Второ дете

• 28 187
  • 971
  •   1
Отговори
# 840
Да де, то оттам тръгват драмите - токсичната комбинация, когато едното от децата хем е по-мързеливо, хем е тарикат, хем е дотирано. Като минат години, това му става модела на живота и си го отстоява.

# 841
  • BG
При моите приятели се получава не защото едното дете е некадърно, а другото успешно. А защото родителите си имат фаворит от децата. И съответно едното дете бива мачкано за сметка на другото.

# 842
  • София
Моят брат май деца няма да има. Като гледам, си прави сметката да живее завинаги с нашите в апартамента, няма да претендирам там. Тарикатче си е той, всъщност.
При мен никой не ми даваше зор за семейство, обаче като родих първото и изведнъж ме налазиха за второ.

# 843
Нашите са си живи и здрави, но решиха да си уредят нещата предварително, за да не се караме после за имоти. Въпреки, че са разведени, имаха общ имот, решили са на кого какво и само питаха дали сме съгласни с решението им. Мисля, че така е много по-лесно и по-удобно. Майка ми си купи друг имот и там двамата с брат ми сме съсобственици. Ако нещо стане, просто го продаваме и си делим парите. Но са сигурни в нас, че няма да ги оставим на улицата, че колко случаи има родителите да дадат всичко и после се чудят кой път да хванат. Имаше период когато с брат ми бяхме в лоши отношения, поради други причини, но напоследък отношенията значително се затоплиха. И аз съм първо дете и всичките надежди и мечти бяха съсредоточени върху мен, а за брат ми казваха, какво да го направим, като не му се учи, то всички не могат да бъдат висшисти. Това не му пречи да си има успешен живот и добри доходи. Добре е човек да има брат или сестра, в момента свекърът ми е болен и ако мъжът ми и сестра му не си поделяха грижите, просто нямаше да издържат.

# 844
Аз като преживяла период на "провалена дъщеря" направо настръхвам, ако цялата гордост и очаквания бяха само за мен. В смисъл - всички родители имат някакви очаквания към децата, но животът не е предсказуем, всичко се случва. С повече от едно дете даваш повече шанс за развитие, а и по-малко депресия. След развода и прокарването на нови пътища, ако бях единствено дете, знаейки, че съм разочаровала родителите си, депресията щеше да е по-тежка. И за мен, и за тях.

Да, вероятно някои ще кажат, че нямат изисквания към детето, важното е да е щастливо, ако ще да е хипи, което не изкарва и стотинка, няма деца, ходи с дрипи и дреме в библиотеката и се мисли за велико. Ама реално не е баш така, всеки родител има очаквания.

А всяко дете си има различни данни - насила хубост не става. Та ако имаш едно дете и то е провал...ами гадно си е.

# 845
  • София
Всъщност и аз имам период провалена дъщеря. Започнах висше, зарязах го, заведения, гаджета, чужбина... Абе щуротии.
Брат ми завърши Лесото, уж щеше архитект да става, ама и това не стана.

Всеки ден го мисля това! Дали пък не го глезя прекалено малкия. Дали пък не тикам прекалено голямата...

# 846
Самотните деца в семейството, без братя и сестри, се провалят много по-лесно и сигурно. Обект на неестествени грижи, очаквания, свръхпротекции и т.н. пътят към личния провал е много по-лесен.

# 847
Ах, пак е имало метла, някой пак се е почувствал силно засегнат )))

При моите приятели се получава не защото едното дете е некадърно, а другото успешно. А защото родителите си имат фаворит от децата. И съответно едното дете бива мачкано за сметка на другото.

Това е нормално, има изследвания за честотата на явлението, има си и обяснения. Въпросът е дали родителите имат капацитет това да не се отрази на другите деца. Като слушам и от познати, и тук във форума - обикновено деленето е много явно.

# 848
  • София
Метла имаше, защото имаше един тон приказки извън темата.
Вярно е това за единственото дете. При две и повече определено има баланс във възпитанието. Дори и не обръщат достатъчно внимание родителите, това може да се отрази добре.

# 849
Именно, ако някой ти величае всеки успех, ама и гледа под лупа всеки провал - ами няма да имаш много нормален живот. Няма да имаш нормалното човешко право да си отработиш някои грешки в тишина и лично пространство.

Фаворит се случва при наличие на 2 деца, защото обикновено едното изпъква - нормално е, хората са различни, а и родителите имат различни ценности. Някои ще си обичат повече по-красивото дете, други по-умното, или според пола. Други ще подкрепят по-мързеливото или по-болнавото, а някои пък - по-оправното.

Въпросът е, че родителят има право да обича различно, но вече да лишава от ресурс или да спира пътя - това вече е токсично, примерно да откажеш следване.

Бройката деца определено влияе на динамиката. Винаги има проблеми, но при едно дете са специфични и за мен неприемливи.

# 850

Свидетел съм на подобно нещо. Цял живот родителите драпат за едното дете, обсипват го с внимание и го глезят. Другото е по-борбено и работливо, но уви се справя само.  Гадно е и последиците са доста жестоки. Да оставим имотите на страна, психическата травма е по-голяма.
Това, че мога да обичам различно децата си ме притеснява. Не мога да си представя как ще обичам и друго същество освен първото ми дете. Надявам се да не направя грешката да ги деля.

# 851
Абсолютно нормално е човек да обича и да дава различни неща, стига на всяко дете да дава според темперамента.  Впрочем да си концентрираш любовта като лазер само върху една личност също е малко нездраво.

# 852
Абе каква травма, ако детето е оправно и си живее живота? След 20 годишна възраст колко да се гледа кого фаворизират родителите - ти си самостоятелен човек и по принцип няма какво да чакаш на родители. Нито да гледаш кого какво и как. На мен моите родители не ми помагат и никога не са го правили. Резултата е, че с всичко мога да се оправя сама и никой не смее да ми прави забележки за нищо. А случаите, в които родителската помощ не е съвсем безкористна, а се очаква нещо насреща, не са малко.

# 853
Абе каква травма, ако детето е оправно и си живее живота? След 20 годишна възраст колко да се гледа кого фаворизират родителите - ти си самостоятелен човек и по принцип няма какво да чакаш на родители. Нито да гледаш кого какво и как. На мен моите родители не ми помагат и никога не са го правили. Резултата е, че с всичко мога да се оправя сама и никой не смее да ми прави забележки за нищо. А случаите, в които родителската помощ не е съвсем безкористна, а се очаква нещо насреща, не са малко.

Остава. Не ми се изпада в подробности, но сякаш този човек не знае какво е да те обичат. Разбира се, че ще се справи с живота. Никой  не може да ме обеди, че липсата на внимание от страна на родителите е безобидно нещо.  Особено, когато си наблюдавал как го даряват на друг. Говоря най-вече за детството.

# 854
Не знам, аз отдавна не мисля за някакви отношения от детството си. А и да е пострадал човек, трябва да си го остави зад гърба, особено ако не е нещо действително трагично, което да те преследва. Животът невинаги е справедлив. Да ровиш в детските си травми и като голям - за съжаление само ти губиш. Ако наистина родителите ти обсипват с блага брат ти или сестра ти - нищо не можеш да промениш. Стягаш се и си живееш така че ти да си добре и толкоз.

Общи условия

Активация на акаунт