Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

Ще бъде ли Нац. стратегия за детето реална подкрепа за децата и родителите им?

Опции:

 • Мнения: 230
Скъпи български родители, мами и татковци!

Знам, че на света не съществува друг човек, който да е по-загрижен и да лелее повече от Вас за добруването на Вашите деца. Затова се обръщам към Вас с въпрос: разбрахте ли за новата „Национална стратегия за детето 2019-2030“, която предстои да бъде утвърдена и която няма как да не засегне всички деца в България и техните родители?

Нейните защитници изтъкват, че Стратегията дава една нова заявка за отношение към децата, като носители на собствени права. Те считат, че днес държавата присъства твърде слабо в живота на семействата и това трябва да се промени. Отбелязват, че трябва да вървим напред, защото животът е динамичен. (д-р Е. Лилова- председател на ДАЗД; В. Шалапатова- изпълнителен директор на фондация „За нашите деца“)

Противниците й се опасяват, че тя ненужно противопоставя интересите на родителите с тези на децата, че „развързва ръцете“ на социалните служби да извеждат деца от семействата. Смятат, че вместо да подпомага отглеждането на децата, държавата ще налага на родителите по какъв начин да отглеждат децата си, което е прекалено вмешателство в семейството. Някои (П. Низамов) стигат дори по-далеч в изказванията си: „Подобни закони оставиха без своите истински семейства десетки хиляди деца в цяла Европа... Сега този геноцид над децата на Българите чука и на нашата врата“  (И. Тинчев- гражданска инициатива „Поход за Семейството; сайт на Петър Низамов- БЮК (защита на гражданите с правни средства)).

А какво мислите Вие? Как приемате нововъведения като например задължителния домашен патронаж за деца от 0 до 3 години- като грижа от страна на държавата или като нарушаване на личното пространство на семейството? Считате ли шляпането по дупето за домашно насилие?

Коментарите си може да оставите на сайта на МС. Проектът е отворен до 08.02.2019 г.

http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG& … cwz3RbvuZeg2YXS8Y

https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/nova-strategija-za … Win0dQIK2G_GiHZ_4

Последна редакция: пн, 21 яну 2019, 22:17 от Кевана

# 1
 • Мнения: 6 339
Нищо не знам по въпроса.Много са ми смешни,да се подсигурял добър стандарт.Колко точно добър?Всеки го иска,но не всеки има капацитет или шанс да го подсигури.А циганите?Те раждат по много независимо от стандарта им на живот.Не признават образование.Ще им отнемат ли децата или ще се съобразят с ''културните'' им различия.По въпроса само шляпване по дупето,не считам за домашно насилие.Още повече,че може да го шляпнеш леко и при закачка докато си играете.Това ме върна много години назад,когато в чужбинският подфорум наша сънародничка сподели,че дъщеричката и е доста палава.Живеят в Лондон и докато пътували в метрото,за да не шуми и ангажирала вниманието с игра на пържолки.Един старец строго и направил забележка да не бие детето по ръцете,и ако го повтори ще сигнализира,където трябва.

# 2
 • София
 • Мнения: 13 278
Считам удрянето, перването, шляпането за насилие. Обидите и униженията също. За съжаление виждам прекалено често и от двата вида насилие.

# 3
 • Мнения: 2 461
Тази система отнема децата от родителите и ги предава в ръцете на психопатите, които стоят зад държавните институции!   Sunglasses Децата са най-ценното богатство и този, който овладее умовете им, е овладял бъдещето им - и тяхното, и бъдещото развитие на обществото!  Sunglasses

...ненужно противопоставя интересите на родителите с тези на децата, че „развързва ръцете“ на социалните служби да извеждат деца от семействата. Смятат, че вместо да подпомага отглеждането на децата, държавата ще налага на родителите по какъв начин да отглеждат децата си, което е прекалено вмешателство в семейството...  

Не "ненужно", а целенасочено! Под благовидни предлози се цели осъществяването на тотален контрол върху човеците. А плиткоумните политически дупедавци като цяло са съучастници в това престъпление.  Sunglasses #2gunfire

„Подобни закони оставиха без своите истински семейства десетки хиляди деца в цяла Европа... Сега този геноцид над децата на Българите чука и на нашата врата“ Именно!  Sunglasses

# 4
 • в оазис
 • Мнения: 452
  Една от мантрите на демокрацията бе- за по-малка намеса на държавата. Позабравиха се раните от социализма и сега се оказва , че е допустимо държавата да се вре в най-интимните сфери от живота, както и по времето на соц-а не го е правила. Докъде ще стигне - да му мислят следващите поколения.
 Казват, че колкото и да се старае родителят , все ще има детето му какво да разказва на психоаналитика си като порасне. Така, че на  родителя винаги може да  се намерят грешки във възпитанието и отношението му към Детето. И той става по презумпция виновен и причина да му бъде отнето винаги може да се намери.  И често Детето е едничко в семейството. А това, както вече се разбра , е източник на травми. Затова -в комуната на приемните семейства или други неизмислени още форми на социализация и отчуждаване от кръвта.
  Днес четох, че няма да се търси отговорност от Московски за смъртта на детето му. Честно казано, смятах , че е жестокост в подобна ситуация да търсиш вина и пращаш в затвора. Но ето един казус за двойните стандарти - ако си държавноудобен и угоден ,може да постъпиш безотговорно, да причиниш смъртта на детето си и да те оставят на Божието правосъдие. Но ако си несимпатичен, ти се полага да преминеш и през гражданското правосъдие, да лежиш в затвора,  ако имаш ще  ти отнемат и другите деца .  
   А Махалата  е с права на министър . Във вестниците четох, че 12 - годишното циганче, което роди Сарасвати преди 1 г. , се е сдобила с втори син - от приятел на баща си. Тя , с родителите , бебето, 7-те си братя, сестри, спят в една стая. Приятелят на баща и  и той с тях. Никой не чул, не разбрал, кога е забременяла. За отнемане на деца  в този случай не се говори.  А приятелят е от половин година в Германия - не се е засилил да поема отговорност за новото бебе на вече 13 годишната.

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 5 383
Казват, че колкото и да се старае родителят , все ще има детето му какво да разказва на психоаналитика си като порасне. Така, че на  родителя винаги може да  се намерят грешки във възпитанието и отношението му към Детето. И той става по презумпция виновен и причина да му бъде отнето винаги може да се намери. ...
+1.
Не съм чела стратегията, но преразказаното, ако е вярно, е безумно.
А ако в едно общество 95% или там 75% ли бяха, се оказват нарушители на едно правило, понякога, не винаги, но понякога, проблемът е в правилото. Малко като онова за карането в насрещното.
Намесата с принуда в личния и семейния живот извън редките случаи, когато в семейството има човек, който се чувства нещастен и желае да му се помогне, не води до добро.

Последна редакция: пн, 21 яну 2019, 12:03 от Магдена

# 6
 • Мнения: 1 262
Този Петър Низамов не е ли същият, известен като Перата? На нивото на госпоДинко? Даже май се биха двамата, спориха? Мерси много, но такива хора не могат да ми казват какво е право и какво криво в живота.

Деца, които са бити - трябва да бъдат защитени от някого. Ако роднини, близки, комшии - не могат да се справят с насилника, трябва да ги защити държавата.
Деца, които са малтретирани психически, емоционално, физически, сексуално и неглижирани във всичките им нужди и потребности - трябва да бъдат защитени. Ако никой от близките не може да се справи с насилника, тогава трябва да се намеси държавата.
Деца, които са хранени само със захар и сол, които не се водят на профилактика, на зъболекар и са оставени в 21 век в Европа да имат занемарено здраве - трябва да бъдат защитавани.
Деца, които са спирани да ходят на училище от родителите - трябва да бъдат защитавани. Ако горкият дядо не може да се справи с побърканите майка и баща и вика телевизията накрая, а за това с плаща с живота си - ами да, трябва да се намеси държавата.
Деца, които биват използвани за криминални деяния от собствените си родители - трябва да бъдат защитени.
Правата на детето са: да бъде нахранено добре, да е защитено здравето му, да има право да ходи на училище, да живее в сигурна и спокойна среда, да може да се оплаче на някого, ако нещо му тежи и го мъчи, да бъде информирано, свободно и защитено в изборите си, да не бъде дискриминирано по какъвто и да е признак. Какво толкова сложно, страшно, нелогично, странно, драматично има в това да осигурим на всички деца тия права? На всички деца - на българчета, циганчета, турчета, русначета, арменчета, еврейчета, деца от бракове с чужденци, деца с хронични заболявания, деца с увреждания, деца, изоставени в домове, деца, пристигнали в държавата като бежанци и т.н. Значи за мъжкото хоро в ледените води сме мераклии да го пази ЮНЕСКО, а правата на децата ни не желаем да са защитени от УНИЦЕФ и хартата за правата на детето... https://www.unicef.org/bulgaria/

Последна редакция: пн, 21 яну 2019, 12:09 от Маpи

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 5 383
Мойте нонстоп нагъват шоколад, не са стъпвали на зъболекар и на големия, на 6 години, НИКОГА не са му мити зъбите.
Насилник, разбира се, е всеки, който удря шамар или дърпа уши, а "пострадалият" има нужда от спасяване. Wink

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 213
 Ами вместо държавата изведнъж да се появи и да защитава правата на децата и да ги спасява от ужасните им родители, защо не положи малко усилия да осигури условия.
 Възможност за безплатен спорт, по-добри условия в здравните заведения където се лекуват деца, по-нисък данък или освобождаване от такъв на стоки за деца (дрехи, книги, храна..). Да погледнат какви безплатни закуси дават на децата в училище и тогава да имат претенции за здравословно хранене.

 Ясно е че на бити, малтретирани и неглежирани деца трябва да се помогне. То и сега трябва и се прави, без да се приема тази стратегия. Но каква е логиката например да отнемеш детете от семейството му, заради недобри условия поради липса на средства и да го дадаеш на приемни родители, на които обаче да им плащаш?

Последна редакция: пн, 21 яну 2019, 12:38 от Puss in boots

# 9
 • Мнения: 25 225
Проблемът на такива почини и програми е, че покрай малтретираните деца се засилват и опитите за контрол и отчетност на иначе нормални родители и може да те изловят за едното нищо, ако решат. И накрая пак се връщаме на първото квадратче, примерно някой донос що боядисваш яйца на Великден или нещо подобно.

# 10
 • Мнения: 1 262
За едното нищо - не. Отдавна се работи на принципа на "парчетата пъзел, които съставляват едно цяло" и стремежът е детето да седи с родителите. Трябва инфото, че си слаб родител, да се засече от няколко източника.
Скрит текст:
Примерно, ако джипито подаде, че детето е постоянно болно, а учителят подаде, че в училище детето заспива в час и споделя, че седи до 1 след полунощ будно, а за капак и комшията се обади на полицията да каже, че не може да мигне от ревовете на деца - да, социалните трябва да направят проверка. Ако държавата плаща за здравето на детето до 18 години - това дете трябва да бъде лекувано, съветите на лекарите - следвани, план за укрепването на имунната му система - направен и т.н., а родителят трябва да изпълнява, защото това е в интерес на детето. Ако държавата плаща за образованието на детето до 18 години - тя не го иска то да спи в клас. Та то пропуска знания така. Ако комшиите се оплакват и разкарват полицията, за която също плаща държавата - ами да, трябва някой да се намеси. Трябва някой да изиска от родителя да е по-отговорен - да приспива детето навреме, нежно, с приказка, с песен, а не с бой (Представяте ли си възрожденците да са си приспивали децата със заплахи и бой, а не с люлка, с утихване на къщата, с тишина, загасяне на свещта и спокойствие? Цялото село ще пропищи, най-вече заради това, че животните ще буйстват в оборите, ако 2-3 хлапета седят на чардака в полунощ и реват, викат, пищят?), да изпълнява лечението на лекаря, да осигурява тишина в блока, за да почиват и останалите.
Това "за едното нищо" се наслагва нарочно из форуми и социални медии - за да се създава драма, да се наелектрезирват хората, че ето - големият ужас идва. Да се създава суматоха, напрежение. Ей така - да валят още черни новини, да има хейт, да се мрънка.
Ако те попитат като работник в тази държава - ти искаш ли твоите данъци да отиват за реални дела, за резултат, за постижения? Ти искаш ли данъците за здраве, за образование, за полиция, които идват от тебе, да постигат целта си - образована нация, здрава нация, полицаи, които ловят престъпници? Всички ще отговорим - да, разбира се, искам парите ми да отиват за точно това. Но ако те питат като майка - добре де, за училището хората/държавата плаща, защо не пращаш детето си наспано, нахранено, за да попива най-много от това, което му се дава там като знания? Нима логичният отговор е - а бе, махни се, бе, ти кой си да ми казваш как ще си гледам детето? Ще го нашамаря като не заспива, я! Ще го оставя до 1 след полунощ, да му гледам сеира, кво ме интересува, че щял да спи в час. Същото и за здравето - докторите казват намалете солта, захарта, давайте плод, зеленчук. Хората/държавата плаща за здрава нация. Здравата нация означава да работиш по-добре, по-ползотворно, по-дълго, да се чувстваш удовлетворен професионално, социално, в личния си живот да се радваш и помагаш по-дълго на близките си. Но ако те питат като майка - защо не му пратиш ябълка за междучасието, а не тази баница с мас, чипс, сок.....

# 11
 • Мнения: 12 482
Тази система отнема децата от родителите и ги предава в ръцете на психопатите, които стоят зад държавните институции!   Sunglasses Децата са най-ценното богатство и този, който овладее умовете им, е овладял бъдещето им - и тяхното, и бъдещото развитие на обществото!  Sunglasses

...ненужно противопоставя интересите на родителите с тези на децата, че „развързва ръцете“ на социалните служби да извеждат деца от семействата. Смятат, че вместо да подпомага отглеждането на децата, държавата ще налага на родителите по какъв начин да отглеждат децата си, което е прекалено вмешателство в семейството...  

Не "ненужно", а целенасочено! Под благовидни предлози се цели осъществяването на тотален контрол върху човеците. А плиткоумните политически дупедавци като цяло са съучастници в това престъпление.  Sunglasses #2gunfire

„Подобни закони оставиха без своите истински семейства десетки хиляди деца в цяла Европа... Сега този геноцид над децата на Българите чука и на нашата врата“ Именно!  Sunglasses
Напълно споделям това мнение.
Считам, че това е опит за контрол и манипулации, а не грижа за детето.

# 12
 • Мнения: 25 225
Вярно, че е хипотетично, но днес примерно ще се заядат за зеленчуци. Утре ще те глобят, като му прегледат обяда в кутията и не е "балансиран" според нормите (по истински случай - деца на палео диета в САЩ са принуждавани да ядат крекери, за да си "балансират" храненето). Утре ще решат, че на обществото не им трябват религиозни хора и ще те накажат/глобят за опити да говориш за християнство (за другите религии ще си позатворят очите, това си го знаем, само християнството е важно да не се обсъжда). Така де, държавата плаща да бачкаш и да се забавляваш, не да се молиш и да мислиш за някаква си душа.

# 13
 • Мнения: 405
Спомням си как отнеха двете деца на самотна майка, защото не може да ги издържа финансово. Настаниха ги в приемно семейство, на което плащаха по 500 лв на дете. Че те ако бяха дали на майката тези средства и тя щеше да си ги гледа...

# 14
 • в оазис
 • Мнения: 452
  И родителят трябва да може да контролира и да изисква от държавата  работа с адекватно заплащане , за да осигури качествена храна на децата си. Да се  контролира  добива и производството на храни - пестицидите, хормоните, антибиотиците влияят зле и в зеленчуците , и в бисквитите. Контрол на чистотата на въздуха - да имат възможности семействата за екологично отопление и транспорт. Да не говорим колко неща трябва да се подобрят в образованието, здравеопазването . Да се осигурят възможност за спорт,  извънкласни занимания, просто за игри  - ми то пространство незастроено не остана.  Училища в новите квартали няма и не съм чувала да са планувани.
  Когато държавата работи в такава посока  и подпомага семействата  - да се интересува тогава от детското здраве, възпитание и образование. А данъците не потъват в родителска безотговорност, а в държавна най-вече.

Общи условия

Активация на акаунт