Косопад - тема 14

• 39 619
  • 773
  •   1
Отговори
# 150
Вярно така е!! Колкото и да чета и чета, жени с повишени почти всички андрогени и нямат и нямат косопад, само някоя и друга пъпка. Съгласна съм че и гените изиграват своята рола, но млади жени, да не говорим че някои са на 20+ при идеални хормони да имат АА, ми звучи стряскащо. В по късен етап, менопауза например, да леко по леко да оредява косата. Не ми се вярва едно време да е имало подобно нещо. 

Някой в старата тема много хубаво беше написал защо не предлагат в Б-я пакет Витамини, ама потоделно и всичко подробно. А не ние като луднали купуваме добавки. За да знае човек къде точно му е проблема и какво да лекува.

# 151
Което пък говори, както аз си го обяснявам поне, че при всеки индивидуално се "отключва" някакъв проблем. При едни дабет, при други склероза, при трети паник атаки, при четвърти АА... и т.н.

# 152
  • София
Аз си чета темите назад, за да отбелязвам какво и що като добавки/лекарства/шампоани, та напреднах и съответно срещам и пишещи в момента.
Скрит текст:
Исках просто да отбележа за Шарпи, че TSH в норма не е гаранция за добре функционираща жлеза. А това, което са ти казали, че едните антитела, ако са в норма, другите са окей и няма проблем с жлезата, също не е така. Най- добре се установява с ехографски преглед на жлезата. Може и антителата да са в норма и пак да има автоимунен процес.

Вероятно си пуснала вече нужните изследвания (щото постът е от 2017г.), но все пак реших да споделя Simple Smile
Извинявай, ако повтарям информация, която вече си разцъкала подробно като вероятна алтернатива за косопада.

Важна е чувствителността спрямо андрогените, не толкова нивата им. Е, сега ако са в небето, сигурно ще има косопад. Но в доста видеа, които съм гледала по темата, момичетата са с нормални нива на андрогени, но явно свръхчувствителни.
Аз затова казах, че за мен единственият вариант е биопсия от скалпа и микроскопско изследване на косъма. Ще търся такъв вариант, другите консултации, където ще ме питат:
1. имала ли сте промяна в диетата- да
2. имала ли сте операция- да
3. оптимална ли ви е ЩЗ- не
4. Имате ли недостиг на Б12 и Д- да
5. Имала ли сте стрес- да
не ми звучат полезни.

Воала, имате реактивен косопад+дефицити, които трябва да поправите и всичко ще е 6. Ето ви едни ампули за 200лв и се опитатйте да сте спокойна.

# 153
  • София
sharpyДа, съгласна съм ,че най-вероятно е така, но това “отключване” трябва да има някаква предистория.
Примерно както е написано по книгите от АА страдат жени с по-изявено окосмяване, нередовен или отсъстващ цикъл и т.н., това всъщност са и симптомите за чувствителност към андрогените, май...
Не може ей така от нищото и хоп АА....или поне не ми се иска.

Ние имаме 2 "безвредни" антени на пикрива на блока, които естествено не облъчвали. Ама за седмица миналата Коледа покрай телефонните честитки (образува се поле) петима човека изгърмяха. А щитовидната как обича облъчвания и подобни.. После що хората са с Хашимото и не знам си какво.
Да не забравяме и wi-fi-то, което си ни облъчва нон-стоп...
А за антените нямам думи...ама как ще облъчват, те са там за украса Triumph

# 154
Според мен се отключва от стрес, друго обяснение не намирам.
The Catcher in the Rye, ходих и на ехограф. Ендокринолога тогава ми каза, след преглед с ехограф,  "в близките 10 години, не бях виждал по здрава жлеза" Специално ходих на частен преглед и платих 60лв за това. Още пазя снимките от ехографа.

# 155
  • Близко съм
aloevera_, колко дълго пи преднизолон преди рязкото спиране и  по каква схема?

От Март, Април по половинка вечер и другото сутрин. Докато реша да забременея, а аз умната реших,че съм по велика от всичко и ги спрях на своя глава.......и сега умирам на себе си ....

# 156
aloevera_, колко дълго пи преднизолон преди рязкото спиране и  по каква схема?

От Март, Април по половинка вечер и другото сутрин. Докато реша да забременея, а аз умната реших,че съм по велика от всичко и ги спрях на своя глава.......и сега умирам на себе си ....

Значи колко месеца общо си го пила?

# 157
  • Близко съм
До август някъде средата, мисля

# 158
aloevera_, не си го пила толкова дълго, за да се отрази рязкото спиране.
Аз заради възпаление лятото на щитовидната жлеза пих преднизолон 2 таблетки сутрин, 1 таблетка вечер, втората опаковка пих само по една таблетка сутрин, изпих общо 2 опаковки и по мое решение го спрях (започнах да получавам окосмяване по лицето). И аз понякога допускам за себе си, че косопадът е от този преднизолон, но пък не е бил толкова дълъг приемът...

# 159
  • София
Шарпи, ясно - изследвала си Simple Smile

Такъв косопад като на aloevera се получава от резки спадове/качвания на дадени хормони. При спиране на противозачатъчни същото става с андрогените- хоп нагоре и бам.
Посъветвай се с лекар какво да правиш.

# 160
  • Близко съм
Аз пих спиронолактона сутрин и преднизолона вечер в 22ч. Ами не знам от какво е , на преглед съм скоро ще видим. Разбрах че вит. Д ми е нисък, но толкова много да се отрази, донякъде пък си викам айде дано е от терапията, за да имам поне причината.....като ида наново всички хормони ще ми пусне пак,  не знам и до ден днешен защо трябваше да ги пия докато забременея, ти при кого си?

# 161
  • Близко съм
И по скоро ми прави впечатление, че е оредяването е по-силно от косопада

# 162
aloevera_, на мен ендокринолог ми предписа Преднизолона за лечение на подостър тиреоидит, но после се осведомих, че в много държави не се предприема никакво лечение за този проблем, отшумявал от само себе си и спрях. Друг ендокринолог ми каза, че добре съм го спряла... При възпалението бях с хиперфункция, сега съм с хипофункция и от месец пия всяка сутрин Еутирокс, ама резултат нулев за косопада.

# 163
Така аз се боядисах с боя Хенна, био/еко абе безвредна я водят.Истината е, че не паднаха повече коси от нормалното, може би с 10-15 косъма повече.Сутринта при разресване обаче се накъса, защото беше много суха и оплетена.Но аз имам и изгорено по косата и там си се къса по принцп.Няма да ви казвам в какъв ужас бях изпаднала докато миех косата и как следях всеки косъм който пада.
При мен мисля, че ключова роля за косопада изигра точно много силен стрес.Не мога да кажа кое от всичко, което ми се случи изигра най-голяма роля, защото не беше едно.Отделно щитовидната ми се беше разиграла и открих изключително нисък вит. Д. В момента пак има косопад, но повече бие на сезонен за сега.Не съм спряла да я търкам с нещо редовно, да пия добавки, да изследвам витамини и хормони.Защото се надявам ако стопирам косопада, да не го възбужда пак.А и се надявам на нови растежи.Имам едни хилави и малки от Сериоксила, дано пораснат.

# 164
Шерпи, ти сега пиеш ли някакви хапчета? А от тези ампули, много ли се омазнява косата?

Общи условия

Активация на акаунт