Електронни четци - тема 22

• 52 417
  • 756
  •   1
Отговори
# 405
Vapor, Благодаря за пояснението... Книгата я има на български и даже вече си я свалих, сега чакам четеца си...
Питах за преводач, защото в момента учим нидерландски и се опитвам да чета на дъщеря ми някои разкази и детски книжки на този език, но не всичко разбираме...
Иначе сега чета от лаптопа си "Сърца за разбиване", обаче доста ми се натоварват очите... С Киндъла предполагам няма да имам този проблем... Вие вечер на каква светлина четете освен с подсветка? Аз ако чета дълго вечер и сутрин имам сенки под очите... Smile

Последна редакция: пт, 04 яну 2019, 22:23 от lunna pateka

# 406
Питах за преводач, защото в момента учим недерландски и се опитвам да чета на дъщеря ми някои разкази и детски книжки на този език, но не всичко разбираме...

Преводач/речник на български от нидерландски сигурно ще е проблем, но Киндълът има съвсем нелош вграден речник dutch/english - маркираш думата с натискане и ти излиза преводът на английски. Изобщо сигурно всичко звучи по-сложно отколкото е всъщност, а когато го получиш, ще разбереш, че е елементарно.

# 407
  • София
Поръчах този калъф от Али-то и просто прекрасен. Пристигна с предпазен екран и стилос. И цената е около 10лв. За който му се чака един месец е супер оферта

# 408
Е само моите калъфи ли ги няма от алито?! Не ,че е чак такъв проблем.Дъщерята си го е сложила в стария калъф на нука ,който беше поръчков за рождения и ден.Дънков с надпис и пеперуди .Разкошен е ама е мек и мойто мнение е ,че си прецака тъча на Нука тогава.Сигурно го е натиснала.Както и да е.Тези от Алито са твърди и наистина пазят.

# 409
Е само моите калъфи ли ги няма от алито?! Не ,че е чак такъв проблем.Дъщерята си го е сложила в стария калъф на нука ,който беше поръчков за рождения и ден.Дънков с надпис и пеперуди .Разкошен е ама е мек и мойто мнение е ,че си прецака тъча на Нука тогава.Сигурно го е натиснала.Както и да е.Тези от Алито са твърди и наистина пазят.

И моите не са пристигнали. Първият, който е за стария модел Киндъл, поръчах на 16.11, още го няма. Този за новия Киндъл 2018 поръчах след 4-5 дена някъде от различен продавач, също не е дошъл. 

# 410
Vapor, Благодаря за пояснението... Книгата я има на български и даже вече си я свалих, сега чакам четеца си...
Питах за преводач, защото в момента учим недерландски и се опитвам да чета на дъщеря ми някои разкази и детски книжки на този език, но не всичко разбираме...

В същото положение съм и аз. На Киндъла има нидерландски тълковен речник на Van Dale, много е удобен. Четете си на нидерландски, стигате до дума, която не знаете, проверявате в речника и готово. Има и нидерландско-английски, но той според мен е доста по-повърхностен. Давам пример - при непознат глагол нидерландският речник дава всички форми на глагола и популярни фразеологизми, при съществително дава род, множествено число, популярни фразеологизми и т.н. Нидерландско-английският речник ти връща само основното, най-често значение на думата и без допълнителна граматическа информация, която на мен ми е полезна.

Ако стигнете до изречение, което не разбирате изцяло или което съдържа фразеологизъм, т.е. думите не се превеждат буквално, маркирате конкретното изречение, отивате на Vertaling и Bing ви дава превода. Преводът е към английски, към български няма. То и да имаше, нямаше да е полезен, автоматичните преводи от и до малко ползваните езици като българския са много зле.

Може да се превеждат кратки откъси, но не и цялата книга да ви я даде преведена на английски. Аз днес захванах трета книга на нидерландски, много ми е приятно, че все по-малко се налага да ровя в речника.

# 411
  • София
Тази грешка дали може без сервиз (пращане до Гер) да мине? 🙄 За paperwhite 2018 става дума (нов).

Repair Needed
BATTERY INVALID: -22

# 412
Тази грешка дали може без сервиз (пращане до Гер) да мине? 🙄 За paperwhite 2018 става дума (нов).

Repair Needed
BATTERY INVALID: -22

Достъп има ли като се свърже?
Скрит текст:
1.) Connect the Kindle to a computer using a USB-cable.

2.) Create an empty file in the kindle's root directory called DO_FACTORY_RESTORE (save the created file without any file extension).

3.) Safely disconnect the reader from your computer.

4.) Reboot your device by holding the power button.

Всъщност по грешката, която дава е някакъв бутващ проблем и решението не е никак лесно. Какво прави, че се появи? Или се свържи с чата да ти кажат какво да правиш или пращай обратно. Не ръчкай да не изгори гаранцията.

Последна редакция: пн, 07 яну 2019, 22:25 от evencee

# 413
  • София
Не е в мен.
Съпорта казал да го подменят четеца.

# 414
В момента какви са опциите за връщане до Германия, БГ пощи май вече не взимат устройства, които имат батерия...?

# 415
Здравейте, влизам с молба за съвет.
Имам желание да подаря четец на моя близка, около 60 годишна. Жената работи с компютър, но не е някакъв компютърен специалист. Чете много, на български, едва ли ще стигне до четене на английски и руски, които знае на средно ниво. В обкръжението ѝ няма ползващи четци, но разбират от компютри, програми и пр.
Аз самата също не ползвам четец и не мога да ѝ помогна.
Изчетох темата, но се обърках - веднъж ми се струва, че е лесно - друг път - не.
Какво е мнението Ви - дали жената би се справила с електронен четец и доколко оправдана би била подобна покупка, и ако да - то какъв модел е подходящ, имам предвид за четене основно на книги? ( както писах, изчетох темата - то са подсветки, речници, чудеса...).

# 416
lilliana, здравейте. Аз не разбирам много, но ще ви кажа че имах същата дилема скоро. Исках четец за подарък за по-голямата ми сестра, която няма компютър, ползва таблет. Аз имам Киндъл, от който съм много доволна, но предвид, че повечето книги трябва да се конвертират в друг формат реших, че ще й дойде сложно. Търсих, четох, рових и накрая се спрях на Kobo Glo. И съжалих след това.. Няма руско меню, а тя не разбира английското, няма браузър (или поне аз не открих за краткото разглеждане на четеца), който да ползва да си тегли книги и изобщо й беше сложно. Аз нямах време да й обърна внимание тогава (живея в друго населено място) и тя помолила приятелка да й помогне. Качили наведнъж 300 книги в четеца и сега е много доволна.
Това, което искам да ви кажа е, че какъвто и четец да й вземете може да изпитва трудности и някой ще трябва да й помогне, поне в началото. Това, с което аз не бих правила компромис например е да има подсветка, чете се лесно на слаба светлина и на тъмно. Просто повечето ми приятелки четат на Кобо и затова избрах него, иначе има много и читави четци на пазара. Зависи и от бюджетът ви.

# 417
Какво е мнението Ви - дали жената би се справила с електронен четец и доколко оправдана би била подобна покупка, и ако да - то какъв модел е подходящ, имам предвид за четене основно на книги?

Баба и дядо, на по над 85 години, се справят идеално с четеца си. Той е от базовите модели, без подсветка и с копчета, от 2013 година. Свалят си книги, конвертират си ги на Калибре, след като им показахме как, и си четат. Жена на 60 години си е още млада и в активна възраст, не виждам пречка да се оправи.

За човек, който иска да просто да чете и да му е лесно, бих препоръчала някакъв базов модел четец, евтин, с копчета. Подсветка - само ако иска да чете на тъмно, без да пречи на някого, иначе е излишна.

# 418
  • София
Аз имам подобна дилема, ще следя мненията с интерес.

# 419
IceIce, Макарон, благодаря за мненията.

Подсветката май е единственото, което ми се изясни:smiley:
Дадохте ми надежда, че ползването на четеца няма да е мисия невъзможна. Лошото е, че като отида в магазин, не знам какво да питам и могат да си ме омайват както си искат.
Как пък един човек с четец няма около мен, а съм от "читанките", вечно се движа с книга в ръка.

Общи условия

Активация на акаунт