Какво от "моята чужбина" бих приложила в България?

• 36 631
  • 612
  •   1
Отговори
# 240
  • UK
dejie, все повече хора в България се преквалифицират и в зряла възраст. Много хора познавам, които завиха по напълно нов път и на 30-35+ записаха съвсем различна от предишната специалност и с  голямо удоволствие работят на новото поприще. Това, че работодателите в България не предлагат обучение, е друг въпрос. Хората не са спрели да се преквалифицират и доквалифицират, доста гъвкави сме българите, че и любознателни, въпреки съществуващото обратно мнение.
А дали твоите примери не са повече хора, които вече са с едно висше и с добра диплома от средно? Аз говоря по-скоро за такива, които на по-късен етап решават, че искат да учат и да се развиват в някаква насока.

Иначе чудесно е това, което казваш, последно аз като се интересувах, всяка по-реномирана специалност в университета беше само редовно обучение, минимум 4 години. Звучи ми невъзможно на мен за работещи хора с деца. Пример давам само, за учителка в детска градина в Англия може да се учи в колеж 2 г, не е като в Бг 4 г в университет, целодневно на лекции, и съответно е доста облекчено и като такси, и като време, и часове. Срува ми се още доста от професиите, за които в Бг се изисква висше, тук може да се вземат с 2 г. колеж.

А относно средното тук, до 16 г е СОУ и едно и също навсякъде, кандидатсва се по местоживеене, на 16 г се държат матури, но е задължително до 18 да се остане в някаква форма на обучение, дали колеж, дали подготовка за висше, дали някакви платени стажантсва. Въпреки това и тук си има някои по-реномирани, някои по-зле, аз като искам децата ми да учат в добро средно, трябва да се преместя да живея на друго място. 

Последна редакция: пн, 26 ное 2018, 11:15 от dejie

# 241
Амбер, азиатците са си направо друга порода. При тях е толкова конкурентно, че и до самоубийства се стига.

Във всяка държава има начин за достъп до университет, дори и да не е директно след гимназия.

Аз тук влязох в университет за над бакълавърска степен, без дори да ми поискат приравнената ми диплома. Просто приеха, че съм написала, че съм магистър и толкова. Можеше и да съм завършила ТОХа. Никой не поиска нищо, а университета е един от най-добрите. Вярно, че работодателя ми плащаше.

# 242
За престижните специалности си е борба. Всъщност за добър ученик от България, ще е много по-лесно и бързо да влезе да учи право в Германия отколкото в СУ, понеже тук се приема с гимназиална диплома, а българските са по-високи. Аз като дойдох си мислех, че моята почти отлична диплома нищо не значи даже и на фона на техните по-ниски заради нивото на българското средно образование, но след две години студенстване вече не ги имам за по-умни и знаещи от мен.
В Германия инфраструктура е несравнима с нашата: пътища, магистрали, велоалеи. В България не бях виждала толкова инвалиди по улиците, по кафета, по концерти даже просто защото условията ни са калпави.
Харесва ми, че тук не се работи в неделя, на Великден, на Коледа и други официални празници. Никой не умира, понеже няма как да си купи нещо си точно в определен момент, а хората, които работят в тези магазини също си имат семейства и лични нужди.
Това, което аз бих могла да направя и което ще правя, ако се прибера  в България е разделното събиране на боклука. Животът ми тук ми показа колко стъкло, хартия и пластмаса произвеждам и как преди са заминавали в общия боклук.

# 243
В СУ вече и до трето класиране ги търсят да ги запишат право и свободни места остават.

# 244
  • Canada
Хайде да не изпадаме в толкова подробности къде какво е и за чия сметка трябва/не трябва да е, относно образованието. Всеки е свободен да учи каквото и когато поиска. По принцип.

# 245
Харесва ми, че тук не се работи в неделя, на Великден, на Коледа и други официални празници. Никой не умира, понеже няма как да си купи нещо си точно в определен момент, а хората, които работят в тези магазини също си имат семейства и лични нужди.

Това пък на мен не ми харесва и го намирам за крайно безсмислено. Има хора, работещи на смени. Полицаи, пожарникари, медицински персонал, работещи в гастрономията/хотелиерството, транспортни работници, всякакъв вид обслужващ персонал - като се започне от служителите на информацията на летището и гарата и се стигне до хигиенистите. И тези хора работещи на смени работят, когато им се падне смяната. Може да е неделя, може да е Коледа, може да е смяна на 1.януари от 6 сутринта.

Защо точно магазините трябва да са затворени в неделя и на празници? Наистина не разбирам логиката продавачката да има повече право на почивка в неделя от ватмана или служителя на аерогарата. Някой вижда ли смисъл и логично обяснение?

# 246
  • Canada
В Канада се работи на официални празници, с изключение на държавната администрация и някои офиси. Ако ти се падне смяната на празник ти се плаща нормалната ставка по 1.5.

# 247
А защо има смисъл държавният служител да почива на Коледа или в неделя? А ако аз тогава мога и искам да си сменя адресна та регистрация или подам някакви документи?
Без транспорт и особено без лекари и полиция не може, обаче да си купя шампоан или яйца на 24 декември определено не е нужда от първа необходимост.

# 248
То не че продавачката има повече право, но просто е с по-малко обществено значение, да не кажа никакво.

# 249
А защо има смисъл държавният служител да почива на Коледа или в неделя? А ако аз тогава мога и искам да си сменя адресна та регистрация или подам някакви документи?
Без транспорт и особено без лекари и полиция не може, обаче да си купя шампоан или яйца на 24 декември определено не е нужда от първа необходимост.

То и да се отиде на ресторант не е от първа необходимост, никога. Работата на сервитьорите е с нулева обществена значимост и всеки може без тях. Защо да не почиват и те на празници?

Последна редакция: пн, 26 ное 2018, 23:18 от Анонимен

# 250
Ако ти се падне смяната на празник ти се плаща нормалната ставка по 1.5.

В Малта по закон се плаща по 2, но в много фирми плащат по 3 заради споразумения със синдикати. В Германия е по-зле в това отношение.

Отдавна съм свикнала, че неделята е неделя за всички, с малки изключения, на които се плаща за неудобството. Но и те знаят, че шопингът не се оставя за този ден. Иначе магазините не работят в неделя заради нормативни ограничения, а не защото собствениците отказват оборот.

# 251
  • Canada
Мисля, че и тук е х2 за членове на синдикати. Интересното е, че в някои провинции едни и същи професии са синдикализирани, в други не са.

Кой ще тръгне да подава документи на КОледа, хайде стига. На празника всеки е със семейството си и празнува. Има достатъчно други дни в годината да се свърши тази толкова важна работа.

На мен ми харесва, че тук хранителните магазини отварят в 7 и затварят в 10. По големите празници и в 12. Алкохол и цигари не се продават в тях. Има си отделно магазини за алкохол, а цигари продават по бензиностанциите срещу документ за самоличност. Понякога се стига и до комични ситуации, като почнат да се правят на супер стриктни.

# 252
A вие какви документи подавате на място вместо онлайн или по пощата!?!?

# 253
Мисля, че и тук е х2 за членове на синдикати. Интересното е, че в някои провинции едни и същи професии са синдикализирани, в други не са.

Кой ще тръгне да подава документи на КОледа, хайде стига. На празника всеки е със семейството си и празнува. Има достатъчно други дни в годината да се свърши тази толкова важна работа.

На мен ми харесва, че тук хранителните магазини отварят в 7 и затварят в 10. По големите празници и в 12. Алкохол и цигари не се продават в тях. Има си отделно магазини за алкохол, а цигари продават по бензиностанциите срещу документ за самоличност. Понякога се стига и до комични ситуации, като почнат да се правят на супер стриктни.

Ами не за всички е празник. Има все пак и хора от други религги, че и християни, за които 25 не е празник.

# 254
A вие какви документи подавате на място вместо онлайн или по пощата!?!?

Аз например живея в центъра на града. По-лесно ми е да отида да дам лично някаква хартийка, отколкото да ида до пощата за марка, да намеря плик, да го надпиша и да търся къде има метално пощенско чудо, в което да пусна писмото.

Общи условия

Активация на акаунт