Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 4

• 45 574
  • 747
  •   1
Отговори
# 375
Един специалист по градоустройство ми сподели, че имало закон , по който не се позволява ей така да се строят жилищни сгради, без да има училища, градини и т.н Смятало се колко човека живеят в квартала и какво ще е необходимо.Във Витоша явно са си затворили очите щом са настроили без да са създали инфраструктура.
Закони в България по принцип има, проблемите ни идват от факта, че не се спазват - корупция, на всички нива.
Квартали като Витоша, манастирски ливади 1 и 2, Кръстова вада и тн и тн са безброй, в тях няма НИЩО друго освен блокове. София е презастроена и пренаселена. Последните 20 години пред очите ми този град стана невъзможен за живеене по всякакви признаци.
За първа година следя темата и мисля, че да се спори за критерии е просто преливане от пусто в празно.
Същинският проблем е, както 100 човека тук казаха вече, че места няма. Всичко в този град се случва безогледно, без мисъл за хората и бъдещето на децата им. Камо ли качеството на живот. Защото се прибират пари. Г-жа кметица Йорданка Фъндъкова живее в манастирски ливади където до година две нямаха улици...газеха в кал като през 1915г.

# 376
  • София
Аз съм от хората, които не сме от София, но сме с апартамент тук, съответно и постоянен адрес. Та, много ще се радвам, ако оставят това с адреса, нито имаме пари за частна ясла, понеже още изплащаме апартамента, нито имаме баби, които да го гледат, нито пък мога да остана третата година да го гледам и да не ида на работа. Мисля, че е честно, след като всичките ми данъци отиват в тази община да имам предимство тук...

# 377
Да, съгласна съм с вас, ама тези, които са без жилище съвсем пък са на дъното, нямат пари дори за кредит (колко се иксаше от началната вноска по апартамента 20-30%) и ги натискат допълнително по главата към дъното ,с това че няма и да се класират и за ясла и за градина.Нямало дискриминация.Освен това тези хора плащат сериозни наеми (някои по-високи и от вашите вноски в кв Витоша да кажем) и парите от тези наеми отиват за данъците в дадения квартал. А като ще се върви към уседналост (пак същатата простотия от комунистчиеско време),з ащо не я въведат сега направо?

# 378
И на мен ми се струва, че оставят нарочно родителите да се избият за четвърт точка предимство, за да се измести фокусът от основния проблем - че няма достатъчно места, че все повече ще се задълбочава този проблем и няма да се работи за решаването му.

# 379
да, големият проблем строеж на жилищни сгради без инфраструктура.

# 380
Аз съм от хората, които не сме от София, но сме с апартамент тук, съответно и постоянен адрес. Та, много ще се радвам, ако оставят това с адреса, нито имаме пари за частна ясла, понеже още изплащаме апартамента, нито имаме баби, които да го гледат, нито пък мога да остана третата година да го гледам и да не ида на работа. Мисля, че е честно, след като всичките ми данъци отиват в тази община да имам предимство тук...

Нашият постоянен адрес е в противоположния край на София, избрали сме квартал в който да живеем под наем, взели сме предвид инфраструктура, градски транспорт, ясли, градини, парк и т.н. Живеем тук от години, имаме си настоящ адрес, детето посещава вече втора година ясла в района... и сега буквално ми извиват ръцете да го правя постоянен. В противен случай детето ще има макс брой точки в район, в който нямаме намерение да живеем. А иначе за училище двата адреса са с равна тежест, ако се въведе райониране и за ДГ догодина ще са с равна тежест... Къде е логиката? Да се замажат очите, че нещо се върши и хората от района ще са с предимство, няма да са, защото постоянен адрес не се сменя чак толкова трудно и районите са обширни.

# 381
Доста от вас са ме разбрали правилно. Не оспорвам предимствата на никого, това за близнаците (разбира се, че е безумно) и районите беше просто пример. Исках само да кажа, не че болшинството четящи не го разбират, че всяка година се измисля и предлага нещо различно, но положението си е едно и също. Постоянно отпадат разни критерии, други се менят, но какво от това? Едно време приемаха децата на служители, сега го няма като критерий, но виждам, че се приемат през работна група. Единственият плюс е, че не заемат от определените места.
И само за протокола, аз не живея в кв. "Витоша", при нас положението е що годе прилично, но пак половината кандидатстващи остават извън детските заведения.

# 382
Освен това има хора, които работата им е такава, че пътуват и живеят на различни места през различните периоди от живота си.На едно място може да е постоянния адрес, на съвсем друго да живеят 5 - 7 години.Има и други както Нанга каза, които поради съображения за развита инфраструктура, сигурност са решили да живеят под наем в по-скъп квартал и плащат високи наеми. Ще им иземете правото на равен достъп до детски градини ли в квартала?

# 383
Тъкмо другата година ще внесат предложение и този критерий да отпадне като дискриминационен спрямо такива хора. Така де, нека отпадат един по един, да има разнообразие.

# 384
нашият живот тече, докато те си правят експерименти

# 385
Точно постоянната смяна на критерии ме вбесява. Колкото и да опитваш да си съобразиш живота и бъдещето с тях, СО винаги те изненадват...

# 386
Според мен единственото, върху което СО трябва да работи да промени( отделно от отварянето на нови градини ) е как да контролират и спрат корупцията при приема. Уж всичко през системата и пак се влиза поголовно по втория начин. Сигнали, проверки и няма нарушения.
Моето дете няма да се класира почти сигурно, защото имам “късмета” да живея на 2мин от едни от най-разнасяните ОДЗ за такъв прием. Познавам лично 3 семейства живеещи в нови квартали без градини, които по втория начин са или в ОДЗ 43 талант или ОДЗ 2 звънче.

# 387
Според мен единственото, върху което СО трябва да работи да промени( отделно от отварянето на нови градини ) е как да контролират и спрат корупцията при приема. Уж всичко през системата и пак се влиза поголовно по втория начин. Сигнали, проверки и няма нарушения.
Моето дете няма да се класира почти сигурно, защото имам “късмета” да живея на 2мин от едни от най-разнасяните ОДЗ за такъв прием. Познавам лично 3 семейства живеещи в нови квартали без градини, които по втория начин са или в ОДЗ 43 талант или ОДЗ 2 звънче.

Ако са в Ман ливади Изток, Звънче и Талант са си им в района. Влизането по втория начин беше масово до миналата година, затова и градините с ясла нямаха почти никакъв прием за 2016 тогава.
Аз също съм в Триадица Wink

# 388

Ако са в Ман ливади Изток, Звънче и Талант са си им в района. Влизането по втория начин беше масово до миналата година, затова и градините с ясла нямаха почти никакъв прием за 2016 тогава.
Аз също съм в Триадица Wink

Едните са в източните ливади другите в западните. Абе...честито ни. Престижните южни квартали, някога били... но предполагам по повечето райони си имат такива проблеми.

# 389
Поразгледах положението с местата към момента в градините в района ни. Ами има една, където масово за всички набори са приети по 30 деца по общ ред и още по 15-20 през работна група. В нашата градина има едно или две деца за всички набори. Как ви се струва?

Общи условия

Активация на акаунт