Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? ТЕМА 13

• 36 538
  • 736
  •   1
Отговори
# 60
  • WonderLand
Не знам дали няма да е една идея по-възможно ако момчето си намери съквартирант/ка българин/бългрка. Но и това не е гаранция. Изядения от куче апартамент беше нает от 2 момичета с турски произход. Хората са опарени от чужденци за съжаление.

# 61
  • София
Самите ние имахме едно време наематели сирийци с четири деца .За пет години веднъж не закъсняха с плащането на наема . Явно си е до хора..пък били те българи или чужденци.

# 62
И аз съм в чуденка, досега наемът ми беше  под 600
Сега пак ще трябва да търся наематели.. и не е актуална цената, май май, знам ли
70 кв, две големи стаи + отделно кухня, средна хубост квартал,  ЕПК, 2ри етаж, ново саниран е целия блок, апартамента е ремонтиран миналата зима, обзаведен, мебели на 4-5 години . Не е лукс , ама доста прилично
Алуминиева дограма всичко , климатик, ТЕЦ, две остъклени тераси Confused
Изобщо не знам колко да е наемът .. не е Центъра . не е Младост до метрото .. но прилично и просторно... Grinning
Ще искам консумативите аз да плащам и с изравняване после,,,, че не ми се звъни да напомням всеки месец
Пазарът ще ви покаже какъв е наема на вашия апартамент. Пуснете го на най-висока възможна цена, която сте видели в интернет за района. След това намалявате, ако няма търсене и т.н. според това, колко месеца можете да си позволите да търсите и да ви бъде празно. При най-високата цена, може никой да не позвъни. При средна цена, може да го гледат, но да не го искат. При много ниска цена, всеки дошъл го иска, даже и без много, много да гледа. Simple Smile

# 63
  • София
Kaк процедирате с повишаването на наема на дългосрочни наематели?
В началото беше един, сега са двама - цената не трябва ли да се актуализира? Според мен - да, заради амортизацията.
Второ, цените последните 3-4г сигурно са може би с 50% нагоре. Ще видя в договора какво пише.
310лв за гарсионера в Овча Купел (но е с общ вход) не са ли твърде малко? Отоплението е на ток (няма ТЕЦ).
В много добър вид е, ремонтирано (беше) - може би ще се наложи да се мисли за план Б - колко би струвало в момента (северно изложение с затворена тераса, може би 45 квадрата, панел 1990)

ПП: Как може да се направи най-точна справка за цените на наемите в дадени райони?
Ако се нанесе втори човек - цената на наема запазва ли се?

# 64
Според мен е ОК наемът да се актуализира с годините при промяна на пазара (въпреки че не бих го направила лично аз), но да се вдигне наема само защото се е нанесъл още един човек е малко издребняване. Като пуснеш първоначално обява на имота нали не пишеш - 500 лв за сам човек, 700 лв за двама Simple Smile

# 65
Kaк процедирате с повишаването на наема на дългосрочни наематели?
В началото беше един, сега са двама - цената не трябва ли да се актуализира? Според мен - да, заради амортизацията.
Второ, цените последните 3-4г сигурно са може би с 50% нагоре. Ще видя в договора какво пише.
310лв за гарсионера в Овча Купел (но е с общ вход) не са ли твърде малко? Отоплението е на ток (няма ТЕЦ).
В много добър вид е, ремонтирано (беше) - може би ще се наложи да се мисли за план Б - колко би струвало в момента (северно изложение с затворена тераса, може би 45 квадрата, панел 1990)

ПП: Как може да се направи най-точна справка за цените на наемите в дадени райони?
Ако се нанесе втори човек - цената на наема запазва ли се?
Няма правила, всичко е в ръцете на Наемодателя. Хубаво е в обявата да  пишете за колко лица е този наем. Ако дойдат по-малко, понижавате малко, при повече хора,  увеличавате малко. Освен в амортизацията, има разлика в консумираната енергия, средствата към етажната собственост. Депозитът може да не ви стигне после. Друг довод е, че първият наемател не е спазил условията и в началото е казал, че ще живее сам, а в последствие идва и още едно лице и  Наемодателят може да откаже и да прекрати договора.
А в случай, че Наемодателят позволи и нанасяне на втори човек, можете да си направите Анекс към договора, да се впише лицето, да се коригира цената.

# 66
Ами за мен няма логика да не се запазва, т.е. да я променяте. В крайна сметка не го давате за по-малко щото е един човек, отдавате имот с определена квадратура, обзавеждане и с някаква локация, за които всъщност наемателят плаща. НО ако иска да се нанесе още някой в имота, трябва да се подпише анекс към договора, или да имате опция да откажете нанасянето, защото се променят обстоятелствата. Тези условия обаче, трябва да си ги впишете в първоначалния договор. Както ако някой се изнесе, трябва да се заличи като наемател и съответно да не му се търсят суми в бъдещи периоди за щяло и нещяло, или да му се търси отговорност за нанесени щети.
Може да искате актуализация на наема, защото има инфлация и покачване на наемите като цяло - на това основание.
Няма как някой да Ви задължи да допуснете втори човек в жилището щом не фигурира в договора Ви за наем. Нито Вашият наемател титуляр да преотдаде на този човек имота Ви. Това го пише дори в договорите свалени от интернет - не се допуска преотдаване на имота!

# 67
Освен за клауза за пренаемане на трети лица, в договора за наем е хубаво да има клауза, че "освен Наемателя не се допуска в жилището да живеят други лица".

# 68
  • WonderLand
Много ми е интересно какво имате предвид като казвате "промяна" на наема заради промяната пазара и инфлацията? Ако това означава вдигане на наема, смятате ли да направите някакво подобрение в апартамента или просто така си го вдигате?

# 69
Дали ще живеят двама или трима - какво значение има, ще ходите да ги следите ли?

# 70
SilverDream
Ами просто така си го вдигам. Както се вдига цената на хляба и всичко останало БЕЗ да има подобрения - икономика/пазар.
Ако се изнесат наематели, които имам да речем от 3 г и не съм им променяла наема, а сегашния пазар казва, че актуалната цена е с 200 лв отгоре какво правя - вдигам го! Ако обаче не се изнасят, били са много коректни и т.н. им казвам, че искам да го вдигна със 100 лв. само щото са коректни. То в нормалните фирми за 3 г и заплатите са се вдигнали нали?

Fifiana, не. Бабите от входа веднага ще докладват Wink.

Живеенето е по-различно от посещението и гостуването за 2-3 дни, седмица. Да не говорим за ЗУЕС и че ако се нанесат повече хора трябва да се плащат режийни или ако някой реши да "гостува" над N-брой дни трябва да се регистрира при домоуправителя. Естетсвено, че ме интересува кой ми ползва имота и предоставените вече за ползване вещи вътре на конкретно лице, с което съм преценила, че искам да сключа договор. Писала съм го и в договора доста подробно. Ако някой е коректен той ще съобщи на наемодателя намеренията си, няма да се крие и да изхожда от позицията нали си плащам. Ако отседнете в хотел дали е все едно кой е регистриран в стаята и понеже Вие сте я наели да може и цялата рода да се изтърси?! В случая говоря по принцип, не е персонално отправено към някого от Вас конкретно.
Wink

Последна редакция: чт, 29 ное 2018, 12:02 от drago_2008

# 71
Дали ще живеят двама или трима - какво значение има, ще ходите да ги следите ли?
Как да няма значение? На мен не ми е безразлично кой влиза в имота и живее ли или не. Наемателят е наел имота при някакви условия и трябва да ги спазва. Затова идва на оглед, запознават се хората, разпитват се взаимно и сключват договор (сделка). Това, че плаща, не значи, че може вътре да си прави каквото си иска и колкото си иска хора да живеят.

# 72
  • WonderLand
drago_2008  Много удобно, нали.

За мен лично е абсурдно да обявите наема на една цена и после като видите, че искат да го наемат повече хора да го вдигнете. Но ако е само един човек няма да го свалите нали.

Иначе според мен е задължително в договора да бъдат вписани всички живущи и дали наемателя има или няма право да преотдава стаи и това да се спазва.

# 73
Много ми е интересно какво имате предвид като казвате "промяна" на наема заради промяната пазара и инфлацията?
Не че се заяждам, но инфлацията е 5% на година и заплатите в добрите фирми се актуализират спрямо този %, ако изобщо. Пък наемите се вдигат с 20% на тримесечие 😉
Също така, чисто психологически, да дам ей-така повече пари за същото сериозно ще ме замисли да сменя квартирата - поне ще знам, че влизам с конкретен наем за година напред дори да е повече от на старото жилище.

# 74
Е тогава въпросът е дали наемите не са се вдигнали толкова, че реално на пазара към момента за новопоисканата сума да можеш да си вземеш ако не по-лошо, то най-много същото като сегашното.

Общи условия

Активация на акаунт