Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

Ще бъде ли Нац. стратегия за детето реална подкрепа за децата и родителите им?

Опции:

# 30
 • Мнения: 228
В@ня , не знам за Конвенцията на ООН, ама в нашата си стратегия понятието за насилие е дадено твърде общо и разтегливо. Не може да се слага равенство между това, някой да нарече детето „прасе“, защото се е изцапало и това да го пребие от бой или да го насили секуално. С такава обща дефиниция би могло да се докаже, че буквално всеки родител е насилник. Не знам как така приемате това с лека ръка, но за мен е проблем и считам, че върху него трябва да се помисли преди документът да бъде окончателно утвърден!

The Siren of Titan, тия фрази, които „гъделичкат вътрешния Ви конспиративен параноик“, всъщност са много важни, защото може да се окажат слабите места в Стратегията. Не бива да бъдат подминавани, докато не престанат да „гъделичкат“ (т.е. докато текстовете не бъдат така преформулирани, че вътрешно престанем да им се съпротивляваме). Мен също „ме гъделичкат“ един куп неща от Стратегията. Например очакваният резултат за намаляване на относителния дял на децата в бедност (което самó по себе си е прекрасно)- чудя се как ще се реализира това? Чрез извеждане на децата от бедни семейства ли? Но бедността не е порок, на такива семейства по-скоро трябва да се помогне за да не попадат в категорията „бедни“ (примерно, чрез съдействие родителите да си намерят (по-добре платена) работа), а не да им се отнемат децата. Обаче Стратегията и тук не дава яснота...
  

Последна редакция: вт, 22 яну 2019, 00:26 от Кевана

# 31
 • София
 • Мнения: 5 113
В Стратегията са дадени дефинициите от Конвенцията за правата на детето, Световната здравна организация и собствения ни Закон за закрила на детето, който си действа и в момента и не виждам някой да е тръгнал да отнема децата на родители, които ги шамарят публично или у дома.

Всъщност публичното шамарене на децата е толкова широко разпространено и получава толкова обществна подкрепа, че дори съм чувала "съвети" към родители "А, бе, шляпни му един шамар, какво се занимаваш да му обясняваш".

# 32
 • Мнения: 889
Значи трябва да отнемат децата на повечето български семейства поради бедност, така ли? Имам в предвид, че повечето хора са бедни. Значи не трябва да бъдат родители? Това минава всякакви граници, смятам че не трябва да се позволява това. Вече да те е страх да имаш дете в тая държава!
Така ли ще борят демографската криза с отнемане на деца от семейството им. То сега българката до последно отлага майчинство, ами съвсем няма да иска да ражда. Къде е мотивацията? Повдига ми се.

# 33
 • София
 • Мнения: 5 113
Значи трябва да отнемат децата на повечето български семейства поради бедност, така ли? Имам в предвид, че повечето хора са бедни. Значи не трябва да бъдат родители? Това минава всякакви граници, смятам че не трябва да се позволява това.

Прочети стратегията. В нея няма такова нещо.
Не знам откъде си ги правите тези изводи.
Няма нищо, което да подкрепя теорията (абсолютно манипулативно) че намаляване на децата, живеещи в бедност автоматично означава отнемане на деца от бедни родители. Напротив, всяка втора дума е "подкрепа за семейството". Примери за мерки могат да бъдат и са в развитите държави: отпадането на задължителните такси за детски градини; въвеждане на допълнителни възможности за децата да посещават яслени групи, ако на майката и се налага да работи, за да отглежда детето; осигуряване на безплатни учебници и лекарства за децата, за да не се товари допълнително семейния бюджет.

Последна редакция: пн, 21 яну 2019, 20:08 от В@ня

# 34
 • Мнения: 889
Би ли споделила тази стратегия, аз не я откривам. Границата е много тънка и може нещата да се тълкуват по различен начин. Току виж започнало да става практика извеждането на деца от нормални семейства. Защото е ясно ромите никой няма да ги пипне. Какво стана със Симона от село Арда? Не го ли взеха бебето заради бедност?

# 35
 • София
 • Мнения: 5 113
Просто напиши в гугъл Стратегия за детето 2019 г. Не е сложно, даже в първи пост я има.

# 36
 • Русе
 • Мнения: 9 248
  Един шамар и изпуснати нерви -на един кантар с педофилия в семейството. Стратегии , некадърни социални работници и набедени психолози. Това го имаме налице.Останалото е промиване на мозъци и разцъфтяване на доносничеството и службички,които се изхранват с такива.

# 37
 • Мнения: 25 086
Една идейка: всеки човек с правомощия да отнема деца трябва да има минимум 3 собствени. 4 за предпочитане. Никакви бездетни тетки в социалните служби.

# 38
 • Мнения: 1 690
И без Национални стратегии сме оцелели толкова векове .
Хайде да не се бъркат в това как една майка си гледа детето
а да се съсредоточат в изтрещяването на таткото и закрилата на майката и детето .
Закрила, но наистина нека бъде закрила -с помощ за пари, с помощ срещу насилие над майката
и така жената ще бъде спокойна да отглежда деца .А сега каква е тази стратегия -нямаш условия, нервна си, била си един шамар ...айде вземат ти детето . Нима има човек на този свят който не иска да е спокоен и богат, но понякога не става така в живота .

# 39
 • Мнения: 889
Абсолютно, защо нищо не правят срещу домашното насилие? Изтрепаха сума ти жени, стана ежедневие да се ликвидират жени, заради един смс, една дума? Искат детето да расте в сигурна среда. Ами как да стане? Нисък стандарт, ниски заплати, дискриминация към работещите майки, липса на ясли, детски градини, бащи насилници биещи ежедневно жените си... бащи напускащи майката след раждането...Има ли смисъл да продължавам...

# 40
 • Мнения: 177
Една идейка: всеки човек с правомощия да отнема деца трябва да има минимум 3 собствени. 4 за предпочитане. Никакви бездетни тетки в социалните служби.
Чудесна идея, само дето работейки в същата тази институцията ще има невидима защита и окото на държава няма да гледа в нейната ключалка, щото " Гарван гарвану око не вади", дет се казва. И се страхувам, че без да се усетим ще ни наложат параметри на родителството с правила и закони, и от родители ще станем обгрижващ персонал на децата си. Надявам се да не се случи такъв сценарий, може и да пресилвам нещата, но..., знаели човек.

# 41
 • Мнения: 23 374
Идеята е добра и това е нужно, но...човешкият фактор винаги ще го има. Човек с подобни правомощия винаги може да те манипулира, изнудва, има предпоставки за корупция,  половината неща са леко субективни. Отделно- може да го е страх да се занимава с наистина проблемни и агресивни хора, да го мързи да се занимава с тежки случаи, да го е срам да признае грешка и т.н. и т.н. А отговорността е голяма. Последствията чудовищни. Както от небрежността му, така и от престараването му.
Ще дам пример с ТЕЛК- чудесна идея и организация- на хартия. На практика знаем всички как се изпълнява. Нужна ли е- да. Има ли корупция, злоупотреби и подигравки-- има.
Много държави са минали и минават през крайности в това отношение. Отнемат деца заради слухове, други живеят години наред в мазето като животни, и никой не видял и чул. Голямо престараване уж за сирене и плодове, в същото време трафика на деца достига нечувани размери.
Нито имаме кадри, нито свестни закони и практики. Лелчето, дето до оня ден е биело деца в някой дом и крадяло манджи, като опитен кадър ще дойде да ме оценява по някакви критерии...в същото време в махалата деца е раждат и мрат като мухи...

# 42
 • Мнения: 25 086
Че то отдавна идеята за родителя е ако може да е точно обслужващ персонал на децата. Не знам кога влязохме в нов тоталитаризъм и пак почнахме да градим някакъв Нов Човек, вместо просто да си живеем...

Накрая ще го отнесат точно интелигентни и съвестни родители, като в процеса на Кафка - щото наистина на служителите ще им е по-лесно да работят с такива хора, не с агресивни от някои малцинства.

# 43
 • Мнения: 177
Че то отдавна идеята за родителя е ако може да е точно обслужващ персонал на децата. Не знам кога влязохме в нов тоталитаризъм и пак почнахме да градим някакъв Нов Човек, вместо просто да си живеем...

Накрая ще го отнесат точно интелигентни и съвестни родители, като в процеса на Кафка - щото наистина на служителите ще им е по-лесно да работят с такива хора, не с агресивни от някои малцинства.
Точно казано, аз не посмях да го изрека, да не отнеса излишни упреци. Само, че аз бих го определила като един институционален тоталитаризъм, ако мога така да го нарека.

# 44
 • Насред хаоса
 • Мнения: 3 459

Не "ненужно", а целенасочено! Под благовидни предлози се цели осъществяването на тотален контрол върху човеците.
Точно така. Че е стъпка, стъпка е, но не към цивилизоването и благополучието на хората, а към затягане на контрола върху масите. Наложиха контрол върху хората чрез собствените им пари, сега посягат и към децата им.
"През 20-те и началото на 30-те години Херълд Лосуел, основател на съвременната наука за комуникациите и един от водещите американски политически учени, обяснява, че ние не бива да се поддаваме на "демократичния догматизьм", че хората най-добре сами преценявали собствените си интереси. Обаче не е така. Не те, а ние най-добре можем да преценим обществените интереси. Ето защо, според него, именно заради обикновения морал, ние не трябва да им даваме възможност да действат на основата на собствените си погрешни преценки. Това е лесно в така наречената тоталитарна, а впоследствие и милитаристична държава. Просто държите сопата над главите на хората и ако някой мръдне извън строя, я стоварвате върху главата му. Но с това, че обществото става по-свободно и демократично, вие губите тази възможност. Ето защо е необходимо да се обръщате към средствата на пропагандата. Логиката е ясна. За демокрацията пропагандата е това, което е сопата за тоталитарната държава. Мъдро и добро, нали, защото общите интереси отново се изплъзват на "обърканото стадо". То не може да ги схване."  - Чомски. И това включва не само пропагандата.
Против насилието във всякакви форми съм. Но съм и категорично против предоставянето на власт на държавни органи да се бъркат в семействата без повод и да решават съдбите им. Има много начини да се справят с насилието, ако го искат. Това обаче не отговаря на нечии интереси, поради което и нищо не се прави по въпроса.

Общи условия

Активация на акаунт