Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема 47

• 43 140
  • 751
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Според мен биопсията се прави по време на колпоскопия, поне на мен така са я правили винаги. Нали трябва да види лекарят от къде ще щипне. Трябва си оцветяване...

# 571
Здравейте,дали някой може да разчете моите резултати? Лекарят ми каза едиснтвено че имам възпаление. Нямам течение нито сърбеж. Лечението ми е 25 дни с глобули - 15 гинопеварил и 10 интимохелп. Въпросът ми е тъй като не успях да де свържа с лекаря дали резултатите са свързани с гъбички и дали според тях трябва да се лекува и партньора ?

Последна редакция: пн, 21 яну 2019, 12:26 от igahah

# 572
Според мен биопсията се прави по време на колпоскопия, поне на мен така са я правили винаги. Нали трябва да види лекарят от къде ще щипне. Трябва си оцветяване...

Не е задължително- нито колпоскопа, нито оцветяването, за вземането на биопсия  Hands V

# 573
  • несебър
Здравейте,аз също след конизацията ходя на преглед при др.Веселин Димитров в Бургас има и колпоскип.

# 574
  • София

Не е задължително- нито колпоскопа, нито оцветяването, за вземането на биопсия  Hands V

Как ще види лекарят от кой участък да вземе. На мен сега биопсия винаги са взимали по време на колпоскопия. Другото ми се струва странно, но разбира се аз може и да греша...Flushed

# 575
  • София
По- старите и опитни лекари виждат проблемните участъци и с просто око.

# 576
Странно е, но и на мен биопсия са ми взимали със и без колпоскоп. Затова по-добре да се пита на място.

# 577
Не казвам, че грешиш, а че не е задължително да се прави с колпоскоп. Начин на работа е.
 За биопсия е достатъчно да се използва спекулум, с който се разтваря влагалището и се осигурява достатъчно видимост за лекар професионалист да си свърши работата. Същото е и колпоскопията без използването на оцветителни разтвори.

# 578
По- старите и опитни лекари виждат проблемните участъци и с просто око.
Аз пък знам, че без оцветяване и колпоскоп, атипичните участъци не могат да се различат от нормалните. Тоест вземат ей тъй напосоки и току- виж не уцелили правилното място.Трябва да е много напреднал рака, за да се вижда с просто око. Според мен не е въпрос на опитност, а някои лекари без колпоскоп използват незнанието на жените, за да омаловажат нуждата от него.

# 579
  • София
Не е вярно това, че трябва да е напреднал "рака"... участъците се виждат, възпалени са, а да не говорим, че лугулов разтвор може да се ползва и без колпоскоп. Пак ще се оцветят дори да не ги гледа с увеличение.

# 580
Не съм специалист, но моята т.нар раничка и аз я виждам при прегледа с колпоскоп. Едно червено петно на фона на останалата бледа зона.

# 581
Щом има атипичен участък, то самата тъкан е променена и няма как да изглежда нормално. Дори и възпаленията се виждат .

# 582
  • София
janiap, виждат се. Simple Smile

По- сигурно е с колпоскоп, разбира се, но той е едно хубаво улеснение.
Едно време са измрели немалко жени, но и са хванати немалко. Тогава не е имало "предракови състояния", имало е ракови клетки, а дисплазиите са наричани "нулев стадий" и лекарите са хващали част от проблемните без колпоскоп.

Просто обяснявам, не казвам, че е излишен. Напротив!
Има и "проста колпоскопия". Гледа се само с микроскопа, без да се маже с нищо. И пак се вижда.

# 583
  • София
Ето, че научих разни неща. Simple Smile И все пак не всяка "раничка" е атипична. При мен въпреки възпаленията и хроничният цервицит виден с посто око не винаги има оцветване и атипизъм. А това се разбира все пак с лугола и оцетната киселина. Особено пък при цитонамазка 3б група ми се струва немислимо да се взима биопсия напосоки.

# 584
Не съм специалист, но моята т.нар раничка и аз я виждам при прегледа с колпоскоп. Едно червено петно на фона на останалата бледа зона.
На мен док ми обясни, че тази" раничка", която се вижда без оцветяване е всъщност ектопия. Това не е атипичен участък, а покривната тъкан на вътрешната част на канала( която е червеникава) и понякога се вижда около отвора на шийката на фона на бледата външна тъкан в определени моменти от цикъла, при хормонални промени и т.н. Това също му викат " раничка" и напразно изкарват акъла на жените. То всъщност е нормална тъкан, но не бива да се оставя без наблюдение, защото е по- склонна към увреди, за разлика от обичайната тъкан на външната част на шийката. Ако такава" раничка" е голяма и остане по- дълго също може да се гори, заради това, че е по- лесно ранима( склонна към кървене и закачане на вирус), тоест няма атипизъм и предракови промени, но пак да се наблюдава. Аз имам такава и тя логично дава само втори групи. Но на един служебен профилактичен като я откриха ми изкараха акъла и затова отидох на онкогинеколог, там всичко видях на колпоскопа, разбрах що една " раничка" не ги тревожи, пък на друга скачат веднага за конизация. Ама те се различават с оцветяване и колпоскоп дали е безопасната" раничка- ектопия" или е " раничка- атипизъм". Аз така разбрах. Затова ви съветвам- питайте какво имат предвид под " раничка" и си искайте колпоскопа. Споделям опит, но всеки има право да си направи избор та какъв преглед/ процедура да се подложи.

Общи условия

Активация на акаунт