Повечето новоизпечени татковци се чувстват съвършено изумени от малките врещящи създания, превзели детското легълце в съпружеската спалня. Защо никой не ви е предупредил, че вече няма да можете да спите повече от 15 минути подред?

Бъдете уверени, след време ще стане по-леко, но сега ви се налага да преживеете първите шест месеца. За това ще са ви необходими търпение, настойчивост, чувство за хумор и няколко безсънни нощи, но вие и вашата половинка ще преживеете това време.
 
Научете се на майсторството на краткия сън
Хората, които твърдят, че спят „като бебета”, обикновено не разбират какво означава този израз в действителност. Съществува вероятност вашето новородено да не ви остави да заспите нито веднъж през цялата нощ, затова е важно да се научите да спите във всеки удобен случай и по всяко време на денонощието. Възможно е да ви се случи да задремете през последната четвърт на футболния мач, който гледате по телевизията или да се откажете от хобито си, докато вашето дете не порасне и вече не се нуждае от толкова внимание. (Твърде е възможно това да се случи след 30 години.) В първите дни след раждането на детето сънят е най-ценен, затова си отспивайте по всяко време и на всяко място, където това е възможно.
 
Практикувайте егоизъм
В първите седмици след раждането на бебето най-вероятно ще бъдете обсадени от всички ваши роднини и приятели и ще ви се наложи да се погрижите преди всичко за себе си и за благоденствието на детето. Ако е необходимо, откажете да приемате посетители, когато сте много изморени. Ако родните и приятелите все пак се довлекат у вас, не се стеснявайте да ги натоварите с някаква работа. Всеки път, когато идват у вас на гости, ги молете да носят топъл обяд или им прехвърлете част от грижите по домакинството.

 Филтрирайте информацията
В качеството си на новоизпечен баща, навярно ще бъдете затрупан от нескончаем поток от съвети и препоръки от страна на вашите роднини и приятели. Въпреки факта, че те само искат да ви помогнат, ще се наложи да се отнасяте към тези съвети критично. В края на краищата това, което е помогнало на баба ви по време на Втората световна война, може да бъде безполезно за вас. Вие познавате най-добре детето си, затова се доверете на родителските си инстинкти.
 
Пригответе се да станете момче на повикване
Детето прекарва повечето време с майка си, затова на вас ще ви се наложи да се нагърбите с цялата тежка работа. Приемете мисълта, че ще трябва да загърбите мъжката си гордост, за да притичате до магазина за дамски превръзки, памперси и биберони. И колкото и да не горите от желание да излизате от дома си, ежедневната разходка може коренно да промени настроението и самочувствието ви. Чистият въздух и лекото физическо натоварване стимулират отделянето на ендорфини в организма, а те ще ви направят бодри и съсредоточени.
 
Бъдете снизходителен към себе си
Не се ядосвайте, когато нещо не става така, както сте очаквали. Не сте длъжен да знаете и умеете всичко в първите седмици след раждането на детето. На практика много ваши роднини и приятели още не могат да дойдат на себе си при мисълта, че вие изобщо сте могли да направите дете. Главното е да подходите спокойно към решението на всички трудности и да се стараете да бъдете добри родители във всеки етап от израстването на вашето дете.

Понеже бебето ще изпитва непрекъснато вашето търпение, особено важно е да съхраните чувството си за хумор. Когато се посмеете на някой неуспех, ще намерите сили да продължите нататък и когато детето ви отпразнува първия си рожден ден, вие навярно ще се съгласите с думите на американския психолог Чарлз Осгуд: „Децата създават повече проблеми, отколкото очаквате, но и носят повече щастие, отколкото можете да си представите”. Припомняйте си тези думи, когато бебето ви повърне за трети път в рамките на пет минути върху току-що преоблечените чисти дрехи...
 
Нашите деца
Въпреки че новородените бебета правят дните ви по-кратки, нощите – по-дълги, портфейлите – по-тънки, а сексуалния живот - изобщо несъществуващ, те все пак правят семейството ви по-щастливо, а живота – много по-осмислен.


Включете се в кампанията на Dove Men+Care в подкрепа на бащинството и можете да спечелите чудесни награди за татко и бебе.

Последна редакция: вт, 06 ное 2018, 14:49 от Pедактop