Имало едно време в Чукурова | ВВ, Кьосем - исторически и костюмни драми №11

• 23 783
  • 737
  •   1
Отговори
# 600
Ира, поздрави на Истанбул Grinning Пожелавам ти приятна почивка Hug

От новогодишното парти на екипа

# 601
Лу 🤗 ,
Ще предам!
Много ти благодаря. 🌺
Както и за тези готини снимки. 💐

Ама много са хубави. Направо не можах да позная Фадик. 😀 Но някой ми липсва. Къде ли е Мурад?! 🤔🤨😫

Тази Хилял е много хубавка. 😍

# 602
Ира, в коментарите въпросите за Мурат не са един и два Joy - Murat Ünalmış yok mu ufuk bey? - Murat Ünalmış yok mu???????? - We want Murat Unalmis Murat Murat Murat Murat Murat Murat Murat Murat Unalmis istiyoruzzzzzz
- Murat Ünalmiş nerdeeeee 😭😭😭
- Ufuk abi Murat Ünalmiş yok mu?😞☹️

Обаче отговор няма. И Вахиде я няма.

Последна редакция: вт, 18 дек 2018, 17:27 от LU4IQ

# 603
Здравейте!  Hug Hug Hug
Благодаря за всички информации и коментари!
Три неща, които ме накараха да се зарадвам:
Бюлент на банкнотата - много си отиват; Sunglasses
Ирина, приятен път, да се върнеш богата с впечатления от Истанбул;  Heart Eyes
новата снимка, на която Фекели "стреля" с два пръста, а на Демир му стига и един.  Grinning

През последните дни съзнанието ми е изцяло насочено към старата история в сериала.
Вижда се, че двете истории имат обща схема:
младата стопанка в конака на Яман е в любовен триъгълник; единият от мъжете е стопанинът от рода Яман, а другият влиза в затвора.
По-възрастна жена покровителства случващото се. И в двата случая щастието е покрито от облаци.
Вероятно има още съвпадения, които сега не знаем.
Историята от 70-те години познаваме с изключение на някои моменти, които може и да се окажат важни; напр. знае ли Демир истината за детето, но ще чакаме как това ще бъде изяснено. В този момент ми се струва, че новата история, която е „разплетена“ от повече хора донякъде, ще се доразплете – докрай или пак донякъде, но повече, а с това ще раздвижи изясняването на старата история. След това в обратен ред изясняването на старата история ще повлияее върху крайното решение на новата на финала. Тази зависимост между двете истории осъзнах в последния епизод. Много умело разказват и държат в равновесие запазване на тайните и интригата, но същевременно подават непрекъснато информация.

Сега ще споделя какво разбрах за старата история от 14 еп.
Смятам, че любовната история между Хюнкяр и Фекели е преди брака с Аднан.
Двете снимки, които ни показаха, ме карат да мисля така. Хюнкяр разглеждаше две снимки. На едната са тя и Али Рахмет Фекели. Обикновено хората се снимат заедно, когато са в някакви отношения. На другата  снимка виждаме тримата: Хюнкяр по средата, а от двете страни Фекели и Аднан. Приемам я за снимка на двамата, вероятно влюбени, сега не знаем дали това е било по някакъв начин оформено в семейството, и в присъствието на техния приятел Аднан. Тези две снимки и така, както съм разсъждавала върху тях, ме карат да мисля, че Хюнкяр и Фекели са се готвели да бъдат семейство, но по-късно тя се е омъжила за Аднан. От снимката на тримата се вижда и високият ръст на Фекели в сравнение с този на Аднан, който е дребен на ръст.
Фекели виждаме замислен над снимка на Хюнкяр, датирана 21.05.1..., но аз не успях да видя годината, Лучия. Точно върху нея е пръстът на Фекели и, според мен, нарочно са го направили, за да се чудим кога двамата са имали тези отношения. Интересен е и надписът, но трябва превод. Във всеки случай, своя снимка с посвещение момиче подарява на любимия си.
И двамата са запазили тези снимки вероятно заедно със спомените за тях.
Още информация за техните отношения получаваме от третата им среща на високото място. Тук и двамата бяха сантиментални. Срещали са се на това място, вероятно преди около 40 години;  Фекели каза, че всеки 40 години прави такова кафе на жар; срещата е била романтична, звездите са се отразявали в чашите с кафе, вероятно е да имат и друг спомен от тази вечер.
Двамата явно се познават много добре. Това пролича при телефонното обаждане, което Фекели очакваше, явно добре познава характера и и знаеше как ще реагира на посещението и разговора им в дома на Яман.
Ако двамата наистина са имали връзка преди брака и при влизането на Фекели в затвора той е очаквал тя да се поинтересува от него, както и мисълта, че може да се е развълнувала от съобщението за смъртта му,  изглежда тази връзка е продължила през цялото време, близо 20 години. Фекели има чувства и днес, а  чувствата на Хюнкяр, ако днес ги има, са скрити под страх – видяхме реакциите и, когато Фекели я посети в конака. От какво друго идва този страх, едното е да бъде въздържан Демир да си изцапа ръцете с кръв, можем да се досетим, вероятно от различните истини, които двамата имат за убийството на Аднан. Как се е стигнало до това убийство, дали се е случило нещо, може би това е било нещото, отразило се върху Демир, защо има различни версии за това убийство, това предполагам ще разберем. Мисля, че е имало някаква постановка.

Интересна беше сцената, когато Фекели си тръгна при първото посещение в конака и разговора му на вратата с Азизе. Около посещението му видяхме и трите жени с отношение: Зюлейха наблюдава от стълбището, Хюнкяр и Азизе. Азизе го попита: „Кой си ти?“ Отговорът: „Стар приятел. Спомнихте ли си за мен, г-жа Азизе?“ и последва: „Никой, никой“. Фекели определено не изпитва добри чувства към нея, тръгна веднага и ядосан. Азизе е била с важна роля в старите събития.
Правят впечатление още някои неща. Фекели нарича Хюнкяр „г-жа Яман“, знаем, че неговото и това на Йълмаз отмъщение е срещу рода Яман, който той иска да унищожи стопански. Дали в старото време, защото е бил „никой“ и не е имал богатство и, ако се съди от сега, се е занимавал по-скоро с някакви интелектуални занимания, а това го е направил неподходящ за дъщерята на богатия чукуровец бащата на Хюнкяр, можем сега да гадаем.
Освен за да се доказва стопански, Фекели се е върнал не да повтори миналото, а да измени събитията от миналото. Ще видим дали това предвижда да си върне  Хюнкяр, респ. Йълмаз – Зюлейха.

Ако връзката на Хюнкяр и Фекели наистина е преди времето на брака с Аднан, има вероятност Демир да е син на Фекели.
И тогава всичко става много интересно.
Чий интерес тогава би защитавал Фекели?
Какво става с кръвното отмъщение, когато кръвта не е „чиста“?
И още други въпроси.

Жените в Яман
и
децата на рода Яман.

# 604
Иринка, лек път и от мен! И да ни подготвиш една хубава фото разходка из Истанбул, като се прибереш!  Hug

Уж Йълмаз изчезна, а Мурат Й. липсва от партито.  Laughing

П.П. Ваня, публикували сме едновременно и впоследствие видях поста ти. Интересно си "навързала" старата история, тепърва ще я чета в детайли. Но и според мен годината на снимката специално беше скрита - замълчах си, когато Лучия посочи точна година (1936).
Само да вметна за израза "40 години" в сериалите. Преди време ми поясниха, че нямал смисъл на реално време или възраст, а го използвали като нашето "веднъж на 100 години". И оттогава забелязвам, че наистина го употребяват във всякакъв контекст.
А за Фекели според мен не е сигурно, че е бил "никой" и не е имал богатство. В 3-та серия Хюнкар казва на Шермин (в разговора за произхода на Зюлейха):

"Например семейство Фекели. Някога управляваха Чукурова, а виж сега. Казваха - правеха. Дори стреляха по чичо ти. Накараха ни да страдаме. Проклинаха ни. Но какво стана сега? Ние стоим здраво на краката си в Чукурова. А за тях никой не си и спомня."

Аз споделих тия дни, че не ми се вярва Демир да е син на Фекели, защото историите биха били прекалено симетрични. Освен ако Хюнкар не тласка подсъзнателно "новата история" в същата посока … Но ако е така, какво наистина става с кръвното отмъщение на Демир и намерението му да унищожи Фекели, т.е. баща си, за да отмъсти … за  баща си … Фекели по-лесно би преразгледал интересите си, но какво става тогава с Демир?  #Crazy

Последна редакция: вт, 18 дек 2018, 01:11 от Tania M.

# 605
Таня, сега ми припомни този разговор между Хюнкяр и Шермин.
Богати са били, да.
Това "никой" все пак трябва да има някакъв смисъл. Може би е никой пред нея, защото са предпочели Аднан.

Аз някъде по-напред бях събрала елементите, които говорят, че Хюнкяр действа сякаш прави нещо, което вече е правила. По отношение на бързото решение, че Демир не може да има деца, след като бившата му жена е бременна. А също бързите стъпки по разделянето на Йълмаз и Зюлейха и как насочваше Зюлейха до последния момент, та дори в първата брачна нощ. Сякаш е минала по този път. Хюнкяр сякаш имаше някакъв страх и аз смятам, че той идва от Аднан, който вероятно не е могъл да има деца. Но ние не знаем, ако това е така, по кое време след сватбата е било установено. Просто не ми се вярва, че такова семейство, което е било във възход, ще остане с едно дете.

В "Кузей Гюней" обезсмислиха нормите (по-конкретно, че не можеш да се ожениш за бившата годеница на брат си, била годеница за няколко часа), които почиват върху кръвното братство, като показаха, че брат може да убие брат. На кръвното противопоставиха и утвърдиха духовното братство, приятелството. Припомням това, защото в нашия сериал има възможност да се отиде към подобно обезсмисляне на кръвното отмъщение като ни показват прекъсването на кръвните линии. Но още е рано да се мисли за това, защото наистина не знаем как ще се развие сериалът нататък. А и да е Демир син на Фекели е хипотеза. Но важното е, че поне доста сигурно разбрахме, че Хюнкяр и Фекели са имали връзка преди брака с Аднан.

Много хипотези. Просто разсъждаваме.

# 606
Ваня, като каза, че е съмнително Хюнкар и Аднан да останат без причина с едно дете, се сетих за Шермин. Тя не е ли едно дете или съм пропуснала нещо? Надявам се поне тя да не е "присадена" отнякъде.  Laughing

# 607
Привет,
Иринка Hug приятно изкарване в Истанбул! bouquet
Момичета bouquet за постовете.
Ваня Hug много ми хареса анализа ти за старата история, аз също съм на това мнение и споделям предположенията ти. И според мен, Фекели и Хюнкяр са имали романс преди брака, може би са били сгодени или пред годеж, после се намесва Аднан по някакъв начин. И нататък историята е обвита в мъгла за сега. Явно след брака с Хюнкяр, Аднан и Фекели поддържат за известно време отношения - приятелски (дали лицемерни или не) и може би партньорски - врагове няма да се снимат заедно...после се случва нещо ( в допълнение към това, че Аднан е женен за любимата на Фекели) и Фекели пожелава смъртта на Аднан, но Демир е още малък и Фекели чака. Вече в какви отношения са в периода на около 18-20 години изчакване преди прострелването на Аднан, тепърва ще видим. Междувременно Фекели създава семейство.
Танче Hug относно това, дали Фекели е бил богат - да, наистина има въпросителни. Дали Фекели е бил богат или от богато семейсвто при романса си с Хюнкяр или забогатява по-късно - в годините, когато "чака" Демир да порасне newsm78. Отделно: думите на Хюнкяр значат, че семейство Фекели са имали земи, много земи...а чухме, че Демир казва за Фекели, че е забогатял в затвора. Мисля, че има логика в това, което самият Фекели каза - че е продал земите, купили са доста земи в Истанбул...земи в самия град  Истанбул значи места, които носят печалба не от обработване, а от наеми или търговия (ако е собственост) - магазини, хотели, ресторанти. Но, може и да има друго, макар че все по-малко ми се вярва да има някаква незаконна история. Може би СЦ няма да задълбават натам.
За това, дали Фекели е баща на Демир и ако е - кого ще подкрепи. Според мен, дори и да е баща на Демир, Фекели няма да изостави Йълмаз, защото вече го е приел за свой син. Усети го с душата и сърцето си. Фекели видя в Йълмаз себе си, видя и качества, които е възпитавал в сина си и е искал той да притежава, когато порасне. Кръвната връзка е много по-незначителна от духовната такава или от предаване на ценности чрез възпитанието. Демир е възпитан от Аднан...много по-различен е от Фекели в почти всяко отношение. Според мен, ако Фекели научи, че Демир му е син, ще действа както би действал при вражда на двама свои кръвни синове. Би се опитал да уталожи напрежението и да ги раздалечи, за да може всеки да живее спокойно. Но, ако Демир се окаже син на Фекели...отгледан и възпитан от друг баща... и целта е да не се повтаря миналото - изправяйки биологични син и баща един срещу друг, то така трябва да се стекат обстоятелствата, че Аднан младши да бъде възпитан и отгледан от собствения си баща и да не се изправи впоследствие, когато порасне срещу биологичния си такъв, заради престъпление (ако Йълмаз убие Демир) или да се изправи пред този, който го е отгледал, заради убийството на биологичния му баща (ако Демир убие Йълмаз). Т.е. трябва да има някаква развръзка, различна от миналата история.
И нещо за Гюлтен - да, в повече дойде нейното настояване, но според мен, тя беше подтикната от думите на малкото момиченце - "како Гюлтен, батко Йълмаз те доведе тук, за да се ожени за теб ли?"
Сега видях, че сте писали. Допълвам се.
Да, и двамата братя - Аднан и бащата на Шермин имат по едно дете - Демир и Шермин. Наистина е странно за онова време, но и Йълмаз и Зюлейха са единствени деца...Вели е доведен от втория баща на Зюлейха. Бетюл също е едно дете на Шермин и Саббахатин. Thinking Може би е направено така, за да няма допълнително интриги и разводняване на ситуацията.
Мои измишльотини Mr. Green: Но, ако Аднан е имал проблеми, предполагам, че се е разбрало след сватбата. Може би Азизе е заподозряла и първо може да е предположила, че Хюнкяр има проблеми....както са мислили по онова време, че в жената е проблема. Може да я е завела на лекар и така да са разбрали, че тя е наред и проблема е в Аднан, вероятно. Така, Азизе, притеснена, че Аднан и семейството му ще напъдят Хюнкяр, може и да е замислила план. Или още в началото Хюнкяр е била бременна от Фекели, но представят Демир за дете на Аднан. Но защо, наистина, не са имали после и други деца Хюнкяр и Аднан? Може би тя не е искала Thinking... newsm78

Последна редакция: вт, 18 дек 2018, 00:15 от dana78

# 608
Аз по-горе го казах по-кратко. Че дори Демир да е син на Фекели, Фекели го раздава "мъдрец" и по-лесно ще преразгледа "интереса си" (по Ваня), ще въздейства и върху настройките на Йълмаз. Но по-голямото сътресение и преосмисляне би стояло пред Демир. Това имах предвид, а за детайлите отговарят сценаристите.  Wink
А "Кузей Гюней" не съм го гледала и не ми е ясна съпоставката.

Последна редакция: вт, 18 дек 2018, 01:12 от Tania M.

# 609
Да, и Шермин е едно дете.
Едно дете не означава веднага, разбира се, че не са могли да имат още.
Може да не са искали.
И това се отнася и за Хюнкяр и Аднан.
Едното дете прави впечатление само във връзка с такава като нашата история. 
Ние не виждаме много други семейства, за да сравним.
Може и мода да е, но у нас в тези години са поне по две.
Но пък е хубаво, че няма още една Шермин. Grinning

На мен това, което Дана е написала, ми е много интересно, а именно, че Фекели може да е забогатял след като Хюнкяр и Аднан са се оженили. И е продължил и нататък. Това някак си ми изглежда като начало на стопанското отмъщение, което сега продължава. Като някаква амбиция, създадена от краха на любовната история. Но и това е хипотеза с много неизвестни.

Таня, аз също мисля, че най-сложно преосмислянето ще бъде за Демир.
Но това сега е далече. А може и да не се случи.
Ние си гледаме нашия филм, а те кой знае какво ще ни покажат. Grinning

# 610
Сега остава да уточним и Дженгавер ли е едно дете и само Демир ли му е "брат". Grinning

# 611
Момичета, на мен ми е интересно и това - къде е Йълмаз и какво се е случило с него, че Фекели е толкова ядосан и притеснен, че иска сметка от Яман по време на вечеря с гости. Дали Йълмаз не изчезва след сцената с пистолетите, а може би по-късно, вследствие на акция на Демир Thinking. Мисля си, че този стрес на Фекели ще доведе до изказването на неща от миналото. Виждаме Демир и Фекели в словесен сблъсък...нещо е извадоло от равновесие Фекели.
Танче Hug...дали вече няма да влезе новата героиня Thinking... аз да си продължа с "плочата" Mr. Green. Нещо да се е случило с Йълмаз и по този начин да влезе в действието.
А, Дженго и той едно дете. Може би това е бил някакъв "модел" на елита...та да се различават от простолюдието.

# 612
Хюнкар за Йълмаз пред Фекели - ти мислиш, че Йълмаз е невинен? Фекели няколко пъти повтори - нима не е? Кажи. Нима не е ? И поиска тя да каже със сърцето си - нима не е? Нима Йълмаз не е невинен? И всеки път натъртваше на "невинен". Хюнкар не отговори. Мисля, че като подчертаваше невинността на Йълмаз, Фекели всъщност говореше за себе си - че той също невинен е стоял в затвора. После - не дойдох да повтарям миналото... а да променя събитията от миналото... Дали има предвид да не позволи да се повторят събитията от миналото, защото не е възможно вече нищо да промени от миналото.
Сцената със снимката и датата я гледах със стопиране над 10 пъти. И убедено написах, че вероятно е 1936 г., защото ми е трудно да си представя извънбрачна връзка между Фекели и Хюнкар по времето, когато са били млади. Да, възможно е да се е омъжила бременна за Аднан, но след това, като омъжена жена да се среща с Фекели в Чукурова - не. Много е кратък текстът на снимката, не позволява да се проучи почерка - преписах това Ali Rahmete bez tez caısız bir hatiza, но гугъл ме поправя и пише това - Ali Rahmete bez tez cansız bir hatıra #Crazy

Дана Hug, видях, че си писала. Никакво подтикване не ѝ беше нужно на Гюлтен. Ако едно дете е способно да я подтикне към такова унижение, то в главата ѝ грам мозък няма. До този момент на нея само слюнки от устата ѝ не потекоха... Не ми се коментира, подобно чудо даже с Шермин, Фюсюн и Вели не може да се сравни. Лошото е, че скоро няма да спре да реве.
Има и още нови отговори, но аз засега спирам до тук Grinning Heart Eyes

# 613
За изчезването на Йълмаз споделих вчера, че вероятно е работа на Демир. Предположих, че думите на Демир от фрагмана "Намерете го!" се отнасят за Йълмаз. Ако Вели е работа на Хюнкар, а Гафур - на Фекели, за Демир остава Йълмаз.  Wink

Цитат
Хюнкар за Йълмаз пред Фекели - ти мислиш, че Йълмаз е невинен? Фекели няколко пъти повтори - нима не е? Кажи. Нима не е ? И поиска тя да каже със сърцето си - нима не е? Нима Йълмаз не е невинен? И всеки път натъртваше на "невинен". Хюнкар не отговори.
Скрит текст:
Мисля, че като подчертаваше невинността на Йълмаз, Фекели всъщност говореше за себе си - че той също невинен е стоял в затвора. После - не дойдох да повтарям миналото... а да променя събитията от миналото... Дали има предвид да не позволи да се повторят събитията от миналото, защото не е възможно вече нищо да промени от миналото.
Лучия, след последното настояване на Фекели пред Хюнкар да отговори със сърцето си ("Нима Йълмаз не е невинен") тя всъщност отговори. Отговори риторично: "Значи ти е казал, че не са брат и сестра със Зюлейха. Казал ти е, разбира се." Самият й отоговор - по този начин, на такъв въпрос - ме изненада. Цитирам по памет, без да се връщам към серията.
Коментирали сте Гюлтен. Поне остави на мира лъжицата …

Оле, видях дописаното от Дана в пост 607 за единствените деца, Азизе, Хюнкар и евентуално бездетния Аднан. Какви ретро сценарии, хей, че и демографски наблюдения върху 70-те!  Simple Smile

Последна редакция: вт, 18 дек 2018, 01:09 от Tania M.

# 614
Лучия Hug
Цитат
Мисля, че като подчертаваше невинността на Йълмаз, Фекели всъщност говореше за себе си - че той също невинен е стоял в затвора. После - не дойдох да повтарям миналото... а да променя събитията от миналото... Дали има предвид да не позволи да се повторят събитията от миналото, защото не е възможно вече нищо да промени от миналото.
Да, точно! И на мен това "да променя събитията от миналото" ми звучи като завоалирано/кодирано изказано намерение да не се повтарят нещата от миналото...защото самите минали събития няма как да се променят вече. Миналото не може да се върне, но може да се повторят събития и по този начин - повтаряйки се, тези събития да "съживят" миналото.
За Гюлтен - мен, честно казано не ме дразни толкова...не знам, защо. Обяснявам си положението с това, че обича Йълмаз, иска го за себе си и не може да го забрави. Върши глупости от любов, по-силно е от нея.
Не искам да правя сравнения...но Демир също върши глупости от любов. Дори си призна това в разговора със Зюлейха. Наранява я, огорчава я заради любовта си към нея, но го прави пак и пак, защото това е по-силно от него и няма контрол. Така си обяснявам и ситуацията с Гюлтен, още повече, че е млада и това е първото й влюбване. Върви срещу всичко - традиции, култура, ценности, морал...знае го или го осъзнава, но не може да се контролира. Peace

Общи условия

Активация на акаунт