Работа, CV-та, HR-и, съвети - 64

• 42 404
  • 742
  •   1
Отговори
# 75
Утре ми е интервюто и ще питам и затова питам даме насочите какво да питам, кое е по-добре, да се ориентирам как стоят нещата, защото до сега винаги съм била на една, която е на трудов

# 76
  • София
Ами то според мен твоите въпроси зависят от това дали работата е на трудов или на граждански договор, както и как ще бъде разпределено работното ти време между двете работи. Тези неща ти трябва да си ги изясниш.

# 77
За втори трудов договор трябва разрешение от основния ти работодател. Иначе при този договор не се подава данъчна декларация, само при граждански.

# 78
За втори трудов договор трябва разрешение от основния ти работодател. Иначе при този договор не се подава данъчна декларация, само при граждански.
Може ли да посочите на какво основание е това изискване ? Предполагам е закон, правилник или ?

# 79
Благодаря за бързите отговори, утре ще разпитам, защото в обявата не е споменато какъв в видът на договора

# 80
Може ли да посочите на какво основание е това изискване ? Предполагам е закон, правилник или ?
Всъщност моя грешка. Това важи само, ако е упоменато в основния трудов договор за полагане на допълнителен труд. Мислих, че важи за всички трудови договори.

# 81
Всъщност моя грешка. Това важи само, ако е упоменато в основния трудов договор за полагане на допълнителен труд. Мислих, че важи за всички трудови договори.
Simple Smile Благодаря. От няколко години работя на основен и допълнителен трудови договори и до сега не бях срещала това изискване и затова попитах да не е мой пропуск.

# 82
А кое е по-добре за втори договор трудов или граждански?

# 83
А уведомява ли се работодателя в случай, че втория договор (трудов/граждански) е в конкурентна фирма, т. е. иска ли му се съгласието?

# 84
  • София
А кое е по-добре за втори договор трудов или граждански?

Няма как ние да ти отговорим за твоята ситуация и конкретната обява кое е по-добре.

# 85
О колко типично, щом не виждаме някой какво прави и не изглежда изтормозен, значи нищо не прави Joy

Аз опитах да помогна на момичето, което не мога да кажа за вас

# 86
А уведомява ли се работодателя в случай, че втория договор (трудов/граждански) е в конкурентна фирма, т. е. иска ли му се съгласието?
Зависи дали в основния договор се съдържа такава клауза - това от една страна. От морална гл.т. мисля, че е редно да се поиска такова съгласие, дори и в договора да няма клауза - все пак  има конфликт на интереси - това от друга страна.  И от трета страна - мисля, че е по-разумно работодателя да бъде уведомен поради простата причина, че щом втората фирма е конкурентна, в един момент няма начин да не се разбере, че се работи за конкуренцията.
От съществено значение е и естеството на заеманата длъжност. Ако сте продавач в квартален магазин за хранителни стоки и отидете да работите по втори трудов договор в близкия хипермаркет е едно и съвсем друго, ако сте експерт с достъп до конфиденциална информация.

# 87
При всяко положение работодателят по основния трудов договор не може да не знае за втория трудов договор. Ако договорите са в различни фирми, има ред на осигуряването. Първи осигурява основният работодател. След което, издава бележка за осигурителния доход, която да послужи пред втория работодател. За да може пък втория работодател да прецени на какъв доход да осигури, за да не се надхвърли максималният осигурителен доход.

В конкретно цитираният случай, това може да бъде пропуснато, тъй като сборът от доходите на двата работодателя не надвишава 2600 лева. Въпреки всичко, лицето трябва да си следи всичко ежемесечно. Защото дори един малък бонус, може да създаде неприятности.
Дали трудов или граждански договор е въпрос без еднозначен отговор.
Зависи какво търсите.
При граждански договор няма работно време. Съответно няма обаче и отпуски и болнични. Присъствия и отсъствия, ако се налага, се договарят. Затова и по принцип ГД се сключва за определена работа, а не за време и часове на ден. Има задача и срок. Ако искаш работи по 24 часа на ден, ако искаш по 2, стига да свършиш работата в срок.
При него се получава повече чисто, защото определени осигуровки отсъстват. Съответно обаче и правата са различни. Например, по ГД не се плащат осигуровки за безработица. В резултат, ако останете без работа, доходът от ГД не влиза в дохода, от който се изчислява обезщетението за безработица. За едни ГД е по-удачен вариант. За други - не. Зависи от нуждите.

# 88
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Момичета, може ли по време на втората година от майчинството да се сключи ГД с фирмата работодател, към която е отпускът по майчинство и, ако може - как става? Какво трябва да се носи като документи и къде?

Благодаря предварително.

# 89
Реално забрана няма. Но вече имам няколко случая, в които създават проблеми и дори имам майка, с акт за връщане на суми. Ще го оспорим и няма да връща, но си е безумна разправия.
По ГД се внасят задължително осигуровки за фонд Пенсии, така че НАП биват уведомени. Няма как да се избегне това. Имайки предвид и размерът на прословутото майчинство втората година, по-добре е да се върнете на работа и да си взимате половината обезщетение. Това има своите предимства.

Общи условия

Активация на акаунт