Работа, CV-та, HR-и, съвети - 64

• 42 469
  • 742
  •   1
Отговори
# 435
Много пъти съм разказвала за предишната фирма, в която работех - осигуровки на прага на длъжността, другото в пликче. Болнични - само от НОИ, от работодател не се плащаха, отпуск - на 80%. Работех там, понеже ми беше близко до нас и работното време беше добро. Знаех още на втората седмица, че не е моето място, въпреки че изкарах 2 г.
Както каза по-горе Maidenly, всичко им беше дребнаво, хора се гонеха за нищо и то ги караха да си пишат молби за напускане. Извънреден труд не се плащаше, но се изискваше. Работата на парашутистите се поемаше от другите колеги, всяваха се интриги. Имаше и много други....

# 436
  • Другата България
И аз съм разказвала за моята предишна фирма.
Осигуровки на минималната, както при теб - на прага на длъжността, по сметка това, останалото дори не и в плик, а на ръка. И то едно останало.... ooooh!
Същата работа с болничните и отпуските, не се толерират, хора имаше с останали от години назад.
Махнах се на втория месец.

# 437
Когато човек няма алтернатива е ясно. Но ако има, не трябва да приема ощетяващи го условия.
Много са важни осигуровките. Те затова толкова хора реват, че им са ниски пенсиите.

# 438
Когато 2017 бях на интервю в немалка фирма за специлиаст в отдел в Стара Загора ми предложиха опцията: осигуряват ме на 1200 и взимам 900 или ме осигуряват на 600 и взимам 1300.
   Може ли да ми кажеш коя е фирмата?

# 439
Deva, смятам, че всеки човек може да решава за себе си, кое го ощетява и кое не.
Много хора “реват” заради пенсиите, защото главно на тях са разчитали. По времето на нашите баби и дядовци просто друга опция не е съществувала.
Сега много млади хора търсят по-висок доход, с цел подсигуряване на старините извън пенсията.

Celika, името няма да споделя, но ще кажа, че фирмата е заета в търговията с торове. То не са много в Стара Загора такива. Simple Smile

# 440
Не че има голямо значение, но все пак обясних, че се отказвам от позицията заради непълното осигуряване, а не заради нещо друго. Човекът отговори, че както преценя... Мисля, че постъпих добре

# 441
За съжаление все още има работодатели, които си позволяват да престъпват закона относно осигуровките и условията на труд. Докато няма реален контрол от държавата и солени глоби, нещата ще стоят по този начин.

Както коментирахме и по-назад, в обявите се изтъкват като предимство това, че си на договор, осигуровки и редовна заплата. Нещо, което ти се полага по закон.

# 442
  • Другата България
За съжаление все още има работодатели, които си позволяват да престъпват закона относно осигуровките и условията на труд. Докато няма реален контрол от държавата и солени глоби, нещата ще стоят по този начин.
Значи той е изряден - длъжността е "технически сътрудник", заплатата е както казах минималната за длъжността. Осигуровките са върху тази сума. Дали не беше и минималната работна....забравила съм.
Това, че ти съвместяваш още няколко длъжности е негласно, че болнични не се толерират и те гледат като изкопаемо ако евентуално пристъпиш това "правило", че не ти дават да си ползваш цялата отпуска когато ти пожелаеш, а ти я натрапват на части по няколко дни, и то когато на тях е удобно - за всички тези неща хората си мълчат, защото няма къде да отидат в малкия град. За този месец и половина такива неща видях, че дори и да не си бях намерила работа, щях да се махна. А е голяма фирма, единствена по предмет на такава дейност в града и региона, частна собственост....трагедия.

# 443
Така е, успяват да се прикрият, даже и неотчетени приходи успяват да скрият. Още ги има такива. За съжаление понякога хората нямат избор и се съгласяват на какви ли не условия, само да вземат някой лев да си нахранят децата.
Дори и да дойде проверка на от ИТ, нищо не могат да докажат. Хората си мълчат, понеже знаят, че, ако се оплачат, утре не трябва да стъпват там.

# 444
Merri An, при такива условия и аз не бих издържала и бих си хванала парцалките.
Както писах и по-горе в сегашната ми фирма ни осигуряват на по-малка от реалната сума, но всичко друго е изрядно. Болнични и отпуски се доплащат, майчинството на две колежки също.
Понякога използвам личния автомобил за служебни нужди из града, когато служебната кола е заета. Плаща ми се горивото, а от миналата година шефът ми купува и годишна винетка.
Просто има фирми и фирми. Simple Smile

# 445
  • Другата България
Така е, успяват да се прикрият, даже и неотчетени приходи успяват да скрият. Още ги има такива. За съжаление понякога хората нямат избор и се съгласяват на какви ли не условия, само да вземат някой лев да си нахранят децата.
Дори и да дойде проверка на от ИТ, нищо не могат да докажат. Хората си мълчат, понеже знаят, че, ако се оплачат, утре не трябва да стъпват там.
newsm10 smile3521
В тази насока пък на какво се нагледах..... ooooh! и именно защото видях за какви приходи иде реч отношението към заплащането на работниците за мен е неоправдано.
Merri An, при такива условия и аз не бих издържала и бих си хванала парцалките.
Отидох с оптимистична нагласа, защото шефа ми е личен познат - всъщност той ме викна.
Градът ни е малък, бях чула разни слухове за неплащане и минимално такова, но бях притисната - отдавна изтекла борса, почти осем месеца без работа, дори една неуспешна чужбина имах...отидох.
Слава на една дружка, която на втория месец ме светна за обявата на сегашната ми работа - хич не се чудих. Като се сетя за да изляза за интервюто какви еквилибристики правих... ooooh!

# 446
Решението е да предложи на шефа си да намали от заплатата размера за доплащане на осигуровките в пълния им размер. Може да се сметне, въобще не е трудно. И така се получава реалния размер на заплатата.
Ами за мен това вече не е решение. Държа на определена нетна сума. Ако работодателят ми предлага да вземам по-ниско нетно заплащане, за да ме осигурява реално, това изобщо не ми е оферта.
Заплатата и осигуряването са основни условия -  които се заявяват на първо интервю. Трябва обаче да казваш каква брутна заплата искаш, а не нетна, щом си искаш 100% данъци и осигуровки. Изчислява се елементарно.
Аз изобще не настоявам да плащам данъци и осигуровки на държавата, но ми се налага. Съмнявам се че ще дочакам пенсия, само им пълня гушата на НАП и НОИ и ЗК.

# 447
  • София
Принципно не мисля, че един бъдещ служител или работник е нужно да познава в детайли ТРЗ материята, а да ползва интернет калкулатори е несериозно, те са само за ориентир, затова на интервю си казвам минимално очаквано нетно заплащане. Всъщност в повечето случаи въпросът се задава от работодателя и е точно така формулиран. Международни фирми с предварителни въпросници също питат за нето. Всъщност този въпрос едва ли би трябвало да ражда големи полемики, важното е двете страни да се разберат какво имат предвид Simple Smile

# 448
Maidenly, и аз съм забелязала, че във въпросниците се пита за “чисто” очаквано възнаграждение.
Иначе, за интернет калкулаторите не съм съгласна, че са несериозни. В много обяви за работа са публикувани брутните суми. За мен, единствения начин да определя нетната е точно чрез тези калкулатори. Simple Smile

# 449
Аз казвам нето и питам за пълни осигуровки.

Общи условия

Активация на акаунт