Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? ТЕМА 13

• 36 585
  • 736
  •   1
Отговори
# 75
Е тогава въпросът е дали наемите не са се вдигнали толкова, че реално на пазара към момента за новопоисканата сума да можеш да си вземеш ако не по-лошо, то най-много същото като сегашното.
Аз затова казах психологически.
Вдигане на наема с доста повече от инфлацията ми изглежда доста нелоялно, затова ще замисля да пробвам дали друг наемодател не е по-лоялен.

# 76
  • WonderLand
За няколко години наемите са се вдигнали толкова гловоломно, а в заплатите промяна кой знае каква няма. Преди 4 години трябваше да се изнесем от тристаен апартамент, 78кв за който плащахме 300лв, собственика беше принуден да продава. Тогава търсихме двустаен, прилично обзаведен - не лукс, просто да не е обзавеждането от преди 40 години, тогава тези апартаменти бяха около 350 - 550лв в желаните от мен квартали. Сега подобни имоти се отдават за около 750. Не знам аз ли съм сбъркана, но в нито една от фирмите, в които съм работила не са ми вдигали заплатата, даже напротив, в предпоследната фирма където работи ММ му намалиха заплатата ( и той напусна). Наскоро това се случи и на друг мой приятел. Ако работите като хазяи - разбира се, че се вдига вашата заплата, но реалността съвсем не е такава. Това обхваща само някои отделни малки сектори, но не всички работят там.  Повечето хора, които имат добри доходи си купуват жилища, не се бутат по квартири. Но добре, че са брокерите да надуват балона все пак, че да имат оправдание наемодателиде да вдигат безразборно цените.

# 77
Скрит текст:
Дали ще живеят двама или трима - какво значение има, ще ходите да ги следите ли?
Как да няма значение? На мен не ми е безразлично кой влиза в имота и живее ли или не. Наемателят е наел имота при някакви условия и трябва да ги спазва. Затова идва на оглед, запознават се хората, разпитват се взаимно и сключват договор (сделка). Това, че плаща, не значи, че може вътре да си прави каквото си иска и колкото си иска хора да живеят.
Значи не говорим за случая, когато смята да го обърне на бежански лагер. А примерно да го наеме сам мъж и после да се нанесе при него гаджето му? Вдигате наема? Това е издребняване лично за мен. Наемът се определя за помещението в стандартния случай, а не на брой обитатели /освен ако в договора ви не е изрично фиксирано, което е рядкост/.
Или идват негови приятели/роднини да поживеят за месец два - какво толкова. Гоните ли ги? Таксувате ли ги?

# 78
Аз предпочитам договора за наем да ми е с 1 човек.
Той да е отговорен за плащането на сметките и наема.
Ако са го наели 2ма, единият реши да напусне - другият ще ми даде 1/2 наем и ще е прав.
Аз да си търся нов наемател за 1 от стаите. Сложно ми е.
По-добре останалия да реши дали да си търси другарче.
Естествено, че ако са двама всеки е длъжен да плаща такса за входа, предупредени са.

# 79
А примерно да го наеме сам мъж и после да се нанесе при него гаджето му?
И аз това щях да питам.😁

Роднини и приятели, писала съм по теми в СО, не съм възхитена да гостуват толкова дълго. Седмица макс, след това наистина си е нанасяне.

# 80
  • София
Явно е нужно да се сложи един "актуален наем" към момента на наемането ( да не е занижен от преговори или понеже хазяина бърза да го даде на първия "чукнал на звънеца" кандидат Grinning )
И да се направи сметка съобразно квадратурата, няма какво в две малки стаи НС, да се настанява семейство с 2 деца нали? Ясно е че ще им е тясно? То даже не е до увеличение на наем в този случай
Смята се наем съобразно квадратурата ( т.е. могат да живеят двама и на двама ще го отдам и толкоз)
Или побира до 4-5 души  и няма да е съгласен хазяина да се "набутват" повече живущи- 8 души
И си слага наема колко да е. Без оскъпяване на брой човек.
Ако е добре прицелен този наем, няма да е нужно да се актуализира още на 1вата година според мен,
Абе поне 3 години ми се струва нормално да не се пипа , ако наема е актуален и приличен към момента на отдаването...
Аз съм отказвала да настаня семейство с деца в малък 2стаен НС, просто няма място и не ми се занимава, жилището е перфектно за 1 работещ човек, най много с гажде и толкоз. Даже не става за двама приятели, има една тясна спалня 12 квадрата и толкоз Другото е дневна ( няма как да спи 2рия на дивана) Пък какво остава да имат и дете....... така смятам поне...
( апропо - веднага ме наплюха каква кучка съм , че не искам деца в апартамента , изкараха ме звяр !) Grinning

# 81
Ако е добре прицелен този наем, няма да е нужно да се актуализира още на 1вата година според мен,
Абе поне 3 години ми се струва нормално да не се пипа , ако наема е актуален и приличен към момента на отдаването...
Това също не ми се вижда добра идея. После увеличението е като за пропусналите 3 години, че и отгоре, и става драма, която е напъшно резонна.
( апропо - веднага ме наплюха каква кучка съм , че не искам деца в апартамента , изкараха ме звяр !) Grinning
Което е смешно, защото да вземат ап. с още една спалня за децата е с пренебрежима разлика в наемите. А манталитета не е за коментар даже.

# 82
  • София
Да, може да е по-шоково увеличението след 3 години, но ако си живял 3 години и вдигнат наема е по- резонно,
Ще прецениш , ще се преместиш ако не ти изнася, то по това време ще е  нужно и леко освежаване на латекса и т.н.
Инак да тръгнеш да се местиш на всяка 1 година, заради увеличение, знам ли и аз де... то ако е с 20 лева е едно , със 100 лева друго.... Thinking

# 83
  • WonderLand
За мен единственото приемливо вдигане на наема докато там има наематели е ако се направи подобрение на апартамента. Иначе амортизацията, остарелите ибзахабени вече уреди и мебели, захабените вече стени компенсират това, че общата картина се е променила. Реално щом не предлагате нещо повече, даже напротив, нямате основание да вдигате наема на хора, които живеят там в момента. С амортизацията на едно жилище и остаряването му цената пада, не се вдига.

# 84
Аз не съм актуализирала наема от 2011та, и тогава беше нисък. Обаче пък нямам главоболия (да чукна на дърво) по добре малко, но сигурно.

# 85
Инак да тръгнеш да се местиш на всяка 1 година, заради увеличение, знам ли и аз де... то ако е с 20 лева е едно , със 100 лева друго.... Thinking
Аз точно шоково визирам. Ако е както се изкарва тук, съобразено с инфлацията, ок. Но всяка година със 100 лв е наистина много, освен ако и жилището не е голямо и със съответния за квадратурата наем.
Да не ставам като любимия хейтър забравих му ника, дето току се включи да говори против хазаите, но тия увеличения с по 15-20-30% на тримесечие, които видях последната година, ще имат кофти последствия.

# 86
За мен единственото приемливо вдигане на наема докато там има наематели е ако се направи подобрение на апартамента. Иначе амортизацията, остарелите ибзахабени вече уреди и мебели, захабените вече стени компенсират това, че общата картина се е променила. Реално щом не предлагате нещо повече, даже напротив, нямате основание да вдигате наема на хора, които живеят там в момента. С амортизацията на едно жилище и остаряването му цената пада, не се вдига.
На цената влияе и пазара! Не е само амортизацията.  Иначе, правилно разсъждавате.

# 87
Разбира се, че бих се заела. От къде на къде някой ще се разпорежда с моите пари. За жилището, където живея вече 4 години имам абсолютно всякакви документи и разписки, договори, анекси, да не говорим за гиганската папка със платени битови сметки. Договорът се подписва с причина за да се защитиш, а не просто така. В крайна сметка виновната страна плащ всичко накрая, за мен си струва. Всеки си мисли, че няма смисъл да си търсят правата, а съвсем не е така.
E, тогава защо се притесняваш да дадеш 2 наема депозит - ако ти ги задържи неправомерно, заемаш се и го осъждаш, и си ги връщаш... Лесно и просто, вземаш си и това е Wink Но ти все пак не искаш да ги дадеш..
Според мен е ОК наемът да се актуализира с годините при промяна на пазара (въпреки че не бих го направила лично аз), но да се вдигне наема само защото се е нанесъл още един човек е малко издребняване. Като пуснеш първоначално обява на имота нали не пишеш - 500 лв за сам човек, 700 лв за двама Simple Smile
Като  идеш на хотел, за една и съща стая, ако си сам плащаш едно, а ако я ползвате двама, плащаш с около 20 % повече. Всички хотели издребняват, значи... Естествено, че двама амортизират повече от един. Защо да не пишеш, същото като в хотела - стая единично ползване струва Х, същата стая с двама - Х+У
Което е смешно, защото да вземат ап. с още една спалня за децата е с пренебрежима разлика в наемите. А манталитета не е за коментар даже.
Да, но консумативите на по-голям апартамент са повече - основно отопленето, което е голямо перо. Затова и разликата между 1 и 2 спални в един и същи район  е толкова малка. И затова колкото е по-голям, толкова по-трудно се отдава.

Последна редакция: чт, 29 ное 2018, 15:42 от Анонимен

# 88
  • WonderLand
Poppea,  едно е да ти влизат в джоба, друго е да излизат от него. В предните постове съм обяснила защо не бих ги дала.

# 89
Е добре де, нали консумативите си ги плащат наемателите, както таксата за поддръжка на входа. Това защо въобще се изкарва като довод? Остава само тази велика двойна амортизация - че няма 1 човек да ми сяда на дивана, а двама.

Общи условия

Активация на акаунт