Фраксипарин, клексан, аспирин протект - тема № 15

• 52 969
  • 740
  •   1
Отговори
# 120
Днес се чух с АГ-то е Плевен, каза че тромбофилиите ми са готови и са добре, но продължавам Фраксипарина (май докрай). Доста съм разочарована, защото много искам да го спра. Мисля другата седмица да отида и да поговорим обстойно, но до тогава някой има ли идея защо ми го оставят... Просто превантивно (както беше досега)?

При кой лекар си?

# 121
При д-р Гинчева в КИРМ.

# 122
При д-р Гинчева в КИРМ.

Аз бях при д-р Иванов и също бях на Фраксипарин,превантивно (имам 2 неуспешни бременности).
Спре ми го в 32г.с.

Успех до края! Wink

# 123
При д-р Гинчева в КИРМ.

Аз бях при д-р Иванов и също бях на Фраксипарин,превантивно (имам 2 неуспешни бременности).
Спре ми го в 32г.с.

Успех до края! Wink

Благодаря, примирих се вече! Аз нямам неуспешни бременности, но пък ми е първа, многоплодна, с щитовидната жлеза имам проблеми, а и фамилно обременена - майка ми ме е родила в 8 месец по спешност, с опасност за живота и на двете заради критично високо кръвно... А и от тогава тя е с доста проблемно кръвно...

# 124
При д-р Гинчева в КИРМ.

Спре ми го в 32г.с.

Успех до края! Wink

Благодаря, примирих се вече! Аз нямам неуспешни бременности, но пък ми е първа, многоплодна, с щитовидната жлеза имам проблеми, а и фамилно обременена - майка ми ме е родила в 8 месец по спешност, с опасност за живота и на двете заради критично високо кръвно... А и от тогава тя е с доста проблемно кръвно...

По-добре с тях,отколкото без тях!
Всичко ще е наред! Wink

# 125
Здравейте на всички. Доста съм объркана в момента. Ще опитам да бъда максимално кратка и се надявам да получа съвети. Бременна съм в 31г.с + 6 дни (по ПМС) и 30+6 дни (по УЗИ) - първа, спонтанна бременност, без предишни аборти. Поради фамилна обремененост, си направих генетични изследвания за тромбофилия още в началото и съм носител на:
* хетерозиготен генотип 4G/5G за PAI
* хетерозиготен генотип I/D (ACE)
* хетерозиготен генотип C/T за 677C>T (MTHFR)

Имам нормален генотип за останалите. При БХС ми беше открит повишен риск от:

* прееклампсия преди 34г.с. 1:455
* прееклампсия преди 37г.с. 1:123
* интраутеринна ретардация на плода 1:45

От тогава, обиколих доста специалисти - едни са на мнение, че нямам нужда от НМХ, други, че имам. Опитах терапия с Клексан (в 14г.с.) и след неколкодневен прием направих много силна алергична реакция, поради което останах само на Аспирин Протект от 100мг. всеки ден.

До 29г.с. всичко се развиваше нормално, с изключение на това, че винаги при доплерите, се виждаше леко занижен кръвоток в едната от маточните артерии (за щастие, от противоположната страна на плацентата и ме успокояваха, че това няма да попречи на бебчето ми).

Постепенно забелязах обаче, че започна тенденция към покачване на кръвното налягане и се консултирах с кардиолог - изписаха ми веднага Небилет по 1/2, защото на прегледа бях с кръвно 130/70.

И така, на последната фетална морфология, която направих - се откри инцизура в едната артерия (тази с проблемния кръвоток) - съвсем малко извън нормата е, но все пак не е добре. Също така, ми казаха, че имам някакво микроскопично запушване в плацентата и да изследвам веднага хемостаза, д-димер:

* APTT - 23.5 (22.1 - 28.1)
* APTT Ratio - 0.98 (0.90 - 1.15)
* Fibrinogen - 4.9 (2 - 4)
* D-dimer - 2.72 (0 - 0.5)

Посъветваха ме веднага да спра АП (и без това не трябвало да се приема след 30-32г.с. ?) и да започна Фраксипарин  (защото с двете заедно имало риск от инсулт ???) и след седмица да пусна контролни изследвания, за да се види как се повлияват показателите, както и да направя Доплер.

Много ме притеснява спирането на АП в толкова ранна седмица, защото, до колкото разбирам от всичко изчетено - именно той предпазва от ретардация на плода и от влошен кръвоток, както и от прееклампсия (за щастие, за момента съм само с повишено АН, което се влияе добре от Небилет; нямам протеин в урината и оттоци).

Много ще съм ви благодарна, ако споделите мнението си и вашият опит. Дали, ако премина само на Фраксипарин от тук до края - това ще предпази бебчето от изоставане, или е твърде рано да се спира АП? Проследяващият ме лекар, каза, че Аспиринът вече е направил, каквото е могъл и от тук нататък, е вече рисковано да го пия, но дали е така? Не трябва ли да го пия поне до 33-36 седмица? При условие, че имам влошен кръвоток + инцизура в едната артерия, както и микрозапушване на плацентата? Кръвотокът през пъпната връв е добър. Съжалявам за дългия пост. Благодаря на всички предварително!

# 126
Най- добре е да направиш една среща с Паскалева.От кой град си?
Изследвай белтък в кръвта.
Аз бях на аспирин до 36 г.с. + Клексан.
Питай лекаря дузодрил в твоя случай може ли да помогне?
Кръвното го мериш и го записваш по едно и също време.
Ако вдигнеш 140-90 и го държиш два часа, си взимаш чантичката и отиваш да лежиш в болница под наблюдение. 100-150  набегом в болница.Казваш че си с повишен риск от прееклампсия, пътеката е 5 нощувки.
Следи белтък в кръвта. И си приготви бягажчето за раждането и си избери болница с неонаталогия.

# 127
Най- добре е да направиш една среща с Паскалева.От кой град си?
Изследвай белтък в кръвта.
Аз бях на аспирин до 36 г.с. + Клексан.
Питай лекаря дузодрил в твоя случай може ли да помогне?
Кръвното го мериш и го записваш по едно и също време.
Ако вдигнеш 140-90 и го държиш два часа, си взимаш чантичката и отиваш да лежиш в болница под наблюдение. 100-150  набегом в болница.Казваш че си с повишен риск от прееклампсия, пътеката е 5 нощувки.
Следи белтък в кръвта. И си приготви бягажчето за раждането и си избери болница с неонаталогия.

Здравей, много благодаря за бързия отговор!

По принцип, съм правила не една, а няколко консултации с проф. Паскалева. На последната (в средата на декември), се откриха завишени д-димери (около 2.5 при норма 0.5) и тя не реагира особено на това, при все, че имам риск от тромбози, поради фамилна обремененост, пък и си имам тромбофилия, макар и в по-лека форма. Каза, че не е нужна промяна в терапията. Като цяло, тя дори не е "за" да приемам и НМХ. От самото начало ме сложи на АП по 100мг дневно и всяко заключение е било, че нямам нужда от инжекциите. Да, но ето, че започнаха проблемите - повишаване на АН, това "микрозапушване" в плацентата (макар че, не знам до колко е вярно, вече не смея на никого да имам 100% доверие).

Белтъка в серум + албумин в серум ги следя. На ппоследните изследвания от миналата седмица бяха - белтък 60.7 ( 64-83 норма) и 36.5 албумин (35-52 норма). Също така приемам и протеин за бременни по 2,3 пъти дневно. Изкючила съм солта от храненето, следя кръвното и записвам постоянно, даже по повече от 4 пъти и не се е вдигало...

Относно Дузодрила - проследяващата ме АГ ми го препоръча, но кардиложката, с която бях на консултация, го отрече в комбинация с Небилет. Обясни ми, че Небилет има съдоразширяващо действие.

Избрала съм болница Токуда, заради неонатологията. Но съм много объркана относно поставянето на НМХ и спирането на аспирин протекта и изобщо - съм под голямо напрежение вече Sad

# 128
Д-димери за бременни са други границите, зя това не се е впечатлила.
Белтъка в к.ъвта е 60 а далната гряница е 64, какво му е добрето?
Къде го изследваш?
Ппи мен в други референтни стойности -  от 63 за близо4-5 дни падна до 59 и ме ппиеха за наблюдение в болница.Не съм губила белтък в урината. Белтък може да се губи, без да го отделяш в урината.
Всичко това ми го обясняваше феталния в моя случай.

Последна редакция: пн, 28 яну 2019, 11:03 от Анонимен

# 129
Момичета, на някоя от Вас да са изписвали НатАспирин Н? Знам, че е хранителна добавка, но дали има ефект?

# 130
Момичета, на някоя от Вас да са изписвали НатАспирин Н? Знам, че е хранителна добавка, но дали има ефект?

На мен доц. Конова ми беше изчисала до 16 г.с. Аспирин протект и след 16 г.с да започна Натаспин. По препоръка на АГ-то ми обаче си продължих с Аспирина, тъй като ми обясни, че не чувала добри отзиви за тази добавка и й нямала вяра.

# 131
  • Бургас
AneliyaV,писала си ми ,но не получаваш съобщенията ми защото ти е пълна кутията.Ако видиш това пиши ми.

# 132
На някого изписвали ли са Троксевазин крем, за да маже местата, където поставя инжекциите? Споменах на док, че ме сърби, надува се и коремът ми е станал на буци и тя ми препоръча да мажа сутрин и вечер. Помага ли ви реално? Не пречи на бебоците, нали? Simple Smile

# 133
aLeXaNd, какво се случва с теб, в крайна сметка на каква терапия си и какво предприе? Беше писала, че си се насочила към Токуда, следиш ли се там и при кой, или само за раждането?
Аз съм в подобна ситуацията, влошен кръвоток с инцизура, висок риск от прееклампсия и съм на Аспирин 150 и Фраксипарин/Клексан 0.4 всеки ден. Паскалева е на мнение, че моята мутация 4G/5G по PAI, не е чак такъв проблем, но стойностите на изследванията ми в момента каза, че са ок и мога да продължа. И аз се следя в Токуда.

# 134
Аспи тест прави ли?
Белтъкът в кръвта следиш ли?

Общи условия

Активация на акаунт