Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 4

• 45 530
  • 747
  •   1
Отговори
# 345
Няма да коментирам повече, че доста се оспами темата.
Скрит текст:
Надявам се да си вярвате, че защитавате интересите на всички деца.

# 346
Здравейте. Досега само четях, защото много неща не ми бяха ясни и исках да си ги избистря в главата. Обаче вече реших да питам нещо, което все още не ми е ясно. Детето ми е родено февруари 2018г. Съответно, сега ще кандидатства за ясла от септември. Има вродено ортопедично заболяване, което по закон получава 100% ТЕЛК за първата година. Слава Богу е лечимо и съответно, дори и да се явим на комисия за втората година, процентите ще са нищожни, но може да се вземе протокол за хронично заболяване. Към момента на кандидатстване неговият ТЕЛК ще бъде валиден, но към момента на класирането - не. Притеснена съм, какво да правя, защото чета, че ще премахнат протоколите заради много злоупотреби. Как да постъпя? Сега съм въвела телковото решение в системата, но то изтича на 1.05.19г

# 347
  • София
Да, вярвам. Достатъчно сме постигнали от сдружението, от което сега се възползват почти всички майки, за да съм убедена, в това което правим. 
Винаги от някакво решение и правила има и губещи, но по-важното е заради няколко привилегировани да не бъдат ощетени много. 
Хубаво е да не се гледа само от собствената камбанария, когато се правят обобщения.

# 348
  • Sofia
Венел82, няма кандидатстване преди класирането. Моментът на кандидатстването е самото класиране.
Класирането е на 10-ти май, записването е в рамките на две седмици след класирането. Вашият ТЕЛК изтича преди класирането (на 1 май), следователно не можете да отбележите в системата, че детето е с ТЕЛК.

# 349
Венел 82, няма кандидатстване преди класирането. Моментът на кандидатстването е самото класиране.
Класирането е на 10-ти май, записването е в рамките на две седмици след класирането. Вашият ТЕЛК изтича преди класирането (на 1 май), следователно не можете да отбележите в системата, че детето е с ТЕЛК.

Да, моя грешка. Имах предвид, че при регистрацията съм въвела. Обърках кандидатстване с подредбата, когато излязат свободните места на 18.03.

# 350
Да, вярвам. Достатъчно сме постигнали от сдружението, от което сега се възползват почти всички майки, за да съм убедена, в това което правим. 
Винаги от някакво решение и правила има и губещи, но по-важното е заради няколко привилегировани да не бъдат ощетени много. 
Хубаво е да не се гледа само от собствената камбанария, когато се правят обобщения.
Не мисля, че семействата с 2 деца  и многодетните са няколко Simple Smile. Жалко е, че мислиш така. Да не стига човек до вас да му защитавате интересите!

# 351
  • Sofia
Венел82, в системата въвеждате тези данни, които можете да докажете с документи по време на записването, което започва на 13-ти май.

# 352
  • СОФИЯ
Почти безобидн@ , много си права  Peace
Споровете често са едни и същи през годините. Вероятно е и супер досадно за Н-ти път да уточним, че в СНБМ сме работещи майки и в сдружението /за разлика от много други НПО/ работим единствено и само на доброволни начала. Никога не сме получавали финансиране.
malinkap , не си "вярваме". Обсъждаме и се опитваме да правим това, което считаме за правилно и нормативносъобразно. От СО искат да въведат уседналостта, повечето родители също са на това мнение. Проблем е как ще се установява действителната уседналост, не става само с постоянен адрес по много причини.
Предложените с изм. нови К 6, 7 и 8 - има друго НПО, асоциация "Родители" които са на противоположно на нашето мнение, може да се присъедините към тях.
Извън чисто юридическите постановки, по-интересно е че на едно заседание на РГ, по искане на Едрева, от иф обслужване направиха симулация през системата с данните от първото голямо класиране 2018 г., какво би се случило ако тези три критерия влязат в общите. Имам разпечатките, но нямам право да ги направя обществено достъпни. Резултатът е, че след класиране на социалните, ХЗ и СОП, оставащите места 3/4 се заемат от деца, които ползват ОК 6, 7 и 8. Т.е. братя и сестри с по-голяма разлика във възрастта и деца, които нямат брат/сестра, ще се борят за останалата 1/4 или 1/5, от и без това крайно недостатъчните места.
 foundy, за това е съдебната власт. В компетентността на съда е да прецени и постанови решение. Преди неговата стабилност/необжалваемост всичко може да ни се струва.

И да, темата пак ще стане Страстна  Grinning Стига е била толкова пуста де, по-добре да има раздвижване, че беше съвсем залиняла и по време на общественото обсъждане. На него за голямо съжаление не присъстваха много родители. Много симпатични там ми станаха две млади интелигентни майки. Едната беше с дете първокласник и ясленче, може да са и някои от тук присъстващите. Да отбележим, че имаше и трима татковци  Grinning Поставиха си въпросите хората, изразиха мнение по други, които не се отнасят до тях лично.

# 353
Доколкото разбрах уседналостта няма да влезе в сила (Аз си имам ,не ме плашите Simple Smile)). А пък това, че се опитвате да премахнете социалните критерии за многодетни и семейства с 2 деца е друг въпрос.Да се надяваме Фаунди да излезе права Simple SmileSimple Smile

# 354
malinkap, сама каза, "социалните критерии за многодетни и семейства с 2 деца". Какво да правят в общата опашка...

# 355
  • Sofia
Така като гледам Сдружението не се опитва да премахне социалния критерий "многодетно семейство'', а поставя под въпрос ОК 6, 7, 8 (близнаци, породени и братче/сестриче в градината).
Многодетните семейства си остават в социалната опашка.

# 356
Има ли статистика колко семейства са с едно дете и колко с две в градинска възраст под 3 год. плюс породените. Да не се окаже, че са изчезващ вид?
Редно е като има искане за отпадане на един критерии да има и адекватно предложение на негово място.
Безумие е деца от едно семейство да посещават различни градини/ясли, че дори в различни квартали.

# 357
  • СОФИЯ
Доколкото разбрах уседналостта няма да влезе в сила (Аз си имам ,не ме плашите Simple Smile)). А пък това, че се опитвате да премахнете социалните критерии за многодетни и семейства с 2 деца е друг въпрос.Да се надяваме Фаунди да излезе права Simple SmileSimple Smile

Казвай къде и как хвърляш боб, та да разберем и ние кое и в какъв вариант ще "влезе в сила"  Joy

Така като гледам Сдружението не се опитва да премахне социалния критерий "многодетно семейство'', а поставя под въпрос ОК 6, 7, 8 (близнаци, породени и братче/сестриче в градината).
Многодетните семейства си остават в социалната опашка.
malinkap, сама каза, "социалните критерии за многодетни и семейства с 2 деца". Какво да правят в общата опашка...
Топлите ми душата момичета! Радвам се, че имате информация преди да станете "страстни", независимо на каква позиция сте по който и да е въпрос.
За многодетните има друг проблем, които още не сме поставили. Никъде в действащата нормативна уредба в БГ няма легална дефиниция за многодетно семейство. Има само за многодетна майка и това е проблем. Татковците...какво, не са многодетни ли  hahaha И не само.

# 358
Венел82, в системата въвеждате тези данни, които можете да докажете с документи по време на записването, което започва на 13-ти май.

Ами аз мога да извадя и ТЕЛК и протокол, които ще са реални, но ТЕЛК няма да е с процент, който да е достатъчен. Над 50% ли важи? А протоколите в крайна сметка ще важат ли тази година?

# 359
Ще чакаме да видим крайното решение и какво ще обжалвате вие и Родителите,че бозата е пълна като гледам.Всеки нещо обжалва всяка година. Да, бащите нямат кой знае какви права в България за съжаление.Напр. не са защитени от съкращения до 3 годишна възраст и други.Относно дефиницията, в момента в критериите се използва и понятието домакинство, което е обезпокоително,но според СО отново нищо не може  да се направи.Така било и така ще бъде.

Общи условия

Активация на акаунт