Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 4

• 44 933
  • 747
  •   1
Отговори
# 150
https://www.sofia.bg/web/guest/draft-amend-suppl-ordinance-dg-pgu. Най-отдолу, обобщена справка. За най-дискутираните въпроси 30%социална квота, 70%обща опашка и братя и сестри в общата.

# 151
  • СОФИЯ
Ще чета подробно допълнително. Промените трябва да бъдат гласувани от СОС и е важна окончателната редакция на разпоредбите.

По становището на СНБМ:
"За критерий 3: Приема се.
По дефиницията „Семейство“:
Приема се
предложението за промяна в
дефиницията за „семейство“

От този "мотив" следва, че за новата кампания ОК 3, работещ родител или в отпуск по майчинство, точките трябва да са 5.

В началото на стр. 35 нещо не схващам този "мотив":
"Приема се промяна в квотата от 60%
/40% на 70%/30%"

СК ще останат 30 % ?

На стр. 42 също не ми е ясен този "мотив":
"С настоящото излагам пред Вас своите предложения относно промените в критериите за
прием в ясли/детски градини:
1
Даване на предимство на вторите деца, които имат по-
големи братя и сестри,
посещаващи училища в същия район.

Не се приема: Следва се
необходимостта и възможността децата
от едно семейство да посещават
едновременно една и съща детска
градина
."

Последна редакция: вт, 22 яну 2019, 13:04 от мама САННЯ

# 152
Прегледах, нямах време подробно, но прави впечатление, че по сравнителната таблица са работили различни хора. предложенията за уседналост поне на две места пише "ще се разгледа на работна група", а на едно място "приема се". Кога се очакват променени текстове или се очаква гласувате и тогава публикуване на нова наредба? Извинявам се, ако не съм се изразила правилно.

Последна редакция: вт, 22 яну 2019, 13:16 от janakrasi

# 153
  • СОФИЯ
Доп. и изм. в наредбата трябва да се приемат от СОС. И това вероятно ще се случи преди обявяване на свободните места за следващата кампания.

# 154
  • Sofia
... относно предложението за смяна на набора и тръгване с набор 2018....мисля,че в случая няма да стане,защото ноември-периодът на официалното отлагане 60дни за ясла детето няма да има 10 месеца,отделно,че за да бъде класирано това дете,трябва да няма желаещи за конкретното заведение от набор 2018,което за яслена група мисля,че е доста нереално.
Няма период на официално отлагане. Ако детето се класира на текущо класиране, то периодът на отлагане започва да се брои от записването, а не от 15-ти септември. Живот и здраве, детето ще е на годинка през февруари 2020, т.е. на повече от 10 месеца.
Не е нужно да няма желаещи от набор 2018. Просто първо се класира набор 2018 и след това се извършва класирането на децата със сменен набор. Ако има достатъчно места, не е проблем. Но съм съгласна с теб, че е доста нереално, като имаме предвид, че става въпрос за първа яслена група, където недостигът е най-голям.

# 155
Здравейте,
Записвам се да следя темата. Имам син, роден през февруари 2018 г. Мислехме да кандидатстваме сега, но се отказахме.
Ще проследя тук процесът на кандидатстване и класиряне, сигурна съм, че ще получа отговор на доста от въпросите, които ще възникнат.
Успех на всички!

# 156
  • София
И ние сме в подобно положение, родени сме октомври 2018 и никак не ми се иска да го давам сега на ясла. Всички ме съветват да го пусна сега, че догодина може и да не се класираме за 2ра група, но решихме с мъжа да рискуваме.. Иначе съм се регистрирала на сайта и следя и аз темата за да ми е ясно, че сега ми е всичко мъгла. Успех и от мен.

# 157
  • София
Октомврийче 2017 имам.Не съм кандидатстеала изобщо.Сега ако я приемат тъкмо ще е на две.Ако не здраве.

# 158
Брин,това имах предвид под "да няма"....не съм се изразила правилно...идеята ми беше,че за ясленчета местата са с такъв недостиг и те не стигат за настоящия набор,камо ли за такива с променен...
Ти сигурна ли си,че ще допуснат това дете до междинни класирания...аз се съмнявам декември-февруари да има изобщо някъде места?!
Аз съветвам всички,които би трябвало да кандидатстват сега за 1ва яслена,да си подадат кандидатурите. Малкият е роден ноември 2017 и на мен ми се виждаше ужасно малък,но по препоръка на момичетата тук кандидатствах и го приеха-не съжалявам,че го записах. В крайна сметка ако ви приемат,винаги може да не запишете детето,но до май месец има много време...може да размислите в решението си😀

# 159
Според вас за набор 2017 тази година повече кандидати ли ще има от миналата година?На първо четене като гледам какво са приели, точките на родителите ще си останат както са ги предложили 2, 30% социална опашка както беше досега, а близнаците и братя и сестри и породени в общата.Има намаление за хроничните и ще се доказват с ТЕЛК иняма да участват в другите опашки.Според мен беше грешка братята и сестраите да са в социалната опашка и тази година отново се харчат пари, за да си оправят грешката.Също точката от СДЯ няма да я премахват.По същество не гарантират по-голям прием на деца и нищо не се променя Sad.

Последна редакция: вт, 22 яну 2019, 17:02 от malinkap

# 160
Според мен ДА,ще има повече кандидати за набор 2017,защото повечето родители са склонни да пуснат детето на ясла около 2рата годинка,а не след 1вата,отделно и тези,които миналата година са останали неприети.

# 161
Много ме е яд, че миналата година искахме да се въведе уседналост за определени квартали и се отговори, че не се приема, защото ще трябва време да се "пренастрои" системата. Тази година също се е предложило, същия отговор. Ми време имаше, явно не искат. Ето, например, кв. Горна баня е в район Овча купел, градината ми е под носа. Понеже е много силно предпочитана идват деца и от други райони, децата от квартала или са принудени да пътуват до други градини или са неприети (като моето) и се плаща частна. Една такава уседналост, която дава предимство за близката градина ще улесни много ситуацията, но...

# 162
  • СОФИЯ
Едно от извиненията към момента, и за уседналостта, и за разни други функционалности е че ще има нова система, в която ще са включени и ДГ и училищата. Никаква друга иф обаче не дават. Процедура по ЗОП не е започнала. Да сме се обърнели към възложителя МОН  Grinning Все едно въпросът не се отнася до СО. Ясно е, че това може и да не се случи за кампания 2020 г.

# 163
Искам да ви попитам, подаване на кандидатури за прием от септември, най-рано след 18.03 ли ще може да се направи? В календарът е отбелязано, че на 18.03 ще се обявят свободните места за набор 2016, 2017 и 2018, след което класирането ще бъде май месец. Предполагам, че е така, но все пак да ви попитам. Също така, ще може ли да се вижда колко са кандидатурите за конкретните детски заведения? Дъщеря ми е набор 2016 и сме харесали доста желана детска градина и ми се иска да мога да преценя дали имаме шанс за прием, като видя броя кандидати и точките им.

Последният ми въпрос е свързан с бройката за деца с хронични заболявания. Разбирам, че ще се намали бройката, но по преценка на директорите ли е точно колко да бъде, според общите места, или е фиксирана?

# 164
Тази година като гледах становищата на хората-аз миналата година писах същите неща - същите отговори. Те нямат компетенция, или не може защото има оплаквания, или просто не може. Явно работата им е да си чешат езиците. Сигурна съм, че и тази година няма да приемат детето ми, защото то не е  приоритетно за великата ориентирана социално СИСТЕМА. Докато няма места за всички ще е така, а ще се хвалят колко много градини са построили и колко много още ще построят, и колко много правят за децата, а ние само мрънкаме и се оплакваме...

Общи условия

Активация на акаунт