Какво от "моята чужбина" бих приложила в България?

• 36 624
  • 612
  •   1
Отговори
# 255
Абаджиева, официалните празници са, според официалната религия на държавата. Това, че има и други религии си е тяхен проблем. Ако искат рамазана да е официален празник, са свободни да отлитат някоя китна ислямска държава. Но не искат ...

Мисля, че сервитьорите и подобни, не почиват, защото собствениците на бизнеса така са решили, за да печелят, а на полицаите и лекарите им е в договорите, да поемат дежурства.

# 256
  • Canada
Мисля, че и тук е х2 за членове на синдикати. Интересното е, че в някои провинции едни и същи професии са синдикализирани, в други не са.

Кой ще тръгне да подава документи на КОледа, хайде стига. На празника всеки е със семейството си и празнува. Има достатъчно други дни в годината да се свърши тази толкова важна работа.

На мен ми харесва, че тук хранителните магазини отварят в 7 и затварят в 10. По големите празници и в 12. Алкохол и цигари не се продават в тях. Има си отделно магазини за алкохол, а цигари продават по бензиностанциите срещу документ за самоличност. Понякога се стига и до комични ситуации, като почнат да се правят на супер стриктни.

Ами не за всички е празник. Има все пак и хора от други религги, че и християни, за които 25 не е празник.

Не е празник за тях, но почиват и те.

# 257
В нашата провинция в Канада са приели компромисно решение с магазините. В четвъртък и петък работят с удължено работно време до 21ч., а в събота и неделя само до 17ч. и то с намален капацитет на продавачите. Така се измества голямото пазаруване и хората използват уикенда предимно за почивка и развлечения. Естествено за закъсалите има и малки квартални магазинчета спасяващи положението за хранителни стоки работещи денонощно с по-високи цени.
Твърд алкохол се продава само в една верига магазини работеща до 17ч. и ако не си се заредил достатъчно ще можеш да продължиш партито през нощта само с нови покупки от бира и вино. Нямам точна представа каква е идеята.

# 258
Като почнете да се хващате за запетайката... какви документи, в колко часа, защо и защо не онлайн. Преди три години, когато последно си сменях адресната регистрация в провинцията, в която живея в Германия, нямаше опция да я сменя онлайн, да им пратя писмо по пощата или такова в бутилка. Записваш час за след един месец, отиваш в делничен ден в уречения час, оправяш документа и си тръгваш. И естествено, че не го правиш на Коледа, нито на Нова година. Но ако можеш да си разпределиш времето за един месец напред, за да идеш да си смениш регистрацията, в деня за който са ти дали час, значи трябва да имаш достатъчно капацитет и да можеш да си купиш брашно, сирене и яйца за баницата на 23ти декември, а не да чакаш до 25. Така нито служителката в общината, нито тази в супермаркета ще се занимава с теб на Коледа. Ако сервитьорите не работят на 25.12 също не е драматично и много заведения работят с ограничено работно време. За сметка на това не може да планираш нито ден по-рано дали ще получиш бъбречна криза или не дай си Боже инфаркт. Това е разликата между професиите.

# 259
Мисля, че сервитьорите и подобни, не почиват, защото собствениците на бизнеса така са решили, за да печелят, а на полицаите и лекарите им е в договорите, да поемат дежурства.

В случая мислиш грешно. Истината е, че и търговските вериги/супермаркетите искат да правят оборот всеки ден, но законово нямат право да са отворени в неделя. Имат право на 3-4-5 недели в годината, в които да продават. Това обаче се отнася само за магазините. Разни лафки, малки частни бакалийки за бира, цигари и солети, ресторанти, закусвални и т.н. работят, защото не ги спира закона. Та аз се чудя защо има забрана за супермаркети, но няма за ресторанти. Просто не намирам никаква логика.

# 260
О, при нас за супермаркети няма, всеки си решава. Някои работят, някои не. И денонощни има. Всъщност, за никой няма забрана тук в Англия, просто държавните институции и банките, като хлопнат кепенците, то за много бизнеси става безмислено да отварят, децата не са на училище и т.н.  Дори ги наричат Банк Холидей - официалните почивни дни, без Великден и Коледа, но и те във ведомостите са Банк Холидей.

# 261
  • Canada
Ами като е естествено да не го правиш на Коледа за какъв задавате глупави въпроси? Държавният служител е служител като всеки друг, с работно време като всеки друг. Мисля, че е елементарно и няма смисъл да се връщаме в детската градина и да пълним страници с глупави въпроси.

# 262
Като почнете да се хващате за запетайката... какви документи, в колко часа, защо и защо не онлайн.
Просто попитах, защото се опитах да си спомня "ходене" до държавни институции през последните 10++ год  и се сетих само за един случай, в който установихме, че и БГ и АМ паспорти на детето са изтекли в 10 вечерта, докато се опитвахме да се чекираме за полет към БГ на следващия ден. Та се наложи с куфарите да идем "на място" с насрочен спешен час, за да издадат паспорт за час и оттам да продължим към летището.

Просто  тук разстоянията са такива, че всичко е оптимизирано за телефон/поща. Да не забравяме, че САЩ не е Южна Корея и доста хора дори нямат читав интернет. Попадали сме и в места без покритие на мобилен оператор!

PS Сетих се! На крака се ходи до КАТ!
Но преиздаването на шофьорската пак е онлайн.

# 263
О, при нас за супермаркети няма, всеки си решава. Някои работят, някои не. И денонощни има. Всъщност, за никой няма забрана тук в Англия, просто държавните институции и банките, като хлопнат кепенците, то за много бизнеси става безмислено да отварят, децата не са на училище и т.н.  Дори ги наричат Банк Холидей - официалните почивни дни, без Великден и Коледа, но и те във ведомостите са Банк Холидей.

Това е при теб в Англия. В Германия е друго. Тук на супермаркетът е забранено с някакъв закон да е отворен в неделя и на празник. Без логика и някакво обяснение. Да приемем, че съм ватманка и управлявам трамвай. Работя на смени и съм била на работа в събота, била съм уморена, болна или дявол знае какво, и не съм си купила хляб и домати. Защо да нямам право да си ги купя в неделя, когато ми трябват? Или съм рецепционистка с 10 часова смяна на крак в някой хотел. Свършвам работа в неделя и на път за вкъщи искам да си купя нещо си. Няма откъде. Аз съм имала абсурдни ситуации. Примерно в понеделник сутрин да работя, и да установя в събота вечер, че специалните ми служебни обувки са сдали багажа. В неделя имам свободен ден, в понеделник съм от 8 на работа, а магазините за обувки отварят едва в 10. Цяла неделя се чудя какво да правя и скучая, а в понеделник нямам с какво да отида на работа. Примерно. Тъпо е, неудобно, ограничаващо, безсмислено и затормозяващо, защото вечно трябва да планираш някакви покупки и пазаруване.

А знаеш ли колко е тъпо, когато 24.12 се падне неделя, съответно 25.12 и 26.12 са понеделник и вторник, и в трите дена всичко е затворено? В събота е като пред апокалипсис в супермаркетите, защото ще са затворени в следващите 3 дни.

# 264
Ох, кой нормален човек си планира пътуване и купува самолетни билети без да се увери дали има валидни документи за това пътуване. Още повече валиден документ за пътуване си длъжен  винаги да поддържаш защото се случват пътувания по спешност - все пак сме оставили по-възрастни близки роднини в България и може да се случи да трябва да тръгнем още вечерта. Да искаме държавната администрация да се съобразява с нашата несъобразителност е твърде нелепо.

# 265
  • Canada
Защо не ви работят в неделя магазините?

# 266
Ами в Германия са католици, може би за това има забрана за работа точно в неделя.

# 267
В Швеция си работят супермарките в неделя дори до 21.00 и 22.00 часа, моловете в моя квартал събота и неделя са до 18.00 часа, през седмицата до 20.00 часа. Супермаркетите дори по Коледа работят до 14.00 часа.

# 268
  • Canada
Не са ли протестанти и калвинисти? Мислех, че само шабат се спазва толкова стриктно и всеотдайно.

# 269
За мен е също толкова нелепо да искаме супермаркетите да се съобразяват с нашата несъобразителност.
Ако за мен е натоварващо да планирам пет дена предварителни, за останалите също е натоварващо да работят на празник, понеже на мен може да ми се случи някаква изненадваща случка.

Общи условия

Активация на акаунт