Женомразието в България - Мит или Реалност ?

• 22 570
  • 731
  •   1
Отговори
Здравейте,

Наскоро попаднах на едно видео от един от българските ютуб канали, който често засягат темите ред пил и другите им там хапчета известни в маносферата, не искам тук да им правя реклама. Видеото им засягаше темата дали в България има женомразие, като засегнаха и наскоро нашумялата Зорница Гюцова и Андрю Тейт, че едва ли не, те не допринасяли за цялата работа и се чудя с какъв акъл ги говорят тези неща хора в публичното пространство. Изкарват се винаги мъжете в този канал, като много невинни и добрички, жените, като гадните манипулаторки. Днес бяха изсипали друга доза помия, където обясняваха как жените искали общо бюджет, брак и деца с цел контрол. С цялата си наглост същите обясняват как нямало женомразие, същевременно неосъзнавайки, че сеят женомразие без да се осъзнаят.

На мен лично също все по-често ми се случва да виждам мъже, които са женомразски настроени и все повече насилие според различни данни, дали такива канали допринасят, по-скоро съм склонна да мисля, че да. Вие как мислите ?

Последна редакция: чт, 19 юни 2025, 23:37 от Не се сърди, човече

# 1
  • София
Чак омраза и насилие не е, но има едно огромно недоумение у българските мъже. Особено при по-старото поколение или такива със старото възпитание.
Въобще БГ мъжете са Амакактака
Как така жените дръпнаха толкова рязко?
Как така са толкова самостоятелни?
Как така не искат да търпят обидно поведение само в името на това да имат мъж?
Как така прихванаха толкова бързо идеята, че мъжете не са им нужни, за да живеят?
Как така няма да готвят?
Как така жена без мъж?
Как така вече има хиляди жени със собствен бизнес?
И така - седят и си задават въпроси.
А пък ние - действаме.

# 2
  • Paris, France
Женомразие в България не съм забелязала. Към жените има уважение и момчетата от малки го учат да са галантни, да отстъпват място в градския транспорт, да помагат с багаж, качване, слизане. Досега българин никога не ми е позволил да си платя консумацията в заведение, дори когато не сме двойка или гаджета и не ме сваля. Същото с араби. Виж, на западняк ако му предложиш да платиш всичко, в 70% от случаите приема.

Има дълги отпуски по майчинство и на почти никого не му минава през ума, че военната служба може да е и за жени. Пиша за задължителната.

Може да има единични женомразци в България, но не е масово явлението и ако ги има, не се показват или не го показват навън.

# 3
Чак омраза и насилие не е, но има едно огромно недоумение у българските мъже. Особено при по-старото поколение или такива със старото възпитание.
Въобще БГ мъжете са Амакактака
Как така жените дръпнаха толкова рязко?
Как така са толкова самостоятелни?
Как така не искат да търпят обидно поведение само в името на това да имат мъж?
Как така прихванаха толкова бързо идеята, че мъжете не са им нужни, за да живеят?
Как така няма да готвят?
Как така жена без мъж?
Как така вече има хиляди жени със собствен бизнес?
И така - седят и си задават въпроси.
А пък ние - действаме.

Аз мисля, че това са прикритите женомразци. Във въпросния канал се споделят същите възгледи, как патриархатът допринесъл за развитието на човечеството, а не феминизма, как няма самостоятелни жени, всичко се крепело на мъже, трябвало жената да си знае джендър ролята, като готви и чисти, жените с бизнес и работещи в корпорацията стресът им влияел много по-зле и всякакви сексистки и женомразски неща. Ако им кажеш, че действаме, казват "действате благодарение на нас мъжете", всякакво женско усилие се обезценява. Ще ти кажат как този форум и интернета и всичко, което виждаш е направено от мъже само и само да те вкарат в кухнята. Уж прогресивни мъже, канещи хора с бизнеси, а като говорят за жени са останали някъде в 1920 май.

# 4
Има такива американски канали, които се гледат от ошушкани от жените си разведени по тамошните закоони мъже, както и като контрапункт на фанатичния феминизъм, пак там. По нашите балкански ширини не виждам как някакъв БГ еквивалент на ред пил канал ще накриви шапката на някой. Тука най си обичаме мама.

# 5
  • София
Просто някакви инсели, които жена са виждали само на екрана, разсъждават какво би трябвало да прави една реална жена.

А пък реалните жени си живеем реалния живот и понякога намираме някой свестен, реален мъж.

# 6
Има такива американски канали, които се гледат от ошушкани от жените си разведени по тамошните закоони мъже, както и като контрапункт на фанатичния феминизъм, пак там. По нашите балкански ширини не виждам как някакъв БГ еквивалент на ред пил канал ще накриви шапката на някой. Тука най си обичаме мама.

Ами той този български ютуб канал циркулира от доста години в интерес на истината. Единици са, но промиват с вредна отрова.

# 7
Да, има такъв тип канали, но не липсват и канали пропагандиращи мъжемразство. И в двата случая според мен тези канали обединяват хора с подтиснати травми свързани с отношенията с противоположния пол. Да обясняваш надълго и нашироко как жените могат всичко сами и нямат нужда от мъже, ми се струва не по-малко нездраво.

# 8
Женомразие в България не съм забелязала. Към жените има уважение

За женомразие чак пък като "мразие" може да няма толкова, но има много пренебрежително отношение. Уважение има, ако си седиш в кухнята, правиш салатата за ракията и водиш сина на детска градина без да занимаваш мъжа с такива неща. Ако си извън тази ситуация, сякаш мъжете не знаят какво да правят и се опитват да те заобиколят по всякакъв начин и да си намерят друг мъж да говорят с него. Редовно ми се случва на работа да трябва да разреша някакъв проблем (асистент мениджър съм) и като изляза/обадя по телефона директно без дори да знаят мога ли, знам ли, тъпа ли съм, умна ли съм - още преди да си отворя устата - търсят мъж, за да говорят с него. Не шеф - мъж.

# 9
Не е точно женомразие и не е при всички. По-скоро е страх от жени. Grinning За мой "късмет", този синдром,  да го наречем, засегна баш мъжете от моето поколение 40+. Нямам идея как се получи, от прехода ли, от друго ли...
И така доста на моята възраст си намериха малко по-големи мъже. Сегашните не ги знам как са, дано са добре.

# 10
Няма по-голямо женомразство от това жена да мрази друга жена.
И то не е от вчера. Може и да е малко сексистко, но мъж не може да мрази така.
При нас е по-скоро ненавист и непоносимост към определен тип жени. Но не е омраза.

# 11
Абуто, това което ти и някои други преди теб описват, е точно женомразие. От тълковния речник:
Женомразие е мрачно чувство или презрежение към жени.

Реалност е, много ясно. Нали всяка четвърта била потърпевша. Значи всеки най-малко всеки 4-ти мъж е женомразец. Това е адски много. Ето например от днес:

https://www.vesti.bg/bulgaria/myzh-prebi-zhena-v-sofiia-blyska-g … ta-v-poda-6231065

"В края на минавалата седмица около 8:00 часа в апартамент в София, обвиняемият е удрял с юмруци и с шамари в главата и лицето жената, с която живее във фактическо съпружеско съжителство.
След това започнал да блъска главата ѝ в пода. Вследствие на ударите ѝ нанесъл телесна повреда, изразяваща се в мозъчно сътресение и отоци и кръвонасядания по лицето и главата. "

# 12
  • Пловдив
Женомразие в България не съм забелязала. Към жените има уважение

За женомразие чак пък като "мразие" може да няма толкова, но има много пренебрежително отношение. Уважение има, ако си седиш в кухнята, правиш салатата за ракията и водиш сина на детска градина без да занимаваш мъжа с такива неща. Ако си извън тази ситуация, сякаш мъжете не знаят какво да правят и се опитват да те заобиколят по всякакъв начин и да си намерят друг мъж да говорят с него. Редовно ми се случва на работа да трябва да разреша някакъв проблем (асистент мениджър съм) и като изляза/обадя по телефона директно без дори да знаят мога ли, знам ли, тъпа ли съм, умна ли съм - още преди да си отворя устата - търсят мъж, за да говорят с него. Не шеф - мъж.
Не знам къде работите, но аз подобни проблеми в България никога не съм имала. Единствено имах проблем с Азърбейджан, където да, точно мъж търсеха.

# 13
Отвори коментарите под някоя статия за убита жена и може да видиш има ли женомразство.

# 14
Женомразие в България не съм забелязала. Към жените има уважение и момчетата от малки го учат да са галантни, да отстъпват място в градския транспорт, да помагат с багаж, качване, слизане. Досега българин никога не ми е позволил да си платя консумацията в заведение, дори когато не сме двойка или гаджета и не ме сваля. Същото с араби. Виж, на западняк ако му предложиш да платиш всичко, в 70% от случаите приема.

Има дълги отпуски по майчинство и на почти никого не му минава през ума, че военната служба може да е и за жени. Пиша за задължителната.

Може да има единични женомразци в България, но не е масово явлението и ако ги има, не се показват или не го показват навън.

Предполагам, че е написано саркастично? Simple Smile

Защото точно това е дефиницията на патриархалното общество/ отношение. Закрилата и "плащането" от мъжа, жената на втори план. А радетелите за пълно равенство трябва да се преборят за такова от отглеждането на децата и домакинските задължения до казармата - последната правилно е спомената. Апропо, при кюрдите, заради крайно-левият им уклон, там жената е по-равноправна и от мъжете Simple Smile и има изцяло женски военни/ партизански отряди, мисля, че се казваха пешмерга. Доста успешни бяха срещу ИДИЛ.

Женомразството не е някаква моментна емоция на някой-друг екземпляр. Това е цялата концепция, парадигма, че мъжът е длъжен да бачка и да обгрижва жената, вкл. финансово, а жената е основно вкъщи и с децата. И също, че битовото насилие е основно срещу жени, а мъжът, който се оплаква - напр. от психолигическо насилие/ пасивна агресия, е мунчо или педал и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт