Хитринки за всякакъв случай - 19

• 65 609
  • 742
  •   1
Отговори
# 630
  • WonderLand
Прибирам се тая вечер от работа и влизам в кухнята да нарежа салата, и какво да видя - дъската за рязане, купена преди няма и месец, дървена и сутринта чисто права се беше превърнала в лодка. Не знам защо така се огъна, ама напоследък не мога да случа на хубава дъска за рязане, до сега 3 смених за около година, все плесенясват и почерняват, тази пък се огъна. Мога ли да я спася или да търся нова? Каква дъска бихте ми препоръчали?

# 631
Аз се отказах от дървените дъски, все ми се струваше че попиват всякакви неща и че никога не са достатъчно чисти. Особено ако съм рязала сурово месо, все ми се струваше че не са добре измити. Стоят и мокри по сума време... Мислех си за стъклени, тогава пък приятел ми каза че изтъпявали ножовете много бързо. Пластмасови имах, станаха на резки от ножовете за нула време и те.
Накрая си купих две супер смешни и евтини от меламин от първия магазин за домашни потреби, та мирясах. Леки са, не заемат много място, мия ги и с вряла вода ако реша и с каквито и ще да е препарати (за дървените все ми се виждаше че попиват и от препаратите) и не ми пука. След години употреба вече имат следи от ножовете, вероятно скоро ще си потърся нови, но ще са пак такива, ако намеря.
Приятел, който е готвач и понякога доста претенциозен към такива неща ги пробва веднъж на гости. Отначало ги гледаше с недоверие, те определено си изглеждат "евтино", обаче после рече "Хм, че то много хубаво се режело на тия неща".
Освен дето са все разни шарени, други забележки нямам. Евтини са и си струва да се пробват, може пък да ти допаднат и на теб.

# 632
Аз също не харесвам дървените дъски. Бавно съхнат и най- вече попиват супер много от миризмата, особено ако дъм рязала лук, колкото и да я мия, пак ми мирише. Минах на стъклена, до една степен съм доволна. Лесно се мие и не мирише, но пък ако имам нещо по- твърдо за рязане и се изисква повече сила, ножът много лошо се удря в дъската и първо, че се чува доста, второ все ме е страх да не повредя дъската или ножа. Преди месец съвсем случайно открих перфектната дъска за мен. Не е много лека, но пък нито се вмирисва, бързо изсъхва. На етикета пишеше от какво е, но забравих вече. Ще сложа снимка от близо, дано се види и разбере. Най- хубавото е, че на двата края кма гума, която я държи стабилна.
Скрит текст:

# 633
Прибирам се тая вечер от работа и влизам в кухнята да нарежа салата, и какво да видя - дъската за рязане, купена преди няма и месец, дървена и сутринта чисто права се беше превърнала в лодка. Не знам защо така се огъна, ама напоследък не мога да случа на хубава дъска за рязане, до сега 3 смених за около година, все плесенясват и почерняват, тази пък се огъна. Мога ли да я спася или да търся нова? Каква дъска бихте ми препоръчали?

не е омаслена и от водата се е огънала. Накисваш във вода, обръщаш я и слагаш нещо тежко отгоре. Би трябало при изсъхването да се оправи. После си я омазняваш с някаква мазнина, за да не поема вода, когато се мокри.

# 634
Бамбуковите дъски от китайските магазини са евтини и съвсем не лоши.

# 635

И те се огъват ако ги забравиш на мокро.

# 636
Здравейте, следя темата и съм си намерила много полезни съвети. Благодаря за споделения опит!
Имам следния проблем: прибирах един сгъваем метален сушилник и ударих стената, сега има линия от боята на стената. Пробвах да го махна с гъбичка, препарати - не мърда. Кофти се вижда чертата...
Някакви идейки?
Скрит текст:
С обикновена гъба и обезмаслител съм почиствала точно такава резка от сушилник по стената, почиствам и следите от гумите на колелото по стената ( при нас стои в коридора и все някоя гума се опира в стената и цапа) Латексът ни е от миещите се.

# 637
tina d, какъв е латекса?

# 638

И те се огъват ако ги забравиш на мокро.

Не ми се е случвало, затова ги похвалих. Моите и през миялна оцеляват Blush, но вероятно съм извадила късмет.

# 639
Аз ползвам най- обикновени дървени дъски, мия ги в съдомиялна и нищо им няма.

# 640
Моите дървени дъски са кръгли и лепени - едната не оцеля в съдомиялната и се изкриви. Имам и единична от цяло парче дърво - тя издържа.

# 641
  • оттам, откъдето започва България
Досега не ми се е случвало дървена дъска да ми се огъне или изкриви. Първата ми си я ползвах 30 години, но се поиздълба от рязането, та затова си купих от този вид, съвсем обикновена: https://decoupageshop.net/product/1787/darvena-daska-za-ryazane- … ab-20-h-36sm.html Лесно се мие и бързо съхне. Засега съм доволна.

# 642
  • WonderLand
Досега не ми се е случвало дървена дъска да ми се огъне или изкриви. Първата ми си я ползвах 30 години, но се поиздълба от рязането, та затова си купих от този вид, съвсем обикновена: https://decoupageshop.net/product/1787/darvena-daska-za-ryazane- … ab-20-h-36sm.html Лесно се мие и бързо съхне. Засега съм доволна.

Е точно такава е моята дето се огъна, такова чудо не бях виждала до сега..

# 643
Една дървена дъска от Икеа ми се огъна. Но не я бях омаслила, моя грешка. Моят мъж напълни една голяма тенджера с вода и я сложи върху нея. Така 2-3 дена седя с тенджера и се изправи. Пробвайте.

# 644
Никога не съм омаслявала дъските.

Общи условия

Активация на акаунт