Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Прахосмукачка робот. Прочети преди да питаш! - 16-та тема

 • 78 412
 • 736
 •   1
Отговори
 • Русе
 • Мнения: 7 267
Добре дошли в  темата за нашите незаменими помощници -
прахосмукачките роботи  Hug
Старите теми:
Скрит текст:
Предишните теми: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7,
 8, 10, 11
13 1415

Моля, четете, информирайте се, изберете 2-3 модела и тогава питайте в темата. Ние, останалите потребители, няма как да знаем всички изисквания които имате.
В темата се "купуват" трите най-разпространени за момента марки: Румба, ЛГ и Шиоми.

И моля, моля, четете коментарите из целият необятен нет. Тук в темата няма човек който да има всички видове роботи и марки,  и да знае разликите и приликите им.
Питайте за конкретен модел. МоооляКой робот да избера?

1. Какъв робот да си купя? Обикновена прахосмукачка или с моп?
2. Бюджет?
3. Марката. Има ли за Вас значение тя или не?
4. От къде да го купя? Чужбина, БГ или Китай?
5. Екстрите?


Насоки към горните въпроси


1. Има няколко вида роботи на пазара:

- само засмукват  - това са нормалните прахосмукачки робот. Всички роботи притежват смукателна мощност. Средната четка, както и страничните (една или две) насочват и повдигат боклуците и те биват засмукани в контейнер. В по-старите модели в средната четка се заплитаха космите и те се почистваха трудно. В по-новите модели средната четка вече е подобрена, гумена или силиконова, което не позволява заплитането на космите в нея, и не се налага да се чисти.
Разлики в марките: видовете мощност ( която е важно ако имате килими примерно, тогава се включва турбото за да изчисти по-добре), във височината, в броя четки, във вида на  филтрите... Тук избирате според изискванията си. Имате ли килими, домашни любимци, мебели под които да влиза робота, килими, алергии, мобилно приложение...


- сухо и мокро почистване с моп. Комбинирно почистване.  Не чистят/не се качват по килими.
Тук има два варианта:
I-  само със сух моп. В задната част има сваляем моп който спомага за събирането на финните боклуци.
II- с мокър моп. Пак в задната част има сваляем моп над който има контейнер с вода, който от своя страна навлажнява мопа. Т.е. един път трябва да пуснете да събере боклука, да изчисти и килимите а после да го пуснете да бърше.
Досега на пазара имаше само един модел, Брава на Айробот, който беше точно бършеш с моп. Има суха и мокра приставка. Коментарите, за съжаление, не са добри. Батерията се оказа слабото му място.
Китайските роботи обаче имат доста добри попадания на комбинирани роботи (засмукват и бършат с мокър или сух моп)
Обяснение пак за "мокрият" моп
 
Скрит текст:
Мокрият контейнер навлажнява мопа и той мие. Не се върти вода от чист на мръсен контейнер. Просто отпред смуче а отзад мокрият моп "мие", като водният контейнер периодично навлажнява мопа.
Т.е. за всяка стая или периодично мопа трябва да се препира за да не замазва мизерията от едната стая в друга.
Т.е. робот на който му трябва слугуване за да забърше пода с влажен моп.

2. Бюджет

Тук всеки според чергата. Има бюджетни китайки предлагани в бг магазини или китайските сайтове. Никой не твърди че са по-лоши от другите. Цени до към 500 лв
Среден клас- Да кажем от 500 до към 8-900 лв. Тук разнообразието е огромно и има невероятно добри модели. ЛГ, Румба, Шиоми, Мая...  Видеонаблюдението на ЛГ 12 серия в момента не работи за БГ и че цената иска следене-все пак аз я взех под 700 лв.
Висок клас - тук говорим за цени над 1000 лв. Последните серии на Румба и ЛГ.

3. Марката  и има ли тя значение за нас? Името на робота е последното, която трябва да Ви вълнува. То служи само като някаква гаранция за качество (доказано - не всеки път оправдано). Функциите, бюджета, МНЕНИЯТА  и екстрите са по-важната част.

4. От къде да го купя?
Независимо от къде го купувате, продавачът трябва да Ви предостави гаранция. Само ЛГ имат международна. Всички останали купени от чужбина трябва да се връщат до съответната държава. Китайците имат европейски складове и така се пести от от мито и ДДС. Амазон са известни с коректността си.  От където и да го купите, проверете дали някъде другаде го има на по-добра цена и условия.

5.Екстрите
Последно време кой знае какви екстри няма. Новите модели идват вече с мобилно приложение. То служи да командвате робота от телефона си, както и да следите статистиката. Можете да променята часа, мощността, от къде да тръгне и т.н.Може би бюджетните и базовите модели нямат такова. Преценете дали на Вас ви трябва такова.

Това би трябвало да Ви ориентира какво търсите. Aз лично, повече на въпроса "Кой да купя?" няма да отговарям. Изготвянето на този пост ми отне три часа и хиляди часове прекарани в темите. Уважавайте труда на другите.

Други видове роботи:

- само за миене. Скуба - пуска чиста вода от единия контейнер а събира мръсната в друг.  Няма моп и не може да служи като прахосмукачка. Не преминава през прагове и лайсни. Спряна от производство.

- робот за прозорци стени- Hobot на Irobot. -много отрицателни отзиви по сайтовете.По-удачен за големи прозорци.Не успява да измива ъглите.Ако се ползва в баня-не трябва фаянса да има релеф. Китайците вече имат добри попадения.

- косачка робот -Изборът да се прави според квадратурата на райграса.Косачката само се прибира и зарежда.Има сензор да дъжд-тоест прибира се тогава и после пак излиза.Трябва да работи всеки ден или през ден в зависимост от гъстотата на тревата.Ако е по нарядко окосеното ще задуши новата трева.Програмират се веднъж и това е.


Разни други обяснения:

Програмите: Най-прецизна е клетка по клетка-робота минава 3 кв м на зиг заг после периметъра на тези 3 кв,и започва следващите 3.Накрая отново минава по обиколката на цялата стая.
Зиг-заг програмата е ясна,а тази на спирала е за да почисти само конкретно място.
Едно от най-задължителните неща в един робот е средната четка. Тя спомага за повдигането на всички боклуци и прах и по-лесното им засмукване. Страничните са в плюс но голям
Засега най-купувани и с най-малко оплaквания в темите са Румба, LG и Nеato, Шиоми
Преди закупуване проверете цената и на консумативите. Цената на оригинална батерия на Irobot е 120 лв. Намират се неоригинални в Амазон или Алиекспрес за 30 евро. Подменят се също четките и филтъра, като няма строго фиксирано време на което се сменят.
Новите модели са вече с достатъчно мощни батерии така, че вече не е толкова важно да се погледне капацитета й, но все пак го имайте предвид. При правилна експлоатация батерията трябва да издържи поне две години.
Роботът трябва да стои постоянно на док станцията

Обяснение на Renydent за разликата между Брава и прахосмукачките с моп
Скрит текст:
Не знам и как да обясня ,че Брава няма нищо общо с мокрия моп на роботите 2 в 1.При Брава има натиск и се движи напред -назад имитирайки ръчното миене с моп. Докато другите роботи вървят и мопа върви след тях т.е. няма търкане.Освен това ако не е пуснат робота  първо/без моп/,ефекта на замазването ще е пълен.Освен това робота ако мине по мокрото преди да е изсъхнало четките се овлажняват и събирането на прах после е неефективно.

Сравнителна таблица на роботи Румба

Още една таблица за Roomba
http://www.irobot.com/For-the-Home/Vacuuming/Roomba.aspx

Сравнителна таблица на LG

Сравнителна таблица на LG ( на испански)
http://www.lg.com/es/aspirador-robot-hombot

Сравнителна таблица на Neato  

Сайтовете от които купуваме роботи най-често: Само LG имат международна гаранция. Другите марки следва да се върнат към сайта от който са закупени. Myrobotcenter е удовлетворил рекламация на съфорумка, заменяйки дефектният с нов.
Мyrobotcenteр
Irobotbg
Amazon.co.uk
Най-често оферти и намалени  роботи  пускат в испанският Амазон.
https://www.amazon.es/

Китайските сайтове с евро складове (така се избягва митото и ДДС):
GEARBEST - имат не само евро складове но и евро сервиз. Имат рекламна ТЕМА във ворума. Един търговец, платформа е. Имат гаранция от една година.
АliExpress - много търговци, като пазар. Търговецът трябва да се избира според рейтинг му. Условията - за всеки може да са различни.

БГ сайтове за продажба на китайски роботи с местен сервиз

https://brosbg.com/prahosmukachki-c82,0

http://dedal-robot.com/

https://mobisector.com/
https://www.irobotforyou.com/

Магазинът за Maya
https://store.mclimate.eu/product/prahosmukachka-robot-maya

Полезни коментари за Maya от темата Едит: последно време има доста оплаквания - моля, информирайте се, преди покупката. Ето едно мнение:
Скрит текст:
Първата Мая, която имахме даваше различни дефекти. Първият път спря да работи изведнъж и повече не се включи, върнахме я и я оправиха. Вторият път едното колелце спря да работи и се въртеше само в кръг, върнахме я и я оправиха. Третият път отново спря изведнъж да работи и не се зареждаше, абсолютно нищо, върнахме я и ни я смениха за нова. В момента, в който пуснахме новата не работеше едното колелце и се обадих и искаха пак да я ремонтират. Тъй като всичко това се случи в рамките на 5 месеца реших преди да си поискам парите да звънна в КЗП и от там ми казаха, че ако новата е с гаранцията на старата значи това е 4 рекламация и имам право да си искам парите, съответно се обадих до фирмата, от която я закупих и казаха са им я върна и Най-вероятно ще ми върнат парите. Но докато не стане реалност не вярвам, макар че по закон имам право. Като цяло не съм особено доволна и от самото чистене.. Дано съм била от полза.


Мнение за китайският Ilife 5s
Скрит текст:
Аз да си докладвам, че продължавам да съм доволна от iLife 5s - щъка редовно из къщи, сам се прибира да се зарежда; вече го докара дотам, че да не може да си напълни цялото контейнерче (което с двама човека и четири кучета, които носят кал отвън - косми не ръсят особено - си е цяло постижение). С бърсането с парцала не е така добър: забелязвам, че се губи повече и засяда на места, на които не засяда, ако прахосмуче, а ако не е идеално изсмукал преди това, се затруднява от дребни прашинки (буквално). Но съм възхитена от изпълнението като прахосмукачка и съм доволна.

Мнение за Roomba 980
Скрит текст:
Здравейте, след покупката на Irobot Roomba 980 и нейното подробно тестване в къщи, ето и резултата от него:
 Определено това е първокласен робот който се справя отлично с почистването,  работи методично, безпроблемно открива станцията си, има приложение за него, което е направено лесно и интуитивно. В него може да откриете всичко необходимо, като:
     -състояние на робота и оставащи живот на консумативите
     -седмичен програмата
     -списък на последните 30 поставени му задачи
     -настройка на всички функции на робота и методи на почистване
     -подробно писание за извършената работа с налична карта за всяка задача, почистена площ в кв.м. , време на работа
      дали е посещавала зарядната станция по време на задачата, дали е спирал за пауза
     -технически спорт
В къщи го тествахме доста упорито, преди да го пуснем за първи път, почистих ме със стандартната прахосмукачка, след което той успя да събере още шепа мъх и боклуци.  После оставих децата да направят порядъчно количество боклук по земята от различно естество като трохи, парчета луканка и кашкавал, остатъчни обелки, хартиени изрезки и други. Поставихме за тест и една от двете виртуални стени който са в комплекта към робота. За да го ограничим само в тази стая, резултатът бе отличен, беше събрал всички боклуци, като същевременно му поставяхме и допълнителни трудности като премествахме столове да видим дали ще се обърка. Явно навигацията му е систематична и се актуализира постоянно, тъй като след като засечеше че има преместен стол,той преминаваше отново около него за да го почисти, а на предишното му място се връщаше да почисти отново, разбира се срещаше се и с някое детско краче изпречило се на пътя му, но никога не ги удари. Също ще отбележа че е доста внимателен с мебелите, не се удря в тях, само леко докосваше краката на столовете. Навигацията му е систематична и почиства от стая в стая, случва се да излезе от стаята докато почиства и да отиде в друга, но после се връща и почиства всичко. Когато открие по замърсена част автоматично се връща по няколко пъти за да я почисти добре, работи относително тихо, единствено е по шумен когато превключи на максимална мощност, което се случва когато се качи на килим примерно, но това е с цел по добро почистване. Разбира се и тази функция се управлява от приложението и може да бъде настроена. Ще отбележа че наистина преминава прагчета и не се оплита в кабели, което е доста важно според мен. Лесно и безпроблемно открива станцията си.
  Изводът който мога да направя е че това наистина е един интелигентен робот който се справя доста добре с почистването. Като минус бих добавил че на няма възможност да се управлява през приложението като дистанционно (напред, назад, наляво, надясно), но може би това ще бъде изчистено на по късен етап. Като цяло цената му не е ниска, но пък за сметка на това получавате първокласен робот на реномирани производител с традиции, който се справя отлично с почистването и притежава всички възможни най-нови технологии.

Сравнение между Румба моделите 880 и 980.
Скрит текст:
При 880 има един режим на почистване - почиства хаотично като минава по 100 пъти през едно и също място. Чисти дълго време. Примерно хола ми, който е 38 кв.м го чисти около 40 минути.
980 има три режима на работа - автоматичен (същия като този на 880), Once Cleaning Pass (минава по веднъж през едно място) и Two Cleaning Passes (по два пъти).
980 има и три mode-a - автоматичен (автоматично усилва всмукателната си мощ когато открие замърсена повърхност), Eco-Mode - почиства с ниска мощност през целия цикъл на почистване с цел да удължи времето за почистване и Performance Mode - винаги с най-висока мощност. 980 има опция за почистване на ъглите, която може да бъде изключена. Управлява се изцяло от приложението на телефона, няма дистанционно.
След почистване прави report за колко време е почистила помещението, колко кв метра е почистила и прави карта на почистената площ.
880 има витруални стени, които са и навигатори.
980 има само два вида стени (лъч и кръг) и няма нужда от навигатори. При отворени врати в апартамента го почиства целия и се връща обратно на докинг станцията без да има нужда да бъде навигирана.
И двата модела са предназначение да почистват до 185 кв метра жилищна площ и са с по-дълъг живот на батерията в сравнение с по-ниските серии. Предназначени са за семейства с килими и домашни любимци.
Аз лично очаквах 980 да има повече предимства, които обаче се изразяват основно в дистанционното й управление от телефона, статистики и карти, които има след всеки цикъл на почистване.
В заключение - 880 е перфектен модел и може би малко съжалявам, че просто не си купих една нова батерия, а вместо това взех 980. Не виждам чак толкова много плюсове, които да оправдаят толкова по-високата й цена.
Със сигурност 980 би се харесала много на притежателите на 5, 6 и 7ма серия, но тези с 8ма надали ще намерят големи разлики.

Инфо за Xiaomi Second Generation
Скрит текст:
Моделът Xiaomi Mi robot 2 Roborock се отличава с изключително интелигентна система за систематично почистване. Посредством лазерни сензори, които се въртят на 360 градуса и сканират 1800 пъти в секунда и 3 процесора, които следят движението на робота в реално време, прахосмукачката следва възможно най-ефективният алгоритъм за планиране на почистването. Xiaomi Roborock разполага с мобилно приложение за контрол на всички финкции на робота, чертаене на прецизна карта с почистените зони, а също така и възможност за чертаене на виртуални стени и опция за повикване на робота на определена точка. Мощната литиево-йонна батерия 5200 mah осигурява почистване до 150 мин.! Ротиращата основна четка, високата всмукателна мощност от 2000 Pa и възможността за използване на сух или мокър моп, чрез резервоар за вода осигуряват ефективно почистване на Вашия дом или офис. Xiaomi Roborock притежава датчици за разпознаване на типа на повърхността, която почиства, така че да оптимизира мощността си в зависимост от настилката. Роботът разполага с миещ се HEPA филтър, може да прекосява препятствия от 2 см и да се движи по наклон до 20 градуса

Инфо за робот за прозорци Alfawise WIN 660
Скрит текст:
Та: роботизиран моп за прозорци.
Това определено по мога да го приема защото по прозорците няма косми, лиги, храна и други подобни неща.
За около час и нещо успя да изчисти две стаи, като едната е с повече прозорци. Кофтито е ако прозорците не са мити тази година, като моите. Затова се наложи да минава по няколко пъти. Добре се справи. Хареса ми.
Хареса ми също това че е с кабел а не само на батерия, защото не ме ограничава във времето което искам да чистя. Кабелът е достатъчно дълъг за да не ограничава движенията.
Лесно се оправлява, има и дистанционно което ползвах. Мобилното приложение не мисля да го ползвам.
Дойде с 4 мопа, като въпреки мизерията изхарчих само два но цяло шише препарат замина(наистина бяха много мръсни отвън  Embarassed)
Ооо, и двамата със Шишо спокойно биха заглушили реактивен самолет Smile Но не мисля да чистя прозорци посред нощ.

Последна редакция: чт, 21 фев 2019, 08:17 от Tatti

# 1
 • Мнения: 2 583
Благодаря за новата тема!  Hug Аз купих днес пак LG Simple Smile трябва да им стана рекламен агент, ама толкова да си го харесвам нашето ЛГ. На всички приятели го препоръчвам.

# 2
 • Мнения: 5 400
Благодаря за темата!  bouquet Прекрасен първи пост, дано има кой да го чете.
За шагитата - всички роботи се затрудняват с тях. Решението е да се махнат.

# 3
 • Стара Загора
 • Мнения: 59
Ели,Благодаря за новата темичка.

   Едно интересно видео как да се използват робитата... Simple Smile
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2619977568042246& … d=471602332879791

# 4
 • Мнения: 336
Здравейте, аз взех Xiaomi Roborock 2. След малко ще го пробвам, дано да съм направила правилния избор.

# 5
 • Мнения: 7
Чета, чета вече няколко дни и само се обърквам повече. Мисля да се възползвам от черния петък и днес да поръчам. Обаче много се колебая коя Румба да бъде - 696, 896 или 966. Последната ми идва малко скъпа, но ако ми кажете че е най най от трите ще е тя. Имам две стаи с килими, не са с дълги влакна, но са доста гъсти. Дори с обикновенната прахосмукачка се озорвам. Та питането ми е коя е най подходяща за килими.

Последна редакция: сб, 24 ное 2018, 19:37 от Ivka87

# 6
 • Мнения: 7 286
Аз си чакам първото роботче, така че не съм много наясно. НО! - ако една мощна нормална прахосмукачка не може да изчисти добре килимите, как си представяте това да прави роботчето? Няма как да се получи. Не съм наясно с Румбите, но много от тях нямат систематично чистене. Аз лично не бих купила робот, който се разхожда като пиян.

# 7
 • Русе
 • Мнения: 7 267
Ще останете учудени колко добре се справят роботите с килимите. Понеже аз нямам килими, когато взех Самсунг-а, отидох в съседката. Светна килима. После в друга с килим шаги и след първоначалното чудене, Самсунга успя да го изсмуче. И това с най-скапаният робот в света.

С турбо режим или добра всмукателна сила, килимите ще светнат

# 8
 • Мнения: 7 286
Аз имам един единствен килим в хола. Не е дебел и космат, но си мисля, че ще има проблем роботчето - от две от страните има дълги ресни. Машинката сигурно ще се заплете в тях. И сега се чудя дали да ги отрежа, или да ги обърна и завря под килима...

# 9
 • Мнения: 7
Недоволна, може ли да споделиш кой робот и от къде поръча?

# 10
 • Мнения: 7 286
Недоволна, може ли да споделиш кой робот и от къде поръча?
Естествено. Xiaomi Mi Robot (първа генерация, без моп). От Gearbest (китайски сайт, но от европейски склад, за да не ходя до митница и да не плащам ДДС).
Ако някой се чуди защо не го поръчах от нашенски сайт - излезна ми 465 лв, заедно с доставката, с добавена застраховка за доставката.

Последна редакция: сб, 24 ное 2018, 21:52 от Недоволна

# 11
 • София
 • Мнения: 390
Всички роботи ли "избягват" черните килими? Има ли нячин да бъдат "излъгани"?

# 12
 • Мнения: 7
След дълго четене, гледане и чудене поръчах Румба 896, силно се надявам да не се налага да вадя голямата прахосмукачка след нея Rolling Eyes като дойде ще споделя мнението си.

Последна редакция: нд, 25 ное 2018, 12:05 от Ivka87

# 13
 • Мнения: 2 968
Аз имам един единствен килим в хола. Не е дебел и космат, но си мисля, че ще има проблем роботчето - от две от страните има дълги ресни. Машинката сигурно ще се заплете в тях. И сега се чудя дали да ги отрежа, или да ги обърна и завря под килима...
Моята Сузука ги прави килимите като прани. С обикновената не мога да ги лъсна толкова  Grinning
Ресните трябва да ги отрежеш, заплитат се. Моите килими са по тънки и запретва ъглите и спира. Залепих ги с двойно лепещо и си реших проблема.

# 14

Общи условия

Активация на акаунт