Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 32

• 45 199
  • 735
  •   1
Отговори
# 675
А и сроковете за изграждане и завършване, ако изобщо скоро получат разрешение за строеж са 2020 -23 г. и т.н. Повечето ще са скъпи имоти и няма как да задоволят масовия купувач. Няма как да ме грабнат с цена от 1300 евро на замаска. Освен това със сигурност ще бъдат и с доста високи месечни такси за поддръжка на общите части.  Аз не очаквам намаляване на цените, нито кой знае какво пренасищане на пазара. За темповете, с които София расте като брой жители няма как тази тенденция да се промени.

# 676
Много добре върви пазара, харесва ми Simple Smile

# 677
Още по-добре може, гарантирано от банките.

# 678
То хубаво се сторят сгради ама малко инфраструктура за тях нямаше да е излишна. Във Варна има райони където с по-широк автомобил не можеш да минеш. Имало е някакви малки къщи с да речем един автомобил, сега има големи сгради. Паркоместата не стигат. Вчера четох, че разликата между стандарта на живот в София и останалата част се увеличила през 2018.

# 679
И кои са тези райони във Варна? За кв. Левски ли говорим? Simple Smile

# 680
Какво означава "паркоместата не стигат"? Някой иска да купи две паркоместа в строежа или иска да си паркира на метър от вхора, работата, кафенето, фризьорката?

# 681
И кои са тези райони във Варна? За кв. Левски ли говорим? Simple Smile
Не само.  Зад Макдрайв уличките е нещо страшно, както и някои части на Гръцката. Дано сега със зоната се успокои малко.

# 682
Все по-зле ще става. Сега ще купувам парко място в моя блок, последното останало... 10 000 евро. Колата ми струва 1000лв. Ако бях нормален гражданин бих си взел кола за тези пари и да се мъча да паркирам навън. Ей така става, просто паркоместата и гаражите са прекалено скъпи. А като се прибереш по-късно обикаляш като луд да намериш да паркираш.
В моят квартал едва паркират по тротоари и градинки, ужас е. Просто няма органи в тази държава, то закони има. Има 1-2 паяка всеки ден в квартала и вдигат коли от 2-3 улички, които са си харесали и са им удобни за вдигане, въпреки, че в квартала 80% от автомобилите са паркирани неправилно и нарушавайки ЗДВП. Но просто на паяците им е изгодно да си въртят по техните удобни улички, те цял ден нямат празно, но не решават проблема по никакъв начин.

# 683
Да беше направила общината паркинги нямаше да й спират толква по тротоарите и улиците. Има квартали, в които не живееш, т.е. нямаш паркомясто там, ама ти се налага да отидеш и се чудиш къде да се навреш..

# 684
Има една група от хора, която изкупува едно 20-25% от имотите с цел последваща препродажба, те са хората, които най-много спекулират и надуват балона. Някой от тях са богати, но други не и ще глътнат вода съвсем скоро. Имам приятели строители и имат постоянни купувачи, като преди година-две за по 6-12 месеца прекупвачите са изкарали пари колкото строителя само от завъртането.
Е няма как да върви до безкрай, но дори да загубят последния път, много от тях са печелили през годините.
А това с липсата на парко места ми е любима тема. Да, повечето строители продават ателиета без гаражи, но и много хора  не искат да плащат за гараж понеже е скъпо, нали е по-лесно на тротоара, че и безплатно в повечето случаи.
В същото време се реве, че няма място, малко затворен кръг се получава.

# 685
Затворен кръг се получава, защото като караш кола за 2-3-5 хил.лева не искаш да даваш 10 хил.евро за паркомясто, което дори не е затворено, а не е сигурно дали няма да е мокро. Имам познати не си ползват местата, защото подземните паркоместа са наводнени. Други пък и да искат не могат, защото паркоместата са прекалено тесни за джиповете им.
@Alexslav, в момента голям дял от предлагането е точно от прекупвачи, ама има разлика в купеното с цел инвестиция (евтини имоти предимно, които да продадат скъпо) и търсенето в момента, което е отново или евтини имоти за инвестиция, или качествени за живеене. Така че имайки предвид чакането по минимум 2 години за построяване, вдигнатите цени на довършителни работи, не мисля,че “далаверата” на прекупвачите е много голяма.

# 686
Ами да де и аз съм пред дилема, да купя джип или парко място Grinning Grinning Grinning
Тя държавата ако тръгне да си спазва законите... проблема някак ще ескалира, за това не го и прави... яваш яваш каквото стане.
Съгласен съм, че зона би решила частично проблема и то само и единствено за това, че ще сложи/нарисува парко места с/у моя блок в разрез на ЗДВП, само и само да събира пари. В момента улицата до МОЛ София от както е зона, вече могат да паркират коли в лявата лента, което е в РАЗРЕЗ със ЗДВП, който казва, че на еднопосочна улица паркирането от лявата страна е забранено. Зоната обаче си прави каквото иска. Сега не идват паяци да вдигат до мола както беше преди... сега всеки си праща СМС-и или скобичка. Блага работа. Пред моят блок вдига паяка точно заради паркирали коли в ляво на еднопосочна, както беше до мола.
Държава та дрънка Grinning Grinning Grinning

# 687
  • София
Ами да де и аз съм пред дилема, да купя джип или парко място Grinning Grinning Grinning
Тя държавата ако тръгне да си спазва законите... проблема някак ще ескалира, за това не го и прави... яваш яваш каквото стане.
Съгласен съм, че зона би решила частично проблема и то само и единствено за това, че ще сложи/нарисува парко места с/у моя блок в разрез на ЗДВП, само и само да събира пари. В момента улицата до МОЛ София от както е зона, вече могат да паркират коли в лявата лента, което е в РАЗРЕЗ със ЗДВП, който казва, че на еднопосочна улица паркирането от лявата страна е забранено. Зоната обаче си прави каквото иска. Пред моят блок вдига паяка точно заради паркирали коли в ляво на еднопосочна.
Държава та дрънка Grinning Grinning Grinning
Що за дилема, паркомясто , разбира се ! Само ще му се вдига цената и под наем ще го дадеш и е бонус ако ще продаваш някой ден жилището си с паркомястото и изобщо..... А тенекията , само ядове и още харчове .... и ще я паркираш в калта всеки ден след бой с някой съсед...

# 688
Един пример - в Лозенец на завод Витоша се плаща 95 лв месечен абонамент, да си купиш паркомясто сигурно е 30 000 лв - т.е. за тези пари ще си паркираш 20 години на частен паркинг. Е да, ще кажете, че цената се вдига през годините, няма все да е 95 лв, ама пак - според мен такива цени на паркоместа са прекалени, за гаражите да не говорим, дето повечето са им направили възможно най-малките отвори за врати и са сложили най-боклучливите врати.

# 689
Yangdze, не мисля да сменям бръкмата, парко мястото ще взимам, самоиронизирах се.

moonriver, за 17г по 100лв на месец, както вървят наемите при нас на парко места, ще се изплати това парко място и остава мое, като запазва стойността си, да не кажа, че си я качва дори. Няма да наливам пари в глупости. А парко местата са ограничен ресурс, дуригден няма да можеш да си го купиш това, ако някой го вземе. Така ги виждам аз... колите са мнгоо повече от парко местата, то е видно това.

Общи условия

Активация на акаунт