Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 4

• 44 914
  • 747
  •   1
Отговори
# 75
  • Sofia
Ако кандидатствате на текущите класирания (сегашната наредба) имате:
3т. - за първо желание
3т. - за постоянен адрес на територията на Столична община
1т. - за градините в района, в който се намира адресът ви
по 1т. - за работещ родител.

Ако говорим за новата кампания през май, за тръгване през септември, то новата наредба още не е приета, но най-вероятно ще имате следните точки:
3т. - за първо желание
3т. - за постоянен адрес на територията на Столична община
2т.. - за градините в района, в който се намира адресът ви
по 2т. - за работещ родител

Последна редакция: пн, 07 яну 2019, 17:57 от brin de muguet

# 76
Ivied, вероятно виждате, че имате 6т, защото нямате кандидатура и не са добавени точките за поредност на желанията. Принципно места за второ класиране и следващо са малко, септември месец също се появяват тук-там, след октомври за цяла София местата се броят на пръсти. Реално обаче след първо класиране ако нямате допълнително точки (брат, породени, социални) ще бъдете доста по-назад в опашката с чакащите. Да видим с новата наредба как ще се случат нещата, аз съм леко скептична, дано не се окажа права. А и винаги могат да си променят мнениета след като прочетат всички становища (дори себе си не успях да убедя Grinning).

# 77
Искам да попитам стои ли на дн. ред в обсъжданията въпроса за критерий базиращ се на уседналост т.е да имат предимство деца живели в района на ДГ определен бр. години. В противен случай несправедливо биват изместени от деца с допълнителни точки по др. причини просто записали се в района броени дни /месеци преди компания. Ако се не лъжа имаш такова нещо преди 9-10 г. или не в този му вид като критерий, който отпадна... възможно е да греша.

# 78

Не знам дали се визуализира снимката, но ето това не мога да си обясня- как при максимум 6 деца с хронично заболяване броят на записаните е толкова голям по всичко групи?

# 79
  • Sofia
Тази градина е известна с "наднормения" си прием на деца с ХЗ... не е критерий.
Доколкото знам е имало и сигнали през годините...

Иначе, ограничаването на броя на децата с ХЗ е новост от миналата година, т.е. децата с ХЗ, които са били приети преди новата наредба си останаха в ДЗ - не могат да бъдат отписани.

# 80
Само да допълня brin, от миналата година в системата се виждат точно колко деца са приети с хронични заболявания. До преди това записването ставаше на място при директор, никъде нямаше обявени колко деца  са приети по този начин  и можеш да си представиш какъв хаос е било тогава. Мисля, че тази градина е един от типичните примери. Определено ситуацията с хроничните заболявания се изчиства.

# 81
Благодаря. Това е обнадеждаващо. Въпреки, че тази градина е точно до нас, в другата до нас броят на ХЗ беше малко по-малък, но пак висок. Като сравних по други градини как е. Голям късмет.

# 82
Освен това не е ясно точно колко групи са набор 2017 например, В една ясла са по 4, в друга са по 2.И като се умножи по 5 или по 3, бройката излиза.

# 83
А в конкретния пример това, че започва от 2-ра яслена група какво означава, че изобщо няма 1-ва? То може ли да няма? Извинете ме за глупавия въпрос, аз също тепърва влизам в час Simple Smile

# 84
Има детски градини, където ги премат от 2 годишна възраст

# 85
Освен това не е ясно точно колко групи са набор 2017 например, В една ясла са по 4, в друга са по 2.И като се умножи по 5 или по 3, бройката излиза.
Ами нали пише, че записаните по общ ред са 11, а с ХЗ 14, не знам това колко групи са, но от 25 деца разпределението е такова.

# 86
А в конкретния пример това, че започва от 2-ра яслена група какво означава, че изобщо няма 1-ва? То може ли да няма? Извинете ме за глупавия въпрос, аз също тепърва влизам в час Simple Smile
И аз сега разбирам, че явно може да няма.

# 87
  • София
Да, сега близнаци, породени, братчета/сестричета в ДЗ - всички вече са в общата опашка. Но така, на практика няма да останат много деца в социалната опашка и квотата от 40% има вероятност да не бъде запълнена и следователно ще има повече места от миналата година, които да се прехвърлят в общата опашка.

Т.е. вече няма да има допълнителна точка за брат/сестра, посещаващ същата градина ли?
Моят казус е следният - синът ми е набор 2013, посещаващ ДГ, но искам от септември да го прехвърля в ПГ в съседното училище. Дъщеря ми обаче е 2016 и тази година ще кандидатстваме в същата ДГ. Ако знам, че няма да получа точка, както и чета тук 
Цитат
СК15 за ДГ и ПГУ/СК13 за СДЯ. Брат/сестра, посещаващи детската ясла/градина/училището, когато двете деца едновременно ще посещават съответната ясла/детска градина/училище – 1 т.
, бих пробвала да запиша сина в училището още сега на текущите класирания, защото има свободни места. Правилно ли тълкувам - реално те двамата няма да посещават едновременно ДГ и няма да имам точка?

# 88
  • София
Точката за брат/сестра в градината, винаги се е начислявала само, ако са в едно и също заведение и то, ако в годината на кандидатстване голямото дете ще е все още в градината.

# 89
  • София
Ясно, така и предполагах.

Общи условия

Активация на акаунт