Мъжка и/или женска работа?!

• 17 193
  • 363
  •   1
Отговори
# 195
  • Пловдив
Щом говорим за тежко-искам да похваля мъжа-в събота си купихме нов фотьойл ,беше в кутия-метър и нещо на метър и нещо,имаше марка,че пакета тежи 32 кг.Нямаше как да му помогна да го вкара в колата,защото трябваше да поема много голяма тежест,нито можех да му помогна да го свали.Човека сам го вдигна и го вкара и после го изкара пак сам,без да го влачи,прибутва и изобщо,да съсипе новата мебел.
Ей това Е мъжка работа!И хамали да си викнете,пак мъже ще дойдат Grinning
А аз и да се нас*ра,няма да мога да вдигна тази тежест,особено под такъв неудобен пакет.
Ок, колко често купувате мебели, защото ние на... да речем 3-4 години.

# 196
  • София
Говорим за гумите, защото някои потребителки започнаха да се заяждат за вдигането на тежко, че било унизително и че колко са над нас - вдигащите тежко.
Иначе да - зависи от заболяванията, но ако имаш слаба коремна стена, винаги ще се докараш до там, с/без вдигане на тежко, това е предразположеност.
Унизителното е едно на ръка, а чисто медицински, че жената не бива да влачи тежести- друго.
Дископатии, прищипани нерви, смъкнати матки и като се стигне една възраст- а, кихна, а се напика в гащите.
Като прибавим факта заседяване в офиса пред компа, липсата на движение вкъщи и килцата отгоре, напъна да се докаже колко е "мъжка" излиза твърде соленичък.

# 197
Щом говорим за тежко-искам да похваля мъжа-в събота си купихме нов фотьойл ,беше в кутия-метър и нещо на метър и нещо,имаше марка,че пакета тежи 32 кг.Нямаше как да му помогна да го вкара в колата,защото трябваше да поема много голяма тежест,нито можех да му помогна да го свали.Човека сам го вдигна и го вкара и после го изкара пак сам,без да го влачи,прибутва и изобщо,да съсипе новата мебел.
Ей това Е мъжка работа!И хамали да си викнете,пак мъже ще дойдат Grinning
А аз и да се нас*ра,няма да мога да вдигна тази тежест,особено под такъв неудобен пакет.
Ок, колко често купувате мебели, защото ние на... да речем 3-4 години.

А,не се притеснявай,все му намирам какво да носи и прави.
Най-мъчително му е като го изтипосам да закача и сваля пердета да ги пера Grinning
Те са с малките,железни щипки,от едно време.Всичко друго прави с охота,само това му е голяма мъка.
Не бих го карала,ама аз трябва да се покатеря на 1 стол и 2 табуретки,че да стигна корниза Grinning Той се оправя само със стола.
Което ме навежда на мисълта ,че трябва да си вземем стълба.Но пък това ще ме лиши от удоволствието да го гледам и слушам как псува над щипчицата Grinning

# 198
  • Far away from here...
Аз пък забелязвам, че има не толкова женска/мъжка работа, колкото женски/мъжки ритъм на деня и часови пояси, при което има задачи, дето са си мои и няма измъкване. Просто в тоя момент трябва да се свърши това и няма как да чака друг, за да е фифти-фифти.

Там, където има дисбаланс е, че когато мъжът ми прави нещо, то е удобно, планирано, разпределено. Аз уж нищо не правя, само "гася пожари" в определени напечени моменти.

Ами, не е точно така според мен. Има ли намесени деца, колкото и добре да си планирал, и организирал всичко, винаги има "аварийни" ситуации, които правят на пух и прах всеки план.

Понеже гледам, че коментирате тежестите, разрешената норма за жени при вдигане, поддържане, преместване и пренасяне на разстояние до 2 m е 15 кг Simple Smile

# 199
Да де, таткото може да си прави планове, защото познай кой поема аварийните ситуации.

# 200
Много хора могат много неща. И аз мога и мъжа ми може, че и момичетата. Въпросът е кой какво прави, някакво разделение ако има, или е делегирано на майстор или трето. Не мисля, че при един апокалипсис няма да мога да се оправя, напротив. Това, че в момента аз лично не вдигам и не върша конкретни неща няма общо с това дали ги умея. То не е и това темата.

# 201
  • Far away from here...
The Siren of Titan, аз имах предвид случаите, в които мама е и татко - тогава всички планове са пожелателни Simple Smile.

# 202
Само дето качеството на битието се определя от ежедневно повтарящите се дейности и от това, дали основната тежест на това ежедневие пада върху единия или се дели / не еднакво и по равно, а според способности, време, предпочитания, напасване/.
Оттам нататък, за регулярно случващи се, два пъти годишно или веднъж на пет години, събития, е лесно. За извънредните пак така.

# 203
  • Пловдив
За мен темата е "уважавате ли се достатъчно и партньорът ви уважава ли ви достатъчно за да си делите относително по равно домашните задължения, независимо дали поколението на баба ви би ги определелило като мъжка и женска работа."

# 204
Говорим за гумите, защото някои потребителки започнаха да се заяждат за вдигането на тежко, че било унизително и че колко са над нас - вдигащите тежко.
Иначе да - зависи от заболяванията, но ако имаш слаба коремна стена, винаги ще се докараш до там, с/без вдигане на тежко, това е предразположеност.

Ами аз разказах, как аз не нося гуми, защото мъжа ми го прави, а не, че е унизително. Описах колко време отнема, половин ден, с товарене/разтоварване и в гумаджийницата.  Толкоз-половин ден, не е болка за умирачка. Това не е ежедневна работа обаче. Това пранетата, миялните, прахосмукачките, чаршафите и пазарите са ежедневие.
Ако него го няма, разбира се, че имам опцията как сама да се справя с пустите гуми така, че да не рискувам платното към момента. Е, темата взе завой в този момент от едната до другата крайност-или е унизително сам да си натоварши, или ехееей, аз вдигам кон с лява ръка само.

# 205
  • София
За мен идеалният вариант е да идва човек веднъж или два пъти седмично, който да чисти, мие баня, сгъва дрехи, пуска пералня и т.н. За нас да остане да си изведем кучето и детето в парка, да минем да хапнем навън, както обичаме да правим, да се видим с приятели на клуб и прочие приятности. Ето това искам и смятам, като намерим подходящ човек, да го осъществим.

Пак съм доволна, че детето си пише всички домашни в занималнята и не се налага да сядаме вечер с нея. Не знам в горните класове как ще е, но като гледам някои по-големи деца на познати семейства, вечерите са едно учене и мрънкане.

# 206
  • Насред хаоса
Унизителното е едно на ръка, а чисто медицински, че жената не бива да влачи тежести- друго.
Дископатии, прищипани нерви, смъкнати матки и като се стигне една възраст- а, кихна, а се напика в гащите.
Като прибавим факта заседяване в офиса пред компа, липсата на движение вкъщи и килцата отгоре, напъна да се докаже колко е "мъжка" излиза твърде соленичък.

Чисто медицински, във всякакъв аспект - и физически, и психически, за жената ще е много по-добре да вдигне тежко няколко пъти в годината и да се отпусне морна на фотьойла пред тв с мисълта, че е свършила работата на целия свят за години напред, както правят много мъже, отколкото цял живот всеки ден да търчи като кон от работа вкъщи с торбите и децата, за да подкара там втората смяна, докато оня с мъжките сериозни работи иска наготово ядене и всичко останало, докато чака да падне покривът. Който я падне, я не. А реално това е ежедневието в много семейства. Така че вкарването на тежестите и разни ремонти и подобни изобщо не е удачно в подобни теми, защото не могат да се сравняват с ежедневните неща в едно домакинство, най-малкото защото всеки ден се готви, чисти и пере, но не всеки ден се събаря и гради наново къщата.

# 207
Ама има и един друг момент. Днес гумите са това, което е веднъж в годината. Утре друго. И в крайна сметка извънредни дейности се оказва, че имаме поне 2-3 дни седмично. Поне при нас е така. От днес започвам да включвам в програмата за деня по 1/2 или 1 час 'извънредни'. Наистина доста зачестиха при нас.
Извънредните при нас почти винаги са работа на мъжа ми, защото са свързани с разкарване на деца /болести/ или повреда на уред/кола - технически дейности, които са си в неговия домейн. Аз през това време оправям из къщи. Освен ако не е нещо, което изисква неколкократно излизане от работа през работно време /да речем в 2-3 поредни дни/, което той не може да направи, тогава излизам аз. Аз не познавам мъж, който може да направи сложна организация с две деца и двама работещи на пълен работен ден, според мен във всички /почти/ семейства това се прави от жените. Такива са ми наблюденията. За мултитаскинга говоря.

# 208
  • Пловдив
Ама има и един друг момент. Днес гумите са това, което е веднъж в годината. Утре друго. И в крайна сметка извънредни дейности се оказва, че имаме поне 2-3 дни седмично. Поне при нас е така. От днес започвам да включвам в програмата за деня по 1/2 или 1 час 'извънредни'. Наистина доста зачестиха при нас.
Извънредните при нас почти винаги са работа на мъжа ми, защото са свързани с разкарване на деца /болести/ или повреда на уред/кола - технически дейности, които са си в неговия домейн. Аз през това време оправям из къщи. Освен ако не е нещо, което изисква неколкократно излизане от работа през работно време /да речем в 2-3 поредни дни/, което той не може да направи, тогава излизам аз. Аз не познавам мъж, който може да направи сложна организация с две деца и двама работещи на пълен работен ден, според мен във всички /почти/ семейства това се прави от жените. Такива са ми наблюденията. За мултитаскинга говоря.
Можеш ли да оставиш мъжа си сам с децата за две седмици? За мен това е голям фактор.

# 209
  • София
''Аз не познавам мъж, който може да направи сложна организация с две деца и двама работещи на пълен работен ден, според мен във всички /почти/ семейства това се прави от жените. Такива са ми наблюденията.''

Моите наблюдения са съвсем други - покрай приятелски семейства с две деца. Мъжете се справят перфектно като организатори, особено най-добрият приятел на мъжа ми.

Имам чувството, че живеем в паралелни вселени, честно. При нас извънредните случки са рядкост. Останалото е обикновено ежедневие. Нито уреди се повреждат всеки ден, седмица или месец, нито колата, нито детето е нонстоп болно.

За 8 години - два повредени уреда, викнахме си нашия майстор, с когото се знаем от години. Колите са здрави - и новата, купена преди година, и предишната. Детето като е болно, се разпределяме.

Общи условия

Активация на акаунт