Работа, CV-та, HR-и, съвети - 64

• 41 996
  • 742
  •   1
Отговори
# 645
Мисля, че комисионна сега се взема само от работодателя. За работника тези услуги са безплатни. Това беше уредено 200...и някоя година. Преди това си скубеха хората като стой, та гледай.... Колко пъти уж обява, отида, разпитат ме на две, на три, уж нещо не им хареса и после ми вземат 10 лв., за да им "влезна в системата" и да звънят първо на мен. Е, след няколко такива случаи, спрях да се "записвам" в системата им....

# 646
трябва да бъде така:
-----------------------------------------
Няма комисионна за кандидатите.
Агенциите взимат от работодателя.
Интересуват се дали сте назначени, защото след изпитателния ви срок, работодателят им плаща.
Заплатите чрез агенции не са по-ниски, дори и в случаи, когато си нает от агенцията, а не от работодателя.

# 647
Честа практика е работодателите да посочват по-ниска заплата пред агенцията. Защото таксата, която работодателят плаща на посредника, обикновено е заплата и половина за търсената позиция. Естествено, на работодателя му е много по-изгодно да обяви заплата от 700 лева и да плати такса 1050, отколкото  да си "признае", че заплатата е 1700 лева и да плати такса 2550 лева.  Като си намери служител, му дава 1700 разбира се. Но пести от комисионна за агенцията.

А агенцията няма кака да разбере каква е реалната заплата, освен ако не поиска (както беше цитирано по-напред) наетият през нея кандидат да си занесе договора. Естествено, нямат право да искат такова нещо и можете с чиста съвест да им пратите много поздрави. Но пък ако работодателят не е коректен към посредниците си, дали ще е коректен към служителите си?

# 648
Здравейте!
Не знам дали въпросът ми е за тази тема, ако не ще го изтрия и ще ви помоля да ме насочите къде да го задам.
Започвам нова работа от 01.03.2019 година.
Искат ми свидетелство за съдимост.
Имам 2 запора от ЧСИ. Т. е. имаше дела и в решенията на съда пише ОСЪЖДАМ лицето и т.н. да заплати разходите и оставащите вноски по кредитите.
Чета в интернет и оставам с впечатлението, че в свидетелството се вписва само ако си осъждан за престъпление.
Ако някой е имал такъв опит нека сподели.

# 649
Няма да пише "лицето е осъждано" ако това те пристенява.

# 650
Нищо лично, да това ме притеснява.  Много благодаря!

# 651
Има ли начин след втората година майчинство да вземам пълно обезщетение?

# 652
Обезщетение за какво?

# 653
За безработица. Мислех, че се подразбира. Simple Smile

# 654
Зависи от многи неща- договора ви и от стажа. Също и от осигурителния ви доход. Но при повечето е мин. Срок на мин. Обезщетение, тъй като закона защитава от съкращение/уволнение

# 655
Е щом зависи, по кой член трябва да ме освободят, за да вземам пълно обезщетение?

# 656
Няма как да гадая 😁. Надали  някой изобщо ще разгадае. Написала съм ви от какво зависи 😂
Ако сте на постоянен, по който и да ви освободят, няма да вземате, щото Инспекцията веднага ще ги...

# 657
Celika, има ли някакъв вариант да се върнеш за малко на работа, да те преназначат на друга позиция със срок на изпитание и след това да те съкратят по преценка на работодателя?
Виждала съм го като предположение в темата “Майчинството-счетоводно”.
Ако питаш там, може и по-подробна имформация да ти дадат. 😄

# 658
😂Почвамее гаданията и спамим темата, за да е по подробно. Ако е на минимална заплата пак няма да взема пълно обезщетение. И да, дори и да я съкратят, номера не минава вече с 2 дена, да прецакаме НОИ. Почват веднага проверките и може накрая нищо да не вземе. Дори и минимум.

# 659
Селика, трудно ще се навият на това, защото ИТ може да ги оскубе едно хубаво. Пробвай, де. Питай за преназначението, но според мен пак е рисковано, поради това, че майките са защитени до 3 г. на децата. Ако им дойде проверка, трябва да доказват, че няма друг, който са можели да съкратят, а теб да преназначат, че са ти предлагали позиция. Абе, общо взето си е таралеж в гащите. Аз лично не бих се навила, ако бях работотдател.

Общи условия

Активация на акаунт