В кампанията "Dove Men+Care в подкрепа на бащинството" засегнахме една сякаш немного коментирана тема, а именно – тази за ролята на бащата.
Знаят ли родителите в България какви са правата на бащата и какъв е полагаемият му се отпуск за раждане на дете? А колко от тях се възползват от него? Ако не го правят – то какви са причините за това?
Не по-малко важно е и през какви чисто психологически и емоционални състояния преминава един бъдещ татко в очакване на първото си дете. Много мъже крият чувствата си, понякога дори от самите себе си, и това прави овладяването им още по-трудно. Какво можем да направим ние, жените, за да им помогнем и да си осигурим един истински подкрепящ и пълноценен партньор, с когото да споделяме грижите за детето?
На тези и на много други въпроси отговорихме в рамките на кампанията с ваша помощ. Ето какво ни споделиха 275 потребители на форума, майки и бащи, чрез стотици постове, превръщайки темата "Dove Men+Care в подкрепа на бащинството" в една от най-коментираните във форума.Една от най-основните причини много мъже да не използват отпуска си по бащинство е всъщност незнанието (109 потребители са посочили нея). Много татковци не знаят, че такъв отпуск им се полага по закон и го пропускат. Все пак, има и случаи, в които работата на бъдещия баща не позволява толкова дълго отсъствие или няма възможен заместник (98 от отговорилите). Финансовата страна също не е за пренебрегване, тъй като отпускът се изплаща по-късно и е само процент от дохода, на който работодателят осигурява бащата (16 потребителя са посочили тази причина). А както се оказва, има и такива мъже, които все още вярват в старите стереотипи и смятат гледането на детето за само женска работа (12 души са посочили това като възможна причина).
Факт е обаче, че въпреки тези пречки, все повече татковци използват полагаемото им се време да бъдат с новороденото си бебе.Цитат
Наистина много семейства не знаят. Ние разбрахме съвсем случайно.
Много работодатели (дори големи компании) не разрешават такъв отпуск. Имат си вътрешни правила.
Друго неудобство е, че НОИ изплаща отпуска чак след един месец.

И въпреки че не всички водители се възползват от този отпуск, то всички потребители в темата са на мнение, че той е особено важен в изграждането на здрава връзка между бащата и бебето в първите му дни на бял свят.

Цитат
Според мен е изключително важно да се използват тези две седмици, защото, освен че майката има нужда от помощ, таткото по-лесно изгражда връзка с новия член на семейството и свиква с новата ситуация.

Много е важно да се използват тези две седмици. От една страна, първо таткото да осъзнае, че е станал такъв, да преодолее страха си от срещата с новото малко човече, а от друга страна - да бъде и опора на майката - както психическа, така и физическа. Дори раждането да е било леко и майката да се чувства добре, тя все пак има нужда от отмяна, било то и за домакински задължения или някой да ѝ направи нещо да хапне, а смятам, че бабите, колкото и добронамерени да са, всяват смут и напрежение и бебето в първите си дни трябва да бъде с мама и тате.

Кога съзрява един баща за своята нова роля бе един от следващите ни въпроси и той нямаше еднозначен отговор. Оказа се, че за всеки татко това е различно, но голям процент от участниците в дискусията вярват, че за бащата е нужно повече време, докато се почувства истински родител, отколкото е необходимо за една майка.

Цитат
Според мен това се случва, когато гушнат бебето. Определено им трябва повече време. Затова е важно майката да не е прекалено обсебваща в грижите, а и таткото да се включва – например в къпане, преобуване, масаж, а и задължително в игрите.  Peace

Цитат
Ние и двамата узрявахме заедно, бяхме млади и се учехме да бъдем родители. Съпругът ми винаги е помагал с децата, гледане, къпане, хранене, сменяне на памперси. Не мога да си представя, че някои бащи не помагат. Детето е общо, не е само на майката.

И все пак – оказва се, че има и мъже, родени с призванието да бъдат родители. Много от потребителките, включили се в дискусията, споделят, че техните партньори са именно такива.

Цитат
Моят съпруг е такъв пример. Още с раждането на първото ни дете, той пое грижите за него. Къпеше го (мен ме беше страх), хранеше го, сменяше памперси. Спеше с бебето, за да мога аз да си почина. Гледаше го, когато беше вкъщи, за да мога аз да се видя с някоя приятелка. С второто ни дете беше същият грижовен баща. До ден днешен като се прибере от работа, независимо колко е изморен, той си играе с децата.

А дали има лесен начин да помогнем на таткото да се превърне в истински пълноценен родител? Всички участници в темата са на мнение, че въвличането на бащата в грижите за бебето от самото начало имат изключително голяма роля в изграждането на бащинското чувство.

Цитат
В нашето семейство стана горе-долу постепенно, като всеки ден въвличах мъжа ми в някакви задачки, свързани с първото ни дете. По този начин избегнахме стреса, а още по-затвърдяващо титлата „татко” възприе, когато се наложи да гледа съвсем сам детето ни за няколко дни.

Цитат
Сътресения винаги има – и при жените, и при мъжете. Неизменно мисля,че всички минаваме през периода на онзи стрес от огромната промяна. Все пак животът вече не се върти около двамата души, а около новопоявилия се трети. Всичко, което могат да направят новите родители, е да бъдат един до друг, да си бъдат взаимна опора, да стиснат зъби и да направят най-доброто от себе си. Никой от тях не е подготвен за всичко, затова за мен сътресенията са нормални – важното е двамата да имат търпението да се нагодят спрямо променените обстоятелства Simple Smile

Също така ви попитахме вярвате ли, че грижите за детето е редно да се поделят напълно поравно. Отговорите ни изненадаха, защото се оказа, че все пак майките ревностно пазят по-големия си дял от отговорностите по детето, макар и да са напълно склонни да преотстъпят част от тях и на половинката си.

Цитат
„За“ съм това бащата да се грижи за детето и да помага на майката. Но изобщо не съм съгласна грижите да бъдат поделени 50/50. Едно е да се включва в помощта, друго е да се грижи наравно с жената, всеки си има отредена роля, а тази на бащата не е да се грижи за бебето наравно с майката.

Цитат
Смятам, че е трудно да бъдат поделени поравно още от самото раждане. Наистина ролята на бащата за изграждане на емоционална връзка с детето е важна, но в началото дори той да иска, е трудно да прави толкова неща колкото майката. Най-малкото, че в повечето случаи той ходи на работа и прекарва по-малко време с бебето, и в моменти като кърменето няма как да замести майката. Все пак колкото по-голямо става детето, толкова повече може да участва таткото и да създава такава връзка с него. Например след като вече е захранено, може да го храни, като започне да разбира да играе с него или да го води по някакви мероприятия.

И макар всеки от родителите да си има своя голям или малък дял от грижите и възпитанието на децата, всички участници в темата споделят мнението, че ролите на двамата са еднакво важни и в същото време много различни.

Цитат
Смятам, че ролите е добре да се следват и е добре за детето да бъде отглеждано и възпитавано в подобна сигурна среда. Така ще научи важни неща и от двамата родители.

Цитат
И майката и бащата играят важна роля в живота на детето. Майката е нежна, любяща, а бащата е авторитет. За мен е важно и има смисъл тези различни роли да се запазят.

И най-важното, което научихме от вашите отговори на последния ни въпрос и което много ни радва, е, че наистина се забелязва сериозна промяна в отношението на мъжете към бащинството. Те вече подхождат по-ангажирано към него, с повече ентусиазъм и готовност да се грижат за детето.

Цитат
Да – определено има голяма промяна. По-старото поколение мъже по-рядко се спускаха да помагат. Сега забелязвам, че младежите са много по-гъвкави и даже в много от случаите се грижат наравно с половинката си

Цитат
Да, несъмнено се забелязва промяна в положителна посока относно разбиранията за ролята на бащата в семейството, но все още има какво да се желае. Бащата е не по-малко важна фигура в живота на детето от майката, така че е редно да полага грижи за детето – според свободното време, разбира се. Това, че таткото ходи на работа, не е оправдание. При желание от негова страна, винаги може да намери време и начин да се погрижи за детето си, да участва активно в неговия живот и да е пълноценен родител, а не просто наблюдател.

И така – единодушно можем да кажем, че да си баща не е лесно, а ролята на съвременния татко в живота на децата става все по-голяма и по-важна. Именно затова темата не би трябвало да бъде избягвана, а да се говори, пише и дискутира още и още, с цел да помогнем на бъдещите и настоящи бащи да се отпуснат, да се почувстват в свои води и да се превърнат в истински грижовни, подкрепящи и пълноценни партньори и родители.

Благодарим на вас, че взехте участие в темата и благодарим на нашите партньори Dove Men+Care за това, че повдигнаха един толкова важен въпрос – този за бащинството. Очаквайте и занапред да продължим работа по информиране на бъдещите родители за техните права и по разчупването на стереотипите за ролята на мъжа, за да има повече щастливи семейства и детски усмивки.

Последна редакция: чт, 06 дек 2018, 12:33 от Адри́