Какво от "моята чужбина" бих приложила в България?

• 36 545
  • 612
  •   1
Отговори
# 450
И безплатните лекарства към казаното OnDine_ добавям. Т.е. почти безплатни. Обикновено плащам 5 евро на рецепта. ММ като го оперираха отидох в аптеката с рецептата и доплатих 7 евро, а само инжекциите му струват над 100. После за ултра скъпи чорапи, които трябваше да носи след операцията, по поръчка правени, доплатихме 10 евро.

Глезотии и точене на каси има, да. И от лекари, и от пациенти, но такава им е системата. Аз вече имам една голяма кутия с лекарства за какво ли не и за всяка рецепта съм платила по 5 евро само, с изключение на двете горни, а почти никое от лекарствата не съм пила.

Болничните са другото точене. Много е прието да боледуваш тук. Joy Но първите шест седмици ги плаща работодателят. Харесва ми, че в неговия екземпляр на болничния, не пише от какво си бил болен. И в Малта е така.

# 451
  • Canada
В нашата компания има 3 'лични дни', които можеш да използваш за каквото искаш и са отделно от отпуската. В други компании са по 5 дни.

# 452
  • В заешката дупка
В Исландия има универсална здравна система, финансирана основно от данъците. Достатъчно е да си живял 6 месеца в страната, за да се възползваш от системата наравно с всички останали. Безработно, работещи, учащи - всички имат еднакви права. За децата много неща са безплатни. На практика няма частно здравно осигуряване. (Мисля, че има някакви възможности за застраховка за пребиваващите първите 6 месеца в страната, но подробности не знам.)

# 453
Как не пише диагноза на болничния? Смята се, че е лична информация ли? Много интересно.

# 454
Как не пише диагноза на болничния? Смята се, че е лична информация ли? Много интересно.

Разбира се, че не пише. Това е конфиденциално и е твоя работа, дали ще го споделиш с работодателя. Simple Smile

Диагнозите и приеманите през годините лекарства, до тях има достъп само лекаря и обследващите, ако кандидатстваш за работа в армия, полиция, разузнаване. Или ако претрепеш някой - разследващите.

# 455
Не знаех, Салсиша, откъде да знам Grinning има резон. Би било добре и тук да е така.

# 456
Не знаех, Салсиша, откъде да знам Grinning има резон. Би било добре и тук да е така.

Е, как? Ако имаш срамни въшки или киста на дупето, ще го напишат ли в болничния в България?! Joy

# 457
Ъвкорц, ще го напишат:joy:
Наистина пишат диагнозите, и то освен с кода по нкб или каквото е там, и с думи на български.

# 458
  • Down south
@ N!A
Цитат
Toчно.Аз и мъжа ми работим.е сме лекари/адвокати. тоест не изкарваме добри пари, но не сме и на минимални работни заплати. Имаме добра уж застраховка,но за двама ни това струва около $80-100 на седмица от заплатата на мъжа ми...и пак се доплаща-не е безплатно.
Ако лекар и адвокат не изкарват добри пари, какво да кажем останалите  Crazy
Изказването е меко казано безумно  ooooh! освен, ако нещо не се е загубило  в "превода"

И да, доплаща се, малко са компаниите, които покриват цялата сума от застраховката. За мое щастие тази, за която рабоя е такава, но покриетието е само за мен, за дъщеря ми и съпругът ми доплащам. При съпругът ми е същото, той доплаща и за трима ни. Имаме двойна застраховка.

# 459

Така, не я пише. Естествено, че на работодателя не му е работа да знае от какво боледуваш. Работата му е да ти плаща, докато се лекуваш.

Последна редакция: сб, 01 дек 2018, 21:52 от Анонимен

# 460
Дейлили, понеже и аз се зачудих, прочетох няколко пъти и мисля, че има изпусната буквата Н и трябва да се чете "не сме лекари и адвокати"

# 461
  • Canada
@ N!A
Цитат
Toчно.Аз и мъжа ми работим.е сме лекари/адвокати. тоест не изкарваме добри пари, но не сме и на минимални работни заплати. Имаме добра уж застраховка,но за двама ни това струва около $80-100 на седмица от заплатата на мъжа ми...и пак се доплаща-не е безплатно.
Ако лекар и адвокат не изкарват добри пари, какво да кажем останалите  Crazy
Изказването е меко казано безумно  ooooh! освен, ако нещо не се е загубило  в "превода"

И да, доплаща се, малко са компаниите, които покриват цялата сума от застраховката. За мое щастие тази, за която рабоя е такава, но покриетието е само за мен, за дъщеря ми и съпругът ми доплащам. При съпругът ми е същото, той доплаща и за трима ни. Имаме двойна застраховка.

Не са лекари и адвокати. Н-то го няма пред е-то.

# 462
Аз вече имам една голяма кутия с лекарства за какво ли не и за всяка рецепта съм платила по 5 евро само, с изключение на двете горни, а почти никое от лекарствата не съм пила.
Защо са изписвани лекарства, които не са необходими?

# 463
Съвсем ясно е, че е грешка на клавиатурата.

# 464
А как стои въпросът с децата със специални потребности в училищата? Детето на мое познато семейство е с дислексия, аз съм чела, че в Щатите такива деца ги изпитват устно. Майката ми каза, че страшно много са работили, отначало те са и четяли уроците на глас, многократно, докато ги научи наизуст, отделно са работели много по писането и четенето, явно са успели, защото сега момичето е студентка първа година. Но ми се струва, че при нас системата не е достатъчно гъвкава спрямо такива деца. На мой колега пък сестра му се преместиха в Норвегия заради детето си, болно от ДЦП, каза, че там са постигнали такива резултати, каквито в България не са могли и да сънуват. Детето вече ходи на училище, най-много ме впечатли това, че ако родителите не разбират езика, на родителските срещи управата на училището била длъжна да осигури преводач, независимо колко е рядък езика. И в началото наистина са разговаряли с преводач.

Общи условия

Активация на акаунт