фентъзи и фантастика - тема 16

• 33 794
  • 750
  •   1
Отговори
# 540
  • В полите на Пирин планина
И аз така. Отначало беше завладяваща поредица, но в един момент просто я зарязах ...

# 541
  • София
Е, това е добра новина, аз ще му дам шанс. Въпреки че и Законът на деветките, и Първият изповедник не бяха, което ми се искаше. И съм съгласна, че още края на Меча не беше удовлетворяващ 😏

# 542
  • България
Аз напредвам със "Сребротрън" от Р. Фийст.
Харесва ми. Много същества, магия, битки. Всичко има.

# 543
Споко, после ще напише за внуците на Ричард и Калан.... За мен Реймънд Фийст се изчерпа отдавна по същия начин. Един автор като хване една ниша - докато не го намразиш в нея си работи. За мене тази Фийст е трябвало да удари клепалото  или с  Парчета скършена корона
Скрит текст:
(смъртта на Джими, Гамина и Арута)
, или в най-лошия случай - със Завръщането на Изгнаника
Скрит текст:
(смъртта на главния антагонист - Сиди/Лесо Варан.

Всичко след тези книга е повторение или отричане на вече написаното и изсмукване от пръстите на глупости.

П.С. Сребротрън е по-първите му поредици, те са добри. АЗ най-много харесвам поредица Крондор (Сълзата на Боговете),  Войната на Студенокръвните и Легенди за войната на Разлома (Джими Ръчицата)

Последна редакция: сб, 09 мар 2019, 03:52 от Джон Сняг

# 544
Е, това е добра новина, аз ще му дам шанс. Въпреки че и Законът на деветките, и Първият изповедник не бяха, което ми се искаше. И съм съгласна, че още края на Меча не беше удовлетворяващ 😏

Мариша, Законът на деветките за мен е една от най-добрите книги на Гудкайнд. предполага нестандартен поглед. Но определено не трябва да се чете, преди да си напреднала с материала. Първа книга(Мечът на Истината) не е лоша, краят е отворен - като на повечето - но реално действието почва някъде от средата на втората  и - поне според мен - наистина интересната част е докъм края на четвъртата книга, с Дрефан Рал, която е може би най-добрата. После се завърта изцяло нов сюжет, нови герои, и т.н.  няма да описвам какво се случва, последните две книги от тази поредица са много добри, но има и доста брак и клишета. между 4-та и 11 книга. Абе малко като при Джордан. В един момент реално няма действие. Калан и Ричард пак побеждават своите противници, и пак се измъчват, че не могат да правят секс, а само да се натискат и да се цункат и така всяка следваща книга, почти до края.
Най-готиното са лафчетата на морещиците (Боже какъв превод - Mord - Sit), и особено на Кара, моята любимка.

любими лафчета

Скрит текст:
Добро утро, Господарю Рал — поздрави го бодър глас.

Намръщи се към Кара и избоботи някакъв поздрав. Калан примигна на светлината, нахлуваща през прозореца.

Кара им махна с ръка.

— По-приятно е без дрехи.

Ричард се намръщи. Гласът му прозвуча дрезгаво:

— Моля?

Въпросът я озадачи.

Струва ми се, че ще се убедите, че подобни неща стават по-добре без дрехи. — Тя вдигна ръце на хълбоците си. — Мислех, че поне дотам сте информирани.Grinning

— Кара, какво правиш тук вътре?

— Улик искаше да те види, но се страхуваше да влезе, така че го направих аз. За човек с неговия ръст е доста срамежлив.

— Трябва да се поучиш от него — каза Ричард и се изправи на леглото. — Какво иска?

и

Скрит текст:
Калан го прегърна.

— Значи се чувстваш малко по-добре?

Той отпусна ръце на кръста й и се усмихна за пръв път от дни.

— Ти ми помогна да го проумея. Зед постъпваше така. Май ще трябва да разчитам на твоята помощ.

Тя сключи крака около него и го придърпа към себе си.

— Най-добре.

ой я целуна лекичко и тъкмо се канеше да го направи по-сериозно, когато в стаята се появиха трите Морещици. Калан опря буза в неговата.

— Те никога ли не чукат?

— Рядко — прошепна в отговор Ричард. — Кеф им е да подлагат на тестове. Любимото им нещо. Никога не им омръзва да го правят.

Кара, която вървеше най-отпред, спря до тях, гледаше ту единия, ту другия.

Пак с дрехите, а, Господарю Рал?Grinning

Последна редакция: сб, 09 мар 2019, 04:29 от Джон Сняг

# 545
  • София
Джон, много на преден план беше драмата с огледалата и психиатрията, и аз очаквах да има определена сила от страна на доброто за преодоляване. Но за мое съжаление после нещата се напаснаха в обичайната приключенско-ситуативна история, та ми остана разочарованието от деветките. И стила му там не е на ниво. А на Ричард и Калан съм си фенка, те са ми студентска любов 😜

# 546
Не се съмнявам,че ти харесват морещиците  Joy,и моят мъж,и сигурно 70% от феновете заради тях изобщо четат поредицата. И все пак продълженията са излишни, но може и да е въпрос на вкус- точно описаните от теб книги не харесвам.
Интересно е, че последните си книги май издава сам Simple Smile.
Защо ли Бюджолд или Мартин не вземат да пишат така ентусиазирано и по много....мечти...

# 547
  • В полите на Пирин планина
Защото качеството не е в количеството. Simple Smile

# 548
  • Вестерос
За Legend of the seeker книгите ли говорите?

# 549
@Тиф Да, за Legend of seeker или Меча на истината

@ Happy, Lady Brien
ОТносно разликата качество-количество. Първо Мартин е написал над 30 книги - над 20 книги Wild Cards,  Приключенията на Тъф, Светът, Принцесата и кралицата, Прицът ренегат, Тайнственият рицар, пенталогията за огън и лед и т.н. Идеята, че гони качество, за сметк на количество е абсурдна, освен това има немалко хора, които от фенове му станаха антифенове заради бавенето. Освен това ако ще говорим за качество добрият автор знае кога да спре, а за съжаление повечето автори днес меко казано изнасилват историята.

От почти целия епос любимката ми е Кара, заради невероятната й чувство за хумор. Ричард ми идва твърде емоционален, Калан  - студена. Виж Зед е симптяга, хитрец но актьорът който го изигра в Legend of seeker никога не бих го избрал на кастинг. Повечето от фигурите са излишни - например Тъмните сестри и лошите морещици на практика се дублират, появяват се, изчезват и т.н. там нещата са като с Черната Аджа на Джордан.

https://www.pinterest.com/pin/394487248581164613 - Табрет Бетел/Кара

https://www.pinterest.com/pin/361413938844349729 Кара

@Мариsha За психиатрията съм съгласен, но за огледалата ми хареса идеята, много съвременен момент на използване на портали. Също и за това как бе представен законът за деветките. Като цяло ми харес, че  докато историята на Ричард и Калан се развиваше в миналото, тук историята се развиваше в един много по-осъвременен свят. Много ми допадна какъв шок бе за Изповедника, да попадне в един свят без магия.

.........
Най-много ми хареса "Ветровете...", поради толкова много причини, че ще ми е трудно да се вместя в две изречения.
Скрит текст:
На кратко казано - Дрефан, се представяше за някой досущ като Ричард, но всъщност бе копие на баща си. Беше много странно да гледаме Ричард през "криво огледало", още повече че постъпките на Дрефан вероятно биха ни обяснили донякъде поведението на Мрачния Рал. Приемам тази книга като последният опит за реванш на Мрачния Рал, след това нещата тръгват в съвсем друга посока  покрай Джаганг. Освен това в тази книга и Ричард и Калан минават през своего рода катарзис  и върхът на този катарзис е "сватбената нощ" на Калан. Между другото  - в повечето книги главният герой - Мрачният Рал, Джаганг, Никълъс - разчита на своята мощ. Много ми хареса, че Дрефан бе такъв подъл и коварен, уж добър, а всъщност - лош. Дрефан беше нещо като Джак Изкорвача. В момента в който се разбра, че всички убити жени са руси, а Дрефан бе споменал, че майка му е руса, и бе загатнал че я мрази, ми светнаха нещата...
.

Последна редакция: сб, 09 мар 2019, 14:34 от Джон Сняг

# 550
  • София
За мен фаворит остана първата книга. Също и историята с Двореца на пророците, когато беше с яка, сложена от Сестите на светлината; може би и това с отвличането от Ничи и майчиното заклинание. Simple Smile Като се заговорихме за тая поредица, всъщност си давам сметка, че тя не е приключена. Последн съм чела Третото кралство, и една бърза справка в ГР ми каза, че следващите две даже не са преведени на бг. Последната има по-висок рейтинг - 4 и нещо беше. Може някой път да си ги потърся на руски, ако опра до тях.
Започнах Библиотеката на Въглен връх, имам добро чувство за нея Wink

# 551
Изчетох Върховното кралство - Рицарят и Върховното кралство - Наследникъ Хареса ми поредицата, неочаквани обрати интересна развръзка, но ми се струва , че поне още една книга ще има

# 552
Започнах Библиотеката на Въглен връх, имам добро чувство за нея Wink
Много е добра книгата.

Изчетох Върховното кралство - Рицарят и Върховното кралство - Наследникъ Хареса ми поредицата, неочаквани обрати интересна развръзка, но ми се струва , че поне още една книга ще има
Има трета книга, тези дни я видях в книжарницата, но не се сещам за заглавието.
“ Заклинание за светлина”на Шуаб чета сега.

# 553
  • България
Серия „Върховното кралство“ (Haut-Royaume)
Le Chevalier (2013)
Рицарят, изд.: „Литус“, София (2017), прев.
L'Héritier (2014)
Наследникът, изд.: „Литус“, София (2017), прев. Недка Капралова

в света на Върховното кралство
Серия „Върховното кралство – Седемте града“ (Haut-Royaume – Les Sept Cités)
Le Joyau des Valoris (2016)
Le Serment du Skande (2016)
La Basilique d'ombre (2016)
Така са подредили книгите в поредицата.
Две книги и още три в друга, свързана поредица.
Но дали е продължение на "Върховното кралство" или истории от гледната точка на други герои?

В ГР има и трета от поредицата "Върховното кралство" - "Кралят" май се нарича.

Последна редакция: нд, 10 мар 2019, 21:36 от МоарейнД

# 554
Втората книга свърши с ужасно отворен край, очевидно е, че ще има продължение. Поредицата ми хареса, като цяло, въпреки че имаше тук-таме някои моменти, които ми се сториха клишета. И все пак - надъхан героична фентъзи сага.Симпатично.
Току що свърших и с книга първа на Стийл Хейвън. - Вестоносецът. Мога да кажа че като цяло ми хареса, въпреки че напоследък започва да ми омръзва как масово се имитира във фентъзитата управлението на Елизабет и възкачването й.

Общи условия

Активация на акаунт