякла време - да си отвори банкова сметка в България е отнело точно седем минути. Майчинството е три месеца и ако не се върнеш след това на работа, трябва да върнеш парите. Приятелят и, който не е българин и е израснал в Германия, е потресен от начина на шофиране у нас.

За картите не е вярно. Просто са й дали Cashlink, вместо нормална Виза или Мастър, каквато ако си поиска, ке й дадат. Иначе отваряне на сметка може да отнеме много повече от седмица. Имат много строги изисквания в това отношение. Затова пък работата на банките им е на светлинни години от германските. В Германия вежду другото при отваряне на сметка дават същите карти като малтийскити Cashlink. Като си поисках нормална Виза ме питаха за какво ми е. Със сто зора ми дадоха накрая, но се оказа, че не е свързана със сметката ми. Прехвърлям си пари от нея и ги чакам поне три дни да пристигнат във Виза картата. Joy И още много дивотии имат германските банки.

Роденият в Германия приятел не е ли шокиран от шофирането в Малта? Аз от тамошните по-гадни шофьори не съм виждала.
Явно не казват служителите, че може Виза или Мастеркард. Тя така и не си извади малтийска карта, дълго време си получаваше заплатата с чекове, сега и я привеждат по българска карта. Но приятелят има малтийска карта. Той не е роден в Германия, но е израснал там. И в Малта не шофират, работата им е наблизо. Най-нетолерантните шофьори аз съм виждала в Гърция, това, пешеходните пътеки за нищо ги нямат.

# 146
Стандартната безплатна банкова карта в Германия (на немски се казва Girocard или ec-Karte, идващо от Electronic Cash ), даваща достъп до сметката на клиента е Maestro. Другото са кредитни карти, с годишна такса.

# 147
☝🏻Едно много важно което искам от България да си взема, това са страхотните фризьори които имаме.

# 148
Не успях да изчета цялата тема и се извинявам, ако се повтарям, но най-най-невероятното ми и любимо нещо в САЩ е библиотечната им система! Във всеки квартал/градче - библиотека, които са свързани в мрежа вкл. колежанските и университетските. Няма книга/електронен ресурс, който  да не мога да си поръчам онлайн и ако го няма в местната ми го доставят до нея и ми пращат имейл: "заповядайте да си вземете книгите"!

Като данъкоплатец мога да препоръчам да се закупи липсващо заглавие, етц. Да предложа да се покани интересна личност, етц.
Разбира се това доколко е развита местната библиотечна мрежа варира от щат до щат, от регион до регион. Аз говоря за Масачусетс и Бостънска събърбия.
Сравнявали сме с дружки пръснати из страната колко достъпно и бързо можем да си поръчаме нашумяла новоизлязла книга или нещо старо и малко популярно - има сериозни разлики, но Масачусетските са винаги в топ 3.

Децата ни обичат библиотеките, защото за тях има безкраен поток от класове и развлечения там - дори едно просто четене на глас от библиотекарка, дори колекции от играчки. От бебета израстват по тези библиотеки и това е най-естественото нещо за тях на този свят.

PS Малко цифри за да не съм голословна:

МА е 4 пъти по-малък от България, но населението е само с 400 хил. по-малко. (6.9 мил vs. 7.3 мил)

Щатът има 9 големи библиотечни мрежи, обхващащи 470 библиотеки:
https://mblc.state.ma.us/programs-and-support/library-networks.php

Активно се дигитализира съдържанието за да става все по-лесно и бързо достъпно:
https://libraries.state.ma.us/pages/digital-collections#digitalLibraries

Някои интересни факти:
https://commonwealthcatalog.org/MVC/
https://libraries.state.ma.us/pages/faqs

И малко цифри за местната ни мрежа Minuteman Library Network (MLN)
(разбра се, че не сме ограничени само в нея, ако се окаже тясна за нас или твърде бедна за нашите интереси Simple Smile

Various statistics about the MLN in numbers.

5,899,261
Total Items Owned Within the Network

1,519,725
Total Unique Titles Within the Network

682,569
Total Minuteman Patrons

14,135,294
Total Loans & Renewals in FY2018

1,916,524
Loans Between Libraries in FY2018

Patrons Saved $10,032,489.6 By Using Minuteman Libraries Last Week

Последна редакция: чт, 22 ное 2018, 23:56 от Agent Provocateur

# 149
Прекрасна тема Ева. Браво. Ще следя с удоволствие.

Общи условия

Активация на акаунт