Второ дете

• 28 160
  • 971
  •   1
Отговори
# 960
Това си ти. Аз също рисувам, и не помня откога не съм го правила и не полудявам Simple Smile И не се изживявам като мъченица - всеки си преценява за себе си. Изобщо не визирах теб.

Просто семейство, в което някакво хоби е прекратено временно, няма кой знае какво лошо последствие за децата. Нито са гладни, нито страдат. Обаче тук нещата са вечно максималистки поставени - или най-доброто за децата, от родилното осигурени скъпи университети, и за родителя всякакви желани хобита - или да не се раждат. Не е така. всеки си решава и преценява за него кое и как е важно.

Всяко дете ти отнема по нещо, но в пъти повече ти дава. Всеки си избира.

# 961
В темата се заговори за ограничаване броя на деца заради неспособност на родителите да ги отглеждат със собствени доходи. Няма как да обясните на такива хора, че трябва да се съобразяват с финанси и нужди на децата - за тях това не са аргументи.
Както се вижда - нито у нас, нито в ЮК - беше даден пример за семейство там, - нито другаде са се оправили с тези проблеми, защото просто няма как. Всеки си мисли, че преценява добре за семейтвото си, и че е добър човек и родител. Пука му, че другите не мислят така.

# 962
Магдена, не ми е работа да ви броя стаите, но предполагам, че ако някой родител смята, че поне отделна стая, а оътам и други неща са им важни за всяко дете то е сметнал, че не могат да се справят. И явно мъжа на авторката се притеснява и от това, ако не от липсата на свобода, повечето задължения, намека за трябване на повече работа и пари и прочие.

Наистина адмирирам хората, които правят деца с умисъл, но за вече родени деца живеещи в мизерия и нямащи елементарни условия за живот (поне можеше да държат чисто, нека да е вехто, старо и неоправено) ми стана много мъчно.

# 963
To ако се решаваше на база "какво ми е важно да имат децата", всеки може да си въобрази сто неща, които според него са супер нужни и така да се "извини" от раждане.

Да се справиш значи точно това - да си постигнеш целта, макар и не със 100% идеални условия. Защото липсата на отделна стая трудно може да се нарече "несправяне".

# 964
Аз пък наблюдавам много презадовплени деца  - плейстейшъни, екстеншъни, айфони, мобифони,...

# 965
Впрочем ако кажа, че никога няма да си завъдя куче, защото е трудоемко, скъпо, с миризливо-наакани моменти и голям ангажимент, доста хора ще ме помислят за бездушен звяр. Парадоксално, ако кажеш същото за раждане на дете, минаваш за нормален и разумен човек.

# 966
  • BG
За мен липсата на лично пространство за детето е много по-важна, отколкото да му взема какви ли не джаджи. Особено в пубертета. Да, не е нужно детето да е презадоволено, но да няма свое място, а пък родителите да нямат възможност за свое лично време за сметка на броя деца-ами не, благодаря. Не и всичко, не и на всяка цена.

# 967
  • Пловдив
И липсата на отделна стая, и невъзможността да се ходи всяка година на екскурзия в чужбина, невъзможността за скъп университет - биха могли да бъдат оправдания да се откажеш от дете, но с тях само си успокояват съвестта онези, които хем усещат финансово ограничение, хем не им се иска то да става по-голямо.

Желанието да дадеш живот и да гледаш дете - ако го има, за другите неща все ще се измисли някакво решение, временен вариант, изчакване подходящ момент, компромиси.

С това не казвам, че ако не можеш да си платиш тока всеки месец, трябва да раждаш пет деца.

Сега пиша за себе си. Общ доход на мен и мъжа ми - около 1800лв. Имаме дете, което вече е ученик и искаме още едно. Наясно сме, че това означава, че вероятно няма да отидем в Дубай, че няма всеки уикенд да отидем на хотел със SPA център, ще се наложи да се лишим от някои хобита, ако финансите не достигат при евентуално майчинство - и какво, да се откажем от дете заради това  ли? Или да чакам евентуално да дойдат по-добри времена, когато станем на по 45? Или да заявя - виж, аз искам да ходя на фризьор всяка седмица, всеки месец да пътуваме, така че ако не можеш да изкарваш още пари, да не правим дете или пък аз ще си имам, но от друг?? Thinking Или може би сме егоисти, ха!

Сирената е много права.
Впрочем ако кажа, че никога няма да си завъдя куче, защото е трудоемко, скъпо, с миризливо-наакани моменти и голям ангажимент, доста хора ще ме помислят за бездушен звяр. Парадоксално, ако кажеш същото за раждане на дете, минаваш за нормален и разумен човек.

За да имаш дете, не е нужно коледният му подарък да е за 70лв и да има на всяка цена светещи маратонки. Важното е да задоволяваш базовите му потребности и най-вече, да му даваш обич.

# 968
Голямата ми дъщеря си има собствена стая, но двете малки деца са в обща детска. Аз самата съм израснала в обща стая със сестра ми и ни беше много добре. Нямам никакъв кофти спомен за каквото и да е във връзка с това.

# 969
До достигане на пубертета има доста години и варианти. Не е нужно за всяко дете от новородено да се местиш в по-голямо жилище и да го сложиш в отделна стая още с взимането от родилното. Вече писах, че и за самите деца е по-спокойно да си поделят стая.

# 970
  • Пловдив
Имаме дете, което вече е ученик и искаме още едно. Наясно сме, че това означава, че вероятно няма да отидем в Дубай, че няма всеки уикенд да отидем на хотел със SPA център, ще се наложи да се лишим от някои хобита, ако финансите не достигат при евентуално майчинство - и какво, да се откажем от дете заради това  ли?
Ама това е твоят избор, ти решаваш дали да имаш второ дете или да нямаш. Аз уважавам хората, които казват "не искам дете, защото не искам да нося подобна отговорност" - знае си човека, преценява си, не е да роди и после "ама аз не мога". По същия начин уважавам и тези, които казват, че едно им стига. Уважавам и тези, които казват "мога да отгледам 5", докато наистина МОГАТ да отгледат 5 деца. А не да са "имам 5 деца, ама нямат якета за зимата, дайте".

# 971
  • Sofia
Здравейте !

Взех решение за себе си. Планът си остава същия както съм го описала в първия си пост. Благодаря за критиките, съветите и отделеното внимание !
Бяха направени и предостатъчно обобщения и размисли по принцип.
Заключвам.

Общи условия

Активация на акаунт