Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? ТЕМА 13

• 36 592
  • 736
  •   1
Отговори
# 105
И си търся наематели, които да са свестни, дори и да сваля от наема, за което. Но не знам какви знаци да търся и на кого да се доверя. На късмет ли е, или има все пак белези, за които да следя?
Мога да дам примери, но незнам дали са съотносими към вашия имот.

Апартамент около 100кв.м. светла част (две стаи по 20кв + дневна с кухня 30кв+ баня+WC+перално)
в четириетажна сграда до ИУ Варна. Наемът е 600€.
Отдава се на чуждестранни студенти (4 бр.), които са в БГ по програма Еразъм, т.е. два пъти по 4месеца.
С пристигането си студентите по банков път плащат целия наем за 4-те месеца и сума за консумативи
(ток, вода и газ), от която наемодателят по банков път ги плаща.
Последната консумация,
понеже не е излязла фактура се засича по показания, на място и се прави изравняване
(в началото се прави също засичане).
Този вид студенти разполагат с 90% от отпуснатия им гранд по програмата.
Останалите четири месеца(лято) се отдава на курортисти, които са постоянни клиенти.

Другото жилище около 70кв.м. (Община) беше отдадено на дипломирана студентка,
започнала работа в банка. Беше на изпитателен срок. Вече е на постоянен трудов договор.

Следващите две жилища едното 60кв, а другото 80кв (на един етаж) са в кв."Левски" до ТУ.
Студенти задочна форма, които работят (пицария, охрана в нощно заведение, кол център).

Най-рискова се оказа гарсониерата в района на Колхозния пазар. Има и самостоятелен гараж.

За първите две жилища никога не са пускани обяви в стандартни сайтове за наеми и не са ползвани брокери.
За студентските апартаменти - обява на таблото в ТУ,
когато се записват приетите студенти.
Щом наемателителите си плащат сметките, какво значение има кой колко ползва.
Нали ви обясниха - амортизации.
По-голяма амортизация на бойлер, смесителни батерии, арматура казанче, сифони, канализация, водопровод, ел. инцталация, панти и брави на врати,
на фаянса и теракота в банята му се отмива цвета и глазурата от многото вода.
 Mr. Green

# 106
Без подигравки за амортизацията само! Не се отмива глазурата на плочките, но разбира се мухлясва по-бързо, ако нон стоп някой се къпе вътре. Безмислени са такива полемики. И разбира се няма да имам против наемателка да си намери проятел и да заживеят заедно. Но искам да знам за това!

# 107
  • WonderLand
Ахахаха това  мухлясването ме разби Grinning как пък един път не ми е мухлясала банята, при все че у нас (провинцията) се къпят 5 човека в една баня, в общежитието бяхме 3 момичета с една баня, в последните две квартири сме били и трима, към момента сме двама. Никога, ама никога в нанята не е имало мухъл където и да съм живяла,  а не съм сменяла жилища през месец, изкарвам по 3 - 4 години във всяко.

Като наемател съм сменяла подплавък на казанчето, един смесител, отпушвала съм водопровода, даже се разправях с ВИК заради целия блок, който нямаше никакво налягане, оправяла съм контакти, сменяла съм мрежата на комарник, ремонтирала съм сам другите смесители в апартамента, счупената спалня също, даже и една боя ударих да освежа стените. Хазяина знае за всичко това, даже ни приспадна парите за боята и смесителя, които купихме. Тъй като гледам има два месечни наема, да..

# 108
Без подигравки за амортизацията само! Не се отмива глазурата на плочките, но разбира се мухлясва по-бързо, ако нон стоп някой се къпе вътре. Безмислени са такива полемики. И разбира се няма да имам против наемателка да си намери проятел и да заживеят заедно. Но искам да знам за това!
А ако е един и се къпе по 2 пъти на ден? Това фиксирате ли го в договора и качвате ли наема? Simple Smile

# 109
Варненската хазайка ви бие по всички показатели.

# 110
Темата да не би е да се подигравате на хазяите? Не бях го забелязала преди? На чужд гръб и сто тояги за малко Simple Smile

# 111
Мда, аз писах преди да си направим тема на хазяите , ама...
Вече и не се обаждам, то веднага се слага етикет и капак
Странно, защото никой не дава да печели (поне аз не го правя за това)  Давам, защото дохода ни е нисък и това е начин нещо да свържем месеца.
Който си има пари си оправя жилището и си го държи. Дали ще ходи там понякога , дали за деца или инвестиция , но не го обявява за под наем. Познавам доста хора така правят. Тези дето се излъжат , после врътват ключа. Другите , като мен си ближат раните и продължават. Все по-рядко за съжаление се срещат разбрани хора, не че ги няма , но не е както преди. Както тук се държат , така и в реала е. Никой не карам насила да ми става наемател, обаче първоначално са разбрани и дори благдарни, после почват чудесата и чупките (извинявам се за израза, но си е точно така)

# 112
Хазайка откога е обидно, баба ми не се обиждаше.

# 113
  • София /Абсурдистан
Защо да е обидно? Едно време като млада, когато живеех под наем, хазяйката не се обиждаше, така се обръщахме към нея. Жената беше много свястна и дори сме си пиели кафе заедно.
Аз съм от точните наематели, които наемат дългосрочно, пазят като свое, плащат навреме и не създават никакви проблеми. Но  за съжаление не съм видяла голяма коректност от другата страна. Ето, сега пак търся офис поради същите причини - обещано и не изпълнено. А това, което беше обещано, ми беше условието, за да го наема. Минаха от тогава 2г и няма изглед да си изпълнят обещанието.

# 114
Който си има пари си оправя жилището и си го държи. Дали ще ходи там понякога ,
дали за деца или инвестиция , но не го обявява за под наем.
Цитат
Инвестицията e дългосрочно влагане на парични средства или капитал за придобиване на финансови инструменти или други активи с цел да се постигнат печелившо възвръщане във формата на лихва, друг доход или повишаване на стойността на инструмента.

# 115
  • WonderLand
Unknown Lady, това все едно аз съм го писала. За мен е важно да усетя хазяите си, такива, които ми носят лоша енергия директно ги отписвам, ако ще и без пари да си дава апартамента.

# 116
  • София
такива, които ми носят лоша енергия директно ги отписвам, ако ще и без пари да си дава апартамента.

Същото е и при мене, когато се срещам с кандидат-наематели.
Но пък като се разберем не се вълнувам с кого са се сгаджосали, не държа да се виждам с обекта на чувствата им и да го преценявам. Те да се разбират, да си живеят добре и спокойно, да си плащат навреме.
Колко би ми амортизирал плочките и кранчетата в банята един млад мъж.
И сам да е човек, като не подсушава и проветрява ще мухляса.

# 117
  • София
Аз като съм по-млада от наемателите и за мен ли да е обидно?

# 118
Но пък като се разберем не се вълнувам с кого са се сгаджосали, не държа да се виждам с обекта на чувствата им и да го преценявам. Те да се разбират, да си живеят добре и спокойно, да си плащат навреме.
  Peace
В обявите, които се слагат на таблото на ТУ за двата ап. е описано площ, бр. помещения и капацитет (лица). В конкретния случай за единия (80кв - капацитет 3бр) първоначално го наеха 2бр момчета.
На осмия месец за постоянно се настани приятелката на едното.
Уведомлението към наемодателя бе дотолкова, че и на нея трябва да се направи адресна регистрация.
През лятото на момъка идва от Монтана за около 20 дена майка му (демек кандидат свекърва).
Спи в третата стая (дневна с кухня) на дивана. Основно почиства цялото жилище, готви и ходи на плаж.

# 119
  • София
Ами да , като минимум има една баба пришълец от прованса. На 2рия месец знае всичко в блока и познава всички. Като чисти, пази и пере няма равна. Поне няма да им оберат жилището на квартирантите, пък и едва ли ще затънат в мърсотия. Аз нямам против.

Общи условия

Активация на акаунт