Работа, CV-та, HR-и, съвети - 64

• 42 437
  • 742
  •   1
Отговори
# 495
Е, аз нали написах, че никога не съм мислила за пенсия...  да не се повтарям нали. Simple Smile

# 496
@ Rocket - Наследствена пенсия само до 26 годишна възраст на наследниците не върши работа. Малко са пенсионерите с нормална пенсия (над 60 годишни по принцип) с толкова малки деца.

# 497
не беше 30% на цялата сума, да, а за 500лв. примерно ДОД беше 21%. За по-високите заплати  25-28-29, и повече върху цялата сума. Бяха много по-високи данъците.
Не е било за цялата сума, а за сумата над определен праг. Т.е. при заплата 700лв се удържат 20% на 500лв + 25% на останалите 200лв.

Ти сама си цитирала таблицата, в която много ясно си е написано:
Цитат
Облагане на доходите през 2000 г.
Месечен доход в лева   Дължим данък
До 80   необлагаеми
От 80 до 115   20% за горницата над 80
От 115 до 380   7 + 26% за горницата над 115
От 380 до 1400   75,9 + 32% за горницата над 380
Над 1400   403,6 + 40% за горницата над 1400

# 498
Фри, така е.

Celika, ако е за майчинство или безработица, го разбирам повече, отколкото за пенсията. Просто от пенсията тръгнаха нещата и главно тя се застъпи. 😄

# 499
Ами един пенсионер как ще върти бизнеса си на 80 години? Или вие си представяте, че само печалба ще му влиза. Бизнесът си иска някой да се занимава с него. Или до пенсия трябва да е натрупал тлъста сметка. Но има процеси в световен мащаб, които обикновеният човек не може да предвиди и да се застрахова и за тях. Колко пенсионери живеят от свои спестявания, бизнеси, наеми? Май повече са тия, които чакат на мизерните сигурни 300 лева.

# 500
Много пенсионери живеят от наеми, на много хора им реституираха имотите и се живеят доста добре от тях.
Относно доходите от бизнес - ами нашето поколение, които в момента сме 35-40 год. и тези след нас, ще имат доходи от бизнесите си.

# 501
Аз просто исках да кажа, че на осигуровките не трябва да се гледа като инвестиция в пенсия само.

# 502
Pepina, а ти как си представяш да живееш с твоята пенсия след 30+ години, когато нието знаеш каква ще е, нито как ще се изчислява, нито колко ще може да се купи тогава с 1лв?
Очаква се до няколко години  възрастта за пенсия да стане 67 години. Ако държавата смята, че хората могат да работят до тогава, значи не виждам нищо трудно да си избуташ бизнеса още 3 години до 70. От там нататъка си взимаш "мизерните" 300лв. пенсийка, добавяш си каквото си си заработил от часния бизнес и или жънеш успехи или си носиш последствията.

# 503
Да добавя, че средната продължителност на живот в България е 73 години и пада. В един момент може да се окаже, че е по ниска от възрастта за пенсиониране.

# 504
Pepina, а ти как си представяш да живееш с твоята пенсия след 30+ години, когато нието знаеш каква ще е, нито как ще се изчислява, нито колко ще може да се купи тогава с 1лв?
Очаква се до няколко години  възрастта за пенсия да стане 67 години. Ако държавата смята, че хората могат да работят до тогава, значи не виждам нищо трудно да си избуташ бизнеса още 3 години до 70. От там нататъка си взимаш "мизерните" 300лв. пенсийка, добавяш си каквото си си заработил от часния бизнес и или жънеш успехи или си носиш последствията.

аз си мисля, че трябва да имаш нещо гарантирано, пък макар и минимално. Държавата трябва да има грижа за възрастните хора и тя трябва да се грижи за покупателната способност. Ако не вярваш, че държавата ще направи това, смени държавата, или вземи мерки. Бизнес, застраховки, наеми, както казваш ти. Но аз искам да напомня, че тези бизнеси искат грижа. А държавните - не, тях само ги получаваш.
Ти как виждаш себе си след 30+

# 505
Pepina, ти минималното си го гарантираш при всяко положение, защото се осигуряваш. Тук не говорим да работиш на черно.
Всяко нещо иска грижа, дали бизнес, дали апартамент под наем, дали земя и тнт. Затова и се очаква, че възвръщаемостта от тези неща е по-висока, защото там вкарваш повече. Защото принципът "Няма минимален риск с високи печалби" е в сила и тук. След като на човек не му се занимава да се грижи за нещо негово, просто си чака на пенсията и разчита на държавата.
Не знам как се виждам след 30+, но определено не искам да чакам с нетърпение да избутам последните години, за да се пенсионирам. За жалост много от 60 годишните днес са така.

ПС: При пенсиониране на 65 или 67 години, на мен ми остават още 34 или 36. Изобщо не си представям как ще е светът тогава. Simple Smile

# 506
По принцип сте прави на теория и е дъвкано не веднъж, но хората, които спестяват от осигуровки, обикновено не са на много високи заплати, и тези 200 примерно лева, не ги спестяват някъде, нито успяват с тях да купят някакви супер имоти, от които да печелят. Масово тези пари се харчат на момента, после се търсят познати за майчинство, после се остава без стаж и без осигуровки за пенсия, някои на един лекар не могат да отидат. А за хора с имоти и инвестиции пък ми се вижда жалко да се пести от осигуровки ( оставям настрана, че е незаконно)
И именно нашите родители, правили бизнес по време на прехода, в момента масово са без осигуровки, защото са работили дълги години на черно. И са прецакани
Само дето те не са имали избор, и са участвали в доста драматични икономически събития, докато сега все пак, поне в големите градове, има избор

# 507
Точно, хората от прехода са най-прецаканите, за съжаление, както и техните родители, които в момента са с пенсии по 200 лв. 90-те години вкупом с приватизацията бяха едно от най-гадните времена в историята на съвременна България. Само като се сетя какво беше 94-95-96 година и как собствениците на малки бизнеси бяха рекетирани...абе, гадни години.

# 508
не беше 30% на цялата сума, да, а за 500лв. примерно ДОД беше 21%. За по-високите заплати  25-28-29, и повече върху цялата сума. Бяха много по-високи данъците.
Не е било за цялата сума, а за сумата над определен праг. Т.е. при заплата 700лв се удържат 20% на 500лв + 25% на останалите 200лв.

Ти сама си цитирала таблицата, в която много ясно си е написано:
Цитат
Облагане на доходите през 2000 г.
Месечен доход в лева   Дължим данък
До 80   необлагаеми
От 80 до 115   20% за горницата над 80
От 115 до 380   7 + 26% за горницата над 115
От 380 до 1400   75,9 + 32% за горницата над 380
Над 1400   403,6 + 40% за горницата над 1400
точно - с изчисленията излизат процентите, които написах - сумарно 20%+ за 500лв заплата, 28% сумарно за 1500лева.

# 509
Happy, правенето на бизнес или купуването на имоти не е задължително. След като някой се чувства по-спокоен с чакане на гарантираната пенсия, лошо няма. Simple Smile
По логика на Pepina, дори да има свободни средства, човек не трябва да ги инвестира, а да ги пести, защото инвестициите изискват грижи и носят риск.
Интересно защо хората в цял свят се чудят от къде и как да заделят, за да си осигурят някакъв допълнителен доход. Големи будали. Grinning

Аз си взимам почивка за днес от дискусията. Всеки си дъвче своето, което е съвсем нормално, но става достадно в един момент.
Лек ден от мен. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт