Бързи въпроси и отговори на тема КЪРМЕНЕ - тема 17

• 34 651
  • 724
  •   1
Отговори
# 555
Алиса, аз съм с подобен проблем. Това, което правя по препоръка на консултант е на всяко хранене давам и двете гърди, като приключи активното сукане давам добавка от АМ или цедена кърма и като се нахрани детенце го слагам да спи и веднага цедя до капка на пинг-понг по два пъти всяка гърда. Цялата процедура отнема час и половина / два, ефект има, но е бавен и понякога влизам в застой. Можеш да пробваш, но е аааааадски изморително отгоре на изморителната програма, която имаме. Отделно, че детенце често не заспива веднага след като се нахрани, а се почва едно повръщане и дохранване, пак повръщане и рев за още... по още един час и цеденето се случва чак час след като е ял. Тогава се събира мляко и поне успявам да цедя по-добри количества. Бях успяла така да го храня само на кърма за няколко дни... ама вмера пак трябваше да забъркам АМ

# 556
Това е постижимо като се оправи юздичката на детето. До тогава е по-скоро мъчение за майката, защото ще я хапе, а бебето може да се изнерви и на следващ етап след корекцията да не иска да засуче, защото помни, че е било неприятно и не се е наяло.
Алиса, може да заложите основно на нощните цеденета, защото поне бебето ще спи...вярно, че вие няма, ама за кратко се преживява. Та може нощем да цедите на 2-3 часа, а денем когато можете на 3, дори на 4 часа, но до край и на празно след това. А като бебето може да суче махайте добавката и само на гърда дедонощно и ще станат нещата.

# 557
Момичета, вчера ни изписаха,а от снощи вече имаме кърмено бебе!  С прибирането вкъщи реших да се изцедя и останах изненадана,че успях да изцеждаш цели 100 мл без никакви усилия. Гърдите ми бяха напрегнати,но преди това излизаше само малко количество коластра. Явно и на бебка и хареса,че сега кърмата тече по-бързо и суче без проблем. Надявам се ,че успява да хапне достатъчно понеже през деня е адски поспалива. Ако не я събудя ще спи цял ден. Чудя се на  два часа и половина ли да я будя?

# 558
  • София
Здравейте.
И ние от вчера сме си у дома. Кърмата тръгна оня ден, съдейки по изтичането от гърдите и преглъщането на бебчо, докато се кърмим, но има много странен модел на сукане - през деня чат-пат се буди, ако не, аз го будя и се кърмим първо от едната, после от другата гърда. Спокоен е, унася се и заспива. После по някое време се събужда и влиза във фаза да иска да яде в продължение на 6-7-8 часа. Изсуква каквото има. Продължава да търси. Държа го на гърда, сменям ги, но е много неспокоен, сърди се, че не пускат непрекъснато, почва да не иска да захапва, плаче. Не са колики. Просто си е гладен. Много е изтощително. Това някакъв период ли е? Дали ще премине? После в някакъв момент се поуспокоява, заспиваме всички изтощени и на сутринта е друг човек. Спокоен, суче си, после пак спинка. Но като дойде фазата с 6-8 часа на гърда направо...Cry .

# 559
Лимонче, хубаво е да я будиш щом спинка доста. През деня на около 2 часа е идеално, а през нощта на 3 нааааай-много 4. Добре е да имате 10-12 хранения за 24 часа.

Зазу, стискай зъби и давай на бебчо да суче, сменяй гърдите, прилагай компресия, кърми на голо, за да е по-спокоен.

И двете трябва да знаете, че най-добрия показател за това дали бебето яде достатъчно са пълните памперси. Ако ака - значи всичко е наред и наддава.

# 560
Здравейте.
После по някое време се събужда и влиза във фаза да иска да яде в продължение на 6-7-8 часа. Изсуква каквото има. Продължава да търси. Държа го на гърда, сменям ги, но е много неспокоен, сърди се, че не пускат непрекъснато, почва да не иска да захапва, плаче. Не са колики. Просто си е гладен. Много е изтощително. Това някакъв период ли е? Дали ще премине? После в някакъв момент се поуспокоява, заспиваме всички изтощени и на сутринта е друг човек. Спокоен, суче си, после пак спинка. Но като дойде фазата с 6-8 часа на гърда направо...Cry .
Така, според мен малко грешно тълкувате нещата или поне аз ги виждам по друг начин. Бебето иска близост и гърда в устата, нормално е да пищи като му се вземат. Също така като настане този период от 6-7 часа бебето е преуморено. Новороденото бебе спи почти постоянно, само се буди да яде. Няма период на будност извън това. Преумореното бебе пищи та се къса, недоволно е като има гърда, недоволно е и като няма, в общи линии няма угодия. В такъв момент, може да пробвате да направите всичко, за да спи. Да носите, да друсате и държите бебето, само и само да се наспи. Като минат 2 часа тогава вече е склонно да се наяде и живота продължава по нормален начин. Привечер често се наблюдава този феномен. Не започвайте с мислите, че е гладен, защото набутате ли шишето после е по-трудно да се оправят щетите. Ако много се тревожите, че е гладно бебето издръжте така седмица  и идете на мерене, за да  се види.

# 561
  • София
Ами показва всички признаци на глад през този период. Според мен си е точно гладно, а не търси просто успокоение. Нищо друго не работи - гушкане, разходки, люшкане.И това важи само за този период от 6-7-8 часа в денонощието, който почва следобяд или вечер. През другото време наистина основно спи и се буди, за да яде, после си е спокоен.
Вчера го изкъппахме, за да го доизморим, но и това не помогна. Продължи си така още няколко часа.

# 562
Добре, какви са тия признаци на глад според вас? Защо изключвате колики?
Честно казано така описано не мога да разбера,бебето се тръшка 6-7 часа или към 6-7 вечерта става неспокойно?
Или бебето е изморено или има колики, като съм 60 процента сигурна, че са колики. Но опишете по-конкретно поведението на детето и тези признаци на глад според вас. Как се храни, на какъв часови интервал през това време? В каква поза?

Флъфи, това повръщане и после дохранване и пак повръщане, не звучи добре. Защо дохранваш след повръщане? На колко месеца беше бебето ти?

Лимонче, чудесна новина! Диди ти е казала всичко вече 🙂

# 563
Изморено бебе няма нужда от доизморяване. Бебетата лесно се изнервят и не могат да спрат да плачат ако са преуморени.
Моето бебе не искаше и да помирише гърда като и се спи. Пищеше, гърчеше се, захапва понякога само, за да ме ухапе и продължава да пищи и е гладна и иска да спи едновременно. Тактиката беше първо да се наспи после да се наяде. Мъжа ми я носеше да спи, аз да дремна малко и после поемах аз храненето и нощната смяна. Вие все пак сте вкъщи от вчера, дайте време на бебето да разбере на кой свят е. Моите и двете деца първите дни вкъщи бяха особено кисели вечер. После се нагодихме.

# 564
LittleCactus, ето например от 10:30 яде и повръща, а сега сме 13:20... 🤨 не знам колко пъти вече му давах да суче, оригвах го и го слагах да спи. Той си се успива и тъкмо се унесе и повърне 😥 следва събуждане, рев и търсене на гърда 🤕
Повръщаното е като пресечена рядка каша, не е мляко невлязло в стомаха. Понякога е само мляко, в по-обилни количества, а пресеченото е в по-малки количества, но пък по няколко пъти.
Откачам вече, педиатъра казва, че не е притеснително. Детето е спокойно, единствено това повръщане го мъчи, а то е непрекъснато почти. Другата седмица става на 2 месеца.
Отделно аз как да помпам за стимулация, каго тъкмо седна да по пам, той повърне, прекъсна, пак седна, пак същото... ако успее да заспи и аз изпомпам до капка, то вече му идва време за следващо яденв и гърдите са празни и той почва да се дразни 😰

# 565
Повръщането е напълно нормално и ако не е фонтан и детето не губи тегло, не е притеснително. Ще спре към 4тия месец.
Моята щерка също повръщаше постоянно, но след повръщане не съм й давала пак да яде.
Щом се е унесъл да спи, повърнал и събудил, по-скоро му се спинка и се изнервя, че не може и търси гърда, за да се успокои. Ако го сложиш по корем върху теб, погалиш го по гръбчето, леко полюшваш тялото си, няма ли да заспи без да даваш гърда?
А защо цедиш сега? Доколкото разбирам го храниш на поискване. Бебето си иска често, излишно би било, ако няма друга причина (отсъствие от вкъщи например) да се цедиш.

# 566
  • София
Върти се и се опитва да налапа всичко, ръцете си, врата ми. Не са колики. Второ дете ми е. В болницата му давах АМ малко за дохранване (основно в тази нощна фаза), за да не свали прекалено и да ни изпишат навреме. Ами изпиваше си го в този период, търсеше още и това след сукането. И то примерно 2*40-50 мл.в рамките на 2-3 часа.
Според приятелка, която е консултант по кърмене е т.нар. cluster feeding и се среща при някои новородени.

# 567
Зазу, според мен действай по метода на изключването. Опитай да приспиш и след час да предложиш да яде пак. Пробвай на тъмно, тихо и разсъблечени да го храниш, опитай да даваш капки за колики, да го кърмиш докато лежи по коремче върху теб. Все нещо от всичко ще помогне. Ако ку се спи - първото, ако е това cluster feeding, за което си помислих и аз - второто, ако са колики - третото

# 568
Ахаа! Сега разбирам. Ако е наистина cluster feeding. Хубавото е, че е период е ще мине (понякога 2 месеца, ама), лошото е, че ще си седите с бебо на гърди в тоя период. Аз бих се запасила с любима храна (даже бих натоварила таткото с тая функция), вода и си пускам нетфликса или hbo-то и кърмя. Да мине поне времето приятно.
Но наистина по метода на изключване най-лесно ще се разбере. Кураж и успех!

# 569
LittleCactus, цедя защото нямам достатъчно кърма и дохранвам със сонда. Само от гърда не се наяжда и давам по 50 мл на хранене със сонда, изключая моментите, в които е направил по-дълга нощна пауза от 5 часа да речем, когато гърдите са се напълнили.
На път съм да се откажа от кърменето, просто от всички “процедури” нямам време да му обърна внимание, а само кърма ми е в главата. Аз тук съм редовен черен облак в темата 😢😢😢

Общи условия

Активация на акаунт