Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Dove Men+Care в подкрепа на бащинството

 • 52 971
 • 775
 •   1
Отговори
 • Мнения: 25

Важно ли е бащата да присъства пряко в живота на детето си веднага след неговото раждане, или това все още се счита за изключително женска „работа“?

В съвременното семейство ролята на таткото отдавна не се ограничава само до осигуряване на издръжката на семейството. Не по-малко важни са и неговата любов, грижите и времето, което прекарва с децата.
Първият контакт между бебето и неговият баща е важно събитие, поставящо началото на техните взаимоотношения. Желателно е това да се случи още в първите дни от живота на детето. В този период на несъзнателно ниво се формират отношенията му с околния свят, в който фигурата на бащата е особено значима. Бащите, които установяват силна емоционална връзка с децата си в бебешка възраст, в бъдеще се оказват по-чувствителни към потребностите и интересите им, имат по-голям авторитет и по-силно влияние върху тях. Изследвания показват, че бебетата, чиито бащи са вземали активно участие в тяхното отглеждане и възпитание, по-малко плачат, по-спокойни са и не се страхуват от чужди хора. При това от бащата не се очаква нищо повече от това, което върши и майката – да взема по-често бебето на ръце, да го гушка, да му говори…

Отчитайки нуждата на децата да растат в близък контакт и с двамата си родители още от момента на своето раждане и съзнавяйки, че понякога татковците остават някак на заден план, Dove Men+Care, заедно с BG-Mamma подема кампания в подкрепа на бащинството. В рамките на следващите месеци ще си говорим за бащинството от различни гледни точки - както от юридическа и счетоводна, така и от чисто човешка и емоционална. Ще се опитаме да помогнем на много бъдещи и настоящи бащи да разгърнат родителския си потенциал и да бъдат пълноценни и удовлетворени в грижите и възпитанието на децата си.И нека започнем с една не много коментирана, но особено важна тема, а именно...
Знаете ли на какъв отпуск има право бащата при раждане на дете?
Когато бащата на детето има брак с майката или живее в едно домакинство с нея, има право на 15-дневен отпуск при раждането на детето, считано от датата на изписването му от лечебното заведение. Същото право има таткото и когато детето е осиновено (при условията на пълно осиновяване на дете до 5-годишна възраст). В този случай отпускът се полага от деня, в който са им предали детето.
Когато децата са близнаци, отпускът е само един.
Отпускът при раждане на дете може да ползва въз основа на писмено Заявление – декларация до работодателя. Към него се прилагат и:
•   Копие от акт за сключен граждански брак или декларация от бащата и майката, че детето е припознато и че живеят в едно домакинство.
•   Документ от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване на детето.
Работодателят е длъжен да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението.
Важно е да се отбележи, че отпускът се заявява и ползва в календарни дни.

От своя страна, бащата е длъжен незабавно да уведоми работодателя си, ако по време на ползването на отпуска по бащинство се случи някое от следните обстоятелства:
•   Бракът бъде прекратен с влязло в сила съдебно решение
•   Вече не живее в едно домакинство с майката на детето
•   Детето е дадено за осиновяване
•   Детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка
•   Детето е настанено извън семейството – при роднини или в приемно семейство
•   Детето почине
При наличие на тези обстоятелствата отпускът се прекратява. Бащата може да прекрати ползването на отпуска с писмено заявление до предприятието, в което работи, и по свое желание.

Отпускът от 15 календарни дни за раждане на дете, който се полага на бащата, се заплаща от НОИ. Осигуреният за „Общо заболяване и майчинство“ баща има право на парично обезщетение, ако има 18 месеца осигурителен стаж като осигурен за този риск. В този случай той ще получава парично обезщетение с определен размер – 90% от средното дневно брутно възнаграждение. За самоосигуряващите се лица е необходимо да имат внесени осигурителни вноски за „Общо заболяване и майчинство“ за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане.
През 2017 година над 21 000 бащи у нас са се възползвали от правото си на този вид отпуск. По последни данни на НСИ обаче от началото на 2017 г. до 20 декември у нас са се родили 56 197 деца. Това означава, че само 40% от бащите са се възползвали от правото си на 15-дневен отпуск при раждане на наследник. Това е една доста учудваща, но и многозначителна статистика.


С настоящата тема слагаме старт на кампанията на Dove Men+Care в подкрепа на бащинството. Ще споделяме полезни статии за подготовката на мъжа да бъде баща и за неговата роля в отглеждането и възпитанието на децата. Ще има и предизвикателство към вас. Два пъти седмично ще поставяме въпроси, свързани с бащинството. Включвайки се в дискусията и отговаряйки на поне 4 от поставените 8 въпроса в периода на кампанията, вие ще участвате за спечелването на 10 комплекта продукти от сериите Dove Men+Care и Baby Dove.

А нашият първи въпрос към вас е свързан именно със статистиката от настоящата тема. Споделете защо според вас голям процент от бащите у нас не ползват полагащото им се по закон право да използват платен отпуск по бащинство.

Следващите въпроси от нашето предизвикателство:
Pencil2 Въпрос 2
Pencil2 Въпрос 3
Pencil2 Въпрос 4
Pencil2 Въпрос 5
Pencil2 Въпрос 6
Pencil2 Въпрос 7
Pencil2 Въпрос 8

Полезни материали:
Pushpin Съвети за бъдещи татковци
Pushpin Какво се очаква от мъжа когато ще става баща
Pushpin Подготовка, за да бъдеш добър баща
Pushpin Как таткото преживява първите 6 месеца бащинство
Pushpin Dove Men+Care: Колко голяма е нуждата на децата от баща
Pushpin Ролята на бащата през очите на детето
Pushpin Dove Men+Care: Типове поведение при бащите


Моля да се запознаете с общите условия на нашата активация ТУК.

Последна редакция: пн, 19 ное 2018, 14:38 от Pедактop

# 1
 • Мнения: 413
Защото работодателите не позволяват. Няма значение, че е по закон, като заплашат даден човек, който иска да излезе по бащинство, че ще остане без работа след това, човека се отказва от правото си..
Също така може и да няма възможност да излезе, ако няма кой да го замести и работата му е важна..
И много вероятно, защото не всички знаят за това свое право.

# 2
 • Мнения: 2 367
Според мен на първо място е липсата на информация. Много семейства не знаят, че им се полага такъв отпуск и съответно не го използват. Ние със съпругът ми разбрахме малко преди да родя за съществуването на такъв отпуск и дори не се замислихме дали да го ползва или не, бяхме единодушни, че е важно в първите дни на бебето да бъде до него.
На второ място смятам, че стои страхът да не се появят проблеми на работното място във връзка с отсъствието на таткото. Забелязала съм, че в по-малки фирми не гледат добре на такъв тип "облаги".

# 3
 • Мнения: 539
Според мен няма достатъчно информация по темата и след като не знае човек няма как да се възползва.

# 4
 • София
 • Мнения: 1 965
"Нашият" баща (съпругът ми) не посмя да ползва полагащото му се по закон право на платен отпуск по бащинство, защото се притесняваше, че ще изнудва така законово работодателя си. Тоест, той не може да му откаже, но пък това ще се отрази пагубно на работата - няма кой да го замести, докато го няма. Трябва да се наеме друг на негово място. Като се върне, не знае как и дали ще може да продължи да работи по същия начин на същата позиция.

# 5
 • Ако ви трябвам, да знаете, че съм на същото място, където бях и когато не ви трябвах.....
 • Мнения: 12 003
Според мен повечето не се възползват от този отпуск просто,защото не знаят.Работодателите съответно също не споделят тази информация.

# 6
 • Мнения: 791
Има много хора, които не са запознати с тази възможност. Но мисля, че по-честата причина е нежеланието на работодателя. За съжаление все още масово се срещат работодатели, които си позволяват открито да нарушават законите или да извиват ръцете на служителите си. Аз дори се впечатлих, че и цитираните 40% са използвали този отпуск, подозирах, че е по-малък процента.

А тези 15 дни са от толкова голямо значение за връзката между бащата и детето. И съм щастлива, че моят мъж успя да ги използва и да бъде в помощ вкъщи. Той използва отпуска си именно през 2017 г.

# 7
 • Велико Търново
 • Мнения: 6 254
Според мен повечето бащи ги е срам пред обществото да ползват отпуск по бащинство, независимо че имат право на това.

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 1 212
Според мен, татковците не ползват полагащия им се платен отпуск за раждане на дете, поради незнание и мълчание от страна на работодателите по темата. Нашият татко, обаче, си го ползва активно "навремето" Simple Smile. Точно когато се родиха близнаците, преди повече от 8г. го въведоха и ми беше от голяма помощ в първите дни у дома Simple Smile После се наложибързо да свикна и сама да се грижа за двете малки слънчица Simple Smile

# 9
 • Мнения: 668
Поради незнание че им се полага,и се страхувам да се грижат за  бебчо сами

# 10
 • sofia
 • Мнения: 1 817
За съжаление си мисля, че българския баща не е свикнал с такава мисъл и самия той не иска.Заради това, какво ще си кажат хората, ами не е така прието.Защото ако има желание има и начин.След това си мисля, че не всички работодатели позволяват.За недостъпната информация по този въпрос няма смисъл да споменавам, защото е факт.И не на последно място по важност мисля, че българският баща си мисли, че това е "работа " на майката.Въпреки мнението си, мисля, че.българския баща е най-готиния и добър баща на света!

# 11
 • София
 • Мнения: 2 414
Учудена съм, че процента е висок. Всички бащи около мен са си взимали полагащите им се дни отпуск. Явно някой ги е страх работодателя да се наложи някакви санкции. Иначе не си го обяснявам.

# 12
 • Мнения: 1 855
Наистина много семейства не знаят. Ние разбрахме съвсем случайно.
Много работодатели (дори големи компании) не разрешават такъв отпуск. Имат си вътрешни правила.
Друго неудобство е, че НОИ изплаща отпуска чак след един месец.

# 13
 • Мнения: 398
Според мен, татковците не ползват полагащия им се платен отпуск за раждане на дете, поради незнание и мълчание от страна на работодателите по темата.

# 14
 • Стара Загора
 • Мнения: 494
Заради работодателите, които най-безцеремонно нарушават закона и не разрешават ползването му.

Общи условия

Активация на акаунт